Mam, wat eten we vandaag?| Een wereldreis in 10 recepten!

De hele familie is altijd wel in voor een lekker diner, lunch, snack, of gebakje. Iedere dag volgt thuis dan ook dezelfde vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ Nu is dit wel eens een uitdaging, of race tegen de klok in. Maar als tijdgebrek geen issue is, en je keukenhulpjes genoeg in huis hebt? Maak dan eens een reis om de wereld in tien gerechten.

Tijdens mijn reizen heb ik heel wat verfijnde gerechten, snacks, en taartjes van wereldchefs kunnen proeven. Een aantal van deze recepten zijn makkelijk (na) te maken. Bovendien hoef je er niet de deur voor uit. Dus maak een reis door je eigen keuken, laat die handjes maar flink wapperen, en de smaakpapillen lekker rollen. Bon voyage, en Bon appetit!

Recept: sushi uit Japan

Pip: ‘Juup en ik zijn dol op sushi, al heeft mijn moeder wel eens ruzie met het sushi matje, en zijn ze niet altijd helemaal perfect rond, maar wel lekker’. Wij maken meestal de vega of vegan variant, dus met een vulling van avocado, of king oyster paddestoelen. Dus experimenteer naar hartelust. Sushi nigiri maken doe je zo.

 • Benodigdheden: 500 gr sushirijst, 5 el rijstazijn, 8 norivellen, avocado, komkommer, zalm of vis
 • Bereidingswijze: Breng 500 gram rijs in 700 ml water aan de kook. Tien minuten met de deksel erop door laten koken. Laat de pan met deksel en, 15 minuten staan zonder vuur. Voeg rijstazijn toe, laat de rijst afkoelen en rol de sushi op (met vulling naar keuze).

Recept: Poké bowl uit Hawaï

Juup: Deze poké, is helemaal oké en het leuke is dat je zelf thuis je eigen bowl -dat is een chique woord voor kom- kunt samenstellen. Wij eten ‘m vaak met noodles, of rijst, en edamé boontjes maar eigenlijk is alles wat je er in gooit wel lekker’. Een Poké Bowl is een Hawaïaans gerecht met Japanse roots. Poké betekent ‘dwars in stukjes snijden’. Dat is dan ook de essentie van dit gerecht: plakjes rauwe vis. Rijst, verschillende rauwe en gekookte groenten, fruit zijn de smaakmakers van dit feestje in een kom. Zo maak je zelf een mean lean poke bowl in restaurant ‘TA House’ style.

 • Benodigdheden: rijst of noodles, edamé boontjes, taughé, sesamolie, limoen, wortel, wakamé (japanse zeewiersalade), wortel, paprika of blokjes geroosterde pompoen.
 • Bereidingswijze: kook rijst of noedels, bak de pompoen blokjes, blancheer wortels, was de taughé en snijd de gewassen paprika in reepjes. Vermeng sap van een limoen met 5 eetlepels sesamolie en voeg naar smaak peper toe. Drapeer alle ingrediënten, inclusief wakame edamé beans (beide in supermarkt te koop), elegant over de rijst in een kom, dressing toevoegen en klaar.

Recept: Vietnamese springrolls

Dit feestelijk pakketje van rijstpapier doet sterk denken aan een fortune cookie. Je weet nooit wat er in zit, maar het voorspelt altijd iets goeds. Het recept van rijstpapier rolletjes, oftewel fresh springrolls komt oorspronkelijk uit China en is al meer dan 100 jaar oud. De kunst van dit voorgerechtje zit ‘m in het snijden en rollen. De chefs van restaurant de Bowery weten van wanten en maken van deze rolls echte kunstwerkjes. Oefening baart kunst, dus rol je rot! Mocht dit voorgerechtje onverhoopt in de soep draaien? Dan kun je altijd stiekem een rondje rijstrolletjes bij de Bowery bestellen. Hoe maak je zelf verse springrolls?

 • Benodigdheden: wortel, komkommer, rijstazijn, suiker, rettich, rijstpapier, handje koriander plus munt, 100 gram mihoen, pinda- soya of hoicin- of chilisaus: anything goes.
 • Bereidingswijze: Maak de mihoen klaar. Was en snijd de groenten in reepjes, hak de kruiden fijn marineer de wortel, rettich in rijstazijn met een beetje suiker. Maak een vel rijstpapier nat, en zacht. Even laten uitdruipen en rol de veggies en kruiden samen tot mooi in een pakketje zonder strik. Sausje erbij en smullen maar.

Recept: Dim Sum uit China

Wat mij betreft is Dim Sum de Chinese variant van ravioli, maar laten de Italianen het vooral niet horen. Volgens mijn kinderen zijn Dim Sum de ideale Chinese tapas. Er zijn legio verschillende vullingen te bedenken dus leef je uit.

 • Benodigdheden: 24 wontonvelletjes, 60 gram paksoi, 5 gedroogde shiitakes, 1 voorjaarsuitje, 60 g mihoen, 100 gram tofu, 3 theelepels oestersaus, of soyasaus, 2 theelepels sesamolie, 2 eetlepels maïzena.
 • Bereidingswijze: Was de paksoi. Wel de gedroogde paddestoelen met kokend water in een kom. Bewaar het weekwater. Mihoen in kokend water laten wellen tot deze gaar is en afgieten.
 • Chop de paksoi, paddestoelen, voorjaarsuitje, mihoen, tofu en tahoe fijn. Doe alles in een kom doen en voeg oestersaus/ sojasaus en sesamolie toe. Even mengen, en voeg twee eetlepels van het paddestoelenwater toe. Strooi de maïzena er overheen en roer alles goed door.
 • Schep een klein beetje vulling op ieder velletje. Vouw deze dicht tot een halve maan en druk de randen aan. Breng in een pan water aan de kook, of pak een elektrische stoompan en stoom de Dim Sum met een deksel op de pan in vijf minuten gaar. Iets korter stomen, en even bakken in een pan voor een knapperig korstje is ook een prima optie.

Recept: Hamburgers uit Hamburg

Nu hebben Reisachtige Laura en co. onlangs in Hamburg aardig wat vegan burgers getest, dus Pip en Juup durven zichzelf nu uit te roepen tot burgermeester van Hamburg(er). Mocht je nu meer over de oorsprong van de hamburgers willen weten? in Hamburg.  Hoe bouw je zelf de perfecte vegan hamburger?

 • Benodigdheden: pak Incredible (vegan) gehakt, tomaat, komkommer, enkele blaadjes ijsbergsla, (vegan) cheddar, augurk, ketchup, gerookte paprika poeder, chilli flakes, likje mosterd zoete aardappelfrites (vers of vries), hamburger broodjes.
 • Bereidingswijze: draai van het gehakt 4 burgers: maak balletjes en sla deze plat. Bak de burgers in de pan, of grill op de BBQ. Smelt op het laatste moment een plak kaas op de burger mee. Snijd tomaat, augurk, komkommer in plakjes. Meng de ketchup met een mespunt gerookte paprikapoeder plus enkele chilli flakes.
 • Beleg het gesneden broodje rijkelijk met ketchup, burger met kaas plus veggies en eventueel een likje mosterd. Maak het bord op met overgebleven garnituur en zoete aardappelfrites.
  Springrolls recept

  Springrolls, Dim Sum bowery style

  TA Vegan House

  Poke Bowl

  Vegan in Hamburg

  Hamburger zoals bij Vincent vegan?

Recept: Zuid-Afrikaanse garden salad

Geen typisch Zuid-Afrikaans gerecht zoals Bobotie, maar deze zonnige salade prijkt wel op het menu van Babylonstoren in Franschhoek. Babylonstoren is een schitterende boerderijtuin met restaurant waar de oogst zo uit de tuin op je bord ploft… Stuk voor stuk kleine, kleurrijke smaakbommetjes. In Nederland zijn de veggies weliswaar wat minder zongerijpt, maar evengoed is dit een formidabele salade. Hoe maak je een salade a la Babylonstoren?

 • Benodigdheden: sla, wortel, pompoen, honing, balsamico azijn, peper  een halve gekookte biet cherry tomaten, 1 appel, verse vijgen, handje frambozen.
 • Bereiding: rooster enkele pompoen partjes, was en snijd de appel, wortel, tomaatjes en vijgen. Maak in de blender een dressing van een halve biet, een beetje honing en balsamico azijn. Voeg een handje fijn gehakte frambozen toe aan de dressing. Maak de salade op en giet de dressing er overheen. Smullen maar.

  South African salad

  Babylonstoren garden salad

Recept: apfelstrudel uit Tirol

Onlangs bezocht ik het bekende Apfelstrudel café Kroel in Innsbruck. Maar liefst 100 verschillende soorten strudels: zowel hartig als zoet vliegen hier dagelijks over de toonbank. Erg geinig, maar voor de beste strudel zoek ik het graag een deurtje verderop. In de Stern in Obsteig wordt namelijk nog steeds volgens oma’s recept apfelstrudel gebakken. Niet bepaald gezond, maar wel verdraaide lekker. Hoe maak je zelf een apfelstrudel? Let op: smokkelen mag kant en klaar filodeeg werkt ook prima.

 • Benodigdheden: 1 pak filodeeg, 500 gr appels, citroensap, 80 gr suiker, 40 ml calvados, 40 ml rum, 30 gr paneermeel, boter, paneermeel, of kruimels, kaneel, poedersuiker.
 • Bereidingswijze: Schil, snijd appels in plakjes. Vermeng de appel met de rozijnen een scheutje citroensap, suiker, eetlepel kaneel calvados, rum, en rozijnen in een kom. Leg het filodeeg uit, bestrijk met een beetje boter en bestrooi de lap deeg met met paneermeel, of broodkruimels.
 • Leg de gemarineerde appels op de lange kant van het deeg in een strook (laat een rand van 5 cm vrij). Rol de strudel op en druk de uiteinden goed aan. Leg de apfelstrudel op een vel bakpapier in de oven. Bak de apfelstrudel op 200 graden in twintig minuten klaar. Serveer met ijs, vanillesaus of slagroom. Om je vingers bij af te likken.

Recept: Pretzels uit Duitsland, Denemarken of?

Komen Pretzels nu uit Duitsland, New York, of Denemarken? In de 18e eeuw is dit recept uit Europa overgewaaid naar Amerika. Het is niet duidelijk uit welk Europees land de pretzel nu precies vandaan komt. Vast staat wel, dat in katholieke landen deze swingende swirl van oudsher standaard met Pasen op tafel verschijnt. Reden? De vorm van de pretzel lijkt op handen in gebed, de gaten zijn een verwijzing naar de drie-eenheid. In Duitsland is dit een typische biersnack, maar in Scandinavische landen zijn tal van zoete varianten verkrijgbaar, vergelijkbaar met de Nederlandse Krakeling. Hoe maak je zelf pretzels?

 • Benodigdheden: 400 gram bloem, 7 gram gist, 2 tl bakpoeder, 1 eetlepel suiker, grof zout, 250 ml warm water, 1 ei.
 • Bereidingswijze: Meng bloem, gist, suiker, bakpoeder, snuf zout in een kom. Schenk het warme water in de kom. Kneed  de boel tot een soepel deeg. Laat 30 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 225 ºC.
 • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes, maak rolletjes van ongeveer 40 cm. Leg de rolletjes in een U-vorm. Pak de uiteinden en draai deze losjes om elkaar heen. Plaats, plak de uiteinden in de bocht van de U.
 • Leg de pretzels op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei, en bestrijk de pretzels met alleen de dooier. Bestrooi de pretzels met grof zeezout en laat ze nogmaals 10 minuten rijzen. Bak de zoute krakelingen in 15 min bruin. Schmeckt gut?

Recept: Tsjechische knödels

Deze gevulde deegballen zijn zowel in hartige als in zoete vorm niet te versmaden. Zelf ben ik meer een zoetekauw dus gaat mijn hartje uit naar zoetzure knödels met pruimenvulling uit de Bohemen. Meer over deze streek? Zwitsers Tsjechië-

 • Benodigdheden: 30 gr suiker, 250 ml warme (soya)melk, 30 gr boter, 2 eieren, zakje gist, zout, 1 zakje vanillesuiker, citroen, pruimenjam.
 • Bereidingswijze: Vermeng bloem, 1 eetlepel suiker 5 eetlepels warme melk met gist en laat 20 min rusten op een warme plek. Verhit de boter, en voeg deze plus de eieren, zout vanillesuiker, suiker en citroen aan het mengsel toe. Begin handmatig met kneden en voeg telkens wat scheutjes melk toe. Let op: het deeg moet niet te plakkerig worden.
 • Laat de bal 2 uur rijzen. Maak vervolgens enkele ballen van het deeg en vul deze met de pruimenjam. Stoom de knödels in 20 minuten in een elektrische stoompan, of een zeefje in een pan met kokend water gaar. Lekker met wat vanille saus en een glas onvervalste Kofola (Tsjechische cola variant).

Recept Luikse wafels

Krokante luchtige wafels uit Brussel, of toch een smeuïge zoete wafel uit Luik? Onze kids maakt het eigenlijk niets uit want alle wafels zijn toch lekker? Weet je wat? Maak ze gewoon allebei, zet je tanden in een warme wafel met kersen en een bol ijs. Zelf een Luikse wafel maken? Dat doe je zo.

 • Benodigdheden: 250 gr zelfrijzend bakmeel, 100 gr roomboter, 8 gr vanillesuiker, 40 gr suiker, 1 ei, 4 el soyamelk, 100 gr bruine kandijsuiker.
 • Bereidingswijze: roer de boter suiker, vanillesuiker tot een schuimig geheel. Meng de melk en het ei er doorheen. Voeg het gezeefde bakmeel aan het mengsel toe en kneed met de kandijsuiker tot deeg. Vorm bolletjes van het deeg.
 • Leg een deegbolletje in het midden van het ingevette, voorgewarmde wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 2 min bruin.

Luikse wafels
Pretzel recept

apfelstrudel recept

apfelstrudel van Stern

Apfelstrudel recept

Kofola Tsjechish dranke

Kofola en knödels

 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: