Thema’s

Waarom biologisch hondenvoer en snacks voor hond en pup?

Biologisch hondenvoer pup

Is biologisch hondenvoer en snacks beter voor je Pup?…

Biologisch hondenvoer pups
Buffel gaat op onderzoek…

Als baasje wil je natuurlijk het beste voor je hond, of pup. En dus schotel je ze dagelijks een gezonde maaltijd voor in de vorm van droog-en natvoer. Maar wat is nu het beste voor jouw (kleine) viervoeter? In dit artikel duik ik  de wereld van hondenvoer, hondensnacks in. Samen met onze pup Buffel geef ik een antwoord op deze en meer vragen over hondenvoer…

Welke soorten brokken zijn er voor pups?

Om te beginnen bestaan er drie verschillende soorten bereidingswijze van hondenbrokken. Namelijk: geperst, geëxtrudeerd en geëxpandeerd. Deze laatste brokken zijn krokant, bevatten vleesmeel of vlees en zet een klein beetje uit in de maag. Geëxpandeerd voer bevat ongeveer de zelfde ingrediënten, maar valt lichter op de maag dan dan geëxtrudeerde. Geperst voer valt in de maag makkelijker uiteen, is beter te verteren maar bevat geen stukjes vlees.

Met welk voer starten bij een pup? Om de overgang van nest naar huis te vergemakkelijken hebben wij er net als de meeste baasjes voor gekozen om hetzelfde voer -in dit geval Prins geperste brokken- aan te houden als in het ouderlijk nest. Maar na een tijdje begon er toch iets aan mij te knagen. Want kwalitatief gezien zitten er vaak niet de beste ingrediënten in regulier puppy voer. Daarbij komt… Bij voorkeur eten wij biologisch: beter voor mens en natuur. Onbespoten en vrij van rotzooi. Dus waarom zou ik onze pup dan iets anders voorschotelen?

Dus ben switchte ik na omstreeks 5 maanden naar biologisch hondenvoer voor puppy’s. Alleen al de vrolijk vormgegeven verpakkingen van Yarrah zijn een feestje. En ook met de inhoud zit het wel goed. De krokante brokjes voor puppy’s van alle rassen -tot 11 maanden- met biologische kip, vis en biologische erwten bevat alles wat je hond nodig heeft. Niets minder, en zeker niets meer. Want het voer is vrij van additieven. Mooi meegenomen: Yarrah’s producten dragen drie Beter Leven sterren.

Wat vind expert Buffel van biologisch hondenvoer?

De biologische hondenbrokjes doen sterk denken aan Schuddebuikjes voor op brood. Na opening van de verpakking staat Buffel vrolijk te zwaaien met haar zwiep-staart. Er wordt met smaak gegeten en ook goed gekauwd. Deze mini pepernootjes gaan erin als koek! Naast droogvoer test Buffel ook natvoer. Yarrah’s paté kip met kalkoen kan al helemaal op succes rekenen. Zodra het blikje opengaat springt onze waf een gat in de lucht. Helaas is de paté in een vloek en een zucht verdwenen. Likkebaardend blijft onze beagle van mij naar haar bakje staren. Maar op is op….conclusie: voor Buffel is de overstap naar ander (biologisch) voer een piece of cake.Biologisch voer voor hond

Hoe stap je over naar andere voeding?

Deze vraag leg ik aan de dierenartsen van Medpets voor. Want niet iedere hond is hetzelfde. Vanwege de goede begeleiding van het veterinaire team bestel ik vaak hondenbenodigdheden bij deze webshop. Dit is Medpets stappenplan, dus doe er je voordeel mee.

  • Introduceer nieuwe biologische hondenvoer als een snoepje. De meeste honden vinden het gebaar van een koekje fijn en zo creëer je een positieve ervaring.
  • Mix 25% van de nieuwe voeding met 75% van de huidige voeding in de voerbak van je hond. Dit mag je voor 3 tot 4 dagen aanhouden. Zo start je het overgangsproces.
  • Stap 3: mix 50% van de nieuwe voeding met 50% van de huidige voeding gedurende 3 tot 4 dagen. Je bent nu op de helft van het proces!
  • Stap 4: mix 75% van de nieuwe voeding met 25% van de oude voeding gedurende 3 tot 4 dagen. In de meeste gevallen gaat deze stap vrij snel. Heb je het gevoel dat jouw hond al lekker aan het smullen is van zijn nieuwe voeding? Schakel dan sneller door naar de volgende stap.
  • Stap 5: Geef 100% nieuwe voeding. Je bent er! Je hebt je hond stapsgewijs leren wennen aan nieuwe voeding.

Bovenstaand stappenplan is een gemiddelde dat aangehouden wordt. Als je merkt aan jouw hond dat hij of zij meer tijd nodig heeft om te wennen aan een nieuw hondenvoer dan is dat geen probleem.

Yarrah hondensnacks
Vegetarische hondensnacks voor de lekere trek op stap

Welke snacks voor je pup?

Het eten van groente en fruit hebben wij er bij Buffel met de paplepel ingegoten. Niet alleen lekker, maar ook een gezonde hondensnack. Zeker in een Kong is dit een hit. Daarnaast is ze dol op de vegetarische hondenkoekjes van Yarrah. Bijkomend voordeel: makkelijker mee te nemen op uitjes. Tip: verstop eens wat koekjes in huis, want net als honden zijn echte speurneuzen. Het allerleukste spel -volgens buffel is ‘eieren zoeken’. Verstop net als de paashaas een rauw ei (bij honden vanaf 7 maanden) in de tuin. De hond moet dan zelf moeite doen om deze te openen en op te eten.

Omdat pups een sterke kauwbehoefte hebben krijgt Buffel vaak iets te knagen. Pups hebben zo minder last van doorkomende kiezen bij het wisselen. Kauwsticks, maar ook koffiehoutjes (letterlijk een stukje koffiehout) werken prima. Buffels favoriete kauwstaaf en snack ineen zijn de ‘Whimzees veggie ears’. Varkensoren, maar dan vegetarisch. Zien er niet alleen grappig uit, maar reinigen net als kauwstaven het gebit. Drie vliegen in één klap!

Leave a Response