Vegan restaurants Leuven

Vegetarisch, vegan restaurants, bier en koffie in Leuven

Vegetarisch, vegan eten en drinken, brouwerijen in Leuven

Leuven telt tal van interessante koffietenten, biercafés, brouwerijen, terrassen, vegan en vegetarische restaurants. Met meer dan 600 horecagelegenheden: van budget tot 4 MICHELEN- en tal van Bib Gourmand restaurants kun je hier helemaal los. Niet voor niets is Leuven de stad van het goede leven. Waar moet je zijn tijdens je weekendje weg, of citytrip Leuven Vlaanderen? Leuven’s lekkerste (vegan) adresjes, hoogtepunten heb ik alvast voor je gescout. Bon appétit!

Bierbrouwerijen Leuven

Leuven is van oudsher een echte bierstad: in de gouden eeuw barstte het van de brouwerijen. Alhoewel je al lang niet meer over de brouwerijen struikelt valt er nog meer dan genoeg te bieren. De geinigste micro brouwerij van de stad is de Coureur in de wijk Kessel-Lo (Leuven).

Enige tijd geleden verruilden Bart en Ine een kantoorbestaan in voor bierbrouwen met passie. En met succes. Coureur bieren zijn net zo energiek als de leiders in de koers. Aan de rand van Leuven drink je tal van pittige biertjes aan de toog vers en ongefilterd van de tap.

De bekendste en grootste pilsmaker van de stad is Stella Artois van Ab Inbev. Deze brouwerij is ooit van start gegaan met het maken van een speciaal kerstbier ‘Stella’. Omdat de vraag groter dan het aanbod was, werd besloten dit biertje het hele jaar door te produceren. De rest van het verhaal is geschiedenis. Boek een rondleiding door deze mondaine brouwerij met proeverij.

Bier in Leuven

Eten, en bier drinken in voormalige brouwerij de Hoorn

Pintje pakken en hapje eten in de voormalige monumentale brouwerij van Stella Artois? Zeker doen! Alleen al de locatie in hipster wijk de Vaartkom is top. Het zonnige terras buiten is briljant, maar ook in het restaurant van de Hoorn op de eerste verdieping zit je helemaal gebakken. Met zijn enorme raampartijen en concrete look is de Hoorn een plaatje om te zien.

Pal naast de oude brouwzaal kun je prima (vegetarisch) dineren met uitzicht op het Sluispark. In het café op de onderste verdieping kun je de hele dag aanwaaien voor een lunch, ontbijt of een biertje. Bovendien is hier altijd genoeg leven in de brouwerij want het complex doet dienst als creatieve broedplaats. P.S.Deze brouwerij staat op de monumentenlijst.Brouwerij de Hoorn Leuven

Entrepot café in OPEK

Dit staaltje post moderne architectuur ligt aan de haven van de Vaartkom. Het voormalige pakhuis van douane en accijnzen is omgeturnd tot multifunctioneel kunstcomplex met theater, concertzaal, ateliers en café Entrepot. Het Openbaar Entrepot (1956) is samen met de silotoren op de noordoever van de Vaartkom een beschermd monument.

Hier in dit niet zo kleine café aan de haven is het zowel binnen als buiten goed zitten. De kaart is uitgebreid en er zijn enkele vegan (lunch)opties zoals een focaccia met gegrilde groenten en hummus. Prima. De huisgemaakte limonades zijn overigens een aanrader. Daarbij zijn de prijzen zeer schappelijk. Ook met kinderen is dit een relaxte plek.

Tip: de brunch in het weekend is volgens locals een niet te missen ontbijtfeestje. Op zoek naar een plant based restaurant in de Vaartkom? Een deurtje verderop ligt buffet restaurant Noordoever. Schep je bordje vol tot je een ons weegt en betaal per gewicht.

De Vaartkom Leuven

Opek in de Vaartkom

Terrasje pakken?

Het centrum van Leuven is eigenlijk één groot terras, dus hier sla je de plank nooit mis. Zigzag wat door de kleine straatjes bij de Grote Markt: zoals de Parrijsstraat en schuif aan bij de toog, of op het terras. Voor het grootste ‘outdoor café’ van Vlaanderen steek je door naar de Oude Markt. Door een wirwar van café’s zou je de monumentale pandjes bijna vergeten. Dit dorstige plein staat namelijk compleet in het teken van bier en vertier. Tot in de late uurtjes kun je hier lekker blijven plakken met een pintje.Oude Markt Leuven

The Life Bar: the good life

Voor het goede vegan leven in Leuven is the Life Bar er eentje om te onthouden. Vermoedelijk maakt het niet uit of je hier komt voor een ontbijt met pancakes, thee met taart, of zoals wij voor de lunch komt. Gerechten zijn vers bereid, smaakvol en veelal van biologische origine. Een sapje tikt al snel 5,5 euro aan, dus dit is niet echt een voordelig restaurantje, maar wel lekker en geschikt voor de hele familie.Beste vegan restaurants Leuven

Potala Momo: plant based dumplings

Om de hoek (zijstraatje) van de Oude markt ligt het redelijk nieuwe restaurantje Potala Momo. Liefhebbers van ‘momo’s’ oftewel dumplings en noodles zijn hier helemaal aan het juiste adres. Ga je voor de huisgemaakte, (vegan) momo’s of voor de hand getrokken noedels?

De prijskwaliteit is prima en de service is super vriendelijk. Dit adresje staat nog niet in alle top tien lijstjes. Vermoedelijk zal dat niet lang meer duren ben ik bang, dus snel naar binnen voordat iedereen de deur plat loopt. Ook voor een portie take away is Potala Momo een fijn adresje. Wij komen terug voor de rest van het menu.

Eten drinken Leuven

Potata Momo en koffie Onan

Het Strand: vegetarisch zomers restaurant

Stadsstrand van Leuven? Op naar de Tiensestraat. Het Strand is een warme plek voor een vegetarische lunch of diner. Tevens staan er enkele vegan opties op de kaart. Met zand aan je voeten heeft dit eetcafé niets te maken, maar je kunt natuurlijk met je emmertje en schep neerploffen op het gezellige terras.

Hal 5: streetfood in voormalige spoorweghal

Daar waar het oude treinspoor dood loopt, en een groene grasveld met strandstoelen je tegemoet lacht ligt Hal Vijf. De rustieke industriële spoorwegwerkplaats in de wijk Kessel-Lo is prachtig verbouwd tot creatieve hub met streetfood markt. Hal Vijf lijkt het kleine broertje van Fenix food factory in Rotterdam.

Hal 5 heeft nog niet heel veel eetgelegenheden, maar wat er aan restaurantjes en eetwinkels zit is raak. Winkels zoals een bakkerij en groenteboer zijn overdag geopend, maar de hele dag door kun je hier terecht voor falafel bij Habibi of voor pizza bij Antico en ijs van Carambola.

Wij gaan voor de pizza op basis van zuurdesemdeeg uit houtskooloven bij pizza Antico en sluiten af met ijs. Caramba! De Napolitaanse vegetarische en vegan pizza zijn vol van smaak, het deeg is lekker lang gerijpt en de topping is precies goed. De eigenaar: een voormalige ICT-er heeft er heel wat experimenten op los gelaten en deze in spread sheets vastgelegd. Maar het resultaat mag er zijn.

Waar vegan eten Leuven

Hal 5

Beste Pizza Leuven

Pizza Antico en centrum Leuven

World Kitchen in Kessel-Lo

Bengaals, Thais, you name it. In deze keuken komt de hele wereld samen in Leuven. Dit kunstig ingerichte restaurantje in een oude boerderij heeft vegetarische opties, maar ook niet vego’s kunnen hier prima terecht. Je kunt er aan houten tafeltjes, of op kussens op de vloer plaatsnemen. Op zoek naar een fijne picknickplek? De mooiste parken, groenplekken heb ik al voor je gescout, dus hier kun je zo je kleedje uitleggen.

Beste koffiebars van Leuven

Leuven tel weliswaar minder koffietenten dan biercafés maar evengoed zijn dat er heel wat. Deze twee koffiebars wil ik graag even in de kijker zetten. Elisa by Java in de Brusselsestraat. Hier kun je in de ‘serre’ heerlijk ontbijten lunchen en koffiedrinken. De koffie van JAVA is vers gebrand: kan eigenlijk ook niet anders want eigenaresse Kathleen is de derde telg uit de JAVA koffiefamilie. Tijdens mijn bezoekje heb ik nog net één tas achterover want de tent sluit al bij binnenkomst om 17.00. Jammer, want relaxen  in het café zit er daardoor niet meer in.

Een ander bijzonder adresje is koffiewinkel ONAN bij de Oude Markt. Deze branderij annex winkel annex koffiebar verbouwd en roostert zijn eigen koffie in Brazilië. Tevens koopt ONAN koffiebonen in bij verschillende (biologische) boeren uit onder andere India. Deze ontvangen hiervoor een betere prijs dan via FAIR trade.

Maar naast een eerlijke bak zet ONAN een straffe kop koffie. In mijn geval de espresso van de week. Buiten op het terras is het goed toeven. Binnen is niet echt veel zitplek, want dit is bovenal een shop met wandkasten die tot de nok toe zijn gevuld met koffie. Beide Leuvense koffiezaken zijn zeer de moeite waard.

Koffiebars Leuven

Koffiebar Elisa

2 Comments

  • Koen

    Kom gerust eens langs in de Parijsstraat bij Hops N More. We zorgen voor net iets anders qua speciaalbieren dan 99% van de klassieke cafes in Leuven.

Post a comment

Your email address will not be published.