Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips

Topmusea, attracties, en kosten Oslo

De Noorse stad Oslo staat bekend om zijn innovatieve architectuur & museum. Pal aan het Oslofjord wacht een schat aan bezienswaardigheden. Van het Operahuis, tot project Salt en het museum voor moderne kunst. Stuk voor stuk kwalitatief, meeslepend tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

De meeste attracties, musea, bezienswaardigheden zijn te voet of met de fiets goed te bereiken. Oslo zet namelijk hoog in op leefbaarheid en duurzaamheid. Attracties, bezienswaardigheden en luchthavens worden daarom steeds milieuvriendelijker, high tech ontwikkeld.

Daarnaast heeft Oslo steeds meer parken, en vega-vriendelijke restaurants, cafés. Door de combi van state of the art musea, architectuur, en hedendaagse cultuur voelt Oslo aan als een vooruitstrevende en internationale stad. En er valt meer dan genoeg te zien en te doen. Van klassieker tot nieuw geopend museum. 

En dat hoeft niet de kop te kosten. Dit zijn mijn 17 praktische tips voor een stedentrip. En bijbehorende kosten voor attracties, musea in Oslo staan tevens in dit artikel.

Bygdøy schateiland

Oslo is opgericht door de laatste koning der Vikingen, voor wie nog iets van dit Vikingen verleden wil proeven kan het beste de ferry naar Bygdøy nemen. Dit is een schiereiland met mooie buitenhuizen, strandjes en musea. Een heus schateiland voor cultuurliefhebbers.

  • Het populairste museum van Bygdøy is Het Vikingschip.
  • Ook het Fram Polar museum is erg in trek.
  • Het Kon Tiki museum: over de ontdekkingsreiziger Thor die de oceanen heeft bedwongen om in Kon Tiki te geraken.
  • Er is ook een maritiem museum. Het spectaculairste museum? Dat is het museum van Volkenkunde.

Prachtige staafkerk in het Norsk Folkenmuseum

Dit museum is de Noorse variant van het Nederlandse Openlucht museum Arnhem. Stap terug in de tijd en ontdek hoe het leven er -van de middeleeuwen tot eind 19e eeuw- op het platteland uit heeft gezien. In het park zijn 150 traditionele huizen uit alle windstreken in Noorwegen te bezichtigen. Klapstuk van het park is de Gol Stave kerk. Een 12e eeuwse zwarte houten staafkerk met prachtig houtsnijwerk uit het Hallingdal. Het woord ‘stav’ verwijst naar de constructie van de kerk: steunpilaren/hoekpalen van hout.

Snack fact. Van de 1000 Staafkerken in Noorwegen, staan er slechts nog 28 overeind. Dit museum is dus een uitgelezen kans om een staafkerk te bekijken, zonder stad en land af te hoeven te reizen. Geinig: tevens ontdek welke rol het kamperen of beter gezegd cabin life in Noorwegen in neemt.

Praktische informatie


In de zomer worden er tevens enkele workshops gegeven. Het Nors Folkmuseum is tot 16.00 geopend. Een bezoekje duurt ongeveer 1- a 3 uur. Entree volwassenen: 160 Krone. Kinderen 40 Krone. Hoe kom je in Bygdøy? Loop naar de haven en neem de museum ferry (pier 3) en waai in 15 minuten naar Oslo’s museumeiland. Let op: de boot vaart van april tot november. Het eiland is tevens het hele jaar door met de bus te bereiken, maar de veerpont is echt een aanrader in de lente, zomer en herfst.

Folketsmuseum Oslo

Volksmuseum

Folketsmuseum

Interieur staafkerk, huis

De tuinen van paleis Oscarshall

Zomerpaleis Oscarshall (1847) op schiereiland Bygdøy is gebouwd in opdracht van Koning Oscar I & koningin Joséphine. Dit paleisje ligt bovenop een heuvel, en ziet er nog steeds tip top uit. Omdat het buitenverblijf nauwelijks werd gebruikt, heeft koning Oscar II het paleis als museum beschikbaar gesteld.

Een rondleiding kost ongeveer 10 Euro, de tuinen zijn zelfs gratis toegankelijk, ideaal voor wie weinig tijd heeft. Dit is een onontdekt juweeltje in Oslo. Niet veel toeristen bezoeken deze buiten de gebaande paden om bezienswaardigheid. Het paleis is in de zomer geopend, dus check vooraf de actuele openingstijden.

Edvard Munch museum

Het nieuwe futuristische Munch museum heeft zijn deuren geopend. Met 4000 werken ’s werelds grootste Edvard Munch collectie.  Bekijk de Madonna, zelfportretten en de Schreeuw. Wist je overigens dat Edvard meerdere varianten van dit beroemde schilderij heeft gemaakt?…iedere Schreeuw is dus net weer even anders. Het Munchmuseet heeft ook een tof dakterras met uitzicht over de hele stad. 

Astrup Fearnley museum

Vanuit de havenpromenade kun je via de wijk Akerbryge, alias de havenpromenade in 30 minuten doorsteken naar het Astrup Fearnley museum op Tjovholmen eiland.

Hier ligt het toffe Astrop Fearnley museum. Dit ontwerp van Renzo Piano doet denken aan een omgekeerd schip. Het gebouw ligt pal an het water, bestaat uit 2 losstaande panden.

In het hoofdgebouw is de vaste collectie te zien, in het naastgelegen pand zijn wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Het Astrup Fearnley museum moderne kunst is niet al te groot, maar heeft me daar toch een dijk van een line up! Dit is dé tempel van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars zoals: Jeff Koons, Cindy Sherman, Damien Hirsh.

Tip in de zomer: Achter het museum ligt een klein strandje met mini beeldenpark, bij warm weer is het hier heerlijk chillen geblazen. En deze activiteit in Oslo kost helemaal niets.

Meer over deze catwalk wijk aan zee? Reislegende heeft er een compleet artikel over geschreven: Aker Brygge en Tjuvholmen.

Museum Oslo

Moderne kunst museum

Astrup Fearnley museum

Astrup Fearnley museum

Markant Vigelandpark

Oslo’s best bezochte attractie, en ’s werelds grootste beeldenpark is ‘Vigelandparken’ in het imposante Frognerpark. Het park is één groot openluchtmuseum. Dit is de one man show van kunstenaar Gustav Vigeland: Als Gustav nu nog zou leven zou deze ongetwijfeld het label ADHD hebben gekregen. Want aiaiia wat een ongelofelijke productie heeft deze kunstenaar gedraaid.

In het park staan maar liefst 200 krankzinnig naakten. Figuren in allerlei poses, afgebeeld in verschillende levensfases symboliseren de kringloop van het leven.

Monoliet

Hoogtepunten van sculpturen Vigelandpark zijn: de fontein plus de zogenaamde monoliet. Deze ‘naald met naakten alias de fallus van Oslo’ is uit één stuk graniet gemaakt. Veertien jaar lang hebben meerdere steenhouwers als een bezetenen aan dit huzarenstukje gewerkt.

Maar het resultaat: een uniek object mag er zijn. Door alle beelden, en mensen zien je bijna door het bos de bomen niet meer. Overal klauteren en klimmen mensen op, over de sculpturen. Een levendige mierenhoop.

Angry boy

Een Populaire selfie spot is het beeld ‘The Angry boy’. Voor een foto met deze kleine schreeuwlelijk, moet je in de zomer wel even in de rij staan. Hoe dan ook: Vigeland is een terechte en niet te missen klassieker in Oslo. Daarbij is het park in alle seizoenen even mooi, en ook nog eens gratis te bezoeken!

Vigeland parken

Vigeland monoliet

Vigeland park

Vigeland park

Vigeland sculptures

Waarom moet je Oslo niet missen?

Oslo heeft veel te bieden. In de afgelopen jaren zijn er nieuwe winkels, restaurants, architectuur opgedoken, waardoor de stad lekker veelzijdig is. Het openbaar vervoer is uitgebreid en zeer toegankelijk. Daarbij is de stad compact, dus je kunt in 24 uur tijd de stad op de fiets (10 Euro per dag), of te voet doorkruizen.

De natuur ligt daarbij altijd binnen handbereik. Binnen 30 minuten sta je zo in ongerepte bossen of meren. De helft van de provincie Oslo bestaat uit natuur.

Voordelig naar Oslo?

Hoe kom je in Oslo? Vliegen is de snelste optie. In 2 uur zoef je van Nederland naar Oslo.

Beste tijd voor een vakantie Noorwegen? 

De zomer, lente, of najaar. In de zomervakantie stijgt het kwik zelden boven 25 graden uit, dus een prima temperatuur voor een actieve vakantie. 

Een citytrip Oslo is ideaal in sept of oktober. In de herfst is Noorwegen op z’n paasbest. Daarbij is het tot 19.00 nog licht, schijnt de zon vaak volop en is het doorgaans 12-16 graden. Bijkomend voordeel: in oktober of september kun je voor 100 Euro al (KLM) een voordelige ticket naar Oslo boeken.

Hoe kom je vanaf de luchthaven in centrum Oslo?

De snelste en beste optie is de Express train. In 20 minuten snel je van de luchthaven naar het centraal station van Oslo. Een enkele reis kost omstreeks 20 Euro. Budget optie? Neem de reguliere trein. 

Je bent dan 45 min onder weg, maar deze optie is de helft goedkoper. Hoe kom je in Oslo van A naar B? Download de ‘Ruter app’ en plan je reis met het OV. Kaartjes voor metro, bus tram zijn meestal bij automaten verkrijgbaar. Kosten verschillen per zone. prijzen van OV zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, alleen treinreizen zijn in Noorwegen voordeliger.

Oslo Pass
Tip: koop een Oslo pass. Inclusief openbaar vervoer, veerpont, musea en zwembaden De kaart is 24 (454 Krone voor volwassenen, 235 Krone voor kinderen), 36 of zelfs 48 uur geldig. Zeker als je twee dagen in Oslo verblijft, en van plan bent om het Volksmuseum en andere musea te bezoeken haal je de kosten van de Oslo card er dik uit. 

En dan ‘nog even dit disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee. Musea, parken, bezienswaardigheden? Ik heb alvast een reisgids Oslo in de vorm van losse artikelen samengesteld

Oslo city in autumn

Operahuis, Salt en centrum

Musea, parken, bezienswaardigheden? Ik heb alvast een reisgids Oslo in de vorm van losse artikelen samengesteld. En dan ‘nog even dit disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee.

 

Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!

Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & toffe wijken

Moderne architectuur Oslo| Wandel langs alle hoogtepunten

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: