Henrietta Street| bijzonder museum Dublin

Nu kun je in Dublin heerlijk struinen. Er valt heel wat te beleven: van een bezoekje aan Trinity college, tot aan een rondleiding door de Guinness brouwerij en meer. Maar voor wie echt eens een buitengewone bezienswaardigheid in Dublin wil bezoeken, of meer over het turbulente verleden van deze Ierse stad te weten wil komen? Henrietta Street in het noorden van Dublin vertelt het hele verhaal. In goede tijden, en slechte tijden…

Henrietta street Dublin

Deze straat in het noorden van Dublin – is de best bewaarde verzameling vroeg tot midden Georgiaanse architectuur in Ierland. Deze straat met negentien statige panden is in 1720 ontwikkeld voor Ierse high society. De uit de kluiten gewassen herenwoningen zijn uitgevoerd in baksteen, wat het geheel een industriële look heeft. Het bijzondere van deze straat en huisnummer veertien in het bijzonder is, dat het in één klap de geschiedenis van Dublin blootlegt.

Georgiaanse huizen Dublin

Henriette Street

Ierse geschiedenis in een notendop

Even terug… hoe zat het ook al weer met de Ierse history? Van de zeventiende- tot en met de negentiende eeuw was het leeuwendeel van de Ierse bevolking erg arm. Er was weinig oog voor sociale woningbouw, immers de middenklasse was gering en de upper class verkoos het ruime sop (zie onderstaande alinea). In 1850 veroorzaakte een mislukte aardappeloogst grote hongersnood. Kortom: de combinatie van de Ierse onafhankelijkheidsstrijd, armoede en burgeroorlogen zorgde ervoor dat Ierland tot na de Tweede Wereldoorlog behoorlijk aan de grond zat.

Van villa- tot krottenwijk

De ‘Acts of Union’ maakte een einde aan de welvarende periode in Ierland, Dublin en daarmee in Henrietta street. Deze wet uit 1800, verenigde Engeland en Ierland, zette het Ierse parlement op een zijspoor. Het leeuwendeel van de Ierse aristocratie uit Dublin verhuisde naar Londen, en maakte plaats voor nieuwe ‘ontwikkelingen in Henrietta straat’.

Aan het einde van de 18e eeuw werden de villa’s in Henrietta street in gebruik genomen als tenements: historische gebouwen omgebouwd tot huisvesting voor mensen met een laag inkomen. Tot de jaren 70 woonden er maximaal negentien gezinnen in één woning. Alles behalve ruimbemeten. Langzaam maar zeker raakte straat en bewoners aan de rand van de afgrond.

Museum Henrietta Street 14

Wat kun je in deze bijzondere bezienswaardigheid beleven? Dit museum is de uitgelezen kans om te ervaren hoe het leven er in dit complex in de loop van de geschiedenis heeft uitgezien. Maak een rondleiding onder begeleiding van een acteur of gids en stap terug in de tijd. Wandel door de geschiedenis van het zeventiende- tot en met het negentiende eeuwse Dublin. Start je tour in de weelderig ingerichte kamers (replica’s) in Georgian stijl. Browse door de originele vertrekken van de laatste bewoners uit de jaren zeventig, en de tenements. Vooral deze laatste zijn zeer indrukwekkend.

Museum Henrietta street

Slaapkamer Georgian style

Leven in de tenements

Hoe heeft het leven er in de tenements-periode uitgezien? Voorzieningen zoals elektriciteit of gas waren niet aanwezig. De gangen in het huis waren zo donker dat de voordeur altijd open moest staan. Dit zorgde net voor een klein beetje licht en frisse lucht. In deze flats woonden meer dan 100 mensen. Gezinnen leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Veel kinderen haalden dan ook hun vijfde levensjaar niet.

Muren in Raddle red, Reckitt’s blue

Om ziektes tegen te gaan werden de gangen in de kleuren ‘Raddle red en Reckitts blue’ geschilderd. Klinkt een stuk romantischer dan het is. Deze desinfecterende verf is zo giftig dat het textiel kan oplossen. Bijkomend voordeel van dit goedje is, dat de kleur nog steeds staat als een huis. De kleurstof, en kreten op de muur zijn dan ook één van de weinig elementen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Gek genoeg voelt de lucht in de gangen zelfs nu -na een grondige renovatie- nog steeds vochtig aan. Dwalend door de kleine appartementen bekruipt mij direct een unheimisch gevoel. Ik zou hier niet graag een nachtje willen blijven slapen, laat staan wonen. Ondanks alle ellende hebben de bewoners ook veel lol met elkaar beleefd. Kinderen speelden tot laat op straat, en er was altijd leven in de brouwerij.Dublin henriette StreetThings to do Dublin

Tot 1974 bewoond gebleven

Tijdens Dublin’s donkere dagen (1913) veranderde Henrietta Street in een soort sloppenwijk. Pas na alle nationale en internationale strijd was er eindelijk genoeg financiële armslag voor sociale huisvesting. Broodnodig, want Henriette street dreigde praktisch uit elkaar te vallen. De meeste bewoners kregen elders een ander onderkomen aangeboden, maar niet iedereen wilde van dit aanbod gebruik maken. Een aantal appartementen werden gepimpt, maar stromend water is er nooit gekomen. Uiteindelijk heeft in 1974 ook de laatste bewoner het pand verlaten.

Voor wie is deze buitengewone attractie in Dublin geknipt?

Dankzij deze vijftig minuten durende tour kom je van alles te weten over  Dublin’s eerste straat in Georgian stijl. Museum Henrietta Street 14 is recentelijk helemaal gerenoveerd en deels ingericht. Het mooie van een bezichtiging is dat de storyteller het huis helemaal tot leven brengt. Deze tour is Interessant voor iedereen die de geschiedenis van Ierland wil doorleven.

Ook is deze unieke attractie in Dublin ideaal voor mensen met een passie voor unieke plekken. Smaakt dat naar meer? Doen in Dublin| Onontdekte attracties, activiteitenVoor families met jonge kinderen lijkt deze tour mij iets minder geslaagd. Dol op letterkundige spots zoals de beroemde old library? Dan mag je deze sights niet missen| 10 bezienswaardigheden.
Wil je alle klassiekers in Dublin bekijken, en dol op lekker eten en drinken? Ik heb alle adresjes en beroemde bezienswaardigheden alvast in kaart gebracht: Highlights in Dublin| 15 X zien, doen, eten

Lunchtip in de buurt van Henrietta street

Ga lunchen in The Church: deze voormalige kerk is omgebouwd tot tof restaurant. Met heerlijke cocktails en prima gerechten. Bovenal is het de locatie die het ‘m doet.
Restaurant the church

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: