In de stad

Zien en doen in en om Bratislava Slowakije

Zien en doen Bratislava

Wat is er te zien en te doen in bijzonder Bratislava?

Op zoek naar de ultieme UNESCO bestemming? Ben je een echte bucketlist verzamelaar? Hecht je veel waarde aan bestemmingen van historische betekenis? Toegegeven, epische bezienswaardigheden, beroemde bouwwerken zul je hier niet vinden. Echter bijzonder Bratislava is de plek om nieuwe dingen te ontdekken, en het glas op het goede leven te heffen. In dit artikel legt Reisachtige Laura uit waarom je juist een bezoekje aan de ‘comeback kid van Europa’ moet brengen.

Waar ligt Bratislava eigenlijk?

De Hoofdstad van Slowakije Bratislava ligt op nog geen 60 autominuten van Wenen airport, of twee uur rijden van Budapest en 190 autominuten van Praag. Ingeklemd tussen buurlanden Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije ligt deze stad er in het groene hart florissant bij. Omgeven door de bergachtige Karpathen en geflankeerd door eindeloze wijnstruiken is deze jonge en zonnige stad een ‘one of a kind’.

Main square Bratislava
Main square Bratislava

Basics Bratislava: achtergrondinformatie

Anders dan Wenen, Praag is de stad nooit gebouwd als hoofdstad maar uitgegroeid tot inmiddels stad van formaat. Bratislava is geboren en getekend door verschillende culturen. Ooit in een ver verleden in bezit van de Habsburgers, later de Hongaren. Uiteraard heeft het communisme een behoorlijke stempel op de stad gedrukt.

Zo heeft het stadsbestuur een kwart van Staré Mesto: het historische centrum inclusief het joodse kwartier met de grond gelijk gemaakt. Bratislava maakte tot 1993 deel uit van Tsjechië-Slowakije, echter beide besloten single door het leven te gaan. Dat maakt Bratislava tot een jonge stad en een bestemming in opkomst.

Vlak buiten het oude centrum-letterlijk- historische triangel (het centrum heeft de vorm van een driehoek) laat ook het Slowaaks functionalisme zich van zijn beste kant zien. Deze stroming is een souvenir uit het Sovjettijdperk en kenmerkt zich door rechthoekige, geometrische vormen. Straten met vierkante flats maar ook veel moderne architectuur zoals de Twin tower van gaan hand in hand in dit opkomende juweeltje van Slowakije.

Juist deze eclectische mix maakt de stad zo interessant en ongepolijst. Een gespreid bedje is het zeker niet. Na zoveel bezettingen en invloeden van buiten af is Bratislava duidelijk zoekende naar een eigen identiteit. Op het eerste gezicht lijkt er weinig stadsplanning te zijn. Zo heb ik weinig groen in de stad kunnen ontdekken, of gezellige pleinen buiten het centrum om. Maar los daarvan ontbreekt het toeristen aan niets. Lekker shoppen, eten drinken, koffie leuten, sightseeing en struinen door de stad? Het kan allemaal.Waarom naar Bratislava?

Waarom een stedentrip Bratislava?

Wil je weg van de massa? Op zoek naar een betaalbare dan wel voordelige bestemming buiten de gebaande paden? Dol op een vleugje nostalgie, kunst en cultuur dan is dit een stad naar je hart. Het historische centrum is compact, alle sights liggen op loopafstand en de natuur is mooi ver weg.

Voor foodies, en mensen van het goede leven is dit een heerlijke stad om te zijn. Zeker in de zomer wanneer het altijd mooi terrasweer is en cafés en koffiebars. Overigens is de bijnaam van Bratislava PARTY-SLAVA, dus dat zegt eigenlijk genoeg. Party on! Hoe lang verblijven in Bratislava? Om de stad te verkennen is een dagtrip vanuit bijvoorbeeld Wenen een prima optie. Echter twee of drie dagen is nodig om Bratislava te ontdekken, en meerdere kanten te belichten en meerdere sights te zien, en wat meer activiteiten te ondernemen.

Bratislava in de avond
Tot in de late uurtjes

Wat te zien en te doen in Bratislava?

Dwaal door het historische centrum

Deze jonge blom is een samensmelting van culturen, en architectuur en heeft daarmee voor ieder wat wils. Sweetheart van deze stad is het historische centrum. Met zijn Oostenrijkse looks is het hart van Bratislava klein, kleurrijk en klassiek. In de zomer lonken de vele pleintjes, doorkijkjes en uitnodigende terrassen. In de binnenstad zijn de signalen van een socialistisch verleden nauwelijks zichtbaar.

Bijzonder standbeeld in stadshart

Čumil oftewel ‘wachter’ in het Slowaaks. Dit beeldje van Viktor Hullik in brons komt nog maar net boven de stoep uit, maar is één van de meest gefotografeerde kunstwerken van  Bratislava. In de volksmond heet het sculptuur: ‘Man at Work’. Deze bouwvakker steekt letterlijk zijn kop op en is te vinden bij het Main Square op de kruising van de Laurinská- en Panskácstreet. Dus doe ‘m de groeten. Tip: even verderop op het plein leunt Napoleon over een bankje. Dus je kunt zo van het ene naar het andere beeld hoppen.

Hoogtepunten Bratislava
Man at Work

Bezoek het kasteel van Bratislava

Het negende eeuwse kasteel is vanuit de meeste delen van de stad te zien en is vanwege zijn locatie en omvang al eeuwen het gezicht van de stad.Bovenop de heuvel ligt eeuw er prachtig bij. Van hieruit heb je een mooi 360 uitzicht over de stad. Bovendien is de tuin aan de voorzijde de moeite van het bekijken waard.

Het kasteel is meerder keren verbouwd en doet dienst als trouwlocatie. Tevens is er een museum gevestigd maar de meeste mensen komen bovenal voor de romantische locatie met topuitzicht. Dit is een heerlijke plek om rond te wandelen en van het uitzicht te genieten. Op een heldere dag kun je zelfs Oostenrijk zien liggen.

Kasteel Bratislava
Kasteeltuinen

Bewonder het uitzicht vanuit een UFO

De brug van de Nationale Slowaakse opstand afgekort als ‘Most SNP’, ook wel de nieuwe brug genaamd is een ontwerp van onder meer architect Josef Lacko. Vanwege zijn ruimteschip achtige looks draagt de brug de bijnaam Ufo. Dit is  één van werelds langste tuibruggen (kabelbrug) en wordt slechts met 1 pyloon ondersteund. Een sterk staaltje bruggenbouw.

Met een lengte van 430 meter slaat deze lange Jan een brug tussen de oude en de nieuwe stad. Wat mij betreft is dit deze vliegende schotel van de Donau een must als je in Bratislava bent. Wil je een kijkje in dit ruimteschip nemen? Dat kan. In één van de poten van de ufo toren zit een kleine lift. In 45 seconden zoef je zo omhoog en sta je op 95 meter hoge platform van de zogenaamd Ufo Tower.

Het dek van deze vliegende schotel biedt een topuitzicht over de stad. Op het dek van het ruimteschip waait het doorgaans als een malle, maar een ervaring is het zeker. Toegangsprijs platform: 7,50 of ga naar het UFO restaurant voor een drankje of diner. Een populaire stek voor romantisch dineren. Ik heb genoten van het vegetarische menu. Overigens hangt er wel een prijskaartje aan een diner in een luchtkasteel. Meer toffe architectuur en kunst in Bratislava? Er valt op dit vlak genoeg te beleven.

Beste restaurants Slowakije
UFO restaurant

UFO Slowakije

Koffiebars: bakje koffie?

Het centrum is een aaneenschakeling van biercafés, leuke terrassen en tal van koffiebars. Ook Bratislava heeft een eigen koffiecultuur waarbij je in de zomer de hele dag buiten op het terras kunt koffieleuten. Onderstaande adresjes zijn de moeite van een bakkie waard.

 • Soho: straffe bak en prima lunchplek in het centrum.
 • Dot: eigentijds ingericht en een fijne koffiebar.
 • Coffeein: heerlijk op het terras, of binnen
 • Blue Mondays: klein maar fijn adresje
 • Vespa: voordelig en gezellig
 • Pollito: eigenlijk vooral ideaal voor liefhebbers van heerlijke cheesecake met een bak koffie.
  Koffie drinken Bratislava
  Cofeein koffiebar

  Koffiebars Bratislava
  Soho coffee

Wat doen in de omgeving van Bratislava?

In de speedboot cruisen over de Donau

De Donau splijt de stad in twee delen, en is de slagader van Bratislava. In de zomer is de rivier een fijne plek om de hete stad te ontvluchten. Tijdens mijn bezoekje was het overigens de enige koele en regenachtige week van de zomer dus afkoelen was in dit geval niet nodig. Dat maakt de pret van een speedboot tour er niet minder om. Milieuvriendelijk is het overigens niet, maar wel een leuke manier om de rivier in noodvaart te doorkruisen al is het maar eens in je leven. Kosten: omstreeks 200 euro per boot per uur.

Met de wind door de haren, en de Spotify 90’s playlist op volume tien vlieg je over het water. Lol. Mocht je aan boord van kapitein Francesco stappen? Hou je vast, en houd vol want Frank is de Michael Schumacher van Slowakije. Top voor thrillseekers en een prima manier om uit te waaien. Tip: combineer deze speedboat tour met raften op een kunstmatige rivier.

Raften: achtbaan op het water

Doe je haar in een staart, trek je wetsuit aan en maak je op voor een rollercoaster avontuur in het water. Spring met vijf man sterk in een raft en peddel je gek. De rit gaat stroomafwaarts, dus eigenlijk drijf je vanzelf van A naar B. Het is mij dan ook volkomen onduidelijk waarom de gids annex instructeur deelnemers aan een stuk door laat peddelen. Maar hilarisch en enerverend is het zeker!

Mocht je net als ik in de ochtend gaan raften? Laat je kopje koffie maar staan want dit is de best denkbare wake up call. Af en toe is de rit on te gillen. Zeker wanneer het vlot door het snelstromende water alle kanten op wordt gesmeten is raften tof. Het enige nadeel is dat de rit net als in de achtbaan in een vloek en een zicht voorbij is. Maar gelukkig kun je daarna nog een rondje raften! Liever geen nat pak? Biedt tal van andere activiteiten aan: zoals kayaken, paintball, volleybal, jetski, boogschieten en veel meer.

Raften Slowakijw
Picture by Barbara Jančárová

Beklim de uitkijktoren Devinska Kobyla

Neem de tram en verlaat de stad op zoek naar natuur en avontuur. De uitkijktoren oftewel: The Lookoutpoint Devinska Kobyla blijkt uit op de stad, de Donau. Deze uitkijktoren is tevens het vertrekpunt van veel wandelroutes. De uitkijktoren is bereikbaar via de tram, maar ook te voet vanaf Alexyho. Passeer de Lidl en volg de straten Pod záhradami, Vendelíska en Koprivnícka.

Volg de gele markeringen naar de kruising bij Horánska studňa en ga verder naar Dúbravská Hlavica. Blijf omhoog lopen tot je de toren ziet. De Wandeling duurt ongeveer een uur. Met 112 treden: 21 meter hoog, vijfendertig ton staal is deze zware jongen de moeite van de klim zeker waard. De uitkijktoren in de vorm van een soort insect is gebouwd in 2020 en is het ontwerp van de Sebo Lichy groep.

Lookout tower Bratislava
Picture by Tomáš Manina

Wijntour in de kleine Karpathen

De small Carpathian wine regio is het grootste wijnproducerende gebied in Slowakije en staat vooral bekend om zijn nieuwe witte wijnen. Best vreemd, eigenlijk dat Slowakije als ‘nieuw wijnland’ wordt gezien, aangezien er al sinds de 7e eeuw wijn wordt verbouwd. Afijn, boek een wijntour, of verken op eigen houtje de wijnhuizen in de kleine Karpathen. Op slechts 20 minuten afstand van de stad wacht een scala aan kwalitatieve Slowaakse wijnen.

Zo bezocht ik wijnhuis Šimák Zámok spreek uit als Zimak Zimok in Palace Hotel in Pezinok. In dit kasteel is het niet alleen heerlijk eten, maar ben je ook welkom voor een wijnproeverij van prijswinnende in de wijnkelder. Met een beetje mazzel is één van de wijnmakers aanwezig voor het echte verhaal achter de wijnen van dit kleine maar verrassende wijnhuis. Wat mij betreft een aanrader.Hoogtepunten Bratislava

1 Comment

Leave a Response