In de natuur

9 lekkere vegan en vegetarische camping recepten

Poke bowl recept

Camping Koken, maar dan lekker en lekker zonder vlees!

Een kampeervakantie en vegetarisch, vegan koken zijn een prima combinatie. Tijdens je vakantie geniet je met volle teugen van het strand, of de natuur en heb je alle tijd en rust om een lekkere maaltijd te maken…of juist niet. Daarom heeft Reisachtig alvast 9 inspirerende, makkelijke, geslaagde camping recepten voor de hele familie.  Lekker uitgekookt tijdens bijvoorbeeld de zomervakantie…

Geluk zit in een pannetje: vegetarische, vegan gerechten

Je rits de tent open, de zon schijnt, buiten klinkt het geluid van gillende kinderen, ik bedoel tjirpende vogels. Lekker vakantie! Begin de dag goed met een goed ontbijt in de vorm van Americain pancakes. Als je het onze kids vraagt kun je dit de hele dag door blijven eten. Pannenkoeken voor de lunch, ontbijt of als tussendoortje. Dat doen we dus niet… Het is natuurlijk wel vakantie, maar een beetje gezond en gevarieerd eten tijdens het kamperen of staycation kan geen kwaad.

Koken op de camping met het gemak van thuis

Laten we eerst even beginnen bij de basics: het camping gasstel. Koken voor een gezin op een éénpits-gasstel is vaak een hele heisa. Voor je het weet eindigt je éénpansgerecht in een kleffe massa, of aangebrande koek. Met een beetje pech kukelt het gasje om en loopt alles in de soep. Met een simpele gasbrander is het lastig koken tijdens het kamperen, daarom biedt de Camping Kitchen van Campingaz uitkomst voor de hele campenado.

Dit lichtgewicht kooktoestel is voorzien van kindersluiting. De pannendragers zijn zelfs groot genoeg voor een normale pan, tevens makkelijk te verwijderen en dus is schoonmaken een koud kunstje. Ook is het gasje makkelijk aan te sluiten een los te koppelen. Ergo: geen gedoe, of gesjouw.

Sterker nog, het buiten koken bevalt mij zo goed dat ik dit de hele zomer zou willen doen. Jammer dat het weer in Nederland dit niet toelaat, anders zou de Camping Kitchen een mooie buitenkeuken in de zomermaanden zijn. Wat staat er zoal op het camping menu? Deze recepten zijn geschikt voor het ontbijt, lunch, en avondeten.

Recept Amerikaanse pannenkoeken

Ingrediënten voor 4 personen: 130 gram zelfrijzend bakmeel, een halve theelepel baking soda, 120 gram soya (kopje) of andere plantaardige yoghurt, 150 gram soya melk (kop), optioneel twee eieren, blauwe bessen  en aardbeien naar gading, 1 banaan, ahornsiroop, gewone stroop of poedersuiker. Snelle oplossing: neem een kant en klare pannenkoeken mix, voeg water toe plus een halve theelepel bakpoeder. Schud het pak en bakken maar.

Bereidingswijze: mix alle ingrediënten door elkaar tot de mix lekker stevig is en het midden houdt tussen cake- en pannenkoekenbeslag. Schep ongeveer twee a drie eetlepels per exemplaar in de pan en bak de pancake aan beide kanten bruin Meerdere pancakes tegelijk bakken werkt overigens prima. Maak een mooie stapel van pannenkoeken van ongeveer 4 per persoon. Kleed het bord mooi met het fruit, stroop aan. Zoek een plekje in de zon, kopje koffie erbij, klap je klapstoel uit en geniet!Camping koken

Recept viral Tiktok breakfast egg sandwich met asperges

Ingrediënten: 3 eieren per persoon dus sla een hele doos eieren in. Geraspte (vegan)kaas, of plakjes cheddar kaas, 2 zakken groene of witte, asperges (omstreeks 700 gram). Half zakje quinoa (ongeveer 100 gram per persoon), halfje zuurdesembrood, peper. Vegetarisch en simpel. Dit is de gezonde variant op de bekende Tiktok breakfast egg sandwich. De basis is een Tiktok broodje met ei. Deze Tiktok- twist is ideaal als lunch of lichte maaltijd. Bovendien is het een geinig recept om te maken.

Bereidingswijze Schil de asperges, en bak deze kort in de pan aan. Voeg wat water toe, en bak in omstreeks 15 minuten gaar. Dek af met een deksel en zet de pan weg. Kook ondertussen de quinoa gaar en zet ook deze pan weg.  Kluts 3 eieren met een vork. Doe een scheutje olie in de koekenpan en giet hierin de geklutste eitjes.

Pak twee boterhammen. Leg deze in het vloeibare eiermengsel tegenover elkaar (in het midden van de pan) en keer de boterhammen direct om zodat de bovenkant bedekt is met ei. Strooi geraspte kaas over het ei, of plaats op beide boterhammen een plakje cheddar. Laat eieren en boterhammen stollen.

Vouw de zijkanten van het ei naar binnen en klap de ene boterham over de andere. Draai nu om, haal het geheel daarna uit de pan en snijd de boterhammen door de midden zodat de kaas er een beetje uitloopt. Maak de borden op met quinoa, asperges en  Tiktok klaar!Recept Tiktok breakfast egg

Camping ontbijt recept

Recept vegan bubble tea of Boba tea

Ingrediënten: zakje tapiocaballetjes (Aziatische winkels), soya of havermelk/ caramel of andere siroop, of een scheutje schenkstroop, zakje thee, en ijsklonten. Dit is een echte Instagram hit. Mijn kids lopen weg met dit exotische drankje uit Taiwan. Kun je in plaats van in de stad ook even over de camping lopen met een beker bubble tea in de hand.

Bereidingswijze: kook de tapiocaballetjes volgens de instructies op de verpakking, spoel ze kort af onder de kraan. Dit zorgt ervoor dat je balletjes lekker chewy en semi transparant worden. Giet er een scheut siroop over en laat het pannetje even staan. Zet de thee, laat deze afkoelen. Bedek de bodem van een theeglas met een dikke laag parels in siroop. Schenk 1/3 thee, en 2/3 melk in het glas. Tip: lekker met een beetje room. Proef en voeg naar smaak nog meer van de suikersiroop toe.Recept vegan bubble tea

Recept Poké bowl

Dit Hawaiiaanse gerecht is heerlijk zomers, eenvoudig en past prima bij het campingleven. Bovendien kun je met dit recept zelf naar hartelust combineren en experimenteren want veel ingrediënten zijn vervangbaar. De bereidingstijd is ongeveer 25 minuten, al is de wachttijd wat langer i.v.m. rijst koken. Noodles zijn dus de kortste weg naar succes.

Ingrediënten: (sushi)rijst, of noodles. 200 gram wortelen/ of een klein zakje. Blikje edamame boontjes (Hak zak). Een komkommer, 100 gram taugé (hoeft niet),  een mango, 2 avocado’s, zakje snijbonen of 250 gram sperziebonen (diepvries of blik kan ook), 1 sinaasappel of een scheutje sinaasappelsap, (olijf), kwart Chinese kool, of paksoi (optioneel), scheutje (olijf)olie, optioneel: plak tempé, sojasaus, optioneel sambal, extra: rijstazijn.

Bereidingswijze: Kook de (sushi)rijst of noodles volgens de verpakking gaar. Voeg een scheutje (rijst)azijn toe als de rijst nog warm is en laat de pan goed afkoelen. Was en snijd de groenten in plakjes, blokjes, en schijfjes: dun en dik. Taugé hoeft natuurlijk alleen gewassen te worden. Snijd de sinaasappel in 2 helften. Bak de snijbonen of sperziebonen in een pan en voeg wat water, en sojasaus toe.

Knijp de sinaasappel uit boven de snijbonen en laat het geheel sudderen totdat de bonen gaar- maar niet tot moes zijn gekookt.  Bak ondertussen de tempé in een dikke laag olie en laat deze zwemmen en pruttelen totdat ze mooi bruin zijn. Laat de tempé daarna even uitlekken op een bord, rooster of keukenpapier. Verdeel de rijst, of noodles over de melaminekommen of borden. Garneer met alle veggies, avocado’s, edamame boontjes en maak er een mooi regenboog- feestje van. Tip: lekker met zeewier salade en stukjes ingelegde gember.Poke bowl recept

Wat koken op de camping

Recept: linzen curry met geroosterde bloemkool

Ingrediënten:  250 gram rode linzen of 2 blikjes linzen. 1 blikje gepelde tomaten 1 bloemkool of 2 wortelen, plus 1 paprika, of 1 stronk broccoli, teentje knoflook, 1 ui, gram masala of kerriepoeder, of een kant en klare curry pasta, scheutje citroensap, 1 blikje kokosmelk. Een heerlijke plantaardige curry. Eenvoudig te maken, in allerlei varianten.

Bereidingswijze: was de bloemkool en verwijder eerst de stronk en bladeren. Smeer de bloemkool in met olijfolie en rooster de hele bloemkool in folie (kan ook zonder) een uurtje op de BBQ en snijd deze daarna in stronkjes. Geen BBQ bij de hand? Snijd de bloemkool in stronkjes en wok, of kook de stronkjes beetgaar. Hak de ui en knoflook fijn en fruit deze samen met een halve eetlepel kerriepoeder/ garam masala in een scheutje olijfolie aan.

Voeg deze toe aan de stronkjes bloemkool en bak ze even mee. Doe het blikje gepelde tomaten erbij. Laat gedurende 20 a 30 minuten bakken tot de saus klaar is. Kook ondertussen volgens de verpakking de rode linzen gaar, en voeg deze toe aan de saus. En laat even doorkoken. Linzen uit blik gebruikt? Niets meer aan doen, behalve last minute toevoegen bij de saus. Draai het gas laag en voeg het blikje kokosmelk toe. Let op: laat de kokos niet schiften. Combinatietip: serveer met Verse koriander en naan brood: rooster deze even in de koekenpan op het kooktoestel. Et Voilà klaar is je vegan curry.Vegan camping recept

Recept noodles met snelle wokgroenten

Ingrediënten: pakje noodles, worteltjes paksoi, of Chinese kool, pre, taugé, spaanse peper. Beetje smokkelen? Koop een zak voorgesneden Thaise-, of Chinese groente, miso of sojasaus, optioneel een eetlepel tahin en 4 eieren of 8 plakjes tofu. Dit is een  snel lunchgerecht, of lichte vegan, vega maaltijd. Staat sneller dan het licht op tafel en er is niet veel voor nodig.

Bereidingswijze: was en snijd de groenten. Wok in 8 minuten op hoog vuur de veggies klaar. Voeg een eetlepel misopasta toe of een fikse scheut soyasaus, een stukje gesneden Spaanse peper. Bak in een andere pan 4 eieren of plakjes tofu met een scheut sojasas bruin en zet de pan afgedekt weg. Kook een pan water, draai het gas uit en voeg de noodles toe. Giet af. Verdeel de noodles over de kommen, evenals de groenten en top af met plakjes tofu of een gebakken ei. Easy does it!Vegan lunch camping

Recept vegan, vegetarische spring rolls

Ingrediënten: Half pakje mihoen of andere sliertjes, vakje koriander zakje of bakje munt, zakje wortelen, komkommer, 2 avocado’s, handje pinda’s, optioneel een limoen, zakje Chinese roerbakgroenten eventueel bakje kant en klare pindasaus, of sojasaus. Dit is een heerlijk vers, fris gerechtje voor een shared dinner op een warme dag.

Bereidingswijze: bak de roerbakgroenten, snijd de worteltjes in repen en blancheren even in heet water (kook kort in heet water). Laat de groenten afkoelen en knijp er een halve limoen over uit. Hak de blaadjes van de munt en koriander fijn. Snijd de komkommer in dunne, lange reepjes. Laat de mihoen of andere sliertjes even in een pannetje kokend water wellen (draai het gas uit). Giet af en spoel even af met koud water.

Maak ondertussen een kom klaar met lauw of warm water en laat de rijstvellen weken totdat deze zacht en semitransparent zijn (omstreeks 30 seconden). Laat even uitlekken en leg het vel op een bord. De lenterolletjes kun je vervolgens vullen met een beetje mihoen, of noodles, beetje koriander, munt, gesneden wortel en dunne sliertjes.Vegan, vegetarische camping recepten

Recept vegan springrolls

Let op: vul niet het hele blad, maar maak een hoopje vulling in het midden van de velletjes. Vouw beide kanten naar binnen en rol het geheel net als sushi op. Ga door met rollen tot je omstreeks 3/4 rolletjes p.p. hebt. Het leuke is dat je naar hartenlust met de vulling kunt combineren.

Een beetje gebakken ei, of gefruite uitjes is ook lekker. Garneer de rolletjes met pinda’s en doop in de sojasaus of maak er nog wat pindasaus bij. Het leuke van dit recept, is dat de hele familie mee kan helpen met het rollen en vullen van deze ‘camping rolls’.

Recept vegan, vegetarische buritos

Dit recept mag tijdens geen enkele kampeervakantie ontbreken. Zo maakte ik deze klassieker tijdens een camper tripje in IJsland: pal naast een waterval. En ja een wrap, of burrito heeft nog nooit zo lekker gesmaakt. Deze plant based chili wraps zijn kinderlijk eenvoudig, maar zeer smakelijk.

Ingrediënten: pakje wraps, 1 stazak Hak burito, 1 blikje tomatenblokjes, 1 blikje tomatenpuree, eventueel nog een blikje mais, of zwarte bonen, een courgette, een ui en een paprika, cayennepeper naar smaak, 1 zak tacochips al gebruik je maar een handje vol, en desgewenst nog een handje (vegan) kaas.

Bereidingswijze: was de paprika, schil de courgette en snijd deze in plakjes of blokjes  Pel de ui en hak fijn. Fruit de ui in de pan trek een blikje gepelde tomaten open en doe deze bij de ui evenals de courgette. Laat even sudderen. Voeg wat cayennepeper toe, plus de burrito zak van Hak. Doe ondertussen de tortilla’s  in een koekenpan, en bak aan beide kanten tot deze een beetje kleur krijgen.Vul de tortilla met saus.Tip: lekker met avocado, tortilla chips en een beetje (vegan) kaas.Vegan koken op de camping

Vegan burrito recept

Recept vegan, vega burgers op een broodje met sla

Net zoals Mattie en Wietze, Bonny & Clyde of Lourel & Hardy zijn er van die duo’s die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Een broodje burger en de camping is er ook zo één. Dit recept is ook nog eens super simpel en in allerlei varianten te maken.
Ingrediënten: vegan of vegetarische burgers. Sla, potje augurken, tomaat broodjes of pitabroodjes en eventueel nog een schepje mayonaise.

Bereidingswijze: bak de burgers in max 10 minuten aan beide kanten lekker bruin. Was de tomaten, snijdt in plakjes evenals de augurk. Snijdt een broodje of pitabroodje open en stapelen maar. Lekker met wat frites uit de snackbar. De bereidingswijze van deze maaltijd staat gelijk aan de tijd voor de afwas inclusief het schoonmaken van de Camping Kitchen plus het loopje naar het wasgebouw. Dus tel uit je winst!Recept snelle vegan burgers

Leave a Response