Porto- Port & panorama’s| Zien in Porto

Porto is de stad van de port en prachtige uitzichtpunten

Port en panorama’s? Op naar Villa Nova de Gaia in Porto! Aan deze kant van de Douro’s heb je me toch een uitzicht. Vanaf de sky lounge bar, al dobberend in de Douro, of vanuit de kabelbaan, of het viewpoint. En dat allemaal onder het genot van een goed glas port? Gelukkig s een uitstapje naar de overzijde van Porto: Gaia zo gemaakt. Steek de Ponte de Luis (brug) over en je staat (in no time) met beide benen in een andere stad.

Dobberen op de Douro

Boottocht door Porto? Steek de Ponte D. Luis brug over (vanaf Cais da Ribeira) naar Villa Nova de Gaia. Neem vooral halverwege de brug het uitzicht even goed in je op. In en rondom het water krioelt het van de boten en de mensen. Tof. Aan de rivierkant van Villa Nova de Gaia zijn veel aanbieders van ‘Douro River cruises’ Te vinden.

Tip: stap aan de Gaia zijde in een bootje. Zo vermijd je de grootste mensenmassa. Een boottocht op de Douro is een must in Porto. Cruise onder de zes bruggen door, langs de kleurrijke kade en ontspan. Vanaf de boot heb je een fenomenaal uitzicht op de stad. Zon op je bol, en lief aan je zijde. Kortom: genieten in Porto.

Douro river cruise
Boottocht in Porto
Villa nova de Gaia

Aan het einde van de cruise stap je zo 1 van de velen Porthuizen binnen voor een porttour: rondleiding met proeverij. De meeste Porthuizen liggen zij-aan-zij aan de rivierkant. Mede door zijn riante locatie is Graham’s is één van de meest populaire porthuizen. Zelf zocht ik het een deurtje verderop: bij Calem port.

Met maar liefst 3 miljoen liter port per jaar is Calem 1 van de meest productieve porthuizen in de streek. Daarbij heeft dit label een imposante wijnkelder. Ook de uitleg van de gids is leuk, en de port is heerlijk! Naast dit Porthuis kun je bij verschillende Porthuizen naar binnen lopen voor een tour en een port. Weetje: De meeste toeristen bezoeken doorgaans drie verschillende porthuizen.

Calem port
Port Calem
Wat is port eigenlijk?

Port is versterkte wijn. Zijn specifieke zoete, rijke smaakt ontstaat door toevoeging van extra alcohol. Ook het rijpingsproces -in enorme eiken houten vaten (5300 liter per vat)- maakt port tot port. Komt port uit Porto? Port wordt in de Douro vallei geproduceerd.

Om die reden mogen er dan ook alleen druiven uit deze streek van Portugal worden gebruikt. Wist je dat slechts 15% van de port in Portugal blijft? Dit is dus echt een exportproduct. Tip: Op zoek naar een bijzondere port? Ga op jacht naar vintage port (oude port gerijpt in de fles). Alleen van een superoogst kan een vintage port worden gemaakt. Daarom hangt er een prijskaartje aan deze vintage wijn, maar dan heb je ook wat.

De Teleferico over de Douro

Pal aan de kade ligt de Teleferico de Gaia. Stap in de kabelbaan en geniet van het uitzichten over de Douro en Gaia. De rit eindigt op de heuvel Jardim do Morro. Stap uit en loop nog enkele stappen de heuvel op naar het klooster en Viewpoint Serra do Pillar: Prachtig plein vol met bomen en een klooster. Het 360 graden uitzicht op onder andere de Ponte D. Luis, de Douro is onbetaalbaar….en nog gratis ook.

Uitzichtpunt Porto
Viewpoint Porto
Porto Ponte D Luis

Shoppen & dakterras ?

Tip: Vanuit metrostation Jardim do Morro pendelt een (gratis) shuttle busje heen en weer naar het Spaanse warenhuis El Corte Ingles. Deze winkelgigant telt maar liefst 13 verdiepingen. Ideaal voor als je op zoek bent naar Portugese (en alle denkbare en ondenkbare internationale) merken. Helaas geen HEMA prijzen, maar de keuze is reuze. Het toppunt van dit warenhuis? Neem de lift (top floor) naar ‘cafetaria Barra’. Hier kom je niet zozeer voor het eten, maar wel voor het uitzicht.

Porto Cruz Rooftop bar

De beste rooftopbar van Porto? Op naar de Porto Cruz 360 rooftop bar: ook aan de Gaia zijde. Dit is de plek om te zien en gezien worden en ‘last but not least’ om te genieten van het spectaculaire uitzicht op de Douro. Neem een cocktail en zie de zon in de Douro zakken. Deze bar/ portwijn centre heeft een enorme cocktailkaart en is aantrekkelijk geprijsd. Locals en toeristen hangen gezellig samen aan de bar. De loungebanken zitten heerlijk en er staat een koel briesje. Let op: Porto Cruz sluit op zondagen vroeg rond 18.00. 

Porto Cruz bar
Porto rooftopbar

Meer Porto? Natuurlijk heeft Reisachtig vast de leukste sights, highlights, activiteiten in kaart gebracht. https://www.reisachtig.com/porto-doe-je-zo-te-zien-en-te-doen/

Cool Porto | Hotspots, stranden, parken, uitstapjes.

Braga Portugal | spectaculaire bezienswaardigheid bij Porto

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: