Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten

Spectaculaire bouwkunst in Oslo Noorwegen. Bij Noorse architectuur schieten de beelden van staafkerken bij fjorden, typische huizen van hout & schattige bergdorpen. Maar naast eeuwenoude architectuur in Noorwegen, is Oslo één groot feest van iconische -veelal waterfront- architectuur. Daardoor doet de stad hier en daar een beetje aan Kopenhagen, of Stockholm denken.

Juist doordat Oslo klein, maar fijn is, zijn alle architectonische hoogstandjes met de benenwagen af te browsen. Daarbij kun je de deze tour nog uitbreiden met een bezoekje aan coole, nieuwe wijken, musea en street food. Reisachtige Laura heeft alvast de beste adresjes, gescout.Mijn tips wil ik graag met iedereen delen. Weten wat de kosten van een korte vakantie of stedentrip  zijn en wat de niet te missen hoogtepunten van Oslo zijn?

Wandel langs architectonische hoogstandjes

Maak een wandeling over Oslo’s Havenpromenade (Havnepromenaden), loop langs moderne bouwkunst. Zoals: Het prestigieuze Bjørvika Barcode project (in Bjørvika): 12 wolkenkrabbers in de kleuren zwart en wit, met een tussenruimte van 12 meter. Door de kleurstelling, onderlinge afstand plus hoogteverschil ontstaat een visuele barcode. Tip: de loopbrug biedt het beste uitzicht op Barcode.

Operahuis. Aan de havenpromenade tegenover het centraal station ligt het wonderlijke operahuis. Van binnen, maar vooral van buiten is dit werk van Snøhetta een plaatje. Het gebouw van glas, graniet, aluminium is geïnspireerd op een ijsberg. Met zijn spitse vormen rijst deze ijsberg op uit het Olsofjord. Neem vooral even een kijkje op het dak, voor een topuitzicht.

Multifunctioneel (sauna) complex SALT

State of the art SALT. Schuin tegenover de opera, pal aan het water ligt het quirky project Salt. Een aparte combinatie van saunacomplex, concertzaal, café en restaurant. In de zomer zit je hier gebakken op het terras. Salt is te herkennen aan een construct van hout met daaraan 100 wapperende overhemden.  Met zijn puntige daken, en retro interieur doet de opzet denken aan  een vakantiepark uit de jaren zestig. Sowieso is dit een leuk complex om een kijkje te nemen, een drankje te doen of een sauna te nemen.

Astrup Fearnley museum: moderne kunst

Vanuit de havenpromenade kun je via de wijk Akerbryge, of de havenpromenade in 30 minuten doorsteken naar het Astrup Fearnley museum op Tjovholmen eiland. The Thief ligt om de hoek van het museum. Dit ontwerp van Mellbye Architects is het enige echte design hotel in Noorwegen. Deze hartendief is vermoedelijk vernoemt naar Tjovholmen eiland: oftewel dieven eiland. Justin Bieber, Pink en Bill Gates zijn reeds bij The Thief te gast geweest, dus je weet nooit wie je hier tegen het lijf loopt. Neem een drankje aan de bar, geniet van het mooie interieur en zie hip en celebrity Oslo aan je voorbij komen.

The thief Oslo

The Thief

Oslo city in autumn

Operahuis, Salt en centrum

Salt Oslo

SALT: multi functie hotspot

Opera house Oslo

Operahuis

Famous architecture Oslo

Barcode

Bridge over Barcode

Brug bij Barcode

Holmenkollen Skischans

De Holmenkollen wintersportarena met mega skischans is de meest bezochte attractie van Noorwegen. Dit maffe architecturale wondertje (2011) is gebouwd voor de wereldkampioenschappen skiën. Met een capaciteit voor ongeveer 700.000 toeschouwers is dit een behoorlijke skiarena te noemen. De schans is 350 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over o.a. Barcode. Zelfs als je niet dol bent op skiën is Holmenkollen de moeite waard. Weetje: de schans is gemaakt van +1000 ton staal, dus dit is een zware jongen. Let op: Holmenkollen ligt buiten de stad. De skischans is vanuit het centrum in een halfuur met het OV te bereiken.

Nieuw Edvard Munch museum

De nieuwe Deichman Bjørvika is nog in aanbouw en zal in 2020 worden geopend nabij het Operahuis en het Centraal Station. Naast de boekencollecties van Deichman zal er tevens een bioscoop, lounges en een restaurant worden gehuisvest. De bibliotheek is ontworpen door Lund Hagem Architects & Atelier Oslo. Vooral het interieur is een feestje van diagonale lijnen, en trappen. Door gebruik van staal en glas zal het complex er van buiten lekker licht en ruimtelijk uitzien. Nabij het Operahuis, en de bibliotheek verreist eind Oktober 2021 het nieuwe Edvard Munch museum. Daarmee heeft Olso zijn eigen culturele driehoek aan de havenpromenade gecreërd, al is deze voorlopig nog even ‘under construction’.

Duurzaam bouwen in Noorwegen

In de toekomst wil Oslo zich gaan focussen op ‘de architectuur van Degrowth’. Het accent moet verschuiven naar ‘een economie van menselijke en ecologische bloei’. Dit vergt meer stadsplanning, minder en bovenal slim bouwen. De plannen zijn nog niet geconcretiseerd, dus de tijd zal het leren.

Tip: stukje Rotterdam in Oslo? MVRDV-architecten uit Rotterdam hebben het hoofdkantoor van de  Norwegian Bank ontworpen. Meer moderne architectuur? Bezoek dan ook even de wijk Vulkan.
Musea, parken, bezienswaardigheden, restaurants, hotspots, toffe wijken en eko-vriendelijke initiatieven? Ik heb alvast een reisgids Oslo in de vorm van losse artikelen samengesteld.

En dan ‘nog even dit disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee.

2 Comments

  • Lisa

    Nog meer tips in Noorwegen?

    • Laura

      Jazeker: check duurzaam reizen, en Trondheim. Hopelijk in de toekomst meer content.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: