In de natuurUitstapjes

Wandelen of kanoën bij Amsterdam door natuurgebied Botshol

Botshol natuurgebied
Bijzonder Botshol

Mooie wandeling, kanotocht bij Amsterdam? Op naar Botshol: de Utrechtse Weerribben!

Reisachtig neemt je mee naar de mooiste (wandel)bestemmingen in buiten-en binnenland. Niet voor niets is mijn pay-off: ‘Het avontuur ligt om de hoek’. Soms is dat wel heel letterlijk het geval. Dit wandelwalhala ligt praktisch in mijn achtertuin, dus hoogtijd voor een rondje Botshol!Natuur in Utrecht

Wat is natuurgebied Botshol eigenlijk? Dit is een typisch Hollands laagveengebied onder de rook van Amsterdam: om precies te zijn tussen Abcoude en Vinkeveen. Hier is het prachtig wandelen met uitzicht op de Vinkeveense plassen, dwars door de weilanden, over legakkers langs rietland en moerasbos. Kortom: lekker veelzijdig!

Waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

‘Botshol in een ver verleden Boxhol’ genaamd, vernoemd naar ‘hol’ voor moeras, het woord ‘bots’ verwijst vermoedelijk een naar de petgaten. Niet vreemd, juist de weerwar van waterpartijen met de door turfwinning ontstane legakkers geven dit stukje oerhollandse natuur zijn karakteristieke looks.

Natuurgebied Botshol

Over water lopen? Jazeker!

Natuurgebied Botshol  is eigenlijk opgebouwd uit twee grote plassen: ‘de Grote Weije en de Kleine Weije’ plus meerdere uitlopers. Net als de Vinkeveense plassen zijn beide Weije’s ontstaan door intensieve vervening. De plassen staan met elkaar in verbinding door legakkers oftewel smalle stroken land. Over deze legakkers is een wandelpad aangelegd waardoor het op sommige stukken voelt alsof je over water kunt lopen. Maar door het water met een kano kan natuurlijk ook. Want dit gebied is uitsluitend toegankelijk met een roeiboot of kano. Deze zijn te huur bij botenverhuur Verweij.

Kanotocht maken in natuurgebied Botshol

Rustige wateren zoals Botshol, of de Biesbos nodigen uit tot een stukje kanoën. Maar mijn ervaring is dat als je bij mooi weer een kajak, kano wil huren deze al gereserveerd zijn. Een eigen kano of kajak is dan ook reuze fijn. Zeker als deze lichtgewicht- en ook nog eens lekker voordelig blijkt te zijn. Daarom nam Reisachtig de proef op de som en verkoos het ruime sop met de Sevylor kajak Tahaa kit. Mijn ervaringen met deze opblaasbare kayak? Deze kano is ideaal voor de hele familie.

De tweepersoonskajak is snel opblaasbaar en makkelijk mee te nemen. Een kind kan de was doen, want -tot mijn verbazing- binnen no time hadden mijn kids de kano opgeblazen. De ventielen zijn gemaakt om de kano snel vol- en leeg te laten lopen. Dus geen gestunt met beste stuurlui aan wal. Daarbij ligt de kano als een schip in het water. Tenminste als je deze met twee personen gebruikt. De kano is opblaasbaar en heeft dus wel wat contragewicht nodig, is bij gebruik door een kind ietwat stuurloos, alhoewel dit voor volwassenen niet geldt.

Daarbij is deze opblaasbare kano met een prijskaartje van rond de 100 euro voordelig en kwalitatief. Enig minpunt zijn de bijbehorende losse peddels, maar een upgrade in de vorm van echte kajak-peddels is zo aangeschaft. Conclusie: dit is een allround kano voor jong en oud, geschikt voor wie af en toe gewoon een leuke kanotocht wil maken tegen een aantrekkelijke prijs.   Kano opblaasbaar

Natura- 2000 gebied: bijzondere Europese natuur

Wat maakt dit Utrechtse natuurgebied bij Amsterdam nu zo bijzonder? Om te beginnen is Botshol het kleine zusje van het Nationale Park de Weerribben! Vanwege zijn diverse vegetatiestructuur van rietlanden, galigaanmoerassen (galigaan is een moerasplant), wijdse weilanden, bos, en rijke vogelstand heeft Botshol het in 2017 tot Natura- 2000 gebied geschopt. Wat is dit Precies? Natura- 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden in de EU bedoeld om bedreigde flora en fauna te behouden.

Natuurgebied Botshol in Utrecht
Botshol

Vreemde vogels spotten

Naast het bijzondere landschap zijn het de bewoners die dit stukje Hollandse natuur zo uniek maken. Botshol is namelijk de habitat van een kolonie Aalscholvers, lepelaars, blauwborstjes, de zeldzame witeend, tal van tureluurs en maar liefst 50 ganzen. Kortom: een droomplek voor vogelaars, wandelaars en natuurliefhebbers. Vooral in de vroege ochtend wemelt het hier van de vreemde vogels, al heb ik tot nog toe vooral veel ganzen, en roodborstjes gespot.

Wandeling en lol in Botshol

Botshol is niet alleen een prachtige plek om te varen, maar ook om te wandelen. Daarom is de wandelroute van 10 km of iets langer ideaal. Struin over drassige legakkers, door oerhollandse polders, over dijken, langs moerasbos en fort Botshol.

Op een sombere dag poppen de donkere wolkenpartijen hier mooi op uit het landschap: het ideale canvas voor fotografen en schilders. Afhankelijk van het jaargetijde gaan wandelen en waden hier vaak in hand. Dus trek -zeker in de winter- niet net als ik je snelle sneakers aan. Zo heb ik na afloop zeker een kilo veen onder m’n schoenzolen vandaan gepeuterd.

Voor kids is deze modderpoel juist één grote speeltuin. Juup (10): Je kunt hier lekker springen in de modder, de vogeltoren beklimmen, vogels kijken en over hekjes heen klimmen om van het ene pad bij het andere te komen. Het is soms net een parcours met hindernissen’.

Voor wie is de wandelroute geknipt?

Deze hike is gemaakt voor jong en oud en is geschikt voor alle niveaus. Houd wel rekening met licht klauterwerk over -soms- krakkemikkige hekwerken, maar dat maakt deze walk juist een tikje avontuurlijk. Tevens is de wandeling makkelijk in te korten of te verlengen. Kortom: het ideale familie-uitstapje. Ik heb hier meerdere malen met verschillende vriendinnen gewandeld en eigenlijk is iedereen na afloop dol op Botshol.

Waar start de wandelroute?

De wandelroute Botshol is goed bewegwijzerd met bordjes. Start je route bij jachthaven Bon op de Winkeldijk in Vinkeveen.  Loop richting het water naar de blauw gekleurde sluis en steek via de smalle loopbrug het water over. Sla rechtsaf, vervolg je weg over de Winkeldijk tot aan de Nellestijnsebrug. Vlak voor de brug bij een boerderij met kunstwerk van tractor (ter hoogte van Winkeldijk 39) volg je de bordjes  en loop linksaf het weiland in.

Klim over enkele hekjes in de weilanden, houd rechts aan en vervolg je weg over een legakker met aan je linkerhand de Vinkeveense plassen’en aan de rechterzijde de Grote Weije’ plas.  Na enkele honderden meters is een vogelkijkhut te zien.  Het pad over de legakker loopt door tot aan de ‘Werkschuur’ op de Botsholse dijk in Waverveen. Sla rechtsaf de Botsholse dijk op en vervolg de route langs tot aan het einde van het weiland en fort Botshol.

Over fort Botshol

Het fort in Botshol is geen echt fort, in die zin dat er een verdedigingswerk met fundament van beton is aangelegd. Wel is deze ‘groene terp’ in het landschap als verdedigingswerk herkenbaar. Het fort stamt uit 1895, en maakt deel uit van de 35 km tellende verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam (UNESCO-werelderfgoed). Op nummer 23, naast het fort ligt de voormalige fortwachterswoning. Overigens zijn beide bezienswaardigheden rijksmonumenten en de moeite van een kijkje waard.

Vervolg de route langs de Waver via de waverdijk (rechtsaf) inclusief ‘omleiding’ via het weiland: Houd ruwweg deze coordinaten aan: 52°15’36.0″N 4°56’23.5. Een deel van de route loopt over een verharde weg langs de winkel. Sla bij de Botsholsebrug rechtsaf, en vervolg de route over het dijkpad langs de Winkel.  Nogmaals de gehele route dus ook het stukje via het weiland is aangegeven met bordjes. en eindigt weer bij Jachthaven Bon aan de Winkeldijk.Natuurgebied Vinkeveense plassenWandelen natuur bij Amsterdam

Praktische informatie

Parkeren kan bij jachthaven Bon. Het is ook mogelijk om de wandelroute vanuit Werkschuur Botshol te starten aan de Botsholsedijk nummer 30 in Waverveen. Hier zijn veelal genoeg parkeerplekken beschikbaar, al is er geen parkeerterrein.

Tip: koffie drinken kan bij restaurant Bon, er liggen geen restaurants op de route. Liever niet wandelen maar eropuit met een boot in Botshol? Jachthaven Bon verhuurt diverse sloeps. Houd er rekening mee dat Botshol niet toegankelijk is tijdens het broedseizoen (15 maart tot medio juni). De route is dan grotendeels gesloten. 

Leuk om te weten

Om de oorspronkelijke flora en fauna in de veengebieden te herstellen werkt Natuurmonumenten al jaren hard aan het herstel van Botshol. Ook de Oostelijke Vechtplassen, het Naardermeer, de Nieuwkoopse Plassen en andere laagveengebieden in Nederland worden flink onder handen genomen.

4 Comments

  1. Bon verhuurt geen boten in de botshol, er zijn 2 verhuur bedrijven die boten verhuren in de botshol. Alleen roeiboten en kano’s van de verhuur zijn op de botshol toegestaan vanwege de stilte

Leave a Response