In de natuurUitstapjes

Excursie Garden Route| De Swartberg mountains

Leuk uitstapje vanuit Oudtshoorn? Op naar de Swartbergketen

De op één na hoogste bergen van Zuid-Afrika? Dat zijn de Swartbergen! Deze zwarte pieken strekken zich uit van het zuidelijke Oudtshoorn tot aan het noordelijk gelegen dorp Prince Albert. Dit natuur reservaat aan de Garden route dankt zijn bekendheid vooral aan de Swartberg pass. Zo genoemd door Jan van Riebeeck wegens de bijna zwarte begroeiing van Renosterbos. De Swartberg pass (1888) van 27 km wordt gezien als één van ‘s werelds mooiste bergpassen en is het ideale decor voor je eigen autocommercial!Swartberg nature reserve
Deze bergpas aan de Tuinroute is een sterk staaltje ouderwetse wegenbouw van Thomas Bain. Slinger via de onverharde weg naar naar de top (1583 meter en stuur je een weg door de velen haarspeldbochten. Zigzag gestaag omhoog of boek een ‘Swartberg Experience’ en laat je vervoeren. Het toffe van deze excursie door de Swartland Mountains zijn de panorama’s over Klein Karoo. Tijdens de tour stopt de gids af en toe voor de nodige foto’s, een korte wandeling over de rotsformaties, of uitleg over de bijzondere flora en fauna.

Downhill mountain biken aan de Garden Route

Daarbij is het mogelijk om vanaf de top van de Swartland berg op een mountain bike naar beneden te crossen. Robbert is het gelukt om de hele rit te fiets af te leggen, Reisachtig heeft slechts een derde van het traject volmaakt. De Swartbergpas is steil, stoffig en bezaaid met losse stenen, waardoor je op sommige plekken doodsangsten uitslaat.

‘Shaken not stirred’ heeft Robbert de finish gehaald, maar hij zou het zo weer doen. Dit is met recht een hele experience!
Overigens rijdt de bus continue achter de ‘wielerploeg’ aan is dus stand by als het nodig is. Voor kinderen is deze activiteit wat minder geschikt, maar deze kunnen net als de meeste deelnemers gewoon in de tourbus blijven zitten. Ook geen straf, want de vergezichten liegen er niet om.

Fietsen Swartberg pass
Bike on!
Swartberg Garden route
Enjoy the views!

Lunchen in de Swartberg mountains Garden Route

De Swarberg experience is een initiatief van Kobus: eigenaar van restaurant annex gastenverblijf ‘Kobus Se Gat’. Een lunch, of diner na afloop bij dit restaurant maakt dan ook deel uit van de tour, al is iedere bezoeker hier van harte welkom. What’s in a name? De opvallende naam komt van het Zuid Afrikaanse woord grot.

Deze uitspanning: een prachtig gerestaureerde Zuid-Afrikaanse hoeve lijkt echter alles behalve op een grot. Het interieur is sfeervol, ruimtelijk. Buiten ‘het gat’ heerst serene rust, binnen in het kombuis is het een drukte van belang. Dames lopen af en aan met roosterkoek, pannetjes pruttelen op het open vuur, overal klinkt gerinkel en gekakel.

Een lekkere keet dus. Specialiteiten van huize Kobus zijn Braai, Bobotie, Potjiekos. Of je nu glutenvrij, vegan, of vegetarisch, eet… op aanvraag is alles mogelijk. De keukenbrigade kookt de sterren van de hemel. In the middle of nowhere had ik dat niet verwacht. Groente, kruiden en fruit ploffen rechtstreeks uit eigen tuin zo op het bord.Swartberg lunch

Kankerbossie uit de Swartbergen

In de Swartbergen tiert de ‘honey bush tea’ welig, maar in de tuin van Kobus Se Gat groeit alles als kool. Kwestie van nature en nurture. Kobus:’ In de bergen barst het van de medicinale planten: ooit ontdekt door de bushman. Mijn voorouders gebruikten deze geneeskrachtige kruiden ook. En nee dit is geen fabeltje, dit werkt echt!’.

Weet je, in deze ruige omgeving groeien de kruiden -onder lastige omstandigheden- als vanzelf in de vrije natuur. Wij proberen w deze vergeten kruiden in ere te herstellen. Neem nou Kankerbossie (ook wel Blaasbossie, Blaas-ertjie, gansiekeurtjie, klappers en hoenderbelletjie ). Deze struik helpt bij maagklachten, depressie en kan het immuniteitssysteem verbeteren. Hottentot vijg helpt tegen blaren en muggenbeten. Wist je dat Honey bush tea heel kalmerend werkt?’. Kortom: in de Swartbegketens Garden Route ligt het geluk voor het oprapen.Swartberg uitstapje

Dromen waarmaken

Sinds zijn jeugd is deze vrolijke Frans al kind aan huis in de bergen aan de Zuid-Afrikaanse Tuinroute. Kobus: ‘Al sinds m’n 12e jaar is het mijn droom om op deze plek een soort verblijf te beginnen om gasten te ontvangen. Toen ik 40 werd heb ik een stuk grond van 30 hectare gekocht en de boerderij uitgebouwd. ‘You don’ t have to be clever to have a vision’. Wat begon met een olielamp als verlichting is uitgegroeid tot een zelfvoorzienende boerderij met restaurant en accommodatie.

Filosofische entertainer

Kobus is van alle markten thuis. Of het nu gaat over belastinghervormingen, onderwijs of gastvrijheid…Deze man is dè filosofische entertainende host van Zuid-Afrika en kan dan ook over ieder onderwerp een boompje opzetten. Dus mocht je in de buurt zijn? Waai dan zeker aan bij het vermakelijke Kobus Se Gat voor een hapje en een kletsje. En als je er dan toch bent, doe ze de groeten…

Meer Tuinroute Zuid-Afrika?

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Wat te doen in Oudtshoorn aan de Garden Route? 10 tips

Waar overnachten en eten in Oudtshoorn?| Tuinroute Zuid-Afrika

 

 

Leave a Response