Streekproducten franse bergen

Pyreneeën Frankrijk| Waar en wat eten en drinken

Hautes Pyrénées dat betekent lekker eten en drinken!

Dit gebied in Zuid Frankrijk ligt in de bergen van de Hautes-Pyrénées. Pal op de grens van Catalonië (Spanje) en Frankrijk. Dus dat betekent een combinatie van de Spaanse en Franse keuken. In veel restaurants worden streekgerechten geserveerd. Deze worden vaak bereid van de heerlijkste streekproducten. Reisachtig heeft vast wat streekproducten en lokale gerechten in de Pyrénées 2 Vallées (Hautes-Pyrénées) getest. Yummmm.
Hautes-Pyrénées
Terrasje Hautes-Pyrénées

Lekker uit eten. Restaurants in Pyrénées 2 Vallées

Vakantie in  betekent lekker tafelen met heerlijke wijnen. Van voorgerecht tot dessert alles is tot in de puntjes verzorgd. Praktisch in ieder restaurant, of kroeg op de hoek of hotel kun je in de hele streek ‘superbe’ eten. Sterker nog: je moet hier wel erg je best doen om het slecht te treffen. Opvallend is wel dat de beste restaurants er van buiten niet altijd even aanlokkelijk uit zien. Overigens serveren de meeste restaurants in Pyrénées 2 Vallées een voordelig maar prima lunch menu met streekgerechten.

Saint Lary: mini Cannes onder de ski-resorts

Wat is Saint-Lary? Dit is een prachtig, ietwat chique skioord in Pyrénées 2 Vallées. Het stadje is sfeervol, heeft mooie winkels, restaurants. Met zijn vakwerkhuizen en kuuroord doet Saint Lary een beetje aan Zwitserland denken. In de winter is Saint- Lary de mini Cannes onder de ski-dorpen. Tip: In februari en maart is het hier super druk, dus houd daar rekening mee.

Saint- Lary

Fontein in Saint Lairy

Saint Lary restaurant

La Main a la Pate

Restaurant Izard Saint Lairy

Restaurant Izard

Restaurant- tips in Saint- Lary

Wij hebben vast 2 family-proof restaurants voor je getest. Waaronder: ‘La Main a la Pate’. Dit is geen beauty van buiten, maar schoonheid zit van binnen. Het interieur is gezellig, en  er is een fijn terrasje. Op de kaart staan locale gerechten, pizza en salades. De pasta courgette en een salade met tomatenijs…ja je leest het goed zijn een aanrader. Tip 2: Izard Grand Café. Dit populaire Grand Café ligt pal aan de hoofdstraat. Izard is modern, en donker ingericht. Er zijn dan ook geen ramen…wel een terrasje. Het eten is lekker, en er staan locale, grill en zelfs vega- gerechten op de kaart. Alle gangen zijn mooi opgemaakt. Het beste volgens Pip en Juup? De toet: een crêpe met ijs!

Eten en drinken in Peyragudes
Brasserie B&C. Dit is niet alleen mijn persoonlijke favoriet in Pyrénées 2 Vallées, maar scoort ook nog eens ace op Tripadvisor. De cuisine is niet hoogstaand maar o zo lekker. En de service is ongekend goed. Juup heeft zelfs haar hele bord leeg gegeten. Dus de lasagne o en baskische taart zijn een aanrader.Brasserie B&C in PeyragudesEten en drinken in Arreau Pyreneeën 
Restaurant L’Arbizon: tip van locals. Zeker tijdens de lunch is het hier binnen nogal druk. Buiten op het terras zit je als (enige) god in Frankrijk. En het eten? De fajitas, burgers zijn heerlijk. Ook de service is gezellig, en on-Frans-lekker direct. Er staan veel lokale gerechten drankjes: zelfs limonade uit Arreau op de kaart. Lemonade from Arreau

Vakantie gaat door de maag

Wie naar Frankrijk gaat zegt: ‘stokbrood en produits de regionaux’. En beide zijn hier in overvloed. Ik schotel je graag alvast enkele streekproducten, specialiteiten voor. Want niet alleen liefde maar ook vakantie gaat door de maag. Delicatessen in de franse Alpen

Croustade des Pyrénées 

Croustade des Pyrénées

Zin in Zoet? Ga voor Gateau a la Brouche. Deze cake van het spit met druip-looks wordt boven een houtvuurtje gebakken. En hij smaakt ook nog eens lekker: zoet, met een ondertoon van rook en rum. De Gateau wordt vooral bij feesten en speciale gelegenheden gegeten. Maar hey vakantie is feestelijke gelegenheid genoeg. Dus duik een bakker in en spies een cake. Meer cake? Ik zeg: Croustade des Pyrénées!. Een beetje franse koekenbakker maakt deze botercake. Soms met kersen, of kleine stukjes chocolade. Yummy!

Brebis kaas uit de Haute Pyrénées 
Say cheese!
Met zoveel koeien, schapen en frisse alpenweide is het nogal wiedes dat er veel goede kazen in de Haute Pyrénées te vinden zijn. Tomme des Pyrénées is de bekendste en gangbaarste kaas. Gekleed in zwart is deze subtiele dame een echte verleidster. Meer kaas voor op je plankje?… Tome de Barousse en Brebis. Deze rauwmelkse kaas uit de Barousse vallei is zacht van binnen hard van buiten. Onze kids zijn niet dol op dit ‘wel riekende’ kaasje. Wel valt schapenkaas Brebis in de prijzen bij de hele familie. Deze of andere fromages zelf proeven? In Saint- Lary barst het van de prachtige delicatessen- en kaaswinkels.
Honing uit de Haute Pyrénées 
Genepi aperitief
Kersenlikeur uit de Haute Pyrénées 
Honing, en aperitive
In de bergen bloeien de bloemen als een malle. Dat is fijn voor mens en bij. In de Hautes-Pyrénées zijn maar liefst 50 professionele imkers. En die maken samen met bezige bijtjes ‘high -altitude honing’. Tip: de biologische honing van de Mortagne family van vader Pierre en zoon Martin. Pooh beer kan jaloers zijn op deze productie. Drankje erbij? Wat dacht je van kersenlikeur met een hint van Espelette peper. Geen zoetekauw? Neem een Genepi: aperitief met alpenkruiden. Dit bittertje is ooit uitgevonden door monniken. Met een alcoholpercentage van 40 procent is dit geen Radler te noemen.

Markt in Génos

Iedere woensdag van 17.00-22.00 is er een gezellige markt in Genos, nabij Loundevielle te vinden. Deze kleine markt is bezaaid met leuke kraampjes met streekgerechten en streekproducten. Van een bierbarretje, via mini-crêperie  tot en met groenteman. Ideaal voor een goed gevulde boodschappentas met ‘spécialités de région’.
Markt in Genos
Bier uit de bergen
Micro brouwerij L’Aucataise In Arreau. Sinds 2012  brouwen 2 mannen hier bier. In een grote loods worden dagelijks 16 verschillende bieren en 3 soorten limonade gefabriceerd. En rara? Tot vorige week werden alle flesjes (4000 per maand) met de hand gekurkt. En natuurlijk hebben we ter plekke een biertje gedronken. En als bier-virgin zou ik zo weer terug gaan voor het bier met épices. Met de lichte smaak van ontbijtkoek. Klink raar, maar wacht maar tot je het proeft. Daarvoor zul je wel even naar Frankrijk moeten afreizen. Het bier is nog niet in NL te koop.
Brewery L'Aucataise
Brouwerij L'aucataise
Waar logeren in de Pyreneeën, meer bergvakanties in Frankrijk? 
Accommodatie in les Deux Vallées
Het leukste van de Hautes-Pyrénées
Mont-Blanc bucketlist bestemming

1 Comment

  • Lex

    Dus ook een goede bestemming voor lekkerbekken zoals wij.

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: