Vijf hoogtepunten van Hamburg? Dat zijn deze!

Hamburg Duitsland? Pak deze topattracties zeker even mee!

Net als big brother Berlijn is Hamburg één van de populairste Duitse steden voor een weekendje weg, of een korte vakantie. Niet gek want in deze sfeervolle stad is zoveel te zien en te doen dat een weekend eigenlijk net te kort is. Start daarom je stedentrip Hamburg met de beste bezienswaardigheden: zoals Mini Wunderland, twee kunstmusea en de ‘Speicherstadt’. Tijd over? in mijn artikel Hamburg met kinderen| 10 gratis activiteiten staan nog heel veel toffe activiteiten voor ‘kleine en grote’ kinderen.

Wunderland Hamburg

Speicherstadt in Wunderland

Hoogtepunten van Hamburg

Miniatur Wunderland: ‘het is een kleine wereld’

’s Werelds grootste modelspoorbaan en tevens Hamburg’s populairste attractie? Dat is Mini Wunderland! In deze kruising tussen Madurodam en Mini world Rotterdam snel je van Hamburg naar Scandinavië… in 2 minuten. Dit is het geesteskind (opgezet in 2000) van de broeders Braun, en bestaat niet alleen uit spoorbanen maar allerhande landen op kleine schaal.

In deze modelwereld zijn alle details tot in de puntjes uitgewerkt. Van de 260.000 kleurrijke ‘wunderländer’ (inwoners van Wunderland), via 300 minutieuze schepen tot aan een levensechte skischans. Vergaap je aan mini Hamburg en zie de zon ondergaan achter de Elbphilharmonie. Hamburg Duitsland in het klein is bijna net zo fijn als in het echt.

What a wonderful world…

In deze wonderful world lijkt de tijd niet te bestaan. Treinen rijden non stop en in no time van het ene -naar het andere werelddeel. Objecten bewegen, maken geluid of geven licht, het lijkt wel een interactief kunstwerk. En dat is het eigenlijk ook, Miniatur Wunderland is duidelijk met veel passie en precisie gemaakt. Je hoeft dan ook geen kind of liefhebber van modeltreinen te zijn, deze attractie is leuk voor iedereen.

Er is alleen wel één maar. Wunderland is Hamburg’s, en zelfs Duitsland’s best bezochte bezienswaardigheid dus je hebt het rijk hier zelden of nooit alleen. Juup (9): “Dit is het leukste van Hamburg. Alles is hier een stuk kleiner dan in het echt en je hoeft niet zo ver te lopen of te reizen om van de ene plaats naar de andere te komen’. Kortom: ‘It’s a small world after all’.

Wunderland Hamburg

Wunderland

Wandelen onder water? Neem de Elbtunnel

Wel eens onder water doorgelopen? Neem de Elbtunnel! Europa’s oudste onderwatergang ligt drieëntwintig meter onder de grond en is maar liefst 426 meter lang. De tunnel verbindt de haven van Hamburg met de stad en is in 1911 gebouwd om de snelle doorstroming van havenarbeiders en verkeer te bevorderen. De bouw verliep alles behalve soepel. Vanwege de diepte was de aanleg van de tunnel ietwat rampzalig. Tijdens de aanleg van de onderwatertunnel kampten meer dan 70 werklieden met decompressieziekte.

Hoe kom je in de tunnel?

Een zware lift brengt passagiers 23 meter onder de grond. Zodra de dikke houten deuren open schuiven stap je zo de wijde witte wereld in en wandel je door naar de overkant van de rivier. De ogenschijnlijk eindeloze voetgangerstunnel is versierd met witte tegels en reliëfs van vissen en andere creaturen uit de Elbe. Jaarlijks maken meer dan 700.000 voetgangers gebruik van de tunnel. Fun fact: altijd al door de tunnel willen sprinten? Doe mee aan de jaarlijkse marathon en ren je rot.

Elbetunnel Hamburg

Elbetunnel

Bezoek het Bucerius Kunst Forum

Een leuk, kleinschalig kunstmuseum? Duik het ‘Bucerius Kunst forum’ in. Dit privémuseum is vernoemd naar de Duitse Politicus/ journalist en grondlegger van Die Zeit: Gerd Bucerius. Het twee verdiepingen tellende museum ligt midden in het centrum: pal achter het Rathaus. Jaarlijks zijn hier vier wisselende collecties van bekende kunstenaars te zien.

Op stap met kinderen? Eén keer per maand worden er  in de ‘open studio’ kinderworkshops gegeven, dus check vooraf online de agenda. Reisachtig & family wipte aan bij de expo van de grote Amerikaanse kunstenaars: Rockwell, Pollock, Disney en Warhol. Vooral het ludieke werk van Rockwell rockt de show.

Multitalent (schrijver illustrator en kunstenaar). Norman Rockwell is een meester in het portretteren van het dagelijks leven in de tweede helft van de 20e eeuw. Het museum is bezaaid met de door Rockwell gemaakte covers van magazine ‘Saturday Evening post’, en andere schilderijen met een knipoog.

De leukste expo volgens onze jonge kunstkenners? De tekeningen van Disney! Juup: er zijn veel oude stop motion’s van Disney figuren te zien, waardoor je te weten komt hoe Disney films vroeger werden gemaakt.’ Praktische informatie: Het museum bestaat uit één expositieruimte. Toegang is gratis voor kinderen, volwassenen betalen zes euro met Hamburg Card, of 9 euro zonder kortingskaart.

Art museum Hamburg

Bucerius Kunst museum

Bekijk een fortuin aan kunst in de Hamburger Kunsthalle

Met zijn monstercollectie (verspreid over drie gebouwen) is de Hamburger Kunsthalle mogelijk het grootste, en in ieder geval het best bezochte kunstmuseum van Duitsland. Het museum is behangen met zeven eeuwen aan kunst: van middeleeuwen tot heden. In de Kunsthalle hangt voor een fortuin aan Duitse, maar ook Hollandse, Italiaanse en Vlaamse meesters zoals: Goya, Gaudin en Kirchner.

Alleen al het bouwwerk zelf is prachtig. Enige nadeel is dat er weinig beeldende kunst is te zien. Daarbij is er niet veel te doen voor kinderen, er is slechts één ruimte waar kids zelf met Knexx aan de slag kunnen. Praktisch. Een museumbezoek kost 9 euro met Hamburg card, of 11 euro zonder, kinderen hebben gratis toegang. Meer kunst in Hamburg? Bezoek zeker in de zomer ook nog even het ‘Jenisch haus’. Deze kunstige villa met beeldenpark ligt aan de rand van de stad.

Art in Hamburg

Kunsthalle

Browse door UNESCO werelderfgoed Speicherstadt

Neem een kijkje bij ’s werelds grootste aaneengesloten complex van havenpakhuizen. In het artikel gratis activiteiten met kinderen staat o.a deze trekpleister van Hamburg, plus nog heel veel andere tips al uitvoerig beschreven, dus doe er je voordeel mee. Al deze stadse fratsen maken natuurlijk hongerig. Tijd voor lunch of diner? Doe hier je voordeel mee. De beste vegan restaurants heb ik alvast voor je in kaart gebracht.

Elbphilharmonie: het dak van Hamburg

Van een afstand bekeken doet dit 110 meter hoge concertgebouw een beetje denken aan een kristal op een rots, of is het een golf?  Omdat dit glazenhuis van muziek zoveel verschillende associaties oproept heeft Elbphilharmonie aardig wat bijnamen gekregen. Variërend van –  ‘het schip, via de ijsberg, dan wel ‘de diamant’, het is dus maar net wat of welke vorm je erin ziet. Hoe dan ook ‘Elphi’ trekt dagelijks dan ook een miljoenenpubliek.

Panorama van de stad

De meeste bezoekers komen hier niet zozeer voor de concerten, of de geweldige akoestiek maar voor een rondleiding met als klapstuk het ‘beste panorama van Hamburg’. Het terras biedt namelijk een fenomenaal 360 view over deze leuke Duitse stad. Op een heldere dag kun je tot voorbij de haven kijken, maar zelfs op een bewolkte dag ligt de stad aan je voeten op het dak van Hamburg. Entree is kosteloos, al is een ticket wel verplicht. Tip: aan het einde van de dag is het wat rustiger en is dit de ideale plek om de zon in Hamburg te zien ondergaan.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Alle vragen en antwoorden over je stedendtrip Hamburg

  • Wat zijn de beste manieren om de stad te verkennen?

Hamburg heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem, met bussen, trams, metro’s en veerboten. Het is ook een fietsvriendelijke stad. Voor degenen die de stad graag te voet verkennen, zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar, waaronder de historische stadswandeling en de alternatieve St. Pauli-tour.

  • Wat is de beste tijd om Hamburg te bezoeken?

De beste tijd voor een stedentrip is mei tot september. Maar Hamburg is het hele jaar door een geweldige stad. In december is er een kerstmarkt en tal van culturele evenementen in de herfst en winter.

  • Waar kan ik het beste verblijven?

Er zijn tal van geweldige wijken om te verblijven zoals: de Altstadt, HafenCity en St. Pauli.

  • Welke lokale gerechten moet ik proberen?

Probeer zeker de beroemde Hamburgse Fischbrötchen (visbroodje) en de (vega) Hamburg. Vers brood zoals Rundstück (rond broodje) is ook een aanrader.

  • \Welke activiteiten zijn niet te missen?

Maak een boottocht over de rivier de Elbe, bezoek de dierentuin of één van de vele musea. Of ga winkelen in de Mönckebergstraße, Neuer Wall en de Jungfernstieg.

Smaak te pakken gekregen? Vegan en vegetarisch eten in Hamburg|13 restaurants

Meer steden in Duitsland bezoeken? Berlijn is ook fijn! Stadswandeling langs Berlijnse klassiekers

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: