Vakantie met kinderen

Leuven voor de hele familie| 15 tips

Leuven voor de familie

Weekendje Leuven met kids? Reisgids met 15 tips!

De Belgische stad Leuven ligt nabij Brussel, en Mechelen is lekker dichtbij en bovenal leuk voor de hele familie. Monumentale universiteiten, historische centrum en moderne architectuur maken van Leuven een prachtige stad. Met de zon op je bol, de zomer in je kop kan het Leuvense leven niet stuk. Samen met Robbert, Pip (13) en Juup heeft Reisachtige Laura in één weekend de stad ontdekt en een schat aan tips buit gemaakt. I’m LEUvin it!

Juist de populatie studenten, en jonge gezinnen maakt dit Vlaamse vrolijkerd een echt gezelligheidsdier. Je komt hier dan ook voor het goede leven, de relaxte sfeer en tal van toffe doe-dingen. Met zijn verborgen pleinen, speelplekken, stadsnatuur valt er meer dan genoeg te beleven voor kleine en grote mensen. Zeker in de zomervakantie.Leuven met kinderen

Reisachtig in Leuven

Waterspeelfontein: rennen door de waterfontein

Warm weer in de vakantie of tijdens je stedentrip Leuven? Ga even afkoelen in de waterfontein op het H. Hooverplein. Overigens heeft deze spuiter de vorm van het stratenplan van Leuven zoals de Nederlandse cartograaf Jacob van Deventer deze in de 16e eeuw heeft bedacht. De fontein bestaat uit 60 waterspuiters, en heeft een diameter van 18 meter. Tof met kinderen!Afkoelen in Leuven

Bekijk de universiteitsbibliotheek en beklim de toren

Leuven is een echte studentenstad met een eeuwenoude universiteitsbibliotheek. Deze bijzondere bib is opgezet in de 17e eeuw: op een andere locatie en minder groots dan de huidige opzet. Aan het begin van de eerste wereldoorlog is de universiteitsbibliotheek inclusief 300.000 boeken in rook opgegaan. Na de oorlog werd een nieuwe universiteitsbibliotheek uit de grond gestampt: een nogal genereus geschenk van het Amerikaanse volk (ontstaan uit een soort crowdfundingsactie).

Het complex in neorenaissance stijl is ontworpen door de Amerikaanse architect Whitney. Pronkstuk van dit boekenhuis is de 87 meter hoge toren met daarin de oudste beiaard van Europa. Bizar genoeg werd de trots van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog met bommen en granaten geraakt, waardoor de hele collectie: 900.000 boeken in vuur en vlam is opgegaan. Wederom werd de bib met Amerikaans geld na de oorlog opnieuw hersteld en met een fikse collectie aangevuld. Inmiddels staat de teller op drie miljoen boeken, dus aan leesvoer geen gebrek.

Leeszaal universiteitsbibliotheek à la Harry Potter

Het mooiste onderdeel van de bibliotheek is de 44 meter lange leeszaal naar ontwerp van Henry Lacoste. Bij binnenkomst springen de ellenlange leestafels en trappen met houtsnijwerk direct in het oog. De zaal herinnert aan de roaring twenties en is opgetrokken uit eikenhout. Binnen heerst een serene stilte, maar zodra je met sneakers de vloer betreedt piept en kraakt de vloer als een malle.

Het centrale middelpunt van de zaal is de enorme klok. Loop de trappen op en af en laat deze leeszaal in Harry Potter stijl even helemaal tot je inwerken. Achter de zaal bevinden zich aardig wat achterafkamertjes, uit ervaring kan ik je vast vertellen dat de meeste deuren gesloten blijven voor publiek. Het is wel mogelijk om een kijkje te nemen in kleinere zalen.

Wij hebben de meeste leeszalen links laten liggen en zijn doorgestroomd naar de duizelingwekkende toren. Na een korte klim van driehonderd traptreden wacht een topuitzicht over Leuven en de omgeving. Entreeprijs: 7 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Wat Reisachtig en kids betreft is dit een highlight in Leuven UniversiteitsbibliotheekBezienswaardigheden LeuvenUniversiteitsbibliotheek Leuven

Be-leluven in het M- Leuven museum

Kunstliefhebber? Op naar het M Leuven museum voor moderne kunst. Maar liefst 4600 werken uit verschillende periodes: van de dertiende eeuw tot hedendaagse kunst staan hier in de schijnwerpers. Van Vlaamse meesters zoals Dieric Bouts tot aan kunstenaars uit alle windstreken.

Het verbouwde complex van Stephane Beel is een synthese van oude en nieuwe architectuur. Wat een plaatje! Uiteraard zijn ook de permanente en vaste exposities zijn zeer de moeite waard. Zo bezochten wij met de hele familie de expositie Time: een verkenning van tijd in de kunst. Hoe gaan kunstenaars om met tijd en tijdsdruk bij bijvoorbeeld de realisatie van hun werken. En hoe ervaren bezoekers het kunst kijken in musea?

Onderzoek wijst uit dat museumbezoekers gemiddeld 28 seconden voor een schilderij staan inclusief het maken van selfies. Weer wat geleerd! Het werk van Orla Barry spreekt ons zeer aan. Orla heeft elke dag van het jaar een zin of woord op 366 afzonderlijke doeken gemaakt. Een mooi jaaroverzicht.M Museum Leuven

De collectie van ’10 favoriete werken uit de M- Collectie’ is een gaaf ‘buurtexperiment’. Deze tentoonstelling van publieksfavorieten is samengesteld door verschillende Leuvenaren. De tentoonstelling is dan ook een combinatie van uit uiteenlopende werken en tijdsperiodes. Het is immers maar net hoe je kunst beleefd. Kunst beleven kun je hier zeker.

Het museum is compact en overzichtelijk: tijdslijn en tijdsbeeld gaan hand in hand. Wat het M Museum bovenal tof maakt is de opzet en de presentatie. Op informatiebordjes bijvoorbeeld staat telkens een vraag, waardoor als vanzelf wat meer interactie ontstaat. De presentatie is daarbij niet klassiek, maar lekker modern.

Onze jongste dochter Juup vond vooral de’ familieopdracht’ waarbij je met het hele gezin als een speurneus door het museum schuimt het leukst. Tip: strijk in de zomer neer op het dakterras voor het uitzicht en een biertje van de tap. Doorgaans worden er op deze rooftop terrace, tijdens de vakanties concerten gegeven. Wegens corona is dat nu niet het geval. Bezoek je het M- museum met jonge kinderen in de zomer? In de tuin van het museum is tal van buitenspeelgoed en worden activiteiten georganiseerd. Tarieven: kinderen gratis, volwassenen 12 euro.

Uitzicht in Leuven
Museum met view

Kunstproject Velodroom

Tot 2023 kun je in de stad sinds kort actief genieten van het Velodroom: een kunstinstallatie annex wielerbaan van hout. Dit doe kunstwerk is gebouwd in de geest van het WK Wielrennen dat in september in Leuven zal plaatsvinden. Velodroom nodigt uit om op te fietsen, te spelen of om aan de pop-up bar een drankje te doen en even gezellig samen te komen. Kortom: een leuke zomerse plek voor het hele gezin.Velodroom Leuven

Natuur in de stad

Even relaxen in het groen, in de zomer even afkoelen of op zoek naar een speeltuin? Reisachtig heeft de mooiste stadsnatuur alvast voor je opgesnord. Van de botanische Kruidtuin, tot stadspark en speelpark voor de hele familie. Omdat er genoeg groenplekken zijn heb ik hier een separaat artikel over gemaakt.

Donatuspark Leuven
Sint Donatuspark Leuven

Browsen door het Groot Begijnhof

Met een oppervlakte van 3 hectare is het dertiende eeuwse Groot Begijnhof het grootste en waarschijnlijk ook best bewaarde Begijnhof van België. Niet voor niets staat het Groot Begijnhof van Leuven op de UNESCO werelderfgoed lijst. Grappig genoeg stroomt er een zijarm van de rivier de Dijle dwars door deze kleine wijk van 81 huizen waardoor een soort grachtengordel aan de Dijle ontstaat.

Het Groot Begijnhof is opgezet voor de begijntjes: een gemeenschap van semi-religieuze dames. In de bloeiperiode woonden er zo’n 350 begijnen in deze ‘commune’. Grappig weetje: omdat deze dames op hun privacy gesteld waren, zijn de ramen op de benedenverdiepingen nogal klein van stuk.

Vanaf de twintigste eeuw slonk de gemeenschap en raakte het Groot Begijnhof steeds meer in verval. De universiteit heeft in de jaren tachtig de huisjes opgekocht als huisvesting voor professoren en studenten. Nu is het een allegaartje van gezinnen, stellen en ouderen door elkaar. Hier en daar hangen posters met ‘keep quiet’. Ik kan de bewoners geen ongelijk geven. Het is natuurlijk geen openluchtmuseum. Volgens onze kinderen is het Groot Begijnhof een soort dorp in een stad.Groot Begijnhof LeuvenGroot Begijnhof Leuven

Klein Begijnhof Leuven

Poppetje gezien? Loop dan nog even door naar het Kleine Begijnhof in Leuven. De twee Begijnhoven hebben overigens niets met elkaar gemeen. Zoals de naam doet vermoeden is dit een klein hof. Ooit hebben er 200 begijntjes in deze gemeenschap gewoond. Wat nu nog rest zijn twee pittoreske straten met witte huisjes. De woningen zijn in bezit van particulieren.Klein Begijnhof Leuven

Kijkje in het Stadhuis

Het gotische stadhuis op de Grote Markt van Leuven is het meest iconische bouwwerk van de hele stad. Deze kolos is versierd met torentjes en maar liefst 236 sculpturen (400 kilo per stuk). Het complex is opgebouwd in drie lagen en doet vanuit de verte denken aan een suikertaart. Iedere laag s gedoceerd met beelden van prominente figuren die als een stripverhaal de geschiedenis van Leuven verbeelden. Op de torens pronken allerlei profeten. De sokkels van de nissen zijn een reliëf van bijbelse voorstellingen. Deze taferelen hadden destijds een belerende en waarschuwende functie voor het volk.

Dergelijke informatie heb ik opgestoken tijdens een rondleiding dor het stadhuis. Het leuke is dat deze door een professional van het gidsen gilde wordt gegeven. Een rondleiding maakt een bezoekje een stuk levendiger. Overigens is dit ook de enige manier om een sneek peak in het stadhuis te krijgen. Van binnen bekijken we slechts enkele zalen. De meest imposante zaal: de trouwsalon gaat aan onze neus voorbij wegens verbouwing.

Bezoekers vallen bij binnenkomst direct in de enorme middeleeuwse wandelzaal: een soort verlengstuk van de Grote Markt. Tof zijn de moderne kroonluchters (met kleine stadhuistorentjes). Ook browsen we door de voormalige raadzalen: twee rijkelijk gedecoreerde salons. Tegenwoordig worden deze kamers nog steeds gebruikt bij speciale gelegenheden. Een rondleiding door het Stadhuis kost slechts 4 euro p.p en 2 euro voor kinderen en duurt een uur.

Tip: Het ILUVLeuven Ticket geeft toegang tot veel hoogtepunten van Leuven tegen een gereduceerd tarief.

Grote Markt Leuven
Grote Markt met stadhuis
Stadhuis Leuven binnen
In het stadhuis

Sint-Pieterskerk door de ogen van de HoloLens

Microsoft’s Hololens is een mixed reality bril waarmee nu ook kunstwerken in 3- D zijn te zien. Wandel door de Sint Pieterskerk en ga met deze eigentijdse ‘viewmaster’ op zoek naar 13 verschillende kunstwerken. De Hololens is een soort spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Met deze bril op je neus krijg je niet alleen de kerk met alle kunstwerken, maar een complete 3D Experience te zien. Zo hebben wij de Sint Pieterskerk zien branden, of het wandelende skelet van de eerste Hertog voorbij zien komen.

Tof is ook dat het schilderij ‘het Laatste avondmaal’ van Dieric Bouts’ met hologrammen tot leven wordt gebracht. Ook de complete legende van ‘fiere Margriet’ een dappere dame uit Leuven is BRILjant! Zeker als je de Sint Pieterskerk met kinderen bezoekt is de HoloLens te gek, en bovendien een mooi excuus om als een soort cyborg door de kerk te lopen.

Van buitenaf bezien moet dit device er een beetje maf uitzien. Om het paneel van de Hololens te bedienen lijkt het (voor bezoekers )alsof je in het wilde weg wat lijkt te zwaaien. Maar ook al ziet het er een beetje gek uit, wij hadden deze ervaring niet willen missen. Een kunsttour door de Sint-Pieterskerk met Hololens kost omstreeks 12 euro.

Tip met kids: de lens is erg intensief voor kids. Voor kinderen onder de 10 jaar is er een te gek doe boekje genaamd ‘Tussen Hemel en Aarde’ ontwikkeld waarmee kinderen actief de kerk kunnen beleven (verkrijgbaar bij de kassa). Weetje: de beiaard van de Sint Pieterskerk staat op de UNESCO lijst.

Sint Pieterskerk met hololens

Leuven met kinderen

Universiteiten, colleges in binnenplaatsen

Nabij het Sint Donatuspark liggen tal van mooie universitaire gebouwen zoals de faculteit voor economie. Veel gebouwen liggen verscholen in groene binnenplaatsen. Dus sla af en toe een hofje, doodlopend straatje in en neem een kijkje bij bijvoorbeeld het Atrechtcollege, of het Van Dalecollege in de Naamstraat.

In een ver verleden was dit complex in bezit van de bisschop van Atrecht. Deze besloot zijn huis om te laten turnen tot collegezaal en wooncomplex voor arme studenten. De boom in het midden van het binnenplein dateert uit de achttiende eeuw en heeft de bijnaam ‘Boom van verdriet’. Meisjes die hier vroeger studeerden mochten niet meer na 19.00 uur naar buiten en moesten dus voor die tijd afscheid bij de boom van hun vriendjes nemen.Zien en doen Leuven

Stedentrip Leuven

Toffe wijk met moderne architectuur: de Vaartkom

Vanuit brouwerij Stella Artois loop je zo de opkomende wijk de Vaartkom in. In het verleden was deze buurt bezaaid met ambachtelijke bedrijfjes zoals: bierbrouwerijen en houthandelaren. Doordat veel van deze bedrijven aan het einde van de 20e eeuw werden opgedoekt, verloor de wijk zijn oorspronkelijke functie.

Al snel veranderde de Vaartkom in een verlaten, lelijk industrieel gebied. Sinds enkele jaren krijgt de wijk een fiks metamorfose tot trendy stadswijk met modern woon- en winkelcomplexen langs de boulevard aan het water. Ook de vernieuwde brouwerij Stella Artois kun je hier bezoeken. In de Vaartkom is het bovenal goed chillen in één van de restaurantjes, of cafées, of het Sluispark.De Vaartkom Leuven

Lekker eten en drinken in Leuven

Leuven telt meer dan 600 horecagelegenheden: van budget tot 4 MICHELEN- en tal van Bib Gourmand restaurants. Niet voor niets is Leuven de stad van het goede leven. Mijn 8 vegan, vegetarische, koffiebars en brouwerijen tips staan in dit artikel dus doe er je voordeel mee. Meer in Vlaanderen met kinderen?

Weekendje Antwerpen met kinderen

Leave a Response