Vakanties dichtbij

Fjällräven review| Travellers jas

Fjällräven staat bekend om zijn iconische Känken rugzakken en duurzame ‘outdoor gear’, oftewel kleding en tassen die gemaakt zijn voor buiten. En dan heb ik het ook over ‘buiten op z’n breedst’. Dat betekent dat de producten van Fjallraven zich in verschillende (weers)omstandigheden, klimaten ‘goed gedragen’. Immers, net als mensen verschillen landen nu eenmaal van elkaar.Review Fjallraven jassen

Draagbaar in drie seizoenen

De Fjallraven Travelers serie is zowel gemaakt voor warme klimaten als Hollandse zomers. Deze Zweedse avonturier is geknipt voor de landschappen van Marsman en een ticket to the tropics…inclusief een tropische bui. Opmerkelijk is dat de Fjällräven Travellers zich als een kameleon aan lijkt te passen aan het weer: met warm weer voelt de jas koel, en met fris weer warm. Daarmee is deze coat geschikt voor het voor-najaar en de zomer. Je kunt daarom met gemak zowel de Thaise tropen doorkuizen, of prachtige plekken in Nederland zoals de Marker Wadden ontdekken. Wandeling heide

Snel droog bij nat weer

Toegegeven, deze reiziger is niet waterdicht, maar wel sneldrogend. Want: gemaakt van het door Fjällräven ontwikkelde MT Eco: een combinatie van 75 % gerecyclede polyamide en organic katoen. De stof is dan ook luchtdoorlatend, voelt zacht aan, valt soepel en kreuk niet snel. Helaas is de Travellers MT product family niet vegan, maar wel lekker duurzaam.

Klassiek en eigentijds

Dit is geen gelikte reisgenoot, maar valt op door zijn sophisticated look. De Travellers serie is zowel klassiek als eigentijds. Klinkt dit als een paradox? Met zijn licht getailleerde pasvorm en sobere kleur oogt de jas klassiek. Mooi detail: aan de achterzijde kan de taille met drukknopen worden versteld.
Maar de moderne fabric, subtiele details en slimme vondsten maken de jas helemaal van nu. Schrander is de handige (steek) veiligheidszak aan de binnenkant voor bankpassen paspoorten. Als reiziger greep ik namelijk nogal vaak mis, of ben vlak voor het inchecken nog een uur naar m’n paspoort aan het zoeken.

Stedentrip en wandelvakantie

What’s in a name? De Fjällräven Traveller serie is ontwikkeld voor vakantiegangers, reizigers en liefhebbers van steden- plus wandeltrips. Lekker multifunctioneel, en praktisch. In tegenstelling tot mijn gezicht ziet deze jas er na een lange reis uit als om door een ringetje te halen. Vies van een stootje, of te zwaar om mee te sjouwen? Welnee…deze lichtgewicht past altijd en overal, laat zich makkelijk in iedere tas frommelen. Bovendien laten vlekken zich makkelijk verwijderen.

Juist vanwege het draagcomfort blijkt dit kleinnood de ideale metgezel bij outdoor avonturen, stedentrips, vakanties, of verre reis. Geen vakantieplannen? Ook voor thuisblijvers is Fjällräven Travellers MT een prima allround zomerjas. Je hoeft geen grootscheepse pannen te hebben. Een stadswandeling of hike over de heide bijvoorbeeld is avontuurlijk genoeg.

Heidewandeling?

Over heide gesproken….Vanaf medio augustus tot en met begin september kleurt een kleed van heide veel gebieden in Nederland paars. Vaak is dit fenomeen van korte duur, dus moet je er van genieten zolang het kan. Daarom maakte Juup en ik een wandeling over de Bussumse heide, maar dit kan natuurlijk op veel meer plekken in Nederland.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sprengerberg in Overijssel, of de Drunense duinen in Brabant? De bekendste heidegebieden zijn de Posbank in de Veluwe. Maar wist je dat ook de Kaapse bossen in Utrecht vol staan met deze kleine bloeiers? Zelf ben ik opgegroeid in Bergen, en heb dus veel in de Schoorlse duinen gewandeld.

In september is het hier goed genieten van de heide. In Drenthe: het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in oude glorie te herstellen. Maar ook op de Mookerheide in Limburg is het schitterend wandelen. Heide routes zijn te vinden op de site van Natuurmonumenten.

Heide in Bussum
Heide in Bussum

Wandeling heide

Een leven lang plezier

Van kwalitatieve kledingmerken zoals Fjällräven heb je natuurlijk een leven lang plezier. Helaas geldt dit niet voor mij. Op een mooie dag, heeft dochter Pip mijn ‘jas ingelijfd’. Met haar twaalf jaar en een lengte van 159 is het jack nogal ruimbemeten, maar volgens Pip ‘zit ie als gegoten’. Naar eigen zeggen ‘is ze op deze leeftijd toe aan een andere stijl’. Ach, met nog een heel leven voor de boeg ligt er voor deze Traveller eeuwigheidswaarde in het verschiet:)

Die zie je nooit meer terug…

Pip: ‘Kijk mam, ik heb genoeg kleurrijke jassen maar dit past beter bij mij. De jas is mooi en zit erg fijn. Ok, hij is een beetje oversized maar dat hoort gewoon zo. Trouwens, ik moet iedere dag een heel eind fietsen door regen en wind, Dan is deze Travel jas met capuchon heel handig. Wat zeg je… een regenpak aantrekken? Nee dat is echt niet cool hoor. Daarbij komt, dat ik nog geen jas heb die overal geschikt voor is’. Kortom: het ziet er naar uit dat dit een gevalletje ‘die zie je nooit meer terug gaat worden’.

Inmiddels heeft Pip deze zomer al aardig wat plezier van deze Fjallraven gehad. Een dagje Amsterdam, of Weekendje Flevoland| 20 hoogtepunten. En ook op de boot blijkt deze toppertje een blijvertje. Denk dat we er maar een duo-jas van moeten maken, of nog een extra modelletje inslaan. Deze klassieker is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren dus wie weet.

Flevoland kunst
Travellers Pip

Op stap in Flevoland

Design uit Scandinavië

Fjallraven staat al jaren in de top van Scandinavisch design. Het merk komt uit het Zweedse stadje Örnsjöldsvik. Daar waar de bergen, bos en zee elkaar ontmoeten. Fjällräven is namelijk ‘into nature’. Om die reden maakt deze outdoor producent tassen, jassen en meer waarmee je van de natuur kunt genieten. De focus ligt op sierlijke eenvoud, en praktische toepasbaarheid en dat zie je terug. Op stap in Zweden? Wandelen-9 tips in Skåne Zweden

Leave a Response