Vakantie met kinderenVakanties dichtbij

Het beste van de franse Pyreneeën met kinderen

Pyreneeën met kinderen

Dingen om te doen in Hautes Pyrénées

Waanzinnige natuur in Frankrijk

De Haute Pyreneeën Frankrijk staan vooral bekend om de reusachtige berg de ‘Pic du Midi’ en de Tour de France. Maar wist je dat deze streek jong en oud heel veel te bieden heeft? Kleine en grote avonturiers kunnen zich hier helemaal uitleven. In de bergen pal op de grens van Zuid-Frankrijk en Spanje wacht de Disney-onder de natuurparken: Les deux Vallées in de Pyreneeën. De twee valleien van Aure en Louron zijn een bron van entertainment en natuurschoon ineen.
Wat te doen in Hautes Pyrénées

Dit is er eentje voor op de familie bucket list

Wat de Hautes-Pyrénées vooral zo tof maakt is de verbluffende natuur. Maar ook de diversiteit aan uitstapjes met kinderen is groots. Van chillen in 1 van de vele hot springs of spa, via paardrijden of mountainbiken door de bergen. Daarbij kun je hier raften tot de max. Het summum van een vakantie Les deux Vallées volgens onze meiden van 7 en 10? Een hike met Husky’s! Ook op cultureel en culinair gebied heeft Les 2 Vallées genoeg hoogtepunten te bieden. Dus gooi de 2 Vallées zeker in je reis-emmer.
Wandelen met husky's

Met je hoofd in de wolken

De 2 valleien (dorpen Piau, Saint-Lary, Arreau, Peyragudes, Loundenvielle) in de Haute Pyreneeën liggen op zo’n 1600 meter. In de winter is dit een skiparadijs, en in de zomer is dit dit het walhalla voor ondernemende vakantiegangers. Met zoveel goede wandel en fiets-routes is het altijd prijs. En zelfs als je niet sportief bent is het hier goed smullen. Van heerlijke terrassen, warmwaterbronnen, en een oogverblindend uitzicht.
Franse bergen met kinderen

Zonbestemming!

Zoek je een warme, zonnige bestemming? Met meer dan 2000 zonuren per jaar is les deux Vallées 1 van de zonnigste bestemmingen van Zuid Frankrijk. En het fijne is: in de avond koelt het hier lekker af, overdag krijg je de (open) airconditioning cadeau, en er waait vaak een fris briesje. Er zijn genoeg meertjes en zwembaden om bij af te koelen. Ook fijn: een plekje voor je handdoek ‘reserveren’ is niet nodig. Natuurlijk zijn er wel toeristen. Maar gelukkig is deze regio in Zuid Frankrijk majestueus… niet massaal.
Wandelen in de pyreneën

Wat te doen in de Haute Pyreneeën?

Een wandeling met Husky honden
Maak een slee of wandeltocht met Husky honden! Stap in een slee, of maak onder begeleiding van een gids een hike met een troep Husky’s. Doe een tuigje aan, stap door berg en dal en geniet van de natuur. Juup: “Mijn Husky hond Coyote luistert heel goed, is super lief en loopt niet door plassen. Jammer dat we ‘m niet mee naar huis mogen nemen”. Minpunt: de tour zelf duurt maar een uur. De informatie vooraf is wat langdradig, neemt veel tijd in beslag. Toch is dit een coole activiteit. Een hike of sleetocht met Husky honden is het hele jaar door te boeken bij ‘Sherpa chiens’ in Loundenvielle.
Wandelen met husky's

Pro-tip: Pass Pyrénées 2 Vallées

Reisachtig heeft alle familiefavorieten vast voor je op een rijtje gezet. Maar welke sights je ook gaat bezoeken, of wat je ook gaat doen…. loop eerst even lans 1 van de velen ‘offices de tourisme’ in les 2 Vallées. Hier kun je voor 3 Euro een ‘Pyrénées 2 Vallées’ kortingspas kopen. Deze prepaid annex Bonuskaart geeft minstens 10% korting op onderstaande en nog veel meer toffe dingen, restaurants. Ideaal voor Hollanders!
De franse Pyreneeën met kinderen

Raften als een raket

Stap rustig in een raft en ga zoals onze gids annex entertainer Alex zou zeggen: “En Vacance”…Maar dat is een leugentje. Want raften is werken. Peddelen, remmen, sturen en opletten. Ga de rivier bewapend met zwemvest en peddel te lijf en vlieg als een kogel door het water. Verfrissend! En nee mama’s, deze activiteit is volkomen veilig voor kinderen. Pip:”Raften is super spannend, in het begin een beetje eng. We zijn ook uit het raft gegooid lachen joh, o en je moet wel bukken voor takken’. Raften kan meerdere malen per dag bij Loisirs Aventures in Saint- Lary Soulan.
Raften in Frankrijk

Te paard door een ansichtkaart

Samen met de hele familie rossen door de bossen? Dat Kan. Stap op een paard of een pony en hobbel rustig door berg en dal. Voel je de prins op het witte paard en stap door picture perfecte Arreau. En je hoeft er niet voor te kunnen rijden. Zelfs anti- paardengek- Robbert vond deze buitenrit leuk en relaxt. Juup: “Ik heb op een pony gereden. Had ook een appel meegenomen maar hebben deze verdeeld. Er zijn 12 paarden en anders worden ze jaloers’. Zelf een ritje maken? Dat kan bij ‘Les Sabots de L’Estos’ in Arreau.
Paardrijden met kinderen Frankrijk

Hemelse Spa? Welja!

Deze streek staat bekend om zijn vele goede spa’s. Maar o la-la-wat is het heerlijk in de Balnea Spa. Er zijn 4 verschillende binnen en buiten baden. Het water is heerlijk warm en het uitzicht op de bergen is fantastisch. In de vakanties is de vakanties is het hier druk, dus je zit er dan iets minder zen bij. Tip voor heren: trek je strakke Speedo uit de kast, shorts zijn niet toegestaan. Niet alle baden zijn toegankelijk voor kids. De Balnea Spa in Loudenvielle. Pro tip: ga vooraf lunchen in het goede bijbehorende restaurant. De spa is dagelijks vanaf 14.00 geopend.
Warm water bronnen Pyreneeën

Overweldigende natuur: Néouvielle National Nature Reserve

‘WOW’ Als er 1 woord is om dit natuurpark te omschrijven dan is het dit. Dit massief ligt op 1800- 3091 meter hoogte. Dit reservaat is een aaneenschakeling van high altitude meren (70), en reusachtige pieken graniet. De natuur is hier sprookjesachtig en mijn favoriete plek in de Franse bergen. Met zijn blauw groene meren, en het grootste waterreservoir van de wijde omgeving: Cap de long. Je kunt hier prachtig wandelen (12 routes). De weg naar het park is wel een beetje eng. Overigens is het park alleen van juni-t.m. sept geopend i.v.m. sneeuw. Parkeren kan bij  Orédon car park.
Stuwdam in de franse Pyreneeën

Onontdekt Arreau is Beau!

Het fijne van deze streek is dat de meeste dorpjes goed bewaard zijn gebleven. De franse revolutie heeft hier niet huisgehouden. Veel dorpen en steden liggen er daardoor nog pico bello bij. Bezoek 1 of meerdere steden zoals Saint Lary, en Arreau.  Tot voor kort had ik nog nooit van deze laatste gehoord. Maar Arreau blijkt echt een vondst.
Dingen om te doen in Hautes Pyrénées
Wandel langs de Neste rivier, richting de gerestaureerde markthal. Loop langs authentieke historische gebouwen. Vooral ‘maison des Lys en maison Ferraud’ springen eruit. Huizen uit de middeleeuwen, secret gardens en statige winkels, gezellige terrassen. Arreau heeft het allemaal. Neem vooral ook even een kijkje bij het Office de tourisme. Een nieuw pand gebouwd door een architect die fan is van Art deco. Knotsgekke design elementen zijn in het hele pand verweven. Boven is een klein museum, leuk voor kids.

Beste Dingen om te doen in Hautes Pyrénées
Maison des Lys

Vogels stelen de show

Showtime! Valken, adelaars, roofvogels uilen en Ara’s zweven door de lucht in beau Arreau. De vogelshow of beter gezegd demonstratie ”Les Aigles d’ Aure’ is spectaculair. De vogels zijn goed getraind, scheren vlak boven je langs. Maar het leuke is dat deze performance behoorlijk spontaan is. Soms vliegen vogels de verkeerd kant op, of blijven wat langer in het luchtruim vliegen. In ons geval was 1 vogel zelfs gevolgen! Iedere show is dus een tikje anders.  De vogels worden goed verzorgd. Minder is dat deze mooie dieren in een kooi leven Alleen tijdens de show zijn ze zo vrij als een vogel…
Zien en doen in de pyreneeën

Bijzondere, onontdekte plekjes

Deze streek in Zuid Frankrijk is ideaal voor liefhebbers van ‘weg van de massa’ toerisme. Hier draait vakantie om kwaliteit oftewel slow tourism. En dat zie je en proef je. Steden, dorpen barsten niet uit de voegen. Het straatbeeld is niet gevuld met AIRBN- trolleys. Gastronomie is divers, super goed en niet duur. Accommodatie is veelal kleinschalig. En hoogbouw? Ski-resorts zoals Peyragudes en Piau zijn er groot mee geworden. Maar in de zomer is het hier lekker rustig en heb je een topuitzicht zonder het prijskaartje.
Wandelen in de franse Pyreneën
Wat zouden wij de volgende keer anders doen?

Mijn pro-tips voor een toffe vakantie? 1 week is te kort. Een volgende keer blijven we dus zeker langer. Dan blijven we langer in natural park Neouvielle. Ook pakken we graag de Pic du Midi een volgende keer mee. Lourdes staat ook nog op ons lijstje.
Praktisch
Hoe kom je in de Hautes-Pyrénées? De snelste optie? vlieg naar Pau, en neem de trein/ bus naar Lourdes. Van hieruit kun je een bus pakken naar de Hautes-Pyrénées. Je kunt natuurlijk ook de trein of auto pakken.
Beste Dingen om te doen in Hautes Pyrénées
Locale producten, gastronomie, en accommodatie in de Hautes-Pyrénées? Here you go!
https://www.reisachtig.com/gastronomie-en-accommodatie-in-de-haute-pyrenees/

Mont-Blanc bucketlist bestemming

Tips les Portes du Soleil- van brouwerij, tot star gazing hotel

 

 

Leave a Response