Vakanties dichtbij

Vriendinnenweekend in de stad en in de sneeuw? Innsbruck 20 tips!

Innsbruck stedentrip

Steden- en skitrip met je vriendinnen? Innsbruck Tirol!

Zodra er in Nederland ook maar een beetje kans is op sneeuw zijn alle ogen op het weerbericht gericht. Na maanden van uitkijken naar is het dan zover: een dunne witte deken bedekt de Hollandse bodem. Vrijwel direct wordt de slee van stal gehaald, worden de skibroeken aangetrokken en ‘Jetzt’s gehts los!’ Al is het maar voor even, want sneeuwpret heeft in Nederland niet het eeuwige leven. Gelukkig is dit ultieme winterse genot in Innsbruck Tirol een never ending story. Na mijn bezoekje aan deze mooie stad in Oostenrijk kan ik daar helemaal over meepraten…

Innsbruck heeft alle ingrediënten in huis voor een geslaagd  vriendinnenweekend. Van wandeling over de witte toppen tot struinen door de sfeervolle stad, lekker eten en drinken en bijzondere hotspots. Kortom: een leuke bestemming voor een stedentrip en wintersport ineen: met voor ieder wat wils.

Smaken verschillen

Immers iedereen is anders toch? En verschillen moet je vieren. In mijn geval deed ik dat samen met vriendin Jody: dol op het goede leven, pittoreske plekken, gezelligheid en een uitgesproken hekel aan wintersport. Een mooie match, want ik hou erg van skiën, winterwandelingen en culturele ontdekkingen. Klinkt als een lekker contrast…

Maar wat blijkt? Innsbruck maakt het verschil, of beter gezegd heft het verschil! Want ‘het macht kein flaus aus’ of je interesse uitgaat naar de beste bierstube, hipste hangout of epische hike, of ultieme piste. Over outdoor activiteiten, skigebieden bij Innsbruck heb ik een separaat artikel geschreven. Deze Oostenrijkse stad is veel meer dan een wintersportbestemming of citytrip alleen, dus maak er met je beste vrienden een mooi weekendje stad en sneeuw van.

Apfelstrudel Innsbruck
Apfelstrudel café, Jody en Laura

Innsbruck sightseeing

Waar ligt Innsbruck ook al weer?

Deze middeleeuwse stad in Oostenrijk is de hoofdstad van de deelstaat Tirol. Innsbruck ligt aan de ijsblauwe rivier de Inn en is vernoemd naar de Innbrücke: letterlijk en figuurlijk een brug tussen het lager gelegen historische centrum en het hoger gelegen upscale Innsbruck. Omgeven door indrukwekkende bergen ligt dit wintersportoord er aanlokkelijk bij. Tip: in de decembermaanden worden er veel kerstmarkten georganiseerd en is de stad prachtig verlicht, dit is dan ook de beste tijd voor een vakantie Innsbruck.

Wat is er allemaal te zien en te doen in Innsbruck?

Ontdek de stad met deze stadswandeling

Dit alpenjuweel is het beste te voet te ontdekken. Maak daarom een stadswandeling langs onderstaande hoogtepunten. Start je tour bij het Marktplatz. Pal aan de stromende rivier lachen de gekleurde huizen van Sint Nikolaus aan de fameuze Innsbruck je tegemoet. Op een mooie dag kun je op het zonnige terras van Marktplaz een complete marktplaats van mensen aan je voorbij zien gaan.

Markthal: puur Oostenrijks

Met uitzicht op het kleurenpalet van Nikolaus kun je op dit terras heel wat uurtjes stukslaan. Bovendien steek je van hieruit zo door naar de Markthalle Innsbruck voor een hapje drankje en een kletsje. Dit is overigens geen trendy streetfood hal, maar echt een authentieke markt voor de dagelijkse boodschappen. Tot tien uur in de ochtend is een klein deel van de markt ingericht voor boeren uit de omgeving. Wip even aan voor verse producten en pak een pintje in het inpandige café.

Markthal Innsbruck
Markthal

Huis met Gouden dak

Vanuit de markt en de Innbrücke wandel je zo het oude centrum- de Altstad- in. Zigzag door fotogenieke steegjes richting het huis met Gouden Dak (Goldenes Dachl): de grootste bezienswaardigheid van de stad. Van een afstand springt de bling je tegemoet, want deze middeleeuwse woning is letterlijk bezaaid met 2.657 vergulde dakpannen.

Maria Theresienstraat: must

Vanuit het Gouden dak struin je zo door naar de stadstoren en Maria Theresien straat. Deze stadsader loopt praktisch van de ene naar de andere kant van het oude centrum. Met zijn barokke architectuur, paleizen in pasteltinten, monument in de vorm van een naald geeft de barokke boulevard een beetje een sprookjesachtig gevoel. In de zomermaanden is het hier goed toeven op het terras, maar zelfs op een mooie dag in vroeg maart, zit je hier in de zon lekker beschut.

 • Souvenir tip: wil je eens iets anders meenemen voor het thuisfront dan een koelkastmagneetje? Op naar houtsnijwerk winkel aan de Kiebachgasse. Deze is bezaaid met allerhande snuisterijen en kerststallen plus aanverwante decoratie.
 • Culturele tip: In deze zelfde straat wordt momenteel een middeleeuws huis compleet gerestaureerd. Neem gerust een kijkje als de deur openstaat. De wenteltrap en fontein zijn verbluffend.

  Ontdek Innsbruck
  Marietheresien straat

Meer Bezienswaardigheden in Innsbruck bezoeken?

In het oude centrum om de hoek van the Golden roof house ligt het Volkskunstmuseum met de als hoogtepunt de Hofkirche. De kerk is gevuld met beelden: maar liefst achtentwintig wachters van brons. Om die reden heeft hofkerk de bijnaam “Schwarzmanderkirche” (Zwartemannenkerk) gekregen. De manhoge zwarte mannen bewaken het (lege) grafmonument van keizer Maximiliaan I.

Keizerlijke Hofburg: Sissy paleis

Altijd al eens een paleis in Sissy stijl willen bezoeken of even in de voetsporen van de Habsburgers willen treden? Grijp je kans en bezoek het paleis Hofburg. Samen met de Wiener Hofburg en Schloss Schönbrunn in Wenen wordt Hofburg gezien als één van de belangrijkste culturele complexen van Oostenrijk. Pronkstukken van deze parel zijn: De ‘Riesensaal’, ‘Gardesaal’, ‘Lothringen-Zimmer en het ‘Kaiserin-Elisabeth appartement met bijzondere stoffen. Helaas mag erbinnen niet worden gefotografeerd dus foto’s ontbreken.

Hoftuin: oase van groen

Deze weelderige tuinen van 10 hectare grenzen aan de Hofburg, pal naast het station van de Nordkettenbahn. Een heerlijke plek in de zomer om te chillen met een goed boek of te genieten van de stilte in de stad. De hoftuin dateert al uit de vijftiende eeuw en was destijds alleen toegankelijk voor royalty’s. Gelukkig kan iedereen nu gratis van deze oase genieten.

Paleis van kristal

Een heel anders soort paleisje is het Innsbruck Swarovski Crystal World in Wattens net buiten Innsbruck. Dit museum annex winkel van Swarovski is gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van deze Oostenrijkse kristal gigant. Van buiten een markant gebouw, en van binnen goed gevuld met snuisterijen en grote objecten. Wellicht is dit niet ieders cup of tea, maar het is wel weer eens iets anders.

Bergisel springschans: Olympische tempel

Tegen een luttele toegangsprijs een kijkje in de wereld van Olympische atleten nemen? Deze stads icoon bijgenaamd de ‘Cobra’ van architect Zaha Hadid is meer dan 48 meter hoog. Ooit gebouwd voor de Olympische spelen, nu het thuis van  schansspringers. Toernooien zoals het Vierschansentoernooi worden hier georganiseerd, maar ook gewone stervelingen zijn welkom op de springschans. De schans is vaak geopend voor toeristen. Een groot pluspunt is het uitzicht op Innsbruck vanuit het café. Hoe kom je er? Pak tram 1 richting Bergisel ski jump.Skiscchans Innsbruck

Nordkette: zweven boven Innsbruck

De Nordkette ligt op bijna 3000 meter en bestaat uit de Seegrube, Hafelekar en de Karwendel bergketens. Vanuit het centrum van de stad zoef je in 30 minuten omhoog naar de bergtoppen van de Nordkette: de ‘top van Innsbruck. Alleen al de rit in de gondellift van Franz Baumann is een feestje met een view.

Bovenop wacht -met helder weer- een 360 view over de Alpen. Plof neer op het terras met een kop koffie,  of stap op de lange latten. Het skigebied van 11 km is klein maar fijn en blikt uit over Innsbruck. Entreeprijs voor de Nordkettenbahn is met 45 euro aan de maat, gelukkig biedt de Innsbruck Card korting.

Nordketten Innsbruck
Nordkettebahn
Nordketten Innsbruck
Nordketten

Slot Ambras: rariteitenkabinet en kasteelpark

Slot Ambras
Ambras

Schloss Ambras is een sterk staaltje renaissance kunst omgeven door een barokke tuin. Het slot ligt boven op een heuvel in de wijk Amras en is in opdracht van aartshertog Ferdinand de tweede van Oostenrijk gebouwd als dependance voor zijn wapenarsenaal. Het kasteel staat dan ook vol met wapens, kunstschatten en maffe objecten. Zijn verzameling is een heus rariteitenkabinet. Zelf heb ik het interieur niet kunnen bewonderen wegens sluiting i.v.m. Covid, maar het slotpark met uitzicht op het slot alleen al is een bezoekje meer dan waard. Ambras is eenvoudig met tram 3 en 6 of bus lijn C bereikbaar.

Audioversum: museum voor luistervinkjes

Moet je horen, dit museum is een soort science museum zoals Nemo maar dan gericht op audio. Audioversum is interactief, dus objecten mogen worden aangeraakt, gevoeld en bovenal worden beluisterd. Dit museum is bovenal leuk voor families met kinderen en de ideale besteding op een regenachtige dag.

Innsbruck Card: geld besparen en meer uit je weekend halen!

Welke activiteiten je ook gaat doen? Maak gebruik van de Innsbruck Card. Inclusief gratis activiteiten, musea, bezienswaardigheden, kabelbanen, openbaar vervoer en meer. De aanschafprijs van deze kaart is omstreeks 45 euro, maar met zoveel gratis bezienswaardigheden heb je dit er na een dagje al uit.  Handig: veel hotels bieden bij verblijf een zogenaamde Welcome Card aan: een kortingskaart voor bezienswaardigheden en gratis activiteiten, OV en liften.Innsbruck stad

Waar eten en drinken in Innsbruck?

 • Apfelstrudel café Kroell bakt ze bruin! En dat heb ik het over meer dan 20 soorten apfelstrudel. Van klassieke tot en met hartige strudels. Erg geinig al zijn de strudels zijn wel vullend. Je kunt hier een hele middag op skiën. Deze klassieke Oostenrijkse lekkernij moet je sowieso eens gegeten hebben.
 • Café Sacher. Pal naast Hofburg zit het nostalgische Sacher. Hier kun je terecht voor de originele Wiener Sachertorte. Een delicatessen uit hotel Sacher in Wenen en dat zonder naar Vienna af te reizen.
 • Restaurant Olive: Overheerlijk vegan en vegetarisch dineren en lunchen. De kaart is niet enorm, maar er is meer dan genoeg keuze. De keuken is Europees, mediterraan. Alle gerechten zijn vers bereid met eerlijke ingrediënten en aardige service.
 • aDlers hotel: rooftop dining. Het restaurant van dit design hotel staat garant voor een diner op grote hoogte en op niveau! Met uitzicht over Innsbruck prik je zo de verfijnde gerechten in een kekke omgeving. Tevens kun je hier op het terras terecht voor een cocktail of koffie. Overigens zijn de prijzen voor een diner zeer schappelijk.
 • Adlers Innsbruck
  Adlers Innsbruck
 • Olive Innsbruck

Tip: zin in een zonnig terras met 360 view? Op naar Bar 360: op het dak van winkelcentrum Rathausgallerien in de Maria Theresien straat. Met uitzicht rondom zit je op het kleine terras van deze rooftopbar als god in Tirol. Echter, het terras is vrij krapjes, en de drukte kan behoorlijk oplopen dus wees er tijdig bij.

Dit is de plek om met je lief de zon samen te zien ondergaan. Snoezig Innsbruck blijkt de perfecte combinatie van stad en natuur. In de zomer is het hier heerlijk wandelen in de bergen en in de winter suis je zo met ski’s en al de stad in voor een Aperol op het terras of apfelstrudel met een kop thee.

Dol op de bergen? 

Overnachten in de franse Pyreneeën| les Deux Vallées

Leave a Response