In de natuur

Eilandhoppen Göteborg archipel aan de Westkust van Zweden

eilandhoppen Göteborg archipel

Eilandhoppen Göteborg archipel Zweden

Ferrytale van duizend en één eiland! Voor de Zweedse westkust: van Göteborg tot aan de Noorse grens is de kustlijn bezaaid met duizelingwekkende eilanden. Boordevol strandjes waar je het rijk alleen hebt, de vis voor je neus weg zwemt en de natuur nog echt betoverend is. Dus laat de boel maar even waaien en ga eens eiland hoppen in de Göteborg archipel.eilandhoppen Göteborg archipel

Mooiste eilanden Göteborg archipel?

Met duizenden eilanden moet het toch lukken om er vijftien in vijf dagen tijd te bezoeken? Vraag ik de Zweedse Emilie. ‘Dat lijkt me wat ambitieus, want veel eilanden liggen wat verder van de kust, en daarbij wil je ook goed de tijd nemen om deze te zien’ antwoord Emilie. Maar met 24 uur in een dag: een zon die bijna niet ondergaat en een tomeloze reislust, wil ik alles uit deze eilandhop-ervaring halen. Dus trek ik -lekker eigenwijs-mijn eigen reisplan en stippel een route langs de 15 mooiste eilanden van de Zweedse archipel uit.


Mijn reisroute: vijftien mooiste eilanden Zweedse Westkust in vijf dagen 

Vanuit Amsterdam reis ik naar Göteborg: de toegangspoort naar de Zweedse Westkust. Het noordelijke deel van de Göteborg archipel Vrångö| Donsö|, Styrsö| Höno| Vinga| Öckerö|, Björko|Halsö: oftewel de Ockerö eilanden combineer ik samen met de zuidelijk gelegen Bohuslän eilanden: Marstrand|Tjörn|,  Åstol| Dyrön|HärönKlädesholmenOrust, Käringön Ik trap mijn 1001-eilandavontuur af in Gothenburg en ga van hieruit met de veerpont naar eiland Vrångö.


Eerste stop Vrångö eiland

In mijn hotel Radisson Blu Scandinavia Gothenburg loop ik de Zweedse modekoning Lars Wallin tegen het lijf die bezig is met de finishing touch van zijn laatste project: een bruidssuite. En dus neem ik even een kijkje in deze Cinderella-waardige suite. Maar niet voor lang, want mijn eigen ‘duizend-en-één ferrytale’ wacht. De Göteborg archipel is het makkelijkste te bereizen met de pont.

Omdat ik in vijf dagen omstreeks twaalf veerpontjes neem, reis ik uit voorzorg met één tas. Mijn geheime wapen? Twee lichtgewicht Evolution joggers en een jurkje uit de Travellers serie van Royal Robbins. Stijlvol, kreukvrij, duurzaam en gemaakt om te reizen. Met de veerpont zak ik in een uurtje af naar het meest zuidelijke eiland van de archipel: Vrångö.

Göteborg Lars Wallin
Lars Wallin en zijn Cinderella  suite

Hoe kom je in Vrångö eiland?

Neem boot 281 van Saltholmen (reisduur 60 min) naar het meest zuidelijke, en serene eiland van de archipel. 380 inwoners leven op dit autoluwe eiland annex natuurreservaat. Onder leiding van de ‘dorpschef’ annex hoteleigenaar Håkan doe ik samen met mijn reisgenoten een rondje eiland: wandeling van 4,5 km. En zo hobbel ik langs de kust over grote keien, langs onberispelijke huizen en sprookjesachtige strandjes. In het verleden was vis de voornaamste bron van inkomsten, terwijl de vangst van de dag nu meer uit toerisme bestaat.

Een souvenir uit dit visverleden is de voormalige uitkijkpost van loodsmannen. Op de keper beschouwd is de uitkijkpost niets meer dan een roodkleurig houten huisje, maar wel eentje die niet misstaat in de boeken van Andersen. Ook het uitzicht is magisch en wat mij betreft een hoogtepunt van Vrångö. Tip: eten en drinken op Vrångo? Popsicle! Met vegetarische, glutenvrije en vegan keuzes is dit eetcafé pal aan de aanlegsteiger van de veerpont van alle markten thuis.Vrangö eiland Göteborg archipel

Vrangö Pilothouse archipel
Pilothouse Vrångö

Eiland hoppen naar Donsö en Styrsö

Vanuit Vrångö hop in 10 minuten met de veerpont naar de broertjes: Donsö en Styrsö. Beide eilanden zijn met een brug verbonden. Dus zo vink ik in één rit toch weer 3 eilanden van mijn eilandhop lijstje. Deze autoluwe eilanden zijn groots geworden in scheepsbouw. Kloppend hart van het autoluwe eiland Dönso is dan ook de haven. Het voormalige ijspaleis oftewel het ijshuis is omgetoverd tot hotel met geweldig restaurant genaamd Isbolaget pal aan de haven.

Wat is er te zien en te doen op Donsö?

Tip: maak net als ik een fietstocht over Donsö en het -relatief dichterbevolkte- Styrsö. Met 1400 inwoners is deze laatste nog steeds lekker rustig, alhoewel het aantal eilandbewoners in de Götenborg archipel ’s zomers verdubbeld. De place to be in de zomer? Lökholmen beach. Vanaf de steiger neem je zo een frisse duik in zee, al laat ik deze aan m’n neus voorbij gaan.

Ik trap en wandel door naar het hoogste punt van het eiland: Stora Rös voor een ‘ansichtkaart uitzicht’. De blauwe zee, witte boten en rode huisjes steken perfect af tegen de donkere rotsen. Met een fika en kop koffie zou je op deze plek aan zee, zo een middag kunnen stukslaan. Maar bij de gedachte aan fika alleen al (dit is het Zweedse antwoord op de koffie met koek) en kletspauze lonkt. En dus suis ik heuvelafwaarts richting Café Öbergska.

Tussen bloemen en band (in de vakanties spelen vaak bandjes) is het goed toeven in de zonnige theetuin. Maar ook op regenachtige dagen brengt Öbergska de zon in je dag en bord. Meer tips Donsö: huur een kajak en bekijk het eiland vanaf zee. Wandel naar uitkijkpunt Radarberget in het zuiden van Donsö’ voor de zonsondergang. En op die plek eindig ik de dag en maak mij op voor de volgende eilanden.Gothenburg archipel Donsö

Fika Göteborg archipel
Fika Obergska

Van de noordelijke-naar zuidelijke eilanden

Vanuit Donsö neem je boot 281 terug naar Saltholmen in Göteborg gevolgd door ram 9 richting Stenpiren. Van hieruit vertrekt -de gratis- veer naar de noordelijke eilanden van de Gothenburg archipel: Björko en Hönö, Halsö. Liever met de auto of bus? Dat kan ook: want een brug verbind deze noordelijke eilanden met het vaste land. Ook handig: in tegenstelling tot veel andere eilanden van de Zweedse archipel is Hönö het hele jaar geopend voor bezoekers.

Zodra je de veerpont in Hönö afstapt komt de gezelligheid je tegemoet. Vanaf de zonovergoten terrassen klinkt gelach en muziek. En dus strijk ik neer op het terras van woon-bloemenwinkel/ restaurant Lilling Cottage. Verse vis slaat de klok in de archipel, en daarom is het zo leuk dat Lilling het net even anders aanpakt. Vegetarisch is standaard, maar vlees en vis als extra optie kan ook. Niet nodig, want de vooral de zuurdesem vega pizza en salades zijn verrukkelijk.

Wat te zien en te doen op Hönö eiland?

Het beste van sereen Höno, Bjorkö en Halsö? Fietsen van het ene naar de andere eiland, want deze eilanden zijn ‘all connected’. Mooi, want zo tik ik moeiteloos 3 eilanden aan. Of doe zoals de Zweden doen: spring ongeacht de temperatuur de zee in, of ga lekker chillen op het strand. Waar je ook bent op de Ockerö islands: het strand kan altijd en overal. Liever de benen strekken? Maak net als ik een wandeling (route Saltasviken 8,5 km) door natuurgebied Ersdalen aan de kust. Dit is het domein van inheemse planten, grote keien, en giga rotsen. Rust, ruimte en stilte regeert.

Halverwege mijn wandeling loop ik tegen een piepkleine haven met een soort Zweedse ‘miniatuurhuisjes’ aan. Wat een droomplek. Al snel raak ik in gesprek met enkele bewoners Peter, Lilly en hond Gizmo. Hoe zijn jullie aan dit jaloersmakende huisje aan zee gekomen? …vraag ik nieuwsgierig. ‘Dit voormalige vissershuisje zit al jaren in de familie en is in de loop der tijd omgebouwd tot strandhuis.

Wij wonen op Hönö, mijn overgrootvader was visser. Deze huisjes gaan zelden over de toonbank. Veel bewoners uit Göteborg azen op een dergelijke stek, dus als er eentje vrij komt is ie gelijk weg. Het licht is hier fantastisch, verandert met het uur en geeft de plek telkens een andere sfeer. Na deze korte ontmoeting, vervolg ik mijn weg richting mijn habitat voor een nacht: Hotel Skargsgard. Niet alleen de locatie, en inrichting is heerlijk. Ook het ontbijt met zelfgebakken brood en de lunch is meer dan smakelijk. Dus voor wie in Höno op de Zweedse archipelago wil blijven overnachten?..

Huis Göteborg archipel
Bewoners van Dönso

Excursie vuurtoreneiland Vinga

Met Captain Kay van Kastor boat tours aan het roer maak ik een uitstapje naar het meest westelijke eiland van de Göteborg archipel: Vinga. Dit eilandje staat bekend om zijn lange maritieme geschiedenis, dus alles ademt visserij. Van verre zwaait de reus van het eiland -de vuurtoren- bezoekers tegemoet. Tip: in de zomer is de vuurtoren ook te beklimmen. Het landschap met wilde bloemen is vooral in de lente en zomer een feest.

Na een verblijf van enkele uren zwaait de boot weer af naar Höno. Tussendoor meert Kastor aan bij een onbewoond mini eiland voor een diner van krab: direct uit zee zo op het bord. Als vega sla ik deze even af, dus kan je niets vertellen over de smaak. En met dit uitstapje kan ik in één boot tripje toch mooi ‘anderhalf eiland’ van m’n lijstje vinken, dus dat gaat lekker zo.

Eenmaal aan wal in Hönö wil ik nog een laatste terrasje pakken, maar eindig met een blikje fris op de kade. Op zondag sluiten alle horeca-gelegenheden namelijk in de namiddag. Zo geniet het hele eiland van een welverdiend avondje vrijaf. Want het leven op de Göteborg archipel staat niet in dienst van toerisme maar van het goede leven. En dat is precies het gevoel wat ik aan deze ervaring heb overgehouden.

Al mijmerend aan zee besluit ik om nog een nachtje extra op Honö te blijven hangen. Door dit plan blijft de teller op 8,5 eilanden steken. Mijn oorspronkelijke reisdoel: vijftien eilanden van de Göteborg archipel in vijf dagen heb ik niet gehaald. Geen punt, want heb van ieder eiland volop genoten, dus missie behaald. Op de archipel is het leven geen race maar een reis!

Eilandhoppen Zweden archipelago
Captain Kastor

Hoeveel dagen nodig in de archipel?

De eilanden van Gothenburg liggen dichtbij de stad, sommige zijn zelfs met bruggen verbonden waardoor je in een weekend zelfs meerdere eilanden kunt bekijken. Zoals: Hönö, Björkö en Öckerö. Echter 7-14 dagen is ideaal voor een rondje eilandhoppen Göteborg aan de westkust van Zweden. Beste reistijd archipelago Göteborg? van mei tot november. Slechts een weekend de tijd? Ga naar de archipel Stockholm.

Hoe kom je in de Gothenburg archipel?

Praktische informatie. Göteborg is de toegangspoort tot de Noordelijke en Zuidelijke archipel. De Noordelijke archipel in de provincie Bohuslän is overigens minder makkelijk te bereiken dan de Zuidelijke archipel. Stap 1 voor Zuidelijke eilanden: reis naar Gothenburg. Neem tram 11  naar de Saltholmen Terminal. Van hieruit varen de veerboten van Västrafik regelmatig naar de noordelijke en verder weg (maar ook de mooiste) gelegen westelijke eilanden. Tip: koop in de ToGo app een 24-uurs OV dagkaart: 13 euro, of 72 uurs dagkaart voor omstreeks 25 euro. Dit is inclusief de veerboten naar de Gothenburg archipel, dus zeer voordelig. Reizen naar de archipel kan prima met het OV en is ook nog eens -zeker met kinderen-zeer voordelig.

1 Comment

Leave a Response