Caldeira do Faial

Faial eiland top bezienswaardigheden en activiteiten in 14 tips

Faial, ook wel bekend als het blauwe eiland vanwege de bloeiende hortensia’s in de zomer is een prachtig eiland in de Azoren. Dit groene juweel is twee keer zo groot als de stad Utrecht. En is daarmee bezaaid met bezienswaardigheden. De mooiste plekken, hoogtepunten voor een vakantie naar Faial heeft Reisachtig vast voor je gescout.

Caldeira do Faial: vulkaanmeer

Éen van de topattracties van Faial eiland is de reusachtige vulkaankrater Caldeira do Faial. Vanaf het uitzichtpunt kijk je regelrecht in de bek van de vulkaan: een schitterend kratermeer. De beste manier om deze te bewonderen? Maak een rondwandeling om de krater. Deze 8 km lange hike is leuk en eenvoudig. Dus ook leuk met kinderen.

 • Wat is een caldera eigenlijk? Wanneer een deel van een vulkaan instort na een uitbarsting, kan dit gapende gat zich opvullen met water, waardoor een kratermeer ontstaat.
Caldeira do Faial

Caldeira do Faial

Wandeling vulkaan Faial

Capelinhos: Toppunt van Faial

De Capelinhos vulkaan barstte zo’n 60 jaar geleden voor het laatst uit, wat resulteerde in een vreemd maanlandschap van vulkanische rotsen in verschillende tinten grijs. Dit vormt een sterk contrast met het frisse blauw van de zee en de witte vuurtoren aan de voet van de vulkaan.

Een korte klim naar het uitzichtpunt voelt als wandelen op Mars – een ongekende ervaring. Tip: Langs de kustlijn is een wandeling uitgezet vanuit de vuurtoren langs de kliffen naar de natuurlijke zwembaden van Faial. Ook het bezoekerscentrum is interessant hier leer je meer over de geologie van het gebied. Openingstijden en prijzen van het bezoekerscentrum Capelinhos.

Capelinhos Faial

Capelinhos en vuurtoren

Wandelen met uitzicht

Wandel naar het uitzichtpunt van Monte da Guia. Deze ‘bergwandeling’ van 2,5 kilometer start in de haven van Horta. Het uitkijkpunt biedt prachtige uitzichten op de stad, de haven, en de baaien van Praia do Pim. Bij mooi weer is het buureiland Pico met de hoogste piek van Portugal ook te zien. De top van de berg is overigens ook bereikbaar met de auto.

Tip: De Cabeço Verde Hike: Maak een prachtige wandeling naar de vulkaankrater Cabeço Verde, voor een spectaculair uitzicht over Faial en de omliggende eilanden.

Alles over de AzorenMeer mooie plekken

Naast Monte da Guia zijn er nog veel meer prachtige uitzichtpunten op Faial, waaronder:

 • Miradouro da Ribeira das Cabras: spectaculair uitzicht over de kustlijn en de groene velden.
 • Miradouro de Nossa Senhora da Conceição: panorama vlakbij Horta, met uitzicht op de stad en de oceaan.
 • Miradouro do Cabeço Gordo: Het hoogste punt van Faial met een 360 view over het eiland.

Zien in Horta

De jachthaven in ‘hoofdstad’ Horta van de Azoren wordt al eeuwen drukbezocht door zeilers. Tijdens de walvisjacht in de 18e eeuw was Horta namelijk een belangrijke pitstop om bij te tanken. Bij ieder bezoek werd een schilderij op de golfbrekers achtergelaten. Deze ’talisman’ zou helpen om de eindbestemming veilig te bereiken.

Inmiddels is de haven van Horta uitgegroeid tot een museum met muurschilderingen. Tip: Drink een drankje bij het beroemde Peter Café Sport, de thuishaven van iedere kosmopoliet ter zee. Het café is behangen met foto’s en schilderijen van bekende zeilers en nautische types.

Mooiste Stranden van Faial

 • Praia do Almoxarife- Op dit zwarte zandstrand is het heerlijk zwemmen met uitzicht op de vulkaan Pico op het gelijknamige buureiland.
 • Praia de Porto Pim- Dit strand met fijn zand ligt in een beschutte baai en daarmee een kalme zee. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Tip: in de buurt vind je ook het historische walvisstation en de Monte da Guia.

Meer Activiteiten op Faial

 • Walvissen en dolfijnen spotten- Boek vanuit Horta een walvistour. Met 20 soorten walvissen is het vaak prijs. De blauwe vinvis is het hele jaar door te zien. In de zomer komen potvissen, noordse vinvissen en baardwalvissen veelvuldig voor.
 • Duiken en snorkelen: In de zomermaanden is de onderwaterwereld rond Faial op zijn best. Dus snorkel op en gaan.
 • Bezoek Flamengos- Het pittoreske dorpje Flamengos staat bekend om zijn traditionele Azoriaanse architectuur met kerk: Igreja de Nossa Senhora da Luz.
 • Natuurlijke zwembaden van Varadouro- Zwem in de natuurlijke zwembaden van Varadouro, gemaakt door vulkanische activiteit.
 • Botanische Tuin- (Jardim Botânico do Faial)- Groene oase van rust. Relax, picknick en leer meer over de lokale flora.

Hoe Kom je op Faial?

Met het vliegtuig of de ferry. Vanuit Nederland vlieg je via Lissabon naar Faial (Horta). Faial is ook bereikbaar vanuit São Miguel of Terceira. Zowel met het vliegtuig, als met de veerboot. Vervoer op Faial: een huurauto is ideaal voor een rondje eiland.

Autohuur op Azoren

Rondje eiland met de auto

Hoeveel Dagen Heb Je Nodig?

Drie tot vier dagen is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Faial te ontdekken.

Vegan of Vegetarisch Eten op Faial in Azoren?

Wij tippen O Esconderijo in Cedros- Fijne setting met tuin. Eigenaar Hans bereid een vegan lunch, diner met wat de tuin of de buurt aan groenten schaft. Hans kookt niet naar recept, maar vanuit z’n hart en dat maakt dit vegan eettentje juist zo leuk.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: