Thema’s

Duurzaam op reis| 12 tips

Milieubewust reizen? Er zijn verschillende manieren om ook je steentje op reis bij te dragen, en je mondiale voetafdruk te minimaliseren. En daar is eigenlijk helemaal niets ingewikkelds aan. Met onderstaande simpele tips kan iedereen duurzaam op reis: van uitstapje om de hoek, tot aan het dak van de wereld.

Duurzaam en voordelig reizen

Iedere vakantie, weekendje weg begint met… vervoer van A naar B. Het meest milieuvriendelijke transportmiddel is de fiets. Voor lange afstanden is reizen met de trein, of een combinatie van fiets en trein echter een stuk sneller. Zeker als je met kinderen op reis gaat is de trein ideaal! Er is immers genoeg te zien en te doen, kids hebben alle ruimte en de trein is daarbij comfortabel. Bovendien zijn er een aantal nachtreinen waarmee je bijvoorbeeld kunt reizen naar Wenen, of Zwitserland: Bazel

Voor langere afstanden is de trein reuze fijn, bij korte afstanden is een elektrische auto, of bus ook prima. Immers de Flixbus, Eurolines reizen tot aan alle uithoeken in Europa. Voordelig, en handig. Milieubewust, prijsbewust reizen naar Frankrijk? Neem de ‘Ouibus’.

Verre reis zonder vliegticket

Wil je wel een verre reis maken, maar niet vliegen? Dan is reizen per vrachtschip, of zeilboot een prima alternatief. De 37-jarige Deen Torbjørn C. Pedersen: alias Thor weet er alles van. Als goodwill ambassadeur van het Rode Kruis heeft Thor zo’n 3 jaar de wereld per containerschip verkend. Zijn missie was om elk land ter wereld te bezoeken zonder in een vliegtuig te stappen. In totaal bezocht Thor meer dan 122 landen in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en de Indische Oceaan.

Doen als Thor en je carbon print verkleinen?

Juist voor wie het grote avontuur niet schuwt, en het ruime sop boven de zwaan verkiest is duurzaam reizen per vrachtschip een uitkomst. Deze vorm van slow travel is zeer zeker niet de snelste, en ook niet altijd de goedkoopste manier. Vanwege de verzekeringen kan ‘meeliften’ met een containerschip oplopen tot 80 euro p.p. per dag.

Zie: bijvoorbeeld Cargo Ship Voyages. Per schip duurzaam binnen Europa reizen? Welcome on board bij de Fairferry : vaar van Rotterdam naar Londen. Duurzaam, en nog leuk ook. Kies je liever het ruime sop? Volgend jaar vaart Fair ferry ook naar New York, dus dat komt mooi uit.

Mont Blanc tramway
Sustainable travel

Duurzame accommodatie

Eerlijk overnachten? Boek eens een accommodatie bij Bookdifferent: een non-profit platform met duurzame, veelal unieke accommodaties: van boomhut tot ijshotel. Van elke accommodatie is vooraf de CO² voetafdruk (per nacht en per gast) te zien, waardoor je desgewenst de aller duurzaamste accommodatie kunt boeken.

Een ander handig initiatief is Green Key, een internationaal keurmerk voor de hotelbranche. Green key accommodaties, restaurants, zijn energiezuinig: voorzien van zonnepanelen, spaarlampen, gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, en serveren bijvoorbeeld geen vis van de zwarte lijst.

Op zoek naar een eco vriendelijke B&B?Bij EcoBNB  staan bijzondere kleinschalige B&B’s in de online etalage. Een mooie manier om uniek te overnachten, en tegelijkertijd je footprint te beperken. Aangesloten accommodaties zijn getest op duurzaam energie-, water- en afvalbeleid, het gebruik van biologische producten.

De makkelijkste manier van duurzaam overnachten? Ga ouderwets gezellig kamperen. Tentje mee en weg ben je.  Zo heeft Staatsbosbeheer maar liefst 22 natuurkampeerterreinen ontwikkeld waar je midden in de natuur, met geringe voorzieningen kunt kamperen. En met een lidmaatschap is kamperen op groene locaties ook nog eens voordelig.

Folketsmuseum Oslo
Logeren in een Noorse hut?

Check je foodprint

Op reis duurzaam eten? Kies voor vegan: plantaardig, biologisch, fair trade, of lokaal geproduceerd voedsel. Eet een keertje bij de boer, schuif (in Frankrijk) aan bij een table d’hôte. Of ga lekker struinen over de markt en experimenteer met lokale producten. Ook leuk: eet eens bij een anti-voedselverspilling restaurant in eigen land.

Geen eten over de balk smijten? Laat de all inclusive formule links liggen. Vanwege voedselverspilling is dit een minder goed idee. Tip: op de website van Happy Cow zijn zowel nationale en internationale vegan/ vegetarische restaurants te vinden. Maar via TripAdvisor kun je (vooraf) ook een selectie van organic, vegan of vegetarische restaurants maken.

Vegan food Oslo
Vegan? Ja lekker!

Duurzaam winkelen

Op reis je footprint verkleinen? Koop zoveel mogelijk milieuvriendelijke (outdoor) kleding & reistassen. Dit kan door ter plekke een tweedehands winkel in te duiken, of duurzame reisproducten te kopen. Merken die mens en milieu zo min mogelijk belasten zijn aangesloten bij Fairwear Foundation.

Deze stichting maakt zich sterk voor verantwoord geproduceerde fashion. Meer dan 130 merken zijn lid van deze organisatie: herkenbaar aan het ‘Fair wear label’ op de kledingstukken. Wat betekent Fair Wear nu eigenlijk? Dit betekent dat de makers (fabrieksarbeiders) gegarandeerd een eerlijk loon ontvangen, en in goede arbeidsomstandigheden werken. Kortom: een win-winsituatie voor merk, en mens.

Kleding op reis

Het Duitse outdoor gear merk Vaude is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. En gelukkig zit het ‘natuurbewustzijn’ in de DNA van dit buitensportkleding merk. Gebruikte grondstoffen zijn lekker naturel: gemaakt van biologische-(kunst)stoffen, natuurlijke en gerecyclede materialen zoals: hennep, koffie, katoen en gerecycled dons. Daarbij is de productiewijze behoorlijk getuned. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk energiebesparend, klimaatvriendelijk en zonder gebruik van bedenkelijke middelen.

Reisgenoot voor even of voor het leven?

De reden waarom ik zelf zo enthousiast ben over dit merk? De duurzame producten van Vaude zijn niet voor even, maar gemaakt voor het leven. Wellicht dat er daarom 5 jaar garantie op producten zit? …Vaude items zoals backpacks, reistassen zijn onverwoestbaar en in meerdere opzichten tijdloos. Zo kocht ik jaren geleden een Vaude Tobago trolley. Na tien jaar trouwe dienst is deze -naast Robbert en de kids-  nog steeds mijn vaste reisgenoot, al heeft mijn reisgedrag (intensief gebruik) zijn sporen nagelaten.

Inmiddels maken de wieltjes behoorlijk wat herrie. Maar net als bij autobanden zijn ook de wieltjes van de Tobago prima te vervangen. Met de video van Vaude’s care & repair service ga ik binnenkort zelf aan de slag. Kwestie van een ‘reservewiel’ bestellen, verwisselen en klaar. Tip: mocht je herstelpoging spaak lopen? Dan kun je -via de Vaude dealer- terecht bij een professionele reparatieservice. Mijn geheime pro tip: Ga je op vakantie, of op reis? Neem altijd een rolletje gaffer tape mee. Hiermee plak je een lekke tent, kapotte schoen in no time moeiteloos aan elkaar. Sterk spul die gaffer….

Mineo winterjas van Vaude

Onlangs testte ik de Mineo coat van het Duitse merk Vaude. Deze driekwart lange winterjas is op z’n Jules Deelder strak gesneden, en oogt slik en dun. Maar schijn bedriegt, want lichtgewicht Mineo staat z’n mannetje in de kou. Het is eigenlijk heel fijn om eens niet met ‘een half dekbed om je lijf’ de natuur te hoeven trotseren. Dankzij de isolerende werking van plantenvezels is de sophisticated Mineo waterproof, winddicht, warm en ademend.

Plantaardige superheld

Je zou het niet zeggen, maar deze praktische jas bestaat voor 30 % uit plantaardige (kapok) vezels. Deze voering is daardoor ijzersterk, en isoleert als een malle. Daarmee is de Mineo geschikt voor reizen naar frisse bestemmingen, of een winterse wandeling. Let wel:  vermoedelijk is de jas niet gemaakt voor Scandinavische temperaturen, al heb ik dit zelf nog niet uitgeprobeerd. Vaude vegan jas
Plantaardige jas

Handige details

De tweedelige rits aan de voorzijde, en extra rits aan achterzijde zorgen voor optimale bewegingsvrijheid. Wandelen, fietsen gaat hierdoor een stuk soepeler. Fijn is dat de mouwen zijn voorzien van zijdeachtige aansluitende manchetten waardoor kou geen kans krijgt om binnen te dringen. Ook de ritsen van de pockets zijn hermetisch afgesloten met een membraan, dus er loopt geen drupje regen de jas in. Mooie vondst: dankzij de omkeerbare reflecterende streep op de mouwen is de jas in het donker desgewenst goed zichtbaar.

Conclusie: dit is een heerlijke, eerlijke driekwart jas voor milde winters en een scala aan activiteiten. Bijkomend voordeel is dat de Mineo lijn vegan vriendelijk is. Wel hoop ik dat de Mineo lijn volgend seizoen tevens als interchange coat verschijnt. Een 3 in 1 jas is namelijk multifunctioneel tijdens alle jaargetijden.

‘En dan nog even dit disclaimer’. Om de Mineo lijn te testen heb ik van Vaude de Mineo coat gekregen. Dit is echter mijn ongefilterde mening, het betreft geen sponsored post. Op zoek naar duurzaam reizen in Vakantie Noorwegen? Reis met de trein!Of naar Europa’s sustainable, vegan capital? De beste vega, vegan restaurants van BerlijnLiever wandelen in Zweden?  Wat dacht je van hiken op deMont-Blanc bucketlist bestemming Reisachtig heeft alvast een scala aan inspirerende trips voor je gevonden.

Leave a Response