Vrouwerij: bier gebrouwen door vrouwen in Duitsland

Weekendje weg? Op naar brouwerij Strate in Duitsland! Vrouwenpower en generaties ambachtsbier: privat- brauerei Strate in Duitsland. Reisachtige Signe bezocht de omgeving van Detmold en deed een rondleiding aan een kleinschalige brouwerij gerund door vrouwen. Een leuke activiteit voor een weekendje weg, of tijdens je vakantie in Duitsland. Mooi detail: de rondleiding wordt gegeven door biersommelier/ brouwer in opleiding Sabina Wein!

Strate micro brewery

‘Wat wel een kasteel lijkt, blijkt een privé brouwerij, waar generaties vrouwen al jaren bier produceren. Hier werken dames met de nieuwste technologieën, maar dan wel in een ouderwets rustig tempo. Zo leveren ze het helderste en puurste bier. Zonder chemische smaak of proces stimulatie. Hiervoor worden de beste ingrediënten lokaal geselecteerd, of gecreëerd. Van de hop, via inrichting tot aan de website Niet voor niets is State in 2016 uitgeroepen tot de beste privé brouwerij van Duitsland.

Natuurlijk is dat niet van de ene op de andere dag zo ontstaan. Het verhaal is als volgt… In 1979 zetten Friederike en Renate Strate (moeder en 2 dochters) Simone het familiebedrijf op een nieuw spoor. De dames grijpen terug naar natuurlijk gebrouwen bier en een swingtop fles.

En wat blijkt?…In een tijd waarin het hard knokken was tegen voordelige bieren heeft het damesduo met ambachtelijke technieken de brouwerij laten opbloeien als nooit tevoren. Inmiddels worden er in deze Frauerei meer dan 19 soorten bier gemaakt. En voor wie zich het afvraagt. Mama Strate is al 83 jaar, maar mega actief. En dat ondanks dat de dagelijkse zaken nu door de dochters geregeld worden.

Bierproductie van 120.000 hectoliter per jaar

Met gemak showt mama Strate 20 verschillende biersoorten van high drinkability: los vertaald makkelijk in grote hoeveelheden weg te zuipen.Het eerste biertje is op, en we lopen door. Of toch nog een tweede biertje uit de authentieke flesjes mee pakken voor onderweg?… Nee, we vervolgen onze weg door de brouwerij.

Afijn, in de originele koperen ketels wordt 120.000 hectoliter bier per jaar gemaakt. Ondanks dat valt Strate onder de noemer ‘mini brouwerij’. Aan de ketels zelf is niets mini. 1 blik in de oneindige ketel leert dat deze meer dan 2 meter diep is. Voetafdrukken zijn zelfs zichtbaar in de blinkende ketels…alcohol ontsmet alles:)

Traditioneel tafereel in trendy omgeving

Tijdens de brouwerij tour loop ik ook over de zolder – nu het inpak-station voor alle online aankopen-. Uiteindelijk duiken we de kelder in. En ergens onder de Lippischer roos (het embleem van de omgeving) liggen enorme eikenhouten vaten te rijpen. Goud! De biertour eindigt in de Stratosphere (een woordspeling van de familie Strate). Hier ontmoet ik ook de Duitse herder Paula. Deze viervoeter slaat het allemaal rustig en wijs gade. Bezoekers duiken in grote varkenshammen en sauerkraut en slaan bier achterover. Een traditioneel tafereel in een hippe omgeving.

Conclusie: de gepassioneerde aanpak van de dames Srate werkt enorm aanstekelijk. En het bier smaakt zo puur, dat ik de volgende ochtend (15 bier later) fris en fruitig terug naar de brouwerij ben gelopen om wat van dit goud mee naar huis te kunnen nemen. Even ter geruststelling: Strate’s specialistische bieren zijn nu niet alleen meer in Detmold te krijgen, maar online te bestellen.

Praktisch

Wil je zelf ook de ultieme bierbeleving meemaken? of onderdeel zijn van je eigen testpaneel? Plan vooraf bezoek online. Rondleidingen worden ook in het Nederlands, Engels of Spaans gegeven.

(https://brauerei-strate.de/besichtigung-tasting/#booking. of mail sightseeing@brauerei-strate.de . Rondleidingen: van 1 april tot 1 oktober van maandag tot en met vrijdag en start om 10:00 uur of om 14:00 uur.
Meer bier, of brouwerijen? In de omgeving zijn nog 6 andere brouwerijen te bezoeken.

Detmold brouwerij strate
Renate Strate
Prive brouwerij Strate
Brouwerij in Detmold
Brouwerij in Detmold

Meer in Detmold?

https://www.reisachtig.com/natuur-cultuur-in-duitsland/

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: