In de stad

Botanische tuin, parken en natuur in de stad Leuven

Natuur in Leuven

Natuur in Leuven? Van botanische tuin tot parken en meer stadsnatuur

Het is niet te geLeuven maar deze gezellige Belgische studentenstad is ook nog eens ongelooflijk groen. In het centrum kun je dan ook prima terecht bij tal van binnentuinen, of parken voor een beetje boomknuffelen, of een potje voetbal. Leuven heeft zelfs een heuse botanische tuin: de Kruidtuin.

Ook voor kinderen is er een park met speeltuinen, en tal van vermaak. Of wat dacht je van een romantisch park nabij het Begijnhof? Of een stadspark met torentje? Kortom: er is voor ieder iets wilds ik bedoel wils. Tijdens een stedentrip heeft Reisachtige Laura samen met Robbert, Pip (13) en Juup (10) de groenste spots, en alle bezienswaardigheden voor je in kaart gebracht. Dit zijn onze favoriete stukjes Leuvense natuur.Binnentuinen Leuven

Oudste Botanische tuin België

De Kruidtuin is al 200 jaar een fenomeen in de stad en is tevens de oudste botanische tuin van België.
Deze groene smaragd is meer dan twee hectare groot. Meer dan 600 soorten bomen, struiken, bloemen en kruiden uit binnen- en buitenland ontspruiten uit de grond. Het hart van de tuin is de originele oranjerie met zijn twee imposante serres.

Oorspronkelijk is de tuin door de universiteit van Leuven opgezet als medicinale tuin: vandaar de naam Kruidtuin. Internationaal heeft deze secret garden de wetenschappelijke wereld aardig wat doorbraken bezorgd. Nadat de universiteit in 1782 sloot werd de Kruidtuin overgedragen aan de stad Leuven.

De tuin heeft lange tijd meerdere functies -behalve die van schitterende tuin- vervuld. Zo is er zelfs een meisjesschool op het perceel van de Kruidtuin gebouwd. Aan het begin van de 19e eeuw is de Kruidtuin door de gemeente Leuven opgeknapt. Sterker nog: wat ooit begon als de medicinale kruidentuin voor studenten is door de jaren heen uitgegroeid tot groene stadsoase.Kruidtuin Leuven

Botanische rust

Aan het einde van de dag is er tijdens ons bezoekje in juli amper een mens te bekennen. Op het geluid van wat sproeiers  en tjilpende vogels na is het opvallend stil. Geluid van buiten valt weg, stadsdrukte wordt verruild voor rust, ruimte en heel veel groen.

Bordjes verwijzen van schat naar schat en zo ontdek je nog eens wat. De laatste streepjes zon van de dag piepen door de bomen. Glas van de kas weerkaatst in de lens van de camera en geeft extra flair aan de foto’s. Ik kan me voorstellen dat er jaarlijks heel wat shoots en bruiloftsfoto’s op deze plek zijn gemaakt.

Wat vinden onze jonge experts er eigenlijk van?

Pip: ‘Het is toch ongelooflijk dat dit hier allemaal staat en nog gratis is ook? Voor de Hortus Botanicus in Nederland, of andere bijzondere tuinen  moet je gewoon een kaartje kopen’. Juup: ‘Ik vind het leuk dat je ook over bruggetjes kunt huppelen en er zoveel planten en bloemen zijn. Heb je de grote waterlelies in de kas gezien? Hier kun je misschien wel een zware steen op laten drijven, zo sterk zijn die’.Botanische tuin Leuven

Het hele jaar zomer

De tuinen zijn strak onderhouden, het gras is kort gewiekst. Alles groeit en bloeit als een malle, alleen onkruid schiet hier geen wortel. Vermoedelijk staat een team van tuinmannen de halve week paraat om de tuin in topconditie te houden. Het fijnste aan de tuin? Hier is het altijd zomer! Of althans, je kunt hier het hele jaar een vakantiegevoel te pakken krijgen.

In de winter is het in de oranjerie, met uitzicht op de cactustuin vast goed toeven met een boek. In de herfst kleuren de bomen langs de vijver rood, en in het voorjaar lonkt de bloesem, dus wat mij betreft kun je de Kruidtuin zo op je bucketlist Vlaanderen zetten.

Praktisch: in de zomermaanden is de Kruidtuin Leuven tot 20.00 geopend. De rest van het jaar is het om 17.00 uur schluss. Een rondleiding boeken kan ook, maar reserveer tijdig een plek. Vanwege het 200 jarig bestaan worden er tal van activiteiten zoals een zoektocht voor kinderen georganiseerd. Waar te vinden? Kapucijnenvoer 30.

Dijlenpark: romantisch Leuven

Aan het Redingenhof nabij bij het Groot Begijnhof dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat ligt het Dijlepark. Omsloten door twee armen van de rivier de Dijlen is het goed toeven in dit gemoedelijke parkje. Bij binnenkomst zigzag je door het groen zo door naar de vijver met blauwe brug en het kleine prieeltje. Op wat gevleugelde bewoners in de vijver- en twee katten na is het park tijdens ons bezoek in de ochtend nagenoeg leeg. Doorgaans is dit onder studenten en andere locals een populair park in Leuven.

Parken Leuven
Dijlenpark

Struinen door stadspark Sint-Donatus

Nabij de Tiense-, de Vlamingen straat ligt het 2,5 hectare grote Sint Donatus stadspark. Het park is rond 1875 aangelegd naar aanleiding van een wedstrijd.  Het ontwerp, een soort Engelse tuin van Jaques Rosseels en Julien Goyers werd uitgeroepen als winnaar en daarmee gerealiseerd. Opvallendste en onverwachte elementen in het stadspark zijn de ruïnes van de eerste stadsomwalling met toren: of althans wat er van over is gebleven.

Onze dochter Juup is bovenal gefascineerd door de tamme eenden die ons nieuwsgierig verwelkomen. Zelf verwonder ik me vooral over de brede laan met bomen die bezoekers naar het hart van het park loodst. Dit stukje Leuvense natuur is weliswaar gemaakt door mensen, maar is een prettige plek om hard te lopen, of juist te relaxen. In de zomer worden er overigens in het park tevens concerten georganiseerd inclusief pop- up bar. Dus dan val je helemaal met je neus in de boter.

Donatuspark Leuven
Sint Donatuspark Leuven
Donatuspark Leuven
Donatuspark

Provinciedomein Kessel- Lo: actief met kinderen

Op stap met kinderen? Domein Kessel-Lo is een heerlijk ‘doepark’ aan de rand van de stad. Aan de ingang bij de Herfstlaan/Lentedreef wacht een fijne speeltuin (geschikt kinderen tot 10 jaar). Ook is er aan de ingang bij de Beemdenstraat een waterspeeltuin te vinden.In de grote vijver is het goed dobberen geblazen in een roeiboot of waterfiets. Tevens is er een tennisbaan, een skateramp, rolschaatsbaan en een zwembad.

Het park is gratis toegankelijk. Activiteiten zoals midgetgolf en zwembad zijn tegen betaling. Zie website. Waar is Kessel- Lo te vinden? :Holsbeeksesteenweg 55 in Leuven. Tip: Het Sluispark is een gloednieuw park in de moderne wijk Vaartkom. Water speelt er een centrale rol door de opengelegde Dijle, lange zittrappen en er is tevens een kleine waterspeeltuin te vinden dus leuk met jonge kinderen.

 

1 Comment

Leave a Response