Eiland Stavanger regio

Zuidkust Noorwegen-14 mooiste plekken in regio Stavanger

Ontdek de 14 mooiste plekken in Rogaland, de regio Stavanger Noorwegen: van fjorden tot stranden en culturele pareltjes. Dit stukje aan de zuidkust van Noorwegen is een aaneenschakeling van hoogtepunten en outdoor activiteiten. Zoals: het Lysefjord, en Preikestolen, Kjeragsbolten, het UNESCO-erkende GeoMagma Park, prachtige stranden en een tropische eiland.

Stavanger haven

Stavanger haven

Maar ook cultuur en kunst in de stad Stavanger. Samen met mijn tieners Pip en Juup heb ik onlangs een korte treinreis door in de provincie Rogaland in het zuiden van Noorwegen. In dit artikel deel ik mijn ontdekkingen over deze sprookjesachtige Scandinavische regio.

Rogaland met trein

Hoe reizen naar Noorwegen van uit Nederland. Dat kan met de auto en boot. Bij aankomst in Kristansand reizen veel vakantiegangers bij aankomst verder met de auto, of camper richting de fjorden. Of naar Haugesund langs het Flekkefjord, en de huizen in de rotsen bij Sokndal via de befaamde Nordsjovegen (Noordzeeweg).

Maar vanwege het uitstekende netwerk, plus verbinding tussen Oslo en Kristiansand maken wij een korte rondreis (6 dagen) door Rogaland Zuid- Noorwegen met de trein. Lekker duurzaam en makkelijk. En de uitzichten onderweg zijn fantastisch. De trein in Noorwegen met kinderen is een aanrader. Treintickets in Noorwegen boeken kan bij de Noorse spoorwegmaatschappij genaamd VY

Reisroute door Rogaland? Kristiansand| De stranden van Brusand en Solastranden |Egersund met het Magma Geopark. |Stavanger |fjordencruise naar Lysefjord en hike naar PreikestolenStavanger regio met trein

Mooiste kust van Noorwegen

Laten we eerst eens beginnen met de basics. Waar ligt de regio Stavanger? In de provincie Rogaland ligt aan de Zuidwestkust van Noorwegen pal aan de Noordzee. Deze bestemming staat bekend om zijn spectaculaire fjorden, bijzondere landschappen, piekfijne kustlijn en tal van cultureel erfgoed. Dit stukje Noorwegen heeft namelijk een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingen.

Stavanger was in de Vikingtijd een belangrijk handelscentrum. Gaandeweg is de regio uitgegroeid tot epische centrum van visserij en olie-industrie. Maar ook de toeristische motor draait aan de zuidwestkust op volle toeren. De grootste trekpleister van deze parel van Noorwegen? Dat zijn de fenomenale fjorden, en meer waanzinnige natuur. Een outdoor paradijs.

Droomeiland in Noorwegen

Reistip. Onverwachte en schilderachtige plek? Vaar af naar de tuinen van Flor & Fjaere Sør Hidle. Met zijn palmen en kleurenpracht is dit echt een stukje Madeira in Scandinavië. ‘Dit is net een fantasie-eiland uit de game Annimal Crossing’ roept Pip blij uit tijdens een rondleiding. Fjaere og Fjore is het resultaat van generaties tuintalent van de familie Bryn.

De huidige trotse eigenaars zjjn Olav en Syry. De vader van Olav kocht het eiland in de jaren zestig en legde een kleine tuin aan. De tuin floreerde en en trok steeds meer bezoekers. Syry en Olav Bryn hebben het bloemeneiland met een waterval, exotische- maar ook bloemen van Hollandse bodem vervolmaakt.

Niet alleen de blommen, maar ook chefkok Marcel blijkt van Hollandse origine. Met flair kookt hij voor zo’n 500 gasten per avond een geweldig diner met lokale en producten. Het diner wordt geserveerd in de kas. Een bijzondere ervaring. Fjære og Fjore, de tuinen van Flor & Fjaere, zijn doorgaans geopend van mei tot en met september. Eiland Stavanger regio

Kristiansand bezienswaardigheden

Reisroutes naar Noorwegen. Naar het Zuiden, de fjorden van Noorwegen? Reis dan met de auto, ferry naar Kristansand en start hier je avontuur in Noorwegen. Wat is er te doen in Kristansand? Dit is een gemoedelijk stadje met een leuk stadsstrand. Leuk voor kinderen: Het Kristiansand Dyrepark oftewel de dierentuin.

Dit is een dierenpark met dieren uit Scandinavië zoals elanden, als dieren uit de hele wereld. Je kunt via loopbruggen verschillende themagebieden van een afstandje bekijken. Een aantal dieren hebben wat minder de ruimte en zitten in traditionele kooien. Er zijn ook kleine attracties en een waterpark.

Kristiansand Dyrepark

Dierentuin Kristiansand

Mooiste stranden Zuid-Noorwegen

Vanuit Egersund reis je met de lokale trein richting Stavanger. De trein stopt ook bij enkele badplaatsten zoals: Brusand beach of zoals de locals zeggen Brusanden. Ideaal voor een tussenstop aan zee, Volgens veel locals zijn de stranden aan de westkust de mooiste van Noorwegen.

‘Dat zullen we nog wel eens zien’ zegt Juup. Nog voordat de bikini’s aan zijn en de eerste brrr-duik (het blijft natuurlijk Noorwegen) is gemaakt, zijn wij het roerend met de Noren eens. Bijkomend voordeel: de stranden zijn niet overspoelt met toeristen zoals in Spanje, Griekenland of Turkije.Stranden Noorwegen

Meer mooie stranden Zuidwest Noorwegen?

  • Solastranden beach (nabij Stavanger) staat in de top vijf van mooiste stranden van Noorwegen.
  • Jaeren beach: kilometers fijn wit strand. Ideaal voor strandwandelingen, surfen en relaxen.
  • Sjøsanden-strand: beroemd strand van bijna 1000 meter lang. Te vinden nabij Mandala.
  • Åkrasanden beach nabij het gelijknamige Åkra. Uitgeroepen in 2014 tot mooiste strand van Noorwegen. Een enclave van 8 stranden.

Egersund en Geopark

Een idyllische treinrit voert langs talloze meren, slaperige dorpen en door tunnels. Anderhalf uur treinen later sta je zo vanuit Kristiansand in Egersund. Met zijn geplaveide straatjes en huizen van hout lijkt het mooie stadje een uit de kluiten gewassen openluchtmuseum. Magma Geopark Egersund. Grote trekpleister van Egersund is het Magma geopark.Onontdekt Noorwegen Egersund

Fjorden Zuid Noorwegen

Vanuit de haven van Stavanger kun je met Rødne een fjordencruise maken naar één van de mooiste fjorden van Noorwegen: Lysefjord. Een relaxte boottrip waarbij je in de bek van het fjord vaart. Deze fjorden cruise boot vaart langs de Hengjanefossen waterval en kliffen van graniet die als kaarsrechte muren uit het water lijken te rijzen. Summum van het Lysefjord? Dat is de Preikestolen alias de Pulpitrock (de Preekstoelrots).Preekstoel, Preikestolen

Stavanger oude stad

Na een heerlijk strand-intermezzo spring je zo weer in de trein of in de auto naar ‘De stad van de houten huisjes’. Met maar liefst 8000 huizen van hout past deze bijnaam Stavanger als een huis. Overigens komen een aantal huizen uit een ander deel van Noorwegen en zijn vroeger met de eigenaar ‘meeverhuisd’.

In Gamle Stavanger oftewel het oude centrum is het goed struinen in de gezellige straten. Een straat die er in alle opzichten uit knalt is Fargegaten. Deze laan is enkele jaren geleden opgefleurd met alle kleuren van de regenboog. Kunstenaar Craig Flannagan heeft de straat omgetoverd tot de fleurigste en daarmee drukste avenue van Noorwegen is.Stavanger historisch centrum

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Noorwegen?

De zomermaanden (juni t/m augustus) zijn over het algemeen de beste tijd om Rogaland, Zuidwest Noorwegen te bezoeken vanwege het aangename weer en de langere dagen. Maar dit is ook de drukste periode. De lente, of de herfst zijn ook geweldig en vaak rustiger, voordeliger.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: