In de natuur

Kunst in Zweden? Wanås Kons beeldenpark in Skåne!

Beeldentuin Skane

Kunst kijken in Zuid- Zweden?Op naar Wanås Kons

Wat is er nou nog fijner dan de ongerepte Zweedse natuur? Juist kunst kijken in de natuur! Dat kan bij Wanås Kons in Knislinge Zuid-Zweden. Dit kunstmuseum is een beetje te vergelijken met Kröller Müllerpark op de Veluwe, al is deze een stuk groter. Met 3,200 hectare is de wanas. beeldentuin groots opgezet, waardoor er meer dan genoeg ruimte is om afstand te houden In de zomervakantie 2020 is het openluchtmuseum  gewoon geopend voor bezoek. Overigens zijn er ook enkele expo-hallen met toffe kunstwerken. Ook met slecht weer is dit een prima uitje in Zweden.

Art museum Sweden
Kunst binnen en buiten

Koninklijk kasteel

Het centrale middelpunt van de beeldentuin is het 14e eeuwse slot Wanås. Overigens is dit voormalige ford omgebouwd tot aanlokkelijk kasteel, maar deze is in privébezit en daarmee niet toegankelijk voor publiek. Dit imposante kasteel is een juweeltje. Juup (9)’ Het is een koninklijk kasteel, al wonen hier geen prinsessen’.

Slot Wanas
Slot Wanas

Kunstsafari in Wanås Kons

Het park is gevuld met 70 werken van verschillende kunstenaars. Wandel onder de bomen, en probeer zoveel mogelijk werken te spotten, alhoewel dit soms best een zoekplaatje is. Juup (8): ‘Bij één kunstwerk lijkt het wel alsof iemand een enorme bal in de boom heeft geschoten.’ Het leuke van dit kunstmuseum is dat het lekker interactief en speels is. Zo kun je bijvoorbeeld op ‘een gesmolten’ bankje zitten. Kortom: dit is echte doekunst.

Doen in Zweden
Doe-kunst
Things to do with kids Sweden
Chillen in Wanas

Uniek uitje in het bos

Kids-favoriet is: ‘Primary Structure’ van Jacob Dahlgren: een prachtig gekleurd arty (klim)object. Ideaal voor kinderen. Ook de heuse huiskamer in het bos scoort hoge ogen. Mijn persoonlijke favoriet? Dat is de geluidsinstallatie van Marianne Lindberg de Geer genaamd: ‘I am Thinking About Myself’. Deze bestaat uit angstige kinderstemmen die midden in het bos: ‘Mama, mama’ roepen. Welke ouder reageert er nu niet instinctief op dit soort kreten?…een totale mindfuck, want het betreft een geluidsopname. Verdwalen in het bos is praktisch onmogelijk, wel is er geen vaste route waardoor je lekker je eigen plan kunt trekken en eindeloos in het park kunt blijven chillen.

Interactieve kunst
Actieve kunst

Door wie is het beeldenpark opgericht?

Dit is het geesteskind van Marika Wachtmeister: de huidige bewoner van kasteel Wanås. Toen Wachtmeister vanuit New York in 1985 naar Wanås kwam, voelde ze zich behoorlijk verlaten. Daarbij miste ze het bedrijvige Central Park En dus besloot ze om een tentoonstelling op Wanås te organiseren. En zo heeft zij haar eigen arty versie van Central Park ontworpen die uiteindelijk is uitgegroeid tot beeldenpark van formaat.

Wensboom

Onze kinderen vonden ook de ‘Yoko Ono wish Tree geweldig’. Bezoekers kunnen een wens op een kaartje schrijven en deze in de wensboom ophangen. In beeldenpark Wanås Konst kun je makkelijk een halve dag spenderen. Neem je eigen picknick mand mee, of sluimer van boom naar boom. Een relaxte activiteit tijdens je zomervakantie in Zweden.

Yoko Ono Wish tree
Yoko Ono wensboom

Praktisch

Wanås Kons sculpture park ligt op 20 km afstand van Kristianstad, of 20 autominuten afstand van Immeln lake. En is dus uitstekend te combineren met de kanotocht. Wanås beschikt over een hotel en restaurant met terras, dus je kunt hier ook overnachten en lekker lunchen. Check vooraf wel even de openingstijden, het terras sluit namelijk erg vroeg. Een picknickmand meenemen is overigens helemaal een goed idee.

Leave a Response