Vliegen PCR test

PCR-test voor vakantie?| Dit zijn onze ervaringen!

Op vakantie? Vooraf wel wel even een PCR- test

Als je gaat reizen, of op (vlieg)vakantie naar het buitenland gaat is een PCR-test, Naat-test, of LAMP test plus een non-COVID-19-verklaring of negatieve COVID-19 testuitslag in de zomer van 2021 verplicht. Reisachtig trekt de stoute schoenen aan, en laat in Nederland en in Europa een PCR-test uitvoeren. In dit artikel deel ik mijn ervaringen, dus doe er je voordeel mee.

Nu Nederland nog door veel landen als hoog risico land wordt gezien, en corona in sommige landen nog steeds flink zijn staart roert is in veel landen bij binnenkomst een non-COVID-19-verklaring verplicht. Deze regel geldt in veel landen ook voor kinderen boven de 6 jaar.

Wat is een PCR test precies?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. De PCR COVID-19 test onderzoekt of je genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in de neus- of keelholte meedraagt. Hoe gaat dit in z’n werk? Bij een testlocatie kun je met een wattenstaafje in de neus en keel een uitstrijkje laten maken.

Dit is een fluitje van een cent, kost geen schijntje pijn en is in een vloek en een scheet gebeurt. De testuitslag: ontvang je samen met de Covid free declaration de volgende dag dus binnen 16 uur in het Engels, Spaans of Duits in de mailbox. Snel en handig dus. Haast? Doe dan een spoedtest: uitslag covid 19 is dan binnen 3 uur in de pocket.

Onze ervaringen met de PCR-test

‘Ik vertrek’ dit keer met twee man sterk naar het buitenland. Reisachtige Mirte gaat ook mee op reis naar de maan, ik bedoel Stockholm, en de archipel in Zweden. Zeker als je net als wij met het vliegtuig gaat reizen is een PCR-test een must. Dus reserveren Mirte en ik een plek bij de snelste teststraat van Nederland: de Spoedteststraat .Voor 149 euro de neus boek je hier al een PCR test met goedgekeurd internationaal reisdocument.

Uw reis (naar de maan) start hier

Terwijl Mirte zich laat testen in Bunnik, rij ik lekker met de bolide naar de Spoedteststraat in Schiphol. Omdat dochter Juup dol is op vliegtuigen en wel eens wil zien hoe een ‘PCR-teststraat’ eruit ziet vergezelt ze mij bij dit avontuur. Bij aankomst parkeren wij de auto in een soort tent en wachten geduldig af. Even later zwaait de deur van het bijbehorende kantoor open, en wat zien we?…

Juup: ‘Mam, moet je kijken dat lijkt wel een astronaut, wat heeft ie eigenlijk onder z’n arm?’… Een jongen in een soort maanpak: stapt naar buiten. Klapt de box onder z’n arm open, geeft de nodige uitleg en neemt door het raam een PCR test af. In no-time zit het wattenstaafje in keel en neus en is de show alweer voorbij.PCR test in NL

Nieuwsgierig als ik ben wil ik toch even weten, wat nu het gekste is dat deze tester tijdens z’n job heeft meegemaakt. Astroman: ‘Onlangs heb ik twee stellen getest die bij aankomst in het land van bestemming ijskoud linea recta huiswaarts werden gestuurd, omdat de Covid free declaration niet helemaal in orde was.

Dus heb ik halsoverkop in het holst van de nacht een PCR test afgenomen, en de documenten in orde gemaakt. Je begrijpt dat deze mensen niet eerder bij ons getest zijn. Heb dit voorval nu twee keer meegemaakt.’ Het is dus van belang om een aanbieder te nemen die bestemmingen reistijd en duur goed checkt. Dat zit hier wel snor, en de Covid vrij verklaring was overigens de volgende dag al binnen.PCR test ervaring

Hoe bevalt de testlocatie in Bunnik?

Mirt: De reis naar Stockholm is begonnen met een PCR-test bij spoedteststraat in Bunnik. Omdat de afstand tussen Utrecht en Bunnik niet ver is stap ik op de fiets naar de testlocatie bij het Postiljon hotel. De route is een beetje kruip door, sluip door, maar google maps brengt je waar je zijn moet (natuurlijk wel handsfree).

De teststraat bestaat uit een grote tent met een tafel en een stoel. Na 2 minuten stapten een helemaal ingepakte dame op me af. Ik was de laatste vandaag en mocht plaats nemen op de stoel. De test was in keel en neus, maar alles ging heel smooth en was zo voorbij. Geen centje pijn of vervelend.

Tip: vergeet je ID waarmee je reist niet. Deze was ik vergeten, maar het paspoortnummer moet dus wel overeenkomen met wat er op de Covid vrij verklaring staat. Op goed geluk heb ik het goede nummer ingevuld, maar dat was blijkbaar een schot in de roos. Kortom: Reisachtig’s ervaring met de PCR test is positief!

Verschil tussen PCR-, LAMP- of Naat test

Er zijn verschillende sneltesten in omloop zoals: de LAMP-test van TNO, de antigeen sneltest. Omdat de analyse op de testlocatie  en niet op een testlab wordt gedaan is de uitslag binnen 3 uur bekend. Deze testuitslag mag niet ouder zijn dan vier uur. In meer dan 65 landen is een test verplicht: zeker als je met het vliegtuig reist, maar in veel gevallen ook bij reizen met het OV, of boot, auto. Check de regels per land vooraf.PCR test vliegreis

Voordelen van een LAMP- of sneltest?

Deze test kost € 69,- en is een stuk voordeliger dan de PCR-test, maar wordt niet door alle landen erkend. Een PCR-test met bijbehorende gezondheidsverklaring voor internationale reizen geldt praktisch overal. Veel landen geven de voorkeur aan De PCR-test omdat deze ook ook kleine deeltjes coronavirus detecteert en daarmee als meest betrouwbare test wordt gezien.

Hoe lang is de PCR-test geldig?

Doorgaans is de testuitslag maximaal 72 uur geldig. Maar vaak is dit 48 uur. China: 120 uur, Indonesië: 168 uur. Check dit dus van tevoren bij de bestemming waar je naartoe reist. Hoe zit dit bij vertraging, of gemiste vlucht? Vaak kan dan ter plekke kosteloos een sneltest worden gedaan als de non-COVID-19-verklaring niet meer geldig is.

Gratis PCR-test via overheid

In de zomervakantie kan iedereen een gratis PCR test aanvragen via de overheid. Dit geldt alleen voor reizen binnen de EU, en in de maanden juli en augustus. Een spoedtest is niet van toepassing, evenals andere testen. Vanaf 1 juli zal er een Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa worden ingevoerd via de CoronaCheck-app: te gebruiken in Europa, Noorwegen, Ijsland. Vanaf 25 juni worden de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl aangepast met de meest actuele informatie over het DCC.

Terugreis naar Nederland ook een negatieve Covid-testuitslag nodig?

Reis je vanuit een hoog risico gebied naar Nederland? Dan moet je binnen 72 uur voor aankomst in Nederland een coronatest (PCR- of LAMP-test) afnemen. Dit geldt voor iedereen boven de 13 jaar. Ook moet een Negative Test Declaration worden ingevuld als je reist vanuit een land buiten de EU. Voor landen met een laag COVID-19-risico geldt dit niet. Bekijk daarom goed online de hoge risicolanden plus de checklist van de Rijksoverheid.

Testervaring met Vaccina in Zweden

Om Nederland vanuit het buitenland in te reizen is voorlopig een PCR test nodig. Om die reden hebben Reisachtige Mirt en Laura hebben zich ook in Stockholm Zweden laten testen bij Vaccina.se. Dit zijn onze ervaringen met een PCR-test in het buitenland. Vaccina heeft meerdere testlocaties in Stockholm en Zweden. Een afspraak maken kan online, waarna direct een registratielink volgt evenals een boekingsbevestiging in het Engels.

Testen kan bij de testlocatie in het centrum, of op de luchthaven van Stockholm. Wij kiezen voor Vaccina city centre: zijn immers als toerist toch al in de buurt. Op deze manier kun je dus mooi tussen alle activiteiten door een PCR -test meepakken en van je vakantie blijven genieten. De testlocatie in de winkelstraat ziet er keurig uit, en is aan de buitenkant duidelijk te herkennen.PCR test Zweden

Wij worden in het Engels geholpen door een vlot duo: een jonge dame en een jonge heer. De uitvoering is een tikje anders dan in Nederland. Het wattenstaafje hoeft niet de neus in, dus zeker met kinderen is deze methode een stuk makkelijker. Ook hier is de test in een vloek en een zucht gebeurt, de testuitslag is zelfs al dezelfde dag binnen. Met de Covid vrij verklaring op zak is vakantie vieren een stuk relaxter. Al met al is ook deze testervaring bijzonder positief.

PCR test ervaring

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: