Wat te doen & kosten in Oslo-17 tips

TOPMUSEA, ATTRACTIES EN KOSTEN OSLO

De Noorse stad Oslo staat bekend om zijn innovatieve architectuur en museum. Direct aan de Oslofjord wacht u een schat aan bezienswaardigheden. Van het Opera House tot Project Salt en het Museum of Modern Art. Allemaal van hoge kwaliteit, overtuigend tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De meeste attracties, musea en bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet of met de fiets te bereiken. Oslo zet zich in voor levenskwaliteit en duurzaamheid. Attracties, bezienswaardigheden en luchthavens worden daarom steeds milieuvriendelijker en hightech ontwikkeld.

Daarnaast kent Oslo steeds meer parken en vegetarische restaurants en cafés. De combinatie van ultramoderne musea, architectuur en hedendaagse cultuur zorgt ervoor dat Oslo aanvoelt als een vooruitstrevende en internationale stad. En er is meer dan genoeg te zien en te doen. Van klassiek tot nieuw geopend museum.

En dat hoeft u niet veel te kosten. Dit zijn mijn 17 praktische tips voor een stedentrip. En de bijbehorende kosten voor attracties en musea in Oslo zijn ook in dit artikel opgenomen.

Bygdøy SCHATEILAND

Oslo werd gesticht door de laatste koning van de Vikingen en als je wilt proeven van dit Vikingverleden kun je het beste de veerboot naar Bygdøy nemen. Dit is een schiereiland met prachtige landhuizen, stranden en musea. Een echt schateiland voor cultuurliefhebbers..

  • Het populairste museum van Bygdøy is het Vikingschip.
  • Ook het Fram Polar museum is erg populair.
  • Het Kon Tiki museum: over de ontdekkingsreiziger Thor die de oceanen veroverde om bij Kon Tiki te komen.
  • Er is ook een maritiem museum. Het meest spectaculaire museum? Dat is het Museum voor Volkenkunde.

PRACHTIGE STAAFKERK IN HET NOORSE VOLKSMUSEUM

Dit museum is de Noorse versie van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Ga terug in de tijd en ontdek hoe het leven op het platteland was vanaf de middeleeuwen tot het einde van de 19e eeuw. In het park kun je 150 traditionele huizen uit heel Noorwegen bezoeken. Het hoogtepunt van het park is de Gol Staafkerk. Een 12e-eeuwse zwarte houten staafkerk met prachtig houtsnijwerk uit het Hallingdal. Het woord ‘stav’ verwijst naar de constructie van de kerk: steunpilaren/hoekpalen van hout.

Snack feitje. Van de duizend staafkerken in Noorwegen staan er nog maar 28 overeind. Dit museum is dan ook een uitgelezen kans om een staafkerk te bekijken, zonder dat je daarvoor door stad en land hoeft te reizen. Grappig: ontdek ook welke rol het kamperen of liever gezegd het huttenleven speelt in Noorwegen.

Praktische informatie

In de zomer worden er ook enkele workshops gegeven. Het Norse Folk Museum is geopend tot 16.00 uur. Een bezoek duurt ongeveer 1 tot 3 uur. Entree volwassenen: 160 Krone. Kinderen 40 Kronen. Hoe kom je in Bygdøy? Loop naar de haven en neem de museumveerboot (pier 3) en vlieg in 15 minuten naar het Museumeiland van Oslo. Let op: de boot vaart van april tot november. Het eiland is ook het hele jaar door met de bus te bereiken, maar in de lente, zomer en herfst is de veerboot een echte aanrader.

Folkets Museum Oslo

Folk Museum

Folkets Museum

Interior stave church, house

DE TUINEN VAN OSCARSHALL PALEIS

Zomerpaleis Oscarshall (1847) op het schiereiland Bygdøy werd gebouwd in opdracht van Koning Oscar I en Koningin Joséphine. Dit paleis ligt bovenop een heuvel en ziet er nog steeds tip top uit. Omdat het buitenverblijf nauwelijks werd gebruikt, stelde koning Oscar II het paleis ter beschikking als museum.

Een rondleiding kost ongeveer 10 Euro, de tuinen zijn zelfs gratis te bezoeken, ideaal voor wie weinig tijd heeft. Dit is een onontdekt juweeltje in Oslo. Niet veel toeristen bezoeken deze buiten de gebaande paden gelegen attractie. In de zomer is het paleis geopend, check dus vooraf de actuele openingstijden.

EDVARD MUNCH-MUSEUM

Het nieuwe futuristische Munch museum heeft zijn deuren geopend. Met 4000 werken de grootste Edvard Munch-collectie ter wereld. Zie de Madonna, zelfportretten en de Schreeuw. Wist je dat Edvard verschillende varianten van dit beroemde schilderij heeft gemaakt?…dus elke schreeuw is net iets anders. Het Munchmuseet heeft ook een geweldig dakterras met uitzicht over de hele stad.

ASTRUP FEARNLEY-MUSEUM

Vanaf de havenpromenade kunt u in 30 minuten de wijk Akerbryge, ook wel bekend als de havenpromenade, oversteken naar het Astrup Fearnley-museum op het eiland Tjovholmen.

Hier is het coole Astrop Fearnley-museum. Dit ontwerp van Renzo Piano doet denken aan een omgekeerd schip. Het gebouw ligt direct aan het water en bestaat uit 2 afzonderlijke gebouwen.

In het hoofdgebouw is de vaste collectie te zien en in het naastgelegen gebouw zijn wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Het Astrup Fearnley museum voor moderne kunst is niet al te groot, maar heeft nog steeds een geweldige line-up! Dit is de tempel van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars zoals: Jeff Koons, Cindy Sherman, Damien Hirsh.

Tip in de zomer: Achter het museum ligt een klein strandje met een mini-beeldenpark, waar je bij warm weer heerlijk kunt vertoeven. En deze activiteit in Oslo kost absoluut niets.

Meer over deze catwalkwijk aan zee? Reislegende heeft er een compleet artikel over geschreven: Aker Brygge and Tjuvholmen.

Museum Oslo

Modern art museum

Astrup Fearnley museum

Astrup Fearnley museum

OPVALLEND VIGELANDPARK

De meest bezochte attractie van Oslo, en het grootste beeldenpark ter wereld, is ‘Vigelandparken’ in het imposante Frognerpark. Het park is één groot openluchtmuseum. Dit is de one man show van kunstenaar Gustav Vigeland: Als Gustav vandaag nog zou leven, zou hij ongetwijfeld het label ADHD hebben gekregen. Want wauw, wat een ongelofelijke productie heeft deze artiest neergezet.

Er zijn maar liefst 200 krankzinnige naakten in het park. Figuren in allerlei poses, afgebeeld in verschillende levensfasen, symboliseren de levenscyclus.

Monoliet

Hoogtepunten van de sculpturen van Vigeland Park zijn: de fontein plus de zogenaamde monoliet. Deze ‘naald met naakten alias de fallus van Oslo’ is gemaakt uit één stuk graniet. Veertien jaar lang hebben verschillende steenhouwers als gekken aan dit meesterwerk gewerkt.

Maar het resultaat: een uniek object. Door alle beelden en mensen zie je door het bos bijna de bomen niet meer. Overal klauteren en klimmen mensen over de sculpturen. Een levendige mierenhoop.

Angry boy

Een populaire selfiespot is het standbeeld ‘The Angry boy’. Het kan zijn dat je in de zomer in de rij moet staan voor een foto met dit kleine, lelijke wezen. Hoe dan ook: Vigeland is een welverdiende en niet te missen klassieker in Oslo. Het park is in alle seizoenen even mooi, en bovendien gratis te bezoeken!

Vigeland Parks

Vigeland monolith

Vigeland Park

Vigeland Park

Vigeland sculptures

WAAROM MOET JE OSLO NIET MISSEN

Oslo heeft veel te bieden. De afgelopen jaren zijn er nieuwe winkels, restaurants en architectuur ontstaan, waardoor de stad heerlijk veelzijdig is. Het openbaar vervoer is uitgebreid en zeer toegankelijk. De stad is compact, waardoor je in 24 uur per fiets (10 euro per dag) of lopend de stad kunt doorkruisen.

De natuur is altijd binnen handbereik. Binnen 30 minuten bent u in ongerepte bossen of meren. De helft van de provincie Oslo bestaat uit natuur

GOEDKOPE REIS NAAR OSLO?

Hoe kom je in Oslo? Vliegen is de snelste optie. In 2 uur zoom je van Nederland naar Oslo.

Beste tijd voor een vakantie in Noorwegen? 

Zomer, lente of herfst. Tijdens de zomervakantie komt het kwik zelden boven de 25 graden, dus een prima temperatuur voor een actieve vakantie.

Een stedentrip naar Oslo is ideaal in september of oktober. Noorwegen is in de herfst op zijn paasbest. Daarnaast is het tot 19.00 uur nog licht, schijnt de zon vaak fel en is het meestal 12-16 graden. Bijkomend voordeel: in oktober of september boek je voor slechts 100 euro (KLM) een goedkoop ticket naar Oslo.

HOE KOM JE VANAF DE LUCHTHAVEN NAAR HET CENTRUM VAN OSLO?

De snelste en beste optie is de Express trein. Vanaf de luchthaven bent u in 20 minuten bij het centraal station van Oslo. Een enkele reis kost ongeveer 20 euro. Budgetoptie? Neem de reguliere trein.

Het duurt 45 minuten, maar deze optie kost de helft van de prijs. Hoe kom je van A naar B in Oslo? Download de ‘Ruter app’ en plan je reis met het openbaar vervoer. Kaartjes voor metro, bus en tram zijn doorgaans verkrijgbaar bij automaten. De kosten variëren per zone. De prijzen van het openbaar vervoer zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, alleen reizen met de trein is goedkoper in Noorwegen.

Oslo Pass

Tip: koop een Oslo pas. Inclusief openbaar vervoer, veerboot, musea en zwembaden. De kaart is geldig voor 24 (454 Krone voor volwassenen, 235 Krone voor kinderen), 36 of zelfs 48 uur. Zeker als je twee dagen in Oslo verblijft en van plan bent het Volksmuseum en andere musea te bezoeken, zijn de kosten van de Oslo card zeker de moeite waard.

En dan ‘slechts deze disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee. Musea, parken, bezienswaardigheden? Ik heb al een reisgids voor Oslo samengesteld in de vorm van losse artikelen

Oslo city in autumn

Opera House, Salt and Center


Musea, parken, bezienswaardigheden? Ik heb al een Oslo-reisgids samengesteld in de vorm van afzonderlijke artikelen. En dan ‘slechts deze disclaimer’. Ik bezocht Oslo op uitnodiging, maar dit is mijn ongefilterde mening, dus doe er je voordeel mee.

Vakantie Noorwegen? Reizen met de trein!

Oslo|22 tips hotspots, street food, restaurants & cool neighborhoods

Moderne architectuur Oslo| Loop langs alle hoogtepunten

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: