Wat te doen in Oudtshoorn aan de Garden Route? 10 tips

Struisvogels, UNESCO Cango Caves, stokstaartjes en meer sights in Oudtshoorn Zuid-Afrika

Zodra je met de auto Route 62 inslaat en de Garden route verlaat wacht een compleet nieuwe wereld: Klein Karoo. Deze omgeving oogt een tikje buitenaards, misstaat dan ook niet als decor van een sciencefiction film. In de zomermaanden zindert de zon in het droge roodkleurige berglandschap. Stofwolken waaien op, de wind waait zacht en struisvogels struinen in het zand. Klein Karoo Zuid-Afrika
Het hart van maanlandschap Karoo is Oudtshoorn: een oase van groen omringd door de bergen van Swartland en Outeniqua. Dit stadje kan zichzelf het hele jaar rond rijk rekenen met tropische temperaturen. Klein Karoo is de warmste streek van Zuid-Afrika, dat heeft natuurlijk zo z’n voordelen. Gewassen, dieren en mensen gedijen hier prima, dus het leven in de Karoo is goed.

Daarbij valt er meer dan genoeg te beleven, zeker voor toeristen. Samen met Pip (110, Juup (9) en Robbert bracht Reisachtig enkele dagen door in de hoofdstad van dit Marslandschap. De mooiste plekken, activiteiten en bijzondere adresjes in Oudtshoorn heb ik vast voor je gescout, dus doe er je voordeel mee. Wat is er allemaal te zien en te doen in Oudtshoorn?….

Bezoek een struisvogelboerderij

Vanwege de enorme hoeveelheid struisvogelboerderijen wordt Oudtshoorn ook wel de ‘struisvogelstad’ van de wereld genoemd. Daar waar Nederland bekend staat om zijn koeien worden er in deze streek struisvogels gefokt in allerhande boerderijen. De bekendste en de oudtste is Highgate Ostrich farm, deze is tevens geopend voor publiek.

Samen met gids Ben maken wij een tour over de farm en maken we kennis met de grootste vogels van de wereld. In Highgate leven 2000 struisvogels op 5000 hectare. Kuikens worden zowel op natuurlijke wijze geboren, alsmede in broedkassen gehouden. De vrouwelijke vogels worden voor het leer en vleesproductie-, de mannetjes worden voor de veren gefokt.
Struisvogels Zuid-Afrika
Struisvogels Klein Karoo

Wat vinden onze jonge experts ervan?

Juup: ‘Ik heb nog nooit zoveel Pino’s van Sesamstraat bij elkaar gezien! Op de boerderij mag je lieve kuikens aaien en struisvogels voeren. Zodra je de emmer vasthoudt, gaan ze er met z’n allen tegelijkertijd in pikken. Super grappig.’ Pip: ‘Mensen mogen hier gelukkig niet op struisvogels rijden, dat doen ze bij sommige struisvogelboerderijen wel. Op lege eieren staan mag wel. Deze zijn heel sterk en kunnen wel twee mensen dragen zonder kapot te gaan.’

Struisvogel weetjes

 • Wist je dat een struisvogel 4 neusgaten heeft?
 • Struisvogels kunnen wel 60 km per uur hardlopen en zijn goede zwemmers.
 • Ze eten kleine steentjes zodat deze het voedsel in de maag vermalen.
 • Het duurt 42 dagen voordat een kuiken uit het ei kruipt.
 • Bij struisvogels ouder dan 6 maanden is duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is.

  Struisvogelboerderij Oudtshoorn

  Struisvogel steentjes

Stokstaartjes ontdekken

Naast struisvogels leven er in deze Zuid-Afrikaanse woestenij nog meer bijzondere dieren: zoals stoktstaartjes. Nu moet je hier wel even wat voor doen: namelijk vroeg uit de veren, want dat is het beste moment om deze nieuwsgierige Aagjes te zien. Stokstaartjes worden ook wel aardmannetjes genoemd en leven o.a. in de Kalahari woestijn, Namibië en Zuid-Afrika. Ze zijn bovenal op droge vlaktes te zien, want dit zijn echte zonaanbidders. Sterker nog, zonder zon komen ze hun hol niet uit. Mensen starten de dag met koffie, stokstaartjes met zon.Meerkat safari

Op stokstaartjes safari

Reisachtig gaat met de hele familie op ‘stokstaartjes safari’ bij Buffelsdrift Game Lodge Oudtshoorn. In een 4-wheel drive rijden we in no time naar het hol van de stokstaartjes. Het voertuig stopt op gepaste afstand zodat de diertjes wat privacy hebben en tegelijkertijd goed zichtbaar zijn. Tijdens ons bezoekje is het bewolkt, dus duurt het een eeuwigheid voordat de diertjes zich laten zien. Maar dan heb je ook wat!

Pip: “Wat een kleine, grappenmakers! Ze zijn heel alert. Blijkbaar zijn het alleseters. Gek genoeg drinken stokstaartjes geen water maar eten wel sappige planten om de vochthuishouding op gang te houden.’ In het park van Buffelsdrift (nabij Cango caves) leeft een clan van 30 mannetjes en vrouwtjes. Ieder lid heeft een eigen functie: bijvoorbeeld als bewaker, of scout. Zo draagt iedereen -net als in een gezin- z’n steentje bij.

Wist je dat?

 • Stokstaartjes ongeveer 11 jaar oud kunnen worden.
 • Tot 11 km ver kunnen horen.
 • Waar dankt dit diertje eigenlijk zijn naam aan?
 • Omdat de staart extra ondersteuning biedt bij het staan is deze naam als vanzelf ontstaan. Stokstaartjes staan immers recht overeind.Stokstaartjes spotten Zuid-Afrika

Wandel naar waterval Rust en Vrede

Buiten Oudtshoorn wacht een klaterende waterval. Juist omdat er niet zo veel watervallen in Zuid-Afrika zijn is het leuk om er eentje tijdens je vakantie mee te pakken. Daarbij is deze waterval wandeling prima te combineren met een bezoekje aan de Cango caves, want de waterval ligt op een steenworp afstand van de grotten.

De waterval is bereikbaar via een gravelweg. Koop een kaartje bij ‘het loket’ aan de entree van het park en maak een wandeling naar de Rust en Vrede waterval.
Omringd door de bergen, plantenrijk en bovenal de stilte is dit een relaxte korte wandeling van bijna twee uur. Kortere wandeling?Parkeren nabij de waterval kan ook. Bij aankomst is direct duidelijk waar de naam vandaan komt. De omgeving is een oase van rust.

PS: neem zwemkleding mee, want bij warm weer is een koele -zeg maar gerust erg frisse duik- in het water wel zo lekker. De waterval is een geliefde picknick plaats onder locals, dus neem een picknick mee en schuif aan onder de bomen. In de zomer (onze winter) is de waterval een stuk kleiner, maar dat mag de pret niet drukken.Waterval Zuid-Afrika

Bezoek Cango Caves: Zuid Afrika’s mooiste grotten

De Cango Caves prijken op de UNESCO world heritage lijst en is één van de populairste attracties van Zuid Afrika. Een’ guided tour’: rondleiding door de druipsteengrotten is dan ook een must voor jong en oud. Met een beetje mazzel tref je net als wij een gids met ‘the Voice van Zuid-Afrika’! Om de akoestiek te etaleren heeft onze gids en groupe enkele Zuid Afrikaanse liederen ten gehore gebracht en dat klonk als een klok.Cango Caves UNESCO
What’s in a name? Cango Caves betekent plek van water. En dat is precies wat het is: een druipsteengrot gemaakt door water met meren van water. Deze grot is al tien miljoen jaar oud. Meer dan 200 jaar geleden was dit hèt thuis van de San bosjesmannen. De wandtekening nabij de entree van de grot is een souvenir van dit vindingrijke volk. Na het uitsterven van deze groep jagers en verzamelaars is de grot lange tijd in vergetelheid geraakt, totdat deze in 1780 door een lokale boer: Jacobus van Zyl werden herontdekt. Een gevalletje van per (on)geluk!

Ondergronds wondertje

Tijdens zijn zoektocht naar een groepje verdwaalde geiten stuitte Jacobus per abuis op de grot. De Cango Caves hebben een lengte van meer dan vier km, maar slechts de helft van het ondergrondse complex is geopend voor publiek. Deze schat van stalagmieten is onderverdeeld in drie grote- plus drie kleinere ruimtes.

De eerste ‘zaal ‘is vernoemd naar Jacobus van Zyl heeft het formaat van een voetbalveld, de andere zalen zijn kleiner maar minstens net zo indrukwekkend. Geinig weetje: om het einde van de grot te ontdekken heeft de eerste gids: Johnny van Wassenaer in 1895 maar liefst 29 uur lang door de uitlopers van de grotten gedwaald. En wat blijkt? Het einde van de grot ligt 25 km verderop.Cango grotten Zuid-Afrika

Ziplinen: zweef door de lucht boven de Cango grotten

Op grote hoogte boven of beter gezegd naast de Cango Caves Oudtshoorn zweven? Spring in ‘een harnas’ en zwier met de wind door de haren naar beneden. Er zijn drie verschillende zipline parcoursen uitgezet. En nee, je hoeft hier geen durfal voor te zijn. Sterker nog: Pip en Juup zijn alles behalve lefgozers en zagen deze activiteit vooraf eigenlijk niet zo zitten.

Allemaal achterafgelul, want de meiden hadden de tijd van hun leven. Zelfs op de heetste dag van het jaar blijkt deze uit de kluiten gewassen kabelbaan een hit met kids. Bezorgde ouders, even ter geruststelling…jong en oud hangen gezekerd en wel aan de tokelbaan, daarbij is er een speciaal kinderparcours uitgezet, plus twee kabelbanen voor volwassenen.

Ook fijn: na al die jaren is het personeel nog steeds zo blij als een kind, doen met alle plezier dan ook nog even voor hoe het moet. Na afloop even blijven hangen? Zeker doen want in de bijbehorende koffiebranderij wordt volgens locals het beste bakkie van Oudtshoorn gezet, al kan ik hier door tijdsgebrek niet over meepraten, dus ik ga graag een terug voor een kopje koffie op grote hoogte.
Zipine Oudtshoorn

Uitstapje naar de Swartberg mountains

In de achtertuin van Oudtshoorn wachten de Swartbergketens. Scheur door de Swartbergpas, maak een wandeling in dit natuurreservaat en stop hier en daar voor een foto van het briljante uitzicht. Zoveel berglucht maakt natuurlijk hongerig, gek genoeg kun je in deze desolate omgeving uitstekend terecht bij Kobus se Gat.

Robinson Pass

Smaakt dat naar meer? Op naar de Robinson Pass. en een wandeling maken over de Kouma trail. Let op: deze hike van 13 km, is niet super zwaar maar evengoed wel fiks. De duizelingwekkende Robinson pass ligt tussen Mosselbaai en Oudtshoorn en is tevens een ontwerp van Thomas Bain.

Prinsheerlijk logeren en dineren in Oudtshoorn

Oudtshoorn ligt op nog geen vier uur rijden van Kaapstad, maar is echt een andere wereld. Nu verwacht je in deze landelijke omgeving niet direct een viersterren behandeling. Maar gek genoeg kun je hier eten, drinken als een vorst en slapen als een prinses op de erwt. Natuurlijk hebben Reisachtig en kids slechts enkele hotels en restaurants getest, maar deze adresjes zijn goud!

Meer Zuid-Afrika?

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Natuur in Knysna| Tuinroute Zuid-Afrika

Post a comment

Your email address will not be published.