Fa­mi­lie­va­kan­tie vlak over de grens van Duitsland? Zeker doen, want in het grensgebied valt heel wat te beleven. Leef een dagje zoals de Romeinen, of zwier als Tarzan door de bomen. Sta oog in oog met lynxen of maak een kanotocht over de Rijn en pak de fiets terug.Vermaak je helemaal gek in een attractiepark, ga lekker zwemmen in de ‘See’, of storm naar de top van een uitkijktoren voor een 360 view over een prachtig natuurgebied. Kortom: een vakantie Duitsland over de grens is ‘ganz toll’ voor het hele gezin!

Vakantie dichtbij huis

Westfalen ligt in west Duitsland en grenst in het noorden aan Niedersachsen, aan het zuiden aan Pfalz en deelt zijn grenzen met Wallonië, Limburg Overijssel en Gelderland.De provincie Noordrijn-Westfalen bestaat uit twaalf verschillende re­gi­o’s, met allemaal een eigen gezicht. In omstreeks 2,5 uur zoef je zo vanuit Nederland naar West Duitsland. In nog geen drie uur tijd heb je in één klap het buitenlandgevoel te pakken! Bijkomend voordeel: een vakantie Duitsland is nog uitermate voordelig ook. Uitstapjes, attracties, uit eten gaan en accommodatie is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Waar staat NRWF bekend om?

Noordrijn- Westfalen staat bekend om hoofdstad Düsseldorf, het Ruhrgebied. Voor dit tripje had ik eigenlijk het idee dat deze regio hoofdzakelijk uit industrie bestaat. Maar wat blijkt? West Duitsland is uitermate groen. Maar liefst veertien natuur reservaten -inclusief Sauerland, de Eifel- maken deel uit van NRWF. Dus natuurliefhebbers voelen zich hier helemaal thuis. Ook voor een stedentrip met kids ben je in Noordrijn-Westfalen aan het juiste adres. In Düsseldorf, Essen, Dortmund, Keulen kunnen city lovers hun hart ophalen.

Beste uitvalsbasis?

Samen met dochters Pip en Juup heb ik in vijf dagen NRWF verkend. Wij verbleven in Nettetal nabij Mönchengladbach. Een prima uitvalsbasis om de nabije regio te verkennen. Om de gehele provincie te ontdekken zijn enkele dagen niet genoeg, maar met een dikke week kom je een aardig eind. Nettetal ligt centraal, is omgeven door natuurgebieden en tal van bezienswaardigheden liggen op nog geen uur autoafstand. Vriendin Anne verbleef samen met haar kinderen enkele dagen in de buurt in Viersen, waardoor we een aantal activiteiten gezamenlijk hebben ondernomen. Dubbele pret!

Wat te doen in West Duitsland?

Ga naar buiten waar de vogels fluiten, en trek er opuit in de Duitse natuur. Een mooi fiets- en wandelgebied is de Krickenbecker Seen. Dit enorme meer annex natuurgebied bestaat uit 4 delen en is ontstaan uit turfwinning. De toren op Hinsbecker hoogte geeft een prachtig uitzicht op het Krickenbecker meer en kasteel Krieckenbeck. Parkeren kan bij Biological station Krickenbecker Seen akka info zentrum Krickenbecker seen. Bij dit informatiecentrum start tevens een mooie wandelroute.

Warm weer?  Neem een verfrissende duik ! Dit kan o.a. bij de de Wittsee. Spring vanaf de steiger zo het water in, er is namelijk niet echt een strandje. Zwemmen kan ook bij de Poelvenn See (bereikbaar via dorp Wachtendonk). Of de Glabbacher Bruch, de Schrolicksee. Deze zwemopties liggen allemaal bij Krieckenbeck meren. Daarnaast zijn er tal van openluchtzwembaden te vinden.Wittsee

Wandelen in Schwalm- Nette Natuurpark

Het natuurgebied Schwalm-Nette loopt dwars door, over de Duits-Nederlandse grens. Het natuurgebied beslaat ongeveer 435 vierkante kilometer en loopt door Kleve, Viersen, Heinsberg, Mönchengladbach, en Venlo. Niet voor niets is natuurreservaat Schwalm-NetteDuits- een onderdeel van het Nederlandse nationale park Maas-Schwalm-Nette. Met negen verschillende grensoverschrijdende wandelroutes tussen Nederland en Duitsland genaamd de ‘wasser Wander wegen’ raak je hier niet uitgewandeld.

En zo gezegd zo gedaan. Samen met vriendin Anne, en haar kinderen hebben wij dan ook een ‘grenzeloze wandeling’ van 10 km gemaakt. Deze loopt langs vennetjes, door de heidelandschap Hunerkamp, naturschutzgebied Holtmuhle en het bos. De route is goed aangegeven, maar als je net als wij een bordje of twee mist is het even de benen gebruiken. Evengoed is dit een aanrader met kids. Al lag het spul na afloop een beetje op apengapen.  Parkeer de auto bij Parkplatz hause Galgevenn en start van hieruit de wandelroute.Meer actie in het bos? Ga naar klimpark en slinger door de bomen.

Wandelen in Noordrijn WestfalenWandelen met kinderen Duitsland

Galgevenn

Kano- en fietstocht

Twee voor de prijs van één? Doe een kano en fiets tour. Start de dag met een kanotocht over de Niers. Met een lengte van 111 km loopt deze rivier van Viersen tot Milbeek in Nederland. Het water is ondiep, stroomt en is een one way track. Kortom: ideaal voor een kanotocht met kinderen.

Paddel en peddel

De kanotocht van 10 km duurt ongeveer twee uur gevolgd door een fietstocht van 10 km (ongeveer 45 minuten). Het leuke van deze combinatie is dat het lekker afwisselend is en kinderen echt het idee hebben dat ze op een ‘wildwater avontuur’ zijn. Overigens stroomt het water slechts twee km per uur, maar de stroming maakt het peddelen in een Canadese kano vele malen makkelijker.

Verdwalen kan overigens niet want er zijn geen rivierarmen, dus ‘immer geradeaus’ en je komt er vanzelf. Juup (9): ‘Onderweg kom je langs zwanen en vaar je onder bruggetjes door, maar je moet wel opletten met peddelen anders vaar je zo tegen de kant.’ Het leukste is overigens om deze waterexpeditie samen met vrienden te ondernemen. Juup, Pip en ik deden dit samen met Anne en haar kids. Iedereen kan lekker in eigen tempo de rivier af sukkelen en aan het einde van de rit bij Wachtendonk op een Kermit groene fiets stappen.

De fietstocht is overigens relatief kort. De route voert langst de Oedt (Uda) toren, door korenvelden en langs de rivier. Vooral met mooi weer is dit een heerlijk uitstapje met kinderen in de vakantie. Bijkomend voordeel dit uitje hoeft ook nog eens niet de kop te kosten voor 23 euro per dag p.p. boek je al een kano- en fietstocht. Deze combinatietour is bij verschillende aanbieders te boeken. Wij boekten een ‘fiets en kano tour bij Hammans Freizeit in Viersen.

Fietsen Duitsland met kinderen

Uda toren

Kayak in Duitsland

Dieren kijken in wildpark

Wildpark Gangelt in Niederrhein- Westfalen. Vlak bij Venlo en Roermond ligt het tot nog toe voor mij onbekende plaatsje Gangelt. met het gelijknamige Gangelt Wildlife Park. Anders dan de naam doet vermoeden betreft het hier geen malle strapatsen met exotische dieren. Wildlife Park Gangelt is namelijk geen traditionele dierentuin. En gelukkig maar. Hier komt je voor een wandeling door het sfeervolle park waarbij je Europese dieren in hun semi natuurlijke habitat kunt zien.

Sta oog in oog met witte damherten, wilde zwijnen, ontmoet ravottende marters en ontwaar van alles en nog wat los in het bos. Dat wil overigens niet zeggen dat alle dieren laten zich laten zien. Sommige creaturen zoals zoals wolven steken alleen in de nacht hun kopje op. Andere dieren hebben zich gewoon goed verstopt in het groen. Tijdens ons bezoekje werden net de lynxen gevoerd. Wat een spectaculair gezicht.

Voor wie is deze bezienswaardigheid geschikt?

Dieren zijn natuurlijk altijd leuk om te kijken. Maar dit park is vanwege de bijbehorende speeltuin vooral geschikt voor families met jonge kinderen. Minpunten? Er is ook en soort vogelshow. Na afloop worden de vogels vast geketend in een klein hokje zodat de vogels overdag door bezoekers kunnen worden bewonderd. Lijkt me beter als de vogels net als de andere dieren zich in een grotere ruimte kunnen bewegen. Dit voelt alles behalve vogelvrij.Wildpark DuitslandDieren Duitsland

Openluchtmuseum Niederrhein

In het Niederrheinisch Freiluftmuseum in Grefrath kunnen bezoekers ervaren hoe het boerenleven er hier omstreeks 150 jaar geleden heeft uitgezien. Leuk zijn de vakwerkhuizen en het speelgoed museum. Het kleine museum bestaat uit enkele pandjes en is vooral geschikt voor families met kleine kinderen. Er is namelijk een leuke speeltuin en Pannenkoekenhuis en een tentoonstelling me. Voor middelbare scholieren en kinderen rond de 12 jaar is het niet groots genoeg. Het Freilichtmuseum ligt niet ver (20 autominuten 0van het klimpark. Deze twee activiteiten zijn prima te combineren. Groter openluchtmuseum? Natuur & cultuur in Duitsland

Freilichtmuseum Niederrhein

Meer leuke dingen doen in Noordrijn-Westfalen?

Uitstapje over de grens met kinderen? Romeins park Xanten!

Kalkar Wunderland| Pretpark over de grens