Vakantie in de Loire

Vakantie in de Loire Frankrijk?| Gratis reisgids met 15 tips!

Een vakantie Loire Frankrijk? Met deze reisgids ontdek je de leukste bezienswaardigheden

Bij een vakantie naar Frankrijk denk je wellicht niet direct aan de Loirestreek. De meeste mensen scheuren namelijk door naar het Zuiden van Frankrijk, of blijven lekker hangen bij buurman: Bretagne. Maar wil je het beste van beide? Strijk dan eens neer in de Loirevallei.

Want deze UNESCO kanjer heeft alles wat je hartje begeert: prachtige natuur, mooie stranden, toffe steden en vooral krankzinnig veel toffe doedingen waarvan ik tot voor kort  het bestaan niet vanaf wist. De Loire is namelijk veel meer dan het land van kastelen en wijngaarden.

Dans eens met een robot, ga naar knotsgek Puy du Fou. Zweef in een hete luchtballon boven de tuin van Eden, en roetsj van de glijbaan zo een kasteel af. In de Loirestreek barst het van de avontuurlijke activiteiten. Maar een vakantie in de Loire heeft nog veel veel meer voordelen…Deze zijn allemaal in de onderstaande reisgids over de Loire te vinden.Reisgids over de Loire, complete gids over de Loire

Voordelig en zonnige vakantie in de Loire

Een vakantie in de Loirevallei hoeft niet de kop te kosten. Net als Bretagne is dit departement nog niet gierend duur. En is lekker zonnig. De Loire heeft de meeste zonuren van het Noorden van Frankrijk, en is daarbij binnen een dag aan te rijden. Voorbij Parijs zoef je zo de A10, A 11 af. En met een stuwmeer aan heerlijke wijnen, streekgerechten zoals ‘paté a l’oeu’,marsepein is dit een fijne streek voor de culinaire reiziger.

Ook natuurliefhebbers voelen zich in de Loire als een vis in het water. Leonardo da Vinci heeft 3 jaar in de Loirestreek gewoond, dus cultuurfans kunnen zich hier vast vermaken. Deze afwisselende streek is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie van minstens 1 a 2 weken.

 Loirstreek: rivier en zee ineen

De Loirestreek bestaat uit de vijf departementen: Mayenne, Loire-Atlantique, Sarthe, Anjou en Vendée. Het gezicht van deze streek is natuurlijk de mooie rivier Loire.  De grond rondom deze waterweg is vruchtbaar en dus barst het er van de wijngaarden en imposante ‘chateaus’. Juist vanwege zijn 200 kastelen en weelderige landschappen staat de Loire vallei sinds 2000 op de UNESCO lijst.

Lekker chillen op het strand? 2 departementen van de streek liggen pal aan de Atlantische Oceaan.
De kustlijn bestrijkt 450 k.m: waarvan 140 k.m aan uitgestrekte stranden. Dus plek zat om je handdoekje neer te leggen en een duik in de frissen zee te nemen. Bijvoorbeeld aan de Côte sauvage: in chique ‘La Baule’, of hetgezellige Pornic wacht een waar strandparadijs.

Overigens kun je hier ook nog eens heerlijke vis eten. Vis moet natuurlijk zwemmen.
Met een overvloed aan wijn uit de streek zit dat wel goed! Een goed glas Muscadet, of een guitig glas rosé d’Anjou zijn de usual suspects van deze streek. Maar in dit gebied worden ook mooie champagnes (al mogen deze niet zo worden genoemd), en Cointreau gemaakt.

Wat te doen in de Loire?

Er zijn zoveel leuke dingen in de Loirevallei te zien en te doen. Alleen is het maar net wat je zoekt. Gelukkig is de Loirevallei geschikt voor een breed publiek. Van wandelaar, via culturele bezoeker en  jonge vakantiegangers. Wat dacht je van een dag of weekend ‘kastelen hoppen’, fietsen langs de Loire, of ga los in 1 van de themaparken, of browse door mooie steden.

Bezoek het kasteel van Angers

Als je net als wij maar een dagje in Angers te besteden hebt dan is Chateau Angers een must. Deze reus Amsterdam Straatwandeling Czaar Peterstraat met kidsvan Angers torent imposant boven de stad uit. Ligt hartje centrum en pal aan de rivier de Maine. Loop over de kasteelmuur (van een halve kilometer lang), beklim 1 van de 17 wachttorens uit de 11e eeuw, en geniet van het uitzicht, bekijk het wandtapijt. Het compacte kasteel is leuk om met kinderen te bezoeken. Er is een kasteeltuin, je kunt heerlijk over de muren dwalen, door de  tuinen lopen.

Beroemd wandtapijt in Angers

Indrukwekkend is de kleine beklemmende gevangenis (met moderne kunstwerk) waarin wel 60 mensen ooit gevangen hebben gezeten.  Het kasteel heeft jarenlang dienst gedaan als fort. Dankzij de enorme muur was deze vesting praktisch onoverwinnelijk. Pas later in de 15e eeuw is middenin het chateau een fort gebouw. Het kasteel is in de 17 en eeuw uitgebreid met een kapel.

In de  loop der tijd is het fort annex kasteel behoorlijk opgepimpt tot huis van de apocalyps. Het meest imposant aan dit kasteel is het unieke wandtapijt van de apocalyps. Dit wandtapijt is maar liefst 160 meter lang.
Chateau Angers view

Juup: ‘Eigenlijk is dit een enorm stripverhaal, maar dan over het boek van de openbaringen: de strijd tussen goed en kwaad.’ Dit is het oudste bewaard gebleven wandtapijt van Frankrijk en bestaat uit 90 verschillende scènes /doeken. Oorspronkelijk zijn er meerdere scènes gemaakt, maar deze hebben de Franse revolutie niet overleefd.

Pip: ‘Bij binnenkomst van de zaal zou je denken dat er grote projecties op de muur of schilderijen zijn gemaakt. Pas van dichtbij zie je dat het borduursels zijn’. Uiteraard zijn alle scenes uniek en met de had geweven. Zelfs kinderen vinden het een cool tapijt.

Wat te doen in Angers?

Tijdens je vakantie een stad in de Loire bezoeken? Angers en Nantes zijn sowieso smakelijke steden. Wij hebben 2 weken als een local in Angers geleefd. Kunnen een bezoekje aanraden. In het oude centrum is het goed struinen. Deze studentenstad is overzichtelijk, gemoedelijk,

sfeervol en er zijn veel leuke restaurants.  Loop langs de houten vakwerkhuizen, herenhuizen van tuffeau: kalksteen, pleinen en vergeet ook de Cathedrale St. Maurice niet. Dit gotische bouwwerk met glas in lood ramen is vooral van buiten een plaatje. In de stad zijn 2 leuke stadsparken te vinden. Zeker bij mooi weer is dit dit park annex tuin een fijne plek om te zijn. Het stadspark is bezaaid met mooie bloemen, vijvers en statige bomen.
Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Bezoek de Cointreau distilleerderij

Net buiten de stad Angers ligt de Cointreau distilleerderij. Maak onder begeleiding van en gids een tourtje door de fabriek. Zo kom je alles te weten over de geschiedenis, en productiewijze van deze Franse sinaasappellikeur. Aan het einde van de tour wacht een leuke verrassing: een cocktail met Cointreau. Tip: Boek vooraf een rondleiding. Een bezoekje duurt omstreeks 2 uur. Entreeprijzen: 10 Euro voor volwassenen, kinderen gratis. Minpunt: de rondleiding is grotendeels in het Frans en daardoor soms wat lastig te volgen. Bij de kassa is een engelstalige brochure verkrijgbaar.

Een stedentrip in in de Loire is te gek. De Hoofdstad van de westelijke Loire mag je hierbij niet missen. Met de TGV snel je vanuit Parijs snel je in 2 uur naar Nantes, vanuit Nederland is het slechts 2 uur vliegen. Deze travel guide maakt je graag wegwijs in deze super stad. Reisgids Nantes

Wandelen langs de Loire

Vakantie in de Loire? Dan moet je toch minstens 1 keer langs de Loire lopen! Ai-ai ai hier is het heerlijk fietsen en slenteren geblazen. Met een briesje in de rug, onder de koelte van de bomen. Af en toe vaart er een bootje voorbij. Hier en daar klinkt het vrolijke getingel van een fietsbel. Langs de Loire is het een drukte van belang. Met fietsers, wandelaars en vissers. Nu zijn er tal van routes te volgen, maar je kunt ook gewoon een willekeurig dorpje langs de Loire van de kaart plukken en een stuk wandelen.Bezoeken Zuiderzeemuseum

Wandeling Bouchemaine: 1  romantische scène

Wandeling langs de Loire? Wij kozen voor de route Lac du Maine, naar het pittoreske dorpje Bouchemaine. Wandel onder viaducten, bomen en door een bloemen velden naar romantisch Bouchemaine. Met zijn terrassen aan het water leuke kroegen, mooie huizen, een kerkje en enkele charmante winkels is dit een dorp uit een jaren 50 film. Vanaf de terrassen heb je een topuitzicht over de Loire, en met een ijsje of biertje in de hand zit je hier heerlijk. Zeker op een zondag is het hier een komen en gaan van ‘lunch & dinner locals’. Er is voldoende parkeergelegenheid, dus ook voor niet wandelaars is dit een liefelijke Loire stek.

Wandeling: Beaulieu sur Lavon

Vanuit Angers is het ongeveer 30 auto min- naar het dorpje Beaulieu sur Lavon. Een klein gemoedelijk dorpje met prima wandelmogelijkheden door bos, wijngaarden en velden. Praktisch: parkeer de auto nabij het office de TOURISME. Volg de borden richting de rue St Vincent. Bij het bureau voor toerisme zijn verschillende kaarten verkrijgbaar met wandelroutes variërend van 6 tot 14 km. Zoals wandeling 2 het

‘Circuit de la foret au layon’. Deze route is 10 KM. Wij hebben wij deze route  ietwat aangepast en ingekort. Een wandeling bij 37 graden is niet ideaal:) Gelukkig loopt de route grotendeels door het bos. In de schaduw is het goed wandelen. Overigens is deze wandeling (6 km) door bos en wijngaard  in alle seizoenen een aanrader. De route: Loop vanuit het office de TOURISME richting wijnhuis Domain Godeau. Vanuit de gaard heb je mooi zicht op het chateau de L’Oréal: een uit de kluiten gewassen landhuis. Volg de verharde weg tot aan een bospad. Steek over en sla het brede bospad in.

Bramen & Pluizenbos?

Het bos is bezaaid met eiken, varens hier en daar een pluk heide O- en -niet- te vergeten bramen. Onze Tips om te Bezoeken Zuiderzeemuseum Kids hebben een halve zak geplukt. Pip:’ Van deze bramen kun je heerlijk ijs of zo maken. Ze zijn wel klein en een beetje zuur maar vast erg lekker in ijs’. Wij hebben genoten van de vlinders, roofvogels in de lucht en enorme pluizen van distels.

JUUP: ‘Kijk, je kunt die pluizen als sneeuw door de lucht blazen’.
Op zoek naar een mooie plek om even te chillen? In de velden rond het ‘Herdauniou David landgoed is het goed picknicken. Het laatste stukje van de route loopt dwars door de wijngaarden, glooiende heuvels. Het wijdse uitzicht op het dorpje en gaarden is formidable.

Wandeling in Seuilly

Treed in de voetsporen van Rabelais. De leukste wandeling? Naast een loopje langs de Loire is de rondwandeling Au pays de Rabelais onze family favoriet. Seuilly is de geboorteplaats van de franse schrijver Rabelais. De route start bij het klooster van Seuilly (11e eeuw) , loopt langs een ‘discovery pad’: een korte planten quiz. Dit is dan ook een gevarieerde wandeling in een landelijke omgeving. Geniet van mooie vergezichten, uitzicht op het kasteel….Loop  langs wijngaarden, door maisvelden en bos. Passeer paarse heideveldjes, vrolijke zonnebloemen en eikenbossen.

Museum Rabelais

De wandelroute loop pal langs het museum Rabelais. Dit is het huis museum van de Franse schrijver Rabelais. Dit landgoed (met grotwoning) is een fijne tussenstop om een ijsje te eten of een drankje in het huis van de bekende dichter te drinken. Zeker voor liefhebbers van de Franse literatuur is dit een must. Ook fijn: deze mooie plek is lekker rustig. Er zijn nauwelijks toeristen te bekennen. Klapstuk en slotsom van de wandeling is het uitzicht op Chateau Coudray Montpensier.

Praktische informatie

De wandeling ‘Au pays de Rabelais’ ligt in het hart van de Anjou. De route van 8 km duurt ongeveer 1,5 uur, start bij de abdij, naast het bureau voor tourisme in Seuilly. Hier is voldoende parkeerruimte. De wandeling Geschikt voor alle niveaus, en pad is uitstekend aangegeven: kaarten zijn verkrijgbaar bij het bureau van tourisme.

Zwemplekken in de Loirestreek

Bij een vakantie hoort natuurlijk ook minstens 1 dagje chillen aan het strand. Maar in de Loire zelf is zwemmen niet toegestaan. De stranden liggen net iets te ver om even een duik in het water te nemen. Vanuit Angers is het bijna 2 uur rijden naar het strand. Gelukkig zijn er genoeg coole zwemplekken in de Loirevallei om af te koelen. Zoals het prachtige natuurbad Baignade naturelle in Chambord.

Prachtig helder, natuurlijk zwemwater. Gefilterd door planten. De temperatuur is wel ene beetje aan de frisse kant. Let op: er worden dagelijks niet al te veel bezoekers toegelaten. In de zomer ben je hier niet de enige, dus kom een beetje vroeg. Toegangsprijzen: 5,30 Euro voor volwassenen, 3,00 Euro voor kinderen.http://www.baignadenaturelle-grandchambord.frStraatwandeling Czaar Peterstraat Met Kids

Chemile sur Indrois

Dit park nabij Tours (40 k.m) telt maar liefst 25 hectare aan picknickplekken,  ontelbaar veel bomen, een tennisbaan, een speeltuin met trampoline, jeu de boules baan. O, en je kunt hier zelfs lekker paddelen op een water fiets. Natuurlijk draait het hier om het strandje (met toezicht) en het fijne meer om in te zwemmen.

In het water zijn zelfs speeltoestellen:o.a. een zwemeilandje te vinden. Hapje eten? Ook dat kan in de brasserie met simpele maar prima menukaart. Op het park is ook een prima camping, dus blijf gerust een nachtje slapen. Daarbij leent de omgeving zich prima voor een kastelen tour. Zoals chateau Valencay, kastelen Loches e/o Montresor. Lekker actief bezig zijn? Maak een rondwandeling van 1,5 uur om het meer.

Zwemmen in het meer van Maine

Lac du Maine

Parc de loisirs de maine: oftewel het meer van Maine. Dit is echt een meer met meer mogelijkheden. Je kunt hier heerlijk chillen op het strandje, relaxen en picknicken onder de bomen, wandelen in het park. Amsterdam Met KidsEen bootje/kano huren, een drankje drinken? Het kan allemaal bij ‘Buffet de Odette’: een leuke keet van hout.En kleine vakantiegangers kunnen los in het speeltuintje.

Wil je een nachtje blijven slapen? Neem je tent mee, of huur een huisje op de bijbehorende camping Lac du Maine. Ook bij minder mooi weer is dit park de moeite waard. Maak een rondwandeling om het meer, pak onderweg nog wat fitness toestelletjes mee of do as the locals do en start de dag vroeg met een rondje rennen om het meer.Reisgids over de Loire, complete gids over de Loire

Bezoek een Troglodyte (grotwoning)

Troglodytes: grotwoningen en de Loirestreek gaan hand in hand. Er zijn maar liefst 40.000 van deze Grotten Loireondergrondse woningen van tufsteen in de Loire te vinden. De grotten zijn gemaakt door de Neanderthal. Rond de middeleeuwen zijn de grotten tot woning, opslagplaats omgebouwd. Gaandeweg zijn enkel grotten als kweekruimtes voor paddestoelen in gebruik genomen.

Een kwekerij bekijken? Ga naar Amontsoreau: nabij Monserreau. Hier is hete champions- museum: ‘Le saut aux loupes’ te vinden. Duik als echte Flintstone in een voormalige holbewoners grot van 4 KM. Ontdek hoe paddestoelen worden gekweekt. Verwacht overigens geen groots opgezet museum, dit is meer een leuke rondwandeling in een troglodyte (grotwoning).

Champignon museum?

Loop langs allerlei soorten paddestoelen, tableau vivants en informatieborden. De grotten zijn reusachtig. Slechts ‘500 meter aan grot ‘is open gesteld voor het publiek’. Vooral kinderen vinden het prachtig om te zien hoe bijzondere oesterzwammen, shiitaki en zogenaamde oerchampignons in het pikdonker groeien. De paddestoelen lijken op koraal, hebben prachtige organische vormen.

Geen zin in een wandeling door de grot? In de bijbehorende winkel zijn heerlijke shiitake, oesterzwammen- in alle kleuren van de regenboog- te koop. En ook nog eens heel voordelig.  Geen zin om zelf te koken? Blijf lekker eten in het bijbehorende restaurant. Geniet van reuze champies met roomkaas uit de kleioven, of wat dacht je van een zwammen salade?

Praktisch: Maak vanuit Angers een mooie autorit van ongeveer 60 minuten langs de Loire. Passeer wijngaarden, en 101 wijnhuizen plus een heleboel geinige grotwoningen. Entreeprijzen: Voor 6 Euro en 5 Euro voor kinderen.Tip: hartje zomer? Neem toch even een vestje mee als je deze en andere grotwoningen bezoekt. Met een temperatuur van 13 graden is het best fris in de grotten.

Abbaye royale de Fontevraud

Bij een vakantie in de Loire hoort ‘een kijkje en kiekje in een kerk’ of in dit geval een abdij. Fontevraud springt er als abdijkerk in de Loirestreek echt uit. Wat is Abbaye Royale de Fontevraud? Dit is een uit de kluiten gewassen romaanse abdijkerk. Opgericht door een excentrieke monnik (1100). Deze UNESCO kolos bestaat uit een kerk en 5 kloosters. Romaanse, gotische en klassieke architectuur ineen. Dus 3 voor de prijs van 1. In deze sfeervolle abdijkerk is het goed fantaseren. Met een beetje fantasie zie je de monniken rondlopen. Met gemak kun je in de abdij van Fontevraud je eigen speelfilm opnemen. Dit sprookjeshuis is liefelijk en grimmig tegelijkertijd.Abbaye de Fontefraud Loire

Juup over de abdij:

‘Er staat helemaal geen kooktoestel in de keuken, dus hoe weet je dan dat dit de keuken was? Ik: Als je omhoog kijkt naar het achthoekige plafond zie je 8 enorme schoorstenen. Vroeger kookten ze op vuur, in het midden stond vermoedelijk een enorme haard.

Juup: ‘Was dit klooster eigenlijk alleen voor monniken?’ Ik ‘Nee, ook nonnen, en later ook gevangen. En een tijdje was er helemaal niemand. Want tijdens de Franse revolutie is een groot deel van het klooster verwoest. Keizer Napoleon heeft in 1804 de kloosters omgebouwd tot gevangenis. Dit was de Alcatraz van Frankrijk. Leukste van de abdij volgens Pip: ‘Je kunt met de projecties zelf glas in lood ramen schilderen’.

Praktisch info en tips

Entreeprijzen Abbaye Royale de Fontevraud: 28 Euro voor de hele familie, 11 Euro voor volwassenen. 4,50 Euro voor een audiotour. Een Abdij Loirebezoekje duurt ongeveer 2 uur. Handig: op de meeste plekken in de abdijkerk staan interactieve schermen. In korte cartoons wordt op een geinige manier uitgelegd hoe de abdij tot stand is gekomen. Let op: De route door het complex is niet bijster goed aangegeven.

Tip: Loop via de Romaanse kerk langs de kleurrijke grafmonumenten van Richard Leeuwenhart, Henry de 2e, en koningin Eleanor naar de binnentuin. Vervolg je weg via de galerijen, en kapittelzalen naar de tweede verdieping. Geniet van het uitzicht, keukens, eetzaal. Nog even blijven? Op het terrein van de abdij kun je ook prinselijk logeren, of vorstelijk dineren in het Michelin restaurant, en naastgelegen design hotel. Helaas hangt hier in het hoogseizoen een fiks prijskaartje aan.

Te gekke themaparken in de Loirestreek

Naast kastelen, wijngaarden en toffe sights is de Loire ook het domein van gekke themaparken. Hartje Vendée ligt theaterpark Puy du Fou. In dit krankzinnige park staat de (lokale) franse geschiedenis centraal. Themapark Terra Botanica is geheel en al gewijd aan de plantenwereld. Themapark Futuroscope is over de top high tech en draait om 3D, 4D en allerhande films en nieuwe media. In Mini -themapark I’le de machines zijn reusachtige creaties in de vorm van dieren, planten te bewonderen. Zie De leukste themaparken van Frankrijk

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: