Perpignan? Geheid een goed plan!

Perpigan is een mediterrane stad op de grens tussen Spanje en Frankrijk. Perpignan valt onder departement ‘Cotes Rousillon’ en is de hoofdstad van de Pyreneeën Oriental. Deze Brigitte Bardot van de Franse steden ligt dichtbij zee, en wordt omzoomd door de bergen van de prachtige Pyreneeën. Perpignan was de oogappel van schilder Dali. Met zijn kleurrijke gebouwen en charmante pleinen geef ik de schilder groot gelijk. Voor wie is Perpignan ideaal? Met zoveel mooie boutiques is dit een klein,maar fijn bestemming voor fashionistas. Ook foodies zijn hier helemaal thuis. Want o-la-la de Catalaanse en Franse keuken is een gouden combinatie. Ook cultuursnuivers zijn in Perpignan aan het juiste adres. En ook kinderen zijn hier helemaal in hun element. Eigenlijk is dit sowieso een stad voor Hollanders. Want musea, veel festival-acts zijn hier grotendeels gratis, of kosten een prikkie. Dus Bienvenue in Perpignan!

Geweldige redenen om Perpignan te bezoeken

redenen om Perpignan te bezoeken

Eten in Antwerpen met kinderen

slapen in Antwerpen met kinderen

Geweldige redenen om Perpignan te bezoeken

Exotisch & historisch

Ooit was Perpignan na Barcelona de grootste stad van Catalonië. Veel straatnamen staan dan ook in het Catalaans vermeld. Handig voor de Spaanse buren. De bevolking is van oudsher Arabisch, Afrikaans en Europees. Dat geeft deze stad in Zuid Frankrijk een exotisch tintje. Ook de tropische temperatuur, en boulevard met palmbomen maakt van Perpignan een warme deken. In de zomer is het hier warm, of zeg maar gerust heet. Maar Perpignan is ook in de winter een heerlijke City Escape. Vanaf maart lopen de temperaturen hier al op.

Terrassen en Theaterfestival

Het fijne is dat de stad compact is, en makkelijk te voet te doorkruisen is. Loop door de stad: vooral de Rue Paratilla is een plaatje van een straatje. Loop ook even langs rivier de Tet. Aan de voet van Tet is het goed flaneren en terrassen geblazen. Eigenlijk is Perpignan in de avonduren 1 doorlopend terras, dus keuze genoeg. In de zomer ontwaakt Perpignan de avond. Zodra de hitte uit de dag is holt jong en oud holt van (tappas) terras naar terras. In de zomer is Perpignan het podium van theater. Het theaterfestival is 1 groot feest, en gaat tot in de late uurtjes door.

Te zien en te doen in Perpignan?

Met 90 bezienswaardigheden  ben je in en rondom Perpignan wel even zoet. Reisachtig heeft in 9 ur tijd niet alles gezien, maar wel een hoop. Wat is er allemaal te zien en te doen in Perpignan?  Wandel door het historische centrum en laat de sfeer lekker op je inwerken. En uiteraard do as ten locals do… ga eindeloos lunchen. Maar let op: een aantal tentjes sluiten om 14.00 tot 17.00 de deuren. Maar tijd zat om een menu midi te verorberen,  een rosé of ijsje naar binnen te tikken. En met zoveel mooie eettentjes met terras sla je zelden de plank mis.

redenen om Perpignan te bezoeken

Amorino

de godin van de kunst

Wat mag je niet missen in Perpignan?

 • Jong en oud zullen versteld staan van ‘L’ Hotel Pams’. Een art deco mansion uit 1853. Ooit de voormalige fabriek van sigaretten magnaat Pierre Bardou: schatrijk van vloe! Oftewel sigaretten papier. Kunstliefhebber Pams heeft de fabriek omgetoverd in een spetterende mansion. Hier steelt Art Deco de show! Het pand telt twee verdiepingen. Alle vertrekken zijn gecentreerd rondom de binnentuin. Het hoge plafond, spiegelwand, standbeeld, pilaren wenteltrap zijn kick ass. Mooi is dat een deel van de oude fabriek ook nog zichtbaar is gebleven. De muren zijn beschilderd met bloemmotieven en dames. Dit herenhuis is een mooi decor voor je eigen modeshow. Helaas was ik zelf gekleed in toeristen-tenue, maar ik trek een volgend bezoek een passende outfit aan.
 • Beklim het Castillet. Dit kleine kasteel uit 1391 is omgebouwd tot museum. Castillet is letterlijk de historische poort van Perpignan. Opvallend aan dit kasteeltje is de roze rode kleur van de stenen. Het museum  is niet indrukwekkend, maar het uitzicht vanaf het dak is te gek: zelfs met een klein wolkendek. Met een duizelingwekkend aantal traptreden is het niet aan te raden om -net als ik- direct omhoog te stampen. Voor de entreeprijs van 2 Euro hoef je het overigens niet te laten.
 • De tip van Pip: aan de voet van Castillet ligt ijssalon Amorino. Hier maken ze niet alleen heerlijk bio ijs, maar ook nog eens in een super mooie bloem vorm. Niet goedkoop, maar heerlijk ijs met een view!
 • Palais des Rois de Majorque (Palace of the Kings of Majorca). Een indrukwekkend staaltje fort/kasteel. In de 13e eeuw was Perpignan de Catalaanse residence van de koning van Mallorca. Een uniek gotisch bouwwerk met Catalaanse touch. Met zijn indrukwekkende entree, en binnentuin is dit een paleisje om niet te vergeten. En daar is ie weer…voor de entreeprijs hoef je het zeer zeker niet te laten.
 • Le Campo Santo. Intrigerende kerk met binnentuin annex begraafplaats. Een vreemde, maar mooie plek om te zijn. Omgeven door drukke kroegjes is dit een oase van rust. Bijzonder, al is Campo Santo niet ieders ‘cup of tea’.
 • Athene de godin van de wetenschap

  Campo Santo

  Geweldige redenen om Perpignan te bezoeken

  Castillet uitzicht

  redenen om Perpignan te bezoeken

  Amorino

  Eten in Antwerpen met kinderen

  Hotel Pams

  slapen in Antwerpen met kinderen

  Hotel Pams

  Meer bezienswaardigheden rondom Perpignan? Stay tuned!