Nantes is Briljantes!

Weekendje, stedentrip Nantes ?…Ik heb vast een kleine reisgids voor je samengesteld. Deze Franse havenstad in departement Loire Atlantique ligt pal aan de gelijknamige rivier. De Loire lijkt de stad te splijten in een authentiek centrum,  en de nieuwe hippe wijk. ‘Ile de Nantes’.  De trekpleister van dit eiland is ‘Ile de Machines: een kunstig pretparkje. Nantes is natuurlijk meer dan de Machines. Deze levendige studentenstad heeft alles wat je hartje begeert. Het barst er van de moderne en ouderwets gezellige architectuur, en prachtige natuur: parken en tuinen en echt goede restaurants. Ook met het aanbod aan betaalbare en goeie accommodatie zit het wel goed. En dat is wel zo handig. Want slechts 1 dagje Nantes doet de stad te kort. Blijf in ieder geval een nachtje slapen, en geniet! Maak een ritje op de reuzenolifant van L’ile de Machines. Of ga voor een boottocht over de Loire, roetsj van de glijbaan een kasteel af, speel ping-pong aan een achthoekige tafel. Leef je uit in een draak van een speeltuin. Ren dwars door de waterspiegel. Kortom: Deze stad is 1 groot interactief museum! Ook fijn: Nantes is vanuit Nederland met de auto in 8 uur te bereiken.

Het beste van Nantes in 1 dag

Nantes is compact en prima te fiets, of te voet te doorkruizen. Stadstour de ‘Voyage de Nantes’ is de beste manier om de stad in 1 dag te bekijken. Deze stadswandeling van 12 KM voert langs de leukste wijken, hotspots, veel bezienswaardigheden zoals: L’Ile de Machines, architectonische hoogstandjes, restaurants, en kunstobjecten. Zo Hoe? Simpel. Volg de groene lijn en that’s it.

Chateau des ducs de Bretagne

gids om naar Nantes te reizen

Deze ‘reis door Nantes’ start bij een belangrijk bouwwerk  van Nantes. Chateau des Ducs de Bretagne. Dit is het kasteel (15e eeuw) van de laatste hertog van Bretagne, maar is omgebouwd tot museum van Nantes : 32 kamers gevuld met historische objecten uit Nantes. Het klapstuk  van’Chateau des Ducs de Bretagne’ volgens Pip (9)? Dat is de glijbaan! Als kind tekende ik vaak kastelen met glijbanen. Jaren later roetsj ik plotsklaps langs de kasteeltoren van de hertog via de glijbaan naar beneden. Briljant. Let op: Deze glijbaan is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. Lange broek/ legging en lange mouwen zijn verplicht. Het tempo zit er namelijk goed in en de glijbaan is gemaakt van metaal.

Nantes spelenderwijs

Op stap met kinderen, of is het een warme dag?….Schuin tegenover het kasteel is de grootste waterspiegel van Nantes te vinden. Ideaal om op een warme dag door de fonteinen te rennen en af te koelen. Wij hebben ons hier dik een uur vermaakt. Tip: neem zwemspullen mee. Nabij de waterspiegel ook het toffe speelobject van de Japanse architect Maruyama. Een grote stomende draak waarop je kunt klimmen, klauteren en glijden. Daarbij is dit een heerlijke plek in het centrum van Nantes om even onder een boom in de schaduw te zitten. Voetbalfans kunnen een balletje trappen in het naastgelegen half ronde voetbalveld. Kijk in de spiegel achter het voetbalveld, daarin lijkt het veld een gewone rechthoekige vorm te hebben. Geinig.

naar Nantes reizenDwars door de stad

De groene lijn loopt letterlijk door Nantes. Dwars door de Passage Pommeraye. Een prachtig  19 e eeuwse winkelcentrum a la de passage in Den Haag. Tip van Pip: In de buurt van de passage is een groot plein. In de zomer kun je hier op strandstoelen lekker chillen…. met een enorme ijsco’. Deze zijn niet te vinden in de winter. Sommige activiteiten, of objecten zijn gebonden aan de zomer.

Volg de groene lijn

In Ile de Nantes is ook een arty object van Nederlandse makelij te vinden. ‘Absence’ van atelier van Lieshout is een barretje in de vorm van een grote blauwe steen. Ook tof is de ‘Oscillation’ een tunnel van latten. Op sommige punten wijkt de vorm af, loopt scheef. De tunnel is een soort camera obscura van optisch bedrog. Erg leuk. Een potje basketbal? Leef je uit met de ‘basketbal boom’, of speeltuin. Een balletje trappen voetballen op een rond voetbalveld? In Nantes hoef je nooit stil te zitten. Je kunt zelfs een ‘moonwalk’ maken. Spring je gek op de trampolines van het maanlandschap. En nee grote mensen, deze maanlanding is gemaakt voor kinderen….

 Verrassend Nantes

L’Ile de Nantes

De leukste wijk van Nantes? Ik zeg L’Ile de Nantes’. Een industriële modern eiland midden in de Erde rivier: bereikbaar vanuit het oude centrum via een brug. Net als KNSM  in Amsterdam wemelt het er van de moderne architectuur, oude omgebouwde fabrieken, en 2 stoere hijskranen. Een grijskleurige kraan en gele kraan ‘Le grue jaune’. De In de wijk Ile de Nantes kom je de gekste dingen tegen. Zoals een reusachtig meetlint (in de tuin van een bouwbedrijf),. Wat dacht je van een ping pong park met achthoekige tafels, een ronde pingpong tafel? Met een beetje mazzel staat er geen wind, en kun je helemaal los…Batjes zijn te leen bij het naastgelegen restaurant ‘Au Bureau’. Naast het ping-pong park kun je in de zomer een hapje eten in een wigwam- restaurant ‘La Canadienne’. Zoals gezegd is Ile de Nantes het huis van L’Ile de Machines’. Dit is by far de grootste attractie van Nantes. Meer weten over de Machines?http://Reisachtig/doen/De leukste themaparken in Frankrijk

genieten in de Filippijnen met kinderen

Restaurant tip in Nantes

Trek gekregen? Ga naar restaurant ‘la Cantina’: Pal aan de kade van Ile de Nantes. Geniet met de Pass de Nantes voor 10 Euro van een 3 -gangen lunch. Of voor 17,50 een 3 gangen diner. Goed en voordelig. Aan de kade zijn nog veel meer restaurants met terrasjes te vinden. Zeker met mooi weer zit je hier prinsheerlijk.

Dingen om te genieten in de Filippijnen

 

StadsPark Nantes: Le Jardin des plantes

gids om naar Nantes te reizen

Wat moet je niet misen in Nantes? Le jardin des plantes! Dit is 1 van de mooiste plekken in Nantes. Wat  maakt dit park zo speciaal? Dit Vondel-achtige park is perfect om te wandelen, op een bankje te hangen, en te spelen. . Er zijn meer dan 1000 plantensoorten te bewonderen. Er is een speeltuin, meerdere toffe speelobjecten, een picknickplaats (La Place verte), een heerlijk terras en 2 verschillende kassen te vinden. Hier is het in zomer en winter goed relaxen. Nadeel: het is niet toegestaan om op het gras te betreden dus laat staan even te liggen.

Kindertip van Juup: ‘Niet schrikken, maar midden in het park ligt een enorme beer in het gras. Hij is niet echt hoor. O en de reuzen bloempotten zijn leuk om verstoppertje in te spelen’

Activiteiten voor een regenachtige dag in Nantes

Breng een bezoekje aan het ‘Museum des Arts’ Dit enorme kunstmuseum in Nantes is van top tot teen gevuld met schilderen uit de 17e eeuw. Ook barst het er van de bekende moderne meesters zoals Kansinsky, Miro en Rodin. Het museum is doorgaans van 10.00 tot 19.00 geopend. Toegangsprijs: 10 Euro, gratis entrée met de Nantes Pas. Trek minstens 1 uur voor het museum uit. Wij hebben vooraf een selectie gemaakt en dus niet het hele museum gezien.

Jules Verne museum en planetarium

Het populairste museum in Nantes is het Jules Verne museum. Maak een interactieve reis langs het werk van schrijver Jules Verne. Niet vreemd. Deze allround schrijver annex uitvinder is geboren in Nantes. Het museum is gevestigd aan de Loire. Entreeprijs: 3,00 Euro, dus voor de prijs hoef je het niet te laten:). Anders dan dat je mag verwachten is het museum niet het huis waar Jules heeft gewoond. Toch is dit een mooie plek in Nantes om meer over zijn leven en vondsten te weten te komen. Tijd over? Ga naar het planetarium: nabij het Jules Verne museum. Bekijk de sterren planeten en manen in 3D. In het hoogseizoen is het handig om bij slecht weer vooraf even te reserveren. Dit is waarschijnlijk niet het beste planetarium ooit, maar wel vermakelijk.

Tip: Le Pass des Nantes

Met deze kaart kun je 24, 36 of 48 uur genieten van heel veel bezienswaardigheden in Nantes: zoals de Machines de L’ile, het Jules Verne museum, Chateau des Ducs, een boottochtje, fietshuur  plus gratis openbaar vervoer. De 24 uurs kaart kost  25 Euro. Deze pas is online verkrijgbaar of te koop bij diverse toeristenbureau’s. Heel handig zijn de speciale familiekaarten tegen gereduceerd tarief.

Meer weten over de Loire? Vakantie naar de Loire