Kunstroute Estuaire

Bretagne op de fiets: 5 verrassende en gevarieerde fietsroutes

Bretagne in Frankrijk op de fiets? Zeker doen! Vijf verrassende en gevarieerde fietsroutes: van klassiekers tot onontdekte parels doorkruizen zowel het Bretonse binnenland, als de schitterende kust. Namelijk: de Vélocéan, Vélo Francette, Vélo Maritime, La Vélodyssée en de nieuwe Traversée moderne. Onlangs heb ik deze laatste alvast voor je uitgetest. In dit artikel deel ik graag mijn bevindingen.

Waarom op vakantie naar Bretagne? Een ruige kustlijn, en liefelijk binnenland karakteriseren deze meest westelijk gelegen regio van Frankrijk. Liefhebbers van zonovergoten stranden, creatieve en authentieke steden voelen zich helemaal thuis in dit uit de kluiten gewassen schiereiland. De leukste manier om deze Franse regio te ontdekken? Met de fiets! Want met meer dan 10 toproutes is het hier goed toeren.

Zoals de nieuwe fietsroute Traversée moderne. Deze roadtrip op de fiets loopt dwars door Bretagne en de Atlantische Loire. Deze voyage op de fiets start in Mont Saint Michel in Normandië naar Nantes in Bretagne en verbindt de steden: Nantes, Saint-Nazaire, La Baule, Rennes, Redon en Saint-Malo.

Het traject is opgedeeld in zes etappes. Op deze fiets, kun je op ieder gewenste plek starten, stoppen of instromen. Want slechts een deel van de route afleggen kan ook. Omdat 500-kilometer mij iets te veel van het goede lijkt, kies ik voor deze laatste optie. Daarbij besluit ik sommige stukken met de fiets in de trein af te leggen. Ook huur ik een elektrische in plaats van gewone fiets. Kortom: gemak dient de mens.

Vanuit Rennes langs de rivier Villaine

Ik start mijn ‘fiets voyage’ in de hoofdstad van Bretagne: Rennes. Hier maak ik een rondje door het historische centrum. Wat een rijkdom om pal langs bezienswaardigheden te kunnen peddelen. Met zijn uitnodigende pleinen, kleurrijke -pan de bois- vakhuizen is Rennes een stad om uren in te dwalen. Maar mijn kilometerteller denkt hier anders over. De rit naar Guipry- Messac telt nog 50 kilometer en dus, trap ik weer even door.

Met de Villaine als gids laat ik mij vervoeren door het rivierlandschap. Bloemrijke oevers en talloze watermolens geven deze donkere rivier iets mysterieus. Al regent het tijdens mijn rit pijpenstelen, het weer in Bretagne kan wel eens tegenzitten. In een ver verleden was Bretagne Keltisch gebied. Deze invloeden zijn nog steeds zichtbaar: van mooie mythes, een eigen taal, gebruiken tot gerechten. De dag sluit ik af met een typisch Bretonse delicatesse: een galette met appelcider. Tip: Le Gout les Autres is een klein, maar fijn restaurant in Rennes.

De volgende dag stap ik fris en fruitig op mijn stalen ros naar Redon. Als een reisleider met paraplu wacht de Abbaye Saint-Sauveur toeristen van verre op. Aan de voeten van de Oust en Vilaine ligt de stad er prachtig bij. Een mooie plek voor een relaxte lunch. Vanuit Redon pak ik de trein naar Nantes. Dit voelt toch een beetje als smokkelen, maar voor wie snel wat meer meters wil maken, is dit ideaal.

Dynamische stad Nantes

Nantes is de hoofdstad van de Atlantische Loire. De grote trekpleister van de stad zijn de iconische Les Machines de l’Île. Deze machinaal aangedreven creaties, gebaseerd op uitvindingen van Jules Verne zijn gemaakt om in beweging te komen. Zoals de ‘Carrousel des Monde Marins en de ‘Grand Élephant’. Redon en Rennes zijn zeer charmant, maar Nantes is lekker dynamisch. Zeker voor fans van de betere creatieve steden is Nantes een must. Om die reden heb ik dan ook meerdere artikelen over de stad geschreven.

Carrousel Monde Marins

Carrousel

Tussen kunst en kust

Voor wie net als ik in de stijl van Nantes wil overnachten? Op 20 km fietsafstand in Saint-Jean-de-Boiseau ligt Château du Pé. Alle kamers zijn ingericht door kunstenaars, dus gegarandeerd een one of a kind verblijf. Daarbij ligt het hotel ook precies op de fietsroute, waardoor je de volgende dag zo weer je weg naar La Baule (langs de monding van de Loire) kunt vervolgen.

De etappe naar La Baule volgt grotendeels de ‘Estuaire’: een verlengstuk van de kunstroute in Nantes. Hierdoor fiets je o.a. langs kunstwerk ‘Misconceivable’ bijgenaamd de gesmolten boot van Erwin Wurm. Voorheen lag de boot voor anker in Antwerpen, maar na een renovatie heeft het kunstwerk een nieuwe thuishaven in Bretagne gevonden. Ondanks dat dit werk niet specifiek is ontworpen voor Bretagne, komt het werk hier helemaal tot recht. Publieksfavoriet van de Estuaire is de ‘Serpent d’ocean’ van Huang Yong Ping. Deze mythische zeeslang lijkt zo vanuit de prehistorie aan het strand van Saint- Brevin- les Pins te zijn aangespoeld.

De slang is spectaculair, maar ook de ‘Sterrentuin’ van Maruyama in Paimbœuf is evengoed van een andere planeet. Het kunstwerk is geïnspireerd op een Japans sprookje over twee verliefde sterren. De Estuaire kunstroute eindigt in Saint -Nazaire met twee reusachtige kunstwerken in de vorm van een grote voet en enorme trui.

Serpent Saint Nazaire

Le Serpent de zeeslang

Mooiste fietsroutes Bretagne

Via Saint-Nazaire naar La Baule

Havenstad Saint-Nazaire staat bekend om zijn scheeps- en luchtvaartindustrie. De beroemde trans-Atlantische oceaanstomer, en SS Normandie zijn hier gemaakt. Het museum Escal ‘Atlantic is een soort replica van een luxe liner, waardoor bezoekers kunnen ervaren hoe het leven aan boord moet zijn geweest. Het museum is de ster van Saint-Nazaire, maar daarbij is dit een onverwacht plezante stad met gezellige boulevard en leuke stranden.

Zoals: Plage monsieur Hulot. In de jaren vijftig is hier de stomme film Les vacances de Monsieur Hulot: de Franse Charlie Chaplin opgenomen. Het strandje voelt nog net zo authentiek als tijdens de opnamen van Hulot. Dus als je in de buurt bent?

Om vervolgens vanuit Hulot strand, of St- Nazaire naar La Baule -het Cannes van Bretagne- te fietsen, volg je een klein stukje van de Vélocéan: één van de populaire fietsroutes in Bretagne. Dit traject van 140 km loopt langs de kust van Saint-Nazaire tot aan Roscoff. Pittoreske vissersdorpjes, zandstranden en natuurreservaten zijn all inclusive in deze bike route. Ook deze route is te downloaden via Komoot. De Traversée moderne (via de Velocean) scheert langs de plages van Pornichet naar de La Baule.

La Baule: mooiste baai

Met een lengte van 9 km is dit één van de langste baaien van Europa. Dit juweeltje staat in de top tien van ‘s werelds mooiste stranden. Dit zegt overigens niets over de boulevard. Helaas is deze omzoomd met een Chinese muur van hoogbouw. Maar achter deze façade van lelijkheid schuilt een ware schoonheid. Zigzag onder een dak van pijnbomen door schitterende straten met art deco- en tal van decadente villa’s in verschillende bouwstijlen. Tip: pal naast La Baule ligt plage du Nau en Plage Benoit. Beide gemoedelijke, leuke stranden.

Wat maakt deze fietsroute bijzonder?

Juist de connectie met het water: van rivier tot aan de zee maakt de route zo tof. Daarbij loopt de route niet langs drukke autowegen, maar over autoluwe wegen. Dwars door het platteland, of juist via de kustweg langs kunstwerken en andere bezienswaardigheden. Fiets en stop waar en wanneer je wil. Kortom: joie de vrijheid!

La Baule strand

Strand van La Baule met boulevard

La Baule architectuur

Praktische informatie

  • Een deel van de route afleggen met een taxibusje inclusief fietstransport? Zeker als je de kosten kunt delen, is deze service een uitkomst. Check: de website van Duventdaslesrayos.fr. 
  • Zoals aangegeven kan de fiets mee in de bus op trein. Deze service is gratis.
  • Overnachten? Let op het Accueil Vélo label. Accommodatie met dit label zijn fietsvriendelijk (inclusief  fietsenstalling, hotels liggen aan of nabij de fietsroutes, meestal kleinschalig).
  • Fietsverhuur, bagagetransport of complete fietsvakantie Bretagne?Abicyclette-voyages is een aanrader.
  • Zomers in Bretagne zijn over het algemeen mild. De mussen vallen niet van het dank en daarmee ideaal fietsweer. Daarbij is Bretagne een stuk betaalbaarder dan het zuiden van Frankrijk, en ook nog eens niet overspoeld met toeristen.

Wat zijn de mooiste fietsroutes in Bretagne?

Naast de Vélocéan zijn de Vélo Francette, de Vélo Route de la Baie en La Vélodyssée (Roscoff-Nantes in 400 km) zeer populair. De meest geliefde fietsroute tijdens een vakantie in Bretagne? De Vélo Maritime: gegarandeerd 200 km fietsplezier! Deze route start in Roscoff, aan de noordelijke kust van Bretagne naar Dunkerque oftewel Duinkerk.

Éen van de hoogtepunten van de Vélo Maritime is de Côte de Granit Rose: een mooi stukje kust met ietwat rosse rotsen en prachtige stranden. Kleine vissersdorpjes, zoals Paimpol, en badplaatsen zoals Saint-Malo maken deze route zeer geliefd.

De Vélo Maritime is geschikt voor fietsers van alle niveaus. Het grootste deel van de route is vlak, met af en toe een pittig stukje. Er is voldoende accommodatie langs fietsroutes, van campings tot luxe hotels. Antwoorden op mogelijke vragen, of twijfels over een fietsreis Bretagne heb ik alvast op een rijtje gezet. Dus doe er je voordeel mee.

  • Waar fietsen huren in Bretagne? Er zijn verschillende verhuurbedrijven in Bretagne, vooral in de grotere steden en toeristische gebieden. Sommige campings en hotels verhuren ook fietsen.
  • Is een fietshelm verplicht in Bretagne? Nee, voor kinderen tot 12 jaar is een fietshelm verplicht.
  • Fietsen toegestaan in het openbaar vervoer in Bretagne? Ja, een fiets mag mee in de trein- of bus in Bretagne. En dat allemaal voor nop.
  • Wat is de beste tijd van het jaar om te fietsen in Bretagne? De beste tijd voor een fietsvakantie in Bretagne is van mei tot september.

En dan nog even dit disclaimer. Ik heb de Traversée moderne op uitnodiging getest. Maar dit is mijn ongefilterde mening.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: