Thema’s

Vakantie met kinderen en telefoon waar op letten?

Vakantie kinderen

Vakantie met kinderen? Smartphone mee!

Je gaat op reis met kinderen wat neem je dan mee? Naast de gebruikelijke papierwinkel en de nodige euro’s is een degelijke smartphone met goede camera natuurlijk één van de belangrijkste items om mee te nemen op vakantie. Maar waar moet je tijdens een vakantie met kinderen en telefoon eigenlijk op letten?

Spreid je winkansen: neem verschillende mobieltjes mee. Voor kinderen is een instap model zoals de Samsung A53 ideaal. Want travel light in alle opzichten is nog altijd mijn devies. Daarbij doet dit kleintje echt niet onder voor zijn grote broer. Deze heeft niet alleen een handzaam formaat maar is ook voorzien van een ultragroothoeklens en groothoeklens. Voor vakantiefoto’s zeker is dit mooi meegenomen, want foto’s zijn blijvende vakantieherinneringen.

Tip 1: telefoon mee op vakantie met kinderen

Als reisjournalist ben ik regelmatig met of zonder kinderen op reis. Dan zou je toch verwachten dat een dergelijke prof op alles is voorbereid? Nou ja en nee, want doorgaans is aan alles gedacht….behalve het telefoongebruik van onze kinderen. Wel neem ik altijd een rol gaffer tape en een zak krentenbollen mee. Van deze life savers heb ik al jaren profijt. Met die bollen houd je de achterbank zo twee dagen zoet, en de gaffer tape komt altijd wel te pas. Bijvoorbeeld bij een lekkende tent, of een gebroken telefoon.

Toegegeven, als het om mobile devices van onze kinderen gaat, sla ik zeker de plank wel eens mis. Tijdens de rit naar Normandië bijvoorbeeld hebben onze meiden aardig wat schermtijd weggetikt. Een spelletje hier, rondje TikTok, Insta en links en rechts nog een stukje YouTuben. Geen probleem dacht ik nog, want ik heb immers een plafond ingesteld. Maar blijkbaar gold dit niet voor het mobieltje van onze jongste.Street art Arnhem

Tip 2: stel een plafond in en schakel auto roaming uit

In alle haast en reuring van de dag was ik -daarnaast ook nog eens- vergeten om de roaming, en automatische updates uit te schakelen. Thuis maken schoolgaande kinderen meestal gebruik van de WIFI. Ook middelbare scholieren loggen op school en thuis meestal in op WIFI. Veel ouders staan er net als ik niet bij stil, om roaming uit te schakelen wanneer dit niet nodig is. Niet handig, omdat je automatisch data roamt als e-mail synchroniseert, of background refresht.

Op vakantie in Nederland of Europa is dit geen punt: zolang je maar binnen de perken van je bundel blijft. Maar let op: ook dan is het opletten geblazen. Sommige providers hanteren een magere marge van bestemmingen die onder de Nederlandse bundel vallen. Weetje: sommige eilanden zoals De Nederlandse Antillen zijn zelfstandige landen binnen het Nederlandse koninkrijk, maar geen lid van de EU. Deze eilanden vallen daardoor buiten de bundel boot. Het Franse deel van Sint Maarten, of Frans Polynesië worden gezien als Franse departementen, en vallen daarmee wel in de bundel-prijzen. Het hangt dus maar net af welke regels gelden.

Daar waar vakantiebestemmingen -in en buiten Europa- bij de ene aanbieder wel onder de bundel valt, vis je bij de andere aanbieder net achter het net. Fun fact: zelfs bellen naar België is niet bij alle providers gedekt, dus toets dit even online bij je provider. Kortom: roaming (onder instellingen) uit te schakelen, een plafond instellen en een ‘bestemmingen bundel check’ uitvoeren voorkomt in de buidel tasten. Deze foutjes zijn ons duur komen te staan, alhoewel de provider gelukkig wel een redelijke eenmalige coulance regeling heeft toegepast.

Tip 3: beperk bellen buiten Europa en let op…

Bel -buiten Europa- zo min mogelijk. Want vaak zijn kosten vanuit de Nederlandse grens tot aan je ‘wereldse vakantieadres’ voor eigen conto. Gek genoeg geldt dit ook vaak voor gebeld worden. Dus houd er rekening mee dat het goed bedoelde telefoontje van oma in en buiten Europa hard kan oplopen. Let naast dergelijke bundel-blunders vooral goed op het spreekwoordelijke ongelukje in klein hoekje.

Zo is het mij vorige zomervakantie in Zwitserland overkomen dat mijn cameratas inclusief cam en phone van de gletsjer stuiterde. Met als gevolg? Een gesneuvelde camera en phone met defect scherm. Maar gelukkig is een scherm- of reparatie van defecte batterij scheer en inslag. Want uit onderzoek blijkt dat de meeste telefoons tijdens vakanties door zand (strandvakantie), val (skivakantie) of waterschade. Gelukkig is meer dan de helft van deze mobieltjes nog steeds te redden. En dat is wel zo duurzaam.Telefoon repareren

Besparen tijdens een vakantie met kinderen? Koop geen nieuw, maar een opgeknapt mobieltje. Deze werkt als nieuw, maar scheelt behoorlijk in prijs. Zo kan het zijn dat de batterij of een ander onderdeel is vervangen. Ook is de telefoon compleet gewist en zit er doorgaans garantie op dergelijke toestellen. Zoals een refurbished iPhone 11.

De beste app tijdens je vakantie?

Mijn favoriete app is Google Maps . Tijdens bijvoorbeeld roadtrips zoals deze is Google Maps een trouwe vriend. Overigens soms vergt Maps wat geduld, want de short cut is soms de langste weg. Tip: download vooraf de kaarten om data te besparen. Ook handig: Currency exchange: want zo weet je de actuele waarde van de euro. Google Translate kan in het buitenland ook verrassend handig zijn. En zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere tips. Veel plezier!

P.S. Dit betreft een gesponsorde post i.s.m. Simyo. 

Leave a Response