Vakanties dichtbij

Vakantie kust Baskenland| natuur, activiteiten, sights

Vakantie Baskenland kust

Vakantie aan de kust van Baskenland in Spanje?

Zien en doen tijdens een vakantie aan de Baskische kust in Spanje? Wandel over dino’s in het UNESCO Geopark, klap je strandstoel uit op de mooiste stranden. Beklim de trappen van Game of Thrones locatie San Juan de Gaztelugatxe, speel een potje Pelota, struin door de geschiedenis van dorpen Bermeo, Mutriku, ga vogels spotten in UNESCO Urdabai natuurreservaat, pintxtos je gek in San Sebastian, drink txakoli in een wijngaard, of cider in een cideria. Dit zijn dé activiteiten, hoogtepunten voor een vakantie aan de Baskische kust….

San Juan de Gaztelugatxe.
Game of Thrones in Baskenland

Waar ligt Baskenland eigenlijk?

De basics van Baskenland? Deze streek strekt zich zowel uit over het noorden van Spanje, als over de grens van Frankrijk. San Sebastian wordt getipt als culinaire capital en Bilbao als culturele hoofdstad van de streek. Maar de officiële hoofdstad is het kleinere -en gastronomische-Vitoria Gasteiz. De meeste toeristen blijven plakken in ‘Baskenstad’, terwijl Baskenland en in het bijzonder de kust juist zo fascinerend is. In dit artikel uit wat Baskenland zo eigen maakt en zoom ik in op enkele hoogtepunten van deze unieke Spaanse regio. Zoals deze…

Wandelen in  UNESCO Geopark Baskenland

Een niet te missen hoogtepunt voor een vakantie aan de Baskische kust is het Geopark Dit 90 vierkante kilometer tellende Baskische Geopark strekt zich uit vanaf Zumaia, via het dorp Deba tot aan Mutriku. Natuur, geologie en (hedendaagse) cultuur bepalen samen de identiteit van dit levendige Geopark. Om die reden prijkt het Geopark Basque op de UNESCO werelderfgoed lijst. De beste manier om dit Geopark te ontdekken is te voet. De 13 km tellende Flysch-route voert langs de mooiste plekken van het Geopark. Dwars door het groene glooiende landschap, over brede zandstranden en ruige kliffen.

Meer dan vijftig miljoen jaar geleden vormden deze kustkliffen de bodem van de oceaan. Echter door een botsing tussen Spanje en Frankrijk, werd de zeebodem omhooggestuwd. Met als resultaat? Een filmisch landschap van gelaagde rotsen die schots en scheef zij aan zij staan. Dit natuurfenomeen schittert dan ook als decor in films en series zoals Game of Thrones.

Van veraf nodigen de rotspartijen uit tot nadere kennismaking. Laagtij is het beste moment om deze kans met beide benen te grijpen. Een stukje wandelen over de prehistorische kliffen voelt alsof je over de rug van een geschubde dinosaurus stapt. Gek genoeg is dit waarheid als een koe. Want de donkere laag in het gesteente duidt op een meteorietinslag.

Vijfenzestig miljoen jaar geleden maakte een meteoriet een einde aan het dinosauriër tijdperk. De flysch kliffen zijn opgebouwd uit lagen kalk en mergel. Iedere laag vertelt zo z’n eigen verhaal over een tijdvak in de geschiedenis van onze aardkloot. Al stuntende over de rotsen heb ik moeite om mijn evenwicht te bewaren. Kleine krabbetjes schieten onder mijn voeten zo het water in. Zeewater spoelt door de rotsen langs schelpdieren die zich vastklampen aan het gesteente. Schuimende golven kletteren neer op de met mos bezaaide kliffen. Al snel is duidelijk: Deze dino springlevend als biotoop voor nieuw leven.Flysch Baskenland

Natuur Baskenland
Veelzijdige Flysch route

Is Baskenland een eigen land?

Baskenland is weliswaar geen land, maar heeft wel een eigen identiteit: compleet met een unieke taal, sport en tradities. De voertaal van de regio is Baskisch, Spaans is de tweede taal. Het volk voelt zich meer Bask dan Spaans. Wat de Basken kenmerkt is een gevoel van vrijheid. Niet voor niets is er onder aanvoering van de ETA jarenlang gestreden voor onafhankelijkheid. Hoe zit dit ook alweer? Na de Spaanse burgeroorlog, onder Franco’s dictatuur, werd Baskenland ontbonden. Pas na de dood van Franco in 1978 werd het Baskisch weer opgepakt en oude gebruiken weer in ere hersteld.

Maak een stadstour door dromerige dorpen

In de vissersdorpen Bermeo, Mundaka, Mutriku en Zumaia kun je volop meegenieten van de vele tradities zoals de visserij en ciderhuizen. Pak een glas en spuit deze vol met sargardao (baskische cider) uit het vat. Hoe is deze traditie ontstaan? Om o.a. scheurbuik te voorkomen namen scheepslieden vroeger hele vaten cider mee, op hun tochten over zee. Ook alle culinaire hoogstandjes van vandaag zijn gebaseerd op de keuken van vroeger.

Land in de ruimste zin van het woord betekent veel voor de Basken. Tijdens een wandeltour door Mutriku vertelt onze gids: ‘Net als de Aboriginals hebben wij lange tijd het begrip bezit niet gekend en daarmee werd land dan ook niet als eigendom gezien. Nog steeds waarderen we alles wat het land ons geeft, zoals groente en fruit. Dat evenals verhalen zijn gemaakt om te delen. Tijdens het eten in een soort sociëteiten worden de mooiste verhalen gedeeld.

In dergelijke clubs komen we bijeen om te koken en eten met vrienden. Van oudsher een plek waar vissers en scheepslieden in de middeleeuwen bijeen kwamen net als in een gilde. In ieder dorp of stad is wel een sociëteit te vinden, al is dit van buitenaf nauwelijks te zien. In Basken komen mensen niet of nauwelijks bij elkaar over de vloer.’ Tip: maak net als ik een stadstour met gids door Mutriku, en leer meer over tradities en het alledaagse leven in Baskenland.

Dorpen in Baskenland
Burgemeester en Pelota-king

Populairste activiteit in Baskenland?

Door het milde klimaat speelt het sociale leven zich bovenal buiten op straat af. Bijvoorbeeld tijdens een potje Jai Alai. Een typisch Baskische kaatssport, waarvan ik het bestaan niet eens wist. Totdat ik in Zumaia prof- pelotaspeler Iñaki Otxandorena tegen het lijf loop en deze honderduit over deze vorm van pelota vertelt. Bij deze sport wordt een pelota (bal) op extreem hoge snelheid met een mandvormige werphandschoen tegen een muur geworpen. In de meeste dorpen is dan ook wel een pelota veld te vinden, dus sla je slag en doe mee.

Zomers dorp aan de kust

Na dit korte intermezzo, vervolgen wij onze weg naar het gemoedelijke badplaatsje Mundaka. Pal aan de haven op een terras ontmoeten we -zo blijkt later- de kersverse burgemeester van dit geliefde vakantiedorp. Best een uitdagende job? Vraag ik. ‘In de winter telt dit dorp 2000 inwoners, maar in de zomer is dit dubbel zoveel. De meeste vakantiegangers komen voor de schitterende stranden: een onderdeel van het UNESCO Urdaibai Biosphere.

Het enerzijds behouden van dit natuurgebied en het kanaliseren van het toerisme in Mundaka is inderdaad een challenge’ zegt de burgemeester lachend. Terwijl ze dit zegt wordt deze local hero door de ene na de andere inwoner begroet. Kortom: of je nu atleet, burgemeester of iets anders bent? Alles en iedereen is benaderbaar in Baskenland.

Mundaka Baskenland
Mooi Mundaka
Baskenland stranden
Op naar Playa Laga

Mooiste stranden vakantie Baskenland

Vanuit het centrum van Mundaka sta je zo met je blote voeten op de prachtige playa’s Laga en Leida. Laga mag zich rekenen tot één van Europa’s mooiste stranden, maar ook Leida is een plaatje van een playa. In de vakanties is het hier gezellig druk, maar in de lente en nazomer zijn de Baskische stranden het domein van badgasten, surfers en vogels.

Urdaibai Bioreservaat: UNESCO

De meeste gevleugelde vrienden zijn echter -even verderop- te vinden in het vogelvliegveld oftewel het Urdaibai Bird Center aan de Okra riviermonding. Dit moerasgebied ligt op de Oost-Atlantische vluchtroute voor trekvogels. In de lente en herfst maken veel trekvogels hier een tussenstop van het noorden naar Rusland naar het zuiden van Afrika. Talloze lepelaars, kiekendieven en andere vogels trekken voorbij aan het vizier van de grote vogelkijker.

Urdaibai bioreservaat
Urdaibai Bioreservaat
LAGA beach Baskenland
Uitzicht op Laga Beach

Meer zien en doen tijdens je vakantie Baskenland?

Maak een uitstapje naar San Juan de Gaztelugatxe. Schitterend schiereiland met kloosterkerkje van San Juan. Beklim 241 treden en ga op naar de top. Deze staircase to heaven steelt de show als locatie in Game of Thrones (Dragonstone). Check vooraf de openingstijden, want tijdens mijn bezoek was het complex (de trappen) niet toegankelijk. Maar ook vanaf de uitzichtpunten is het kerkje goed te bewonderen.

 • Bezoek een wijngaard aan de kust met typisch Baskische Txakoli wijnen: een mild licht mousserende wijn.
 • Spuit je glas vol met appelwijn in een cideria. Hier tap je vers uit het vat zo een glas vol met goudkleurige cider.
 • Maak je eigen (korte) pelgrimsroute en pak de mooiste wandelroutes mee.
 • Ga Pintxtos proeven: typische Basksische tapas zoals rijkelijk belegde stokbroodjes. San Sebastian staat er om bekend
  Pintxos Baskenland
  Pintxos proeven

  Wandelen in Baskenland
  Wandelen en ontdekken

1 Comment

Leave a Response