Kalmar en Öland Zweden

Kalmar en eiland Öland kust van Zweden| 17 tips

Vakantie, rondreis Småland, Zuid-Zweden? De stad Kalmar en het door de zon en wind gekuste eiland Öland zijn niet te missen hoogtepunten. Met zijn natuurreservaten, stranden en rode huizen met bijpassende brievenbussen is het warmste eiland van Zweden fijn om tijdens je vakantie te zijn. Niet voor niets is het Zweedse Koningshuis al jaren verliefd op Öland. En deze liefde is wederzijds. Hoe dit zit en veel meer lees je in: ’17 tips in 1 gratis reisgids Öland en Kalmar.’ Öland eiland Zweden

Stad Kalmar en Kasteel

Kalmar ligt pal aan de Oostzee en is de springplank naar eiland Öland. Waar komt de naam vandaan? Er zijn meerdere verklaringen en legenden in omloop, zoals deze. In de tijd van de Vikingen werd de zee rondom Kalmar ‘kalm’ genoemd. Rotsen en ondiep water maakte het lastig om de stad te belegeren, dus vandaar de naam. In de 12e eeuw werd aan de kustlijn een fort gebouwd. In de 12e eeuw groeide dit fort uit tot kasteel.

Wat is er te zien en te doen in Kalmar? Kalmar Castle  is de meest populaire attractie van deze uit de kluiten gewassen badplaats. Alleen al de locatie is imposant. Maar ook van binnen, met tal van muurschilderingen en een kapel mag Kasteel Kalmar er wezen. Tip: (buffet) lunch in het restaurant van het kasteel.

Kasteel Kalmar
Kalmar Läns Museum

Beste manier om de stad Kalmar te verkennen? Maak een stadswandeling door het oude centrum langs onderstaande hoogtepunten zoals het kasteel en het Kalmar Läns museum. Ooit was dit de graanopslagplaats voor Scandinavië. Nu een museum, met als klap op de vuurpijl de expositie over oorlogsschip Kronan.

In de 17e eeuw explodeerde het oorlogsschip voor de kust van Öland, en zonk naar een diepte van 27 meter onder de zeespiegel. Pas in de jaren 80 werd het scheepswrak met maar liefst 5000 objecten zoals: kruiden, tabak, kleding ontdekt. De objecten zijn prima geconserveerd, en lijken vrijwel ongedeerd. Ditzelfde geldt niet voor de bemanning. Want slechts 42 mensen hebben de ramp overleefd. 

Museum voor Moderne kunst

Dit museum ligt praktisch om de hoek van het Kalmar Kasteel. Dit is een klein, maar fijn kunstmuseum. De curator nodigt Zweedse artiesten vaak uit, om hedendaagse vraagstukken te vertalen naar kunst. En dat maakt dit kunstmuseum actueel en eigenzinnig. Het complex zelf is door de grote raampartijen ook een fijne plek om te bezoeken.

Krusenstiernska gården

Zeker op een mooie lente of zomerdag is deze geheime tuin met rozen en wilde bloemen een vondst. Niet voor niets, is dit een geliefde plek onder locals. Bijvoorbeeld om te chillen bij het café, of te picknicken in de bloementuin. Op veel plekken staan tafels en stoelen waar iedereen gebruik van kan maken. Er is ook een kleine speeltuin voor jonge kinderen. Ideaal!

Bezienswaardigheden Kalmar

Krustendierska Garden

eten, drinken in Kalmar?

 • Kalskänken– Informeel restaurant met modern interieur, heerlijke pizza, plus vegan en vegetarische gerechten tegen schappelijke prijzen.
 • Kullzénska- ouderwets gezellig koffiehuis midden in de stad. Leuk voor een kop thee en taart, of lunch. Ook vegan opties. In de zomer is het terras zeer uitnodigend. Binnen zit je hier in het ouderwetse interieur met rode pluche knus bij.
 • Het Larmtorget-plein barst van de leuke terrasjes en restaurants zoals de Kröger pub.
Weetjes Kalmar?
 • De layout van de stad is vierkant zoals een fort. Waarom? Het stadsplan is ontworpen door een militaire architect.
 • In het centrum staan nog 14 indrukwekkende koopmanshuizen uit de 17e eeuw fier overeind. Koopmanshuisje kopen? Deze komen praktisch nooit op de markt. Maar kijken- en niet kopen kan wel.

Eiland Öland

Hoe kom je vanuit Kalmar naar Öland? Met de auto: rijdt vanuit Kalmar via de Ölandbrug. Met de bus: station Kalmar C bus 121: dagelijks elk uur. Er is tevens een treinverbinding. Kalmar is ook bereikbaar met de boot.

Öland is open, vlak, wijds en daardoor winderig. Het is dan ook niet gek, dat het eiland met 300 (van de 2000) windmolens is bezaaid. Vrolijke wieken draaien hier net als de natuur op volle toeren. Bossen, steppen, stranden, akkers en dorpen met snoeperige huizen. Wat is er te zien en te doen op Öland?

SolLiden Palace

Solliden Palace. De paleistuinen van Soliden Palace zijn een grote attractie op Öland. De tuinen zijn alleen toegankelijk tijdens een rondleiding met gids. Het slot zelf blijft achter gesloten deuren voor publiek. Dus op de thee bij de Zweedse Koninklijke familie zit er niet in. Maar een tour, met aansluitend een kop thee met ‘Prinsessentaart’ in het bijbehorende café is toch een mooi alternatief?

Koningin Victoria heeft het paleis in 1906 naar idee van een villa in Capri Italië laten bouwen. Het resultaat is een stukje Italiaanse architectuur in Zweden. Waarvan zelf heeft gezegd: ‘Ik kan hier eindelijk ademen’. Leukste van het kasteelpark? Het speelhuis in voormalige woning van een werknemer van de ‘Haga Prinsessen’. Regelmatig is het Koninklijk Huis van Zweden in Solliden te vinden. Niet alleen om vakantie te vieren, maar ook om events te organiseren.

Zoals een auto- en motorshow: de grote passie van koning Gustav. Het grootste event is de verjaardag van Victoria op 14 juli, waarbij bewoners de prinses in de tuin van Solliden Palace toezingen. Overigens heeft deze Prinses Victoria een eigen huis op het terrein laten bouwen, dus wie weet loop je haar hier tegen het lijf. Fun fact: meest gestelde vragen aan de gids zijn: ‘Is de koning thuis?” en ‘Hoeveel tuinmannen werken hier?’Soliden Palace

slot Borgholm

Om de hoek van het paleis ligt de ruïne van slot Borgholm. In 800 jaar tijd is het slot van een strategisch verdedigingsfort getransformeerd tot barok paleis. In 1807 verwoestte- en veranderde een brand het slot in een ruïne. Na talrijke restauraties is slot Borgholm onlangs weer geopend voor bezoek. Het kasteel is niet zo spectaculair als Solliden, maar evengoed schitterend.

 • Tip: Gratis overnachten nabij Solliden. Verblijf met de camper één nacht voor nop op de parkeerplaats tussen Solliden en Borgholm slot.

natuur & Wandelen

Er zijn veel mooie wandelroutes door natuurgebieden op het vlakke Öland uitgezet. Bijzonder is de wandeling door natuurreservaat Stora Alvaret. Alvar is Zweeds voor kalksteen. De grond is hier van nature niet vruchtbaar, waardoor een uniek steppen-achtig landschap is ontstaan. Sinds de prehistorie hebben mensen hier gewoond en zich aangepast aan de moeilijke leefomstandigheden. Dit enorme kalksteenplateau staat daarom op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Korte gewassen van het formaatje bonsaiboom kenmerken de natuur in Stora Alvaret. Als ongeoefende bezoeker kijk je snel, over de meest bijzondere soorten heen. Maar gelukkig weet natuurgids Eva de ware schoonheid van deze ‘micro flora’ te onthullen. Tijdens een wandeling door het park ontwaren wij o.a. orchideeën, een asperineplant. Deze tour is dan ook een must do op Öland. Overigens, is Prinses Victoria je al voor geweest. Meer weten? https://olandsnatur.com/

 • Tip: beste tijd voor een bezoek is de lente. Bloeiende orchideeën zorgen dan voor een paarse kleurenpracht.

  Natuur in Öland

  Links Borgholm, rechts Eva

Liever fietsen dan wandelen op Öland? De meest populaire fietsroute is Ölandsleden. Deze bewegwijzerde route doorkruist het hele eiland en loopt langs gezellige dorpen. Met mooie windmolens van plus veel hoogtepunten uit dit artikel. De hele route beslaat 200 km, maar deze is eenvoudig in te korten.

Stranden van Öland

Op het warmste eiland van Zuid-Zweden wil je natuurlijk minstens één keer zwemmen en het strand bezoeken. Met meer dan 50 zwemplekken kun je telkens ergens anders een duik nemen, of een (strand)wandeling maken.

 • Böda Sand is één van de mooiste stranden. Fijn zand en ondiep water, dus ideaal met kinderen.
 • Köpingsvik staat bekend om zijn uitgestrekte zandstrand.
 • Ook leuk: Lyckesand, met rustige zee en relaxte sfeer.
 • Grankullaviken is met zijn kliffen en zandstrand lekker ruig.Stranden Öland

Baden in Borgholm

Gemoedelijk Borgholm is de hoofdstad van Öland. In vervlogen tijden was dit belangrijke bad- en kuurplaats. Aan zee schitteren nog altijd mooie villa’s. Bijzonder in Borgholm is het oude badhuis met sauna. In de zomermaanden is het badhuis geopend en bemand. Buiten het seizoen zul je eerst even naar het plaatselijke VVV moeten om een sleutel te halen en entree te betalen. Geinig!

Vuurtorens beklimmen?

Op het eiland staan twee vuurtorens: Lange Erik en Lange Jan. In de zomer ontpopt deze Lange Jan zicht tot ‘Efteling attractie’. Bezoekers mogen de vuurtorens dan beklimmen. De top van Lange Erik, kijkt uit over de bomen van natuurgebied Trollskogen: met 900 jaar oude eik. Långe Jan is de hoogste en oudste nog werkende vuurtoren van Zweden. Deze biedt uitzicht over het natuurreservaat en de zee. Tip: maak ook een wandeling rondom de vuurtorens.

Design en kunst in Öland stijl

Dol op Scandinavisch design? Dan mag je deze hotspot met café niet missen! Paradisverkstaden: keramiek, serviesgoed, tafellinnen, woonaccessoires. Dit is dé Zweedse winkel van Sinkel: maar dan hip en happening. Het café en theetuin met uitzicht op zee. Hier is het goed brunchen, lunchen. Meer design in Zuid-Zweden? Lees dit artikel

 • Ook leuk: VIDA Museum & Art Gallery, een kunstmuseum met Zweedse, Noorse hedendaagse kunst, fotografie: wisselende tentoonstellingen. Vooral het museumcomplex met enorme raampartijen is een echte blikvanger. Dus als je in de buurt bent? Waai zeker even aan. Entreeprijzen en openingstijden? Bekijk de website.Design, kunst Zweden

eten en overnachten

Waar eten en overnachten op Öland? Boutique style Hotel Borgholm met restaurant in Borgholm. Grote plus: Scandinavisch interieur, een home made Zweeds ontbijt en diner op Michelin niveau. De Koninklijke Zweedse familie is hier een graag geziene gast, dus dat zegt al genoeg.

Wat Borgholm onderscheidt? Een plantaardig menu met lokale producten. Dus vegan-, vegetarisch eten in Öland kan prima. Tijdens mijn bezoek tref ik de chef aan in de tuin. Niet gek, voor de 29- jarige chef en mede-eigenaar Christopher begint koken niet in de keuken, maar in de tuin van het hotel. Deze staat dan ook boordevol bijzondere kruiden en groenten uit alle windstreken.

Waar verblijven met kinderen op Öland?

Hotel Skansen nabij de Ölandbrug is een prima uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Kamers zijn ruim opgezet, comfortabel. Het ontbijtbuffet is inbegrepen. Grootste troef van een verblijf is de wellness met zwembad. Voor families en liefhebbers van spa’s is dit een aanrader. Prijs-kwaliteit is prima.

eten en overnachten Öland

Borgholm en chef

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: