Thema’s

Test| Verlengt het repareren van je telefoon de levensduur?

Hond eet telefoon

Geld en het milieu besparen met een telefoonreparatie?

Reisachtige Laura gaat op onderzoek en test het uit…

Een nieuwe telefoon kopen wegens een defecte batterij, speaker, of kapot scherm? Weggegooid geld. Want na een reparatie gaat deze zeker nog zeven jaar mee, dus terug naar de tijd van de telefooncel hoeft niet. Repareren scheelt niet alleen bakken geld, en bespaart de wereld een bak ellende. Want mobieltjes barsten van de chemicaliën en andere rotzooi die schadelijk zijn voor het milieu. Telefoon repareren
Niet best, als je nagaat dat er jaarlijks een slordige 1,5 miljoen telefoons verkocht wordt waarvan de helft na twee jaar in de e-waste stoom verdwijnt. En dat terwijl het gros van deze phones nog makkelijk kan worden gered of gerecycled. Waarom verdwijnen er dan nog zoveel telefoons in de prullenbak? Klaarblijkelijk weten mensen niet wat de mogelijkheden zijn, of is  telefoonreparatie simpelweg te duur.
Gelukkig komt daar binnenkort verandering in na talloze right to repair acties in Europa. Het laten fixen van je phone zal dan stukken voordeliger zijn, dus dat scheelt. Repareren is natuurlijk veel duurzamer, maar is dit een effectieve oplossing of slechts een lapmiddel? Om een antwoord op deze vraag te vinden gaat Reisachtig op proefondervindelijk onderzoek uit.

Ongelukje met mobiel zit in een verdomd klein hoekje

Tijdens het reizen, op vakantie, een weekendje weg op uitstapjes delft iedere telefoon wel eens het onderspit. Helaas kan ik hier na mijn roadtrip Zwitserland over meepraten. In een oogwenk stuiterde de cameratas met mobiel en al de berg af met alle gevolgen van dien. Nu heb ik altijd een reserve phone bij de hand, maar zonder mijn geliefde Pixel voelde ik mij behoorlijk onthand. Dus wat nu? …een nieuwe telefoon kopen, of laten repareren?Zwitserland vakantie
Deze laatste optie leek mij twijfelachtig. Je weet immers niet of de phone na reparatie nog wel de oude is, zo kan het scherm kan bijvoorbeeld anders zijn van kleur. Bovendien laten Google Pixel phones zich niet makkelijk herstellen. ‘Onzin’ zegt reparateur Job van The Phonelab. ‘Google Pixel en HTC zijn weliswaar lastige merken om mee te werken, maar met de juiste tools en een kwalitatief scherm is het probleem relatief snel verholpen.
Terwijl Job vol enthousiasme over telefoons praat gaat hij aan de slag. In mum van tijd ligt de telefoon op een verwarmingsplaat en is de telefoon opengebroken. Zodra het hoopje phone open- en bloot op de reparatiebalie ligt zoekt Job naar een speciale schroevendraaier en schroeven voor de Pixel. Nooit geweten dat deze bestaan. ‘Het construct van Google Pixels zijn anders, zo is de telefoon verlijmd. Mede daardoor is dit een tricky klusje’. Niet iets om thuis te proberen dus.Test telefoonreparatie

Waarmee kun je de levensduur van de telefoon verlengen?

Job: ‘Omdat veel mensen niet weten dat een telefoon met defecte batterij gewoon kan worden gerepareerd kopen ze een nieuwe. Een gemiddelde accu gaat twee jaar mee, dus reparatie is eigenlijk een vorm van periodiek onderhoud. Meer dan de helft van de klanten komt hier om het scherm te vervangen. Dit probleem is deels te ondervangen met een goede telefoonhoes. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een reisverzekering met werelddekking of een speciale inboedelverzekering werkt in dit laatste geval wel mee.
Uit de verhalen van The Phonelab ben ik zeer zeker niet de enige met pech. In de zomer zijn defecte schermen de meest voorkomende manco’s. Een val tijdens een vakantie aan de Costa, of een ongelukje op het terras is dan schering en inslag. Tijdens de winter en daarmee skivakanties zijn kapotte batterijen daarentegen koploper. Zeker bij kou heeft deze niet het eeuwige leven. Gebroken speakers, en microfoons staan op een derde plaats, maar ook deze zijn prima te fiksen.

Bekende DJ vliegt heen en weer om telefoon te laten repareren

Het gekste dat ik hier heb meegemaakt vraag je? Enige tijd geleden vloog een DJ na zijn set vanuit Kroatië heen en weer, omdat hij tijdens het draaien zijn telefoon had laten vallen. Inmiddels is de DJ vaste klant. Echter het meest bijzondere moment dat mij is bijgebleven is een klant die ter opluistering van een uitvaart foto’s van zijn telefoon nodig had. Gelukkig hebben we deze data nog kunnen redden. Het komt overigens nog steeds voor dat toestellen in de wc belanden, niet echt een fris klusje.’
Mocht je phone beyond repair zijn? Dan kunnen onderdelen worden hergebruikt. Voor wie na reparatie alsnog afscheid wil nemen van zijn modelletje? Veel winkels zoals The Phonelab doen aan refurbishen waardoor je mobieltje een tweede leven krijgt. Wel zo duurzaam lijkt me.
Terwijl Job mijn defecte scherm in de recycling bin gooit vertelt hij. ‘Merken zoals Apple denken niet afdoende na over beloftes rondom waterdichtheid bijvoorbeeld. Deze vermindert sterk na verloop van tijd. Het is dan ook niet verstandig om met je mobiel foto’s onderwater te maken, de waterschade is dan niet meer te overzien.Telefoonreparatie review
Merken denken ook niet goed na over reparatiemogelijkheden, met uitzondering van FairPhone waarbij verduurzaming voorop staat. Deze toestellen zijn bewust makkelijk te herstellen. Daar waar mensen voorheen direct naar de winkel snelden voor een nieuwe telefoon zijn mensen zich bewuster van het gebruik.’ Oftewel: de telefoonindustrie moet in de conceptfase rekening houden met herstelmogelijkheden om e-waste te verminderen.
Daar waar herstel van een iPhone 30 minuten duurt, sta ik dik een uur later met m’n Google Pixel buiten. Het scherm werkt weer als een tierelier, dus hij kan nog jaren mee. Toegegeven, van te voren zag ik deze reparatie niet zo zitten. Volkomen onterecht, want met wat vakmanschap is iedere phone zo weer op de been blijkt uit deze telefoonreparatie review.
Hopelijk houd ik deze Pixel tijdens het reizen nog lang heel. Maar vermoedelijk kan ik binnenkort weer aanwaaien bij The Phonelab Onze pup heeft de telefoon van onze jongste al gevonden, dus hopelijk bestaat er zoiets als familiekorting… Interesse in duurzaam reizen?

Leave a Response