Zuiderzee? Holadiee!

Uitstapje in Nederland? Ga een dagje naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Zeker met kids in de schoolvakanties is dit een ideaal dagje weg in Nederland. Stap in een tijdmachine en ervaar hoe het leven in een vissersdorp rond 18e/19e eeuw er uit heeft gezien.

Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Van Vissers- tot museumdorp

Deze experience staat in het teken van het leven rond de Zuiderzee. Een vissersdorp compleet met kerk en al is nagebouwd. Of eigenlijk opnieuw opgebouwd. Dit museumdorp is een verzameling van allerlei historische gebouwen, huizen rond de Zuiderzee. Sommige elementen zoals de school(klassen) zijn zelfs nog authentiek. Loop over oude bruggetjes, duik wat winkels in en maak een praatje met de ‘huidige bewoners van toen’.

Bezoeken Zuiderzeemuseum

 

Verloren verhalen

Reisachtige kids -ik was op stap met 4 kinderen- hebben we de winkeliers en ambachtslui: visnetten- mandenmaker smid en lompenlor het hemd van ‘t lijf gevraagd. Aan de hand van mooie verhalen uit verloren tijden kom je heel wat te weten over de tijd van toen. Leuk.

Pip: ‘Alleen de visrokerij stinkt zeg, wat vervelend als je altijd in de rook woont’. Juup: ‘ Het postkantoor was vroeger heel klein, en er mogen geen vrouwen werken. Heel raar allemaal’. Spannend is het bezoekje aan de apotheker. Juup: ‘Deze winkel staat vol met gapende koppen’. (Gapers: uithangbord/ buste in de vorm van een kop met uitstekende tong).

Tips om te Bezoeken Zuiderzeemuseum

Op vakantie in de schoolbanken

Er zijn diverse workshops voor verschillende leeftijden: variërend van knutselen tot en met schrijf- geschiedenisles. Reisachtig stapt in de vakantie rustig weer de schoolbanken in voor ‘een lesje schrijven met een kroontjespen’ .In een lokaal uit 1900 legt een ‘strenge juf’ uit hoe je van A tot Z komt. En dat is nog niet zo makkelijk, maar wel erg leuk. Er zijn ook een aantal activiteiten zoals een bootje of zeepje maken. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Schooltje Zuiderzeemuseum

En natuurlijk kun je met een echte schip het IJsselmeer op varen. Er is ook een opstapplaats nabij Lelystad, dus je kunt net als de kapitein van  de veerboot van A naar B… en terug.

Beste Dingen om te doen in Hautes Pyrénées

Waterwerken

Het leukste volgens onze kids?

Het leukste winkeltje? De snoepwinkel natuurlijk. Leukste om te doen? De waterwerken! Stap in een roeiboot en peddel naar kleine eilandjes (vlotten). Row row row your boat! Spuit met water en bouw een dam. ideaal in de zomermaanden. De Waterwerken zijn niet heel groots, maar wel erg leuk opgezet.

Restaurants in Rotterdam

Maar het hele jaar door is het Zuiderzeemuseum prachtige plek om te bezoeken.  Niet alleen de locatie aan het water, maar ook de seizoenswisselingen maken dit openlucht museum een ideaal tripje Enkhuizen. Er zijn tal van activiteiten, voorstellingen. Shows zijn vooral in de vakanties te zien, dus check vooraf de actuele agenda online. Anders vis je achter het net. Activiteiten staan in het teken van verschillende thema’s, seizoenswisselingen en zijn geschikt voor alle leeftijden. Entreeprijzen: 18 Euro voor volwassenen.

Plus- en minpunten?

Het fijne van dit uitstapje is dat dit museum geen episch centrum van toeristen is. Er is voor ieder wat wils. Leuk voor de jongste kids: verkleedkist met klederdracht. Ook de oud-Hollandse spelletjes zijn vermakelijk. Minpuntje: de ambachtslui zijn natuurlijk geen acteurs, zijn derhalve niet allemaal even ‘out going’. Daarnaast ligt het museum in de kop van Noord-Holland. Vanuit het zuiden is het een eindje rijden. Maar gelukkig is er genoeg accommodatie te vinden in de buurt. Dus blijf een nachtje logeren.

Meer leuke dingen met kids in Enkhuizen?

Naast het museum ligt speeltuin Kindervreugde. Voor 2,50 Euro kunnen kids nog lekker even uitrazen in deze ouderwets gezellige speeltuin. Voor families met jonge kids is nabijgelegen Sprookjeswonderland ideaal. Dit is een kleinschalig attractiepark met ietwat knullige sprookjes (niet op Efteling niveau), leuke speeltuin en shows. Ideaal voor kids van 2-8.

Accommodatie in Rotterdam

Zinderende zomer? Ga lekker zwemmen. Om de hoek van het museum is een leuk strandje waar je heerlijk kunt zwemmen en kunt kamperen op de camping. Het centrum van Enkhuizen is ook erg sfeervol en leuk om even te bezoeken of een hapje te eten.