In de stadVakantie met kinderenVakanties dichtbij

Weekendje Antwerpen met kinderen| Tips

De leukste stad met kinderen in Vlaanderen Antwerpen

Antwerpen met de hele familie? Ontelbaar veel tips voor een weekendje weg!

Ga lekker naar Antwerpen in België. Lekker dichtbij en toch heb je direct het vakantiegevoel te pakken in deze bruisende kinderstad. Hier kan de hele familie zich helemaal gek vermaken Ontdek talloze stripfiguren op de zogenaamde stripmuren, of ontmoet je helden in het Comics museum. Geniet van het 360 uitzicht van het MAS.

Eet luxe frites bij een Chiqueria. Doe mee aan de vossenjacht (stadswandeling) en spot een geheime tuin. Bestorm een eeuwenoude roltrap en ren onder rivier de Schelde door. Ooit een jurk van insecten gezien?… Dan moet je naar het MHKA. Dol op street art? Antwerpen is 1 groot schilderij! Kortom: in Antwerpen valt voor de hele familie veel te beleven. Alle tips Antwerpen staan in deze gratis reisgids met kids.
Antwerpen met kinderen

Op naar Handwerpen!

Reisachtige Laura bezocht Antwerpen samen met Robbert, Pip (10) en Juup (7). Waar komt de naam Antwerpen eigenlijk vandaan vraag Pip uit het niets? Over de herkomst van de naam verschillen de meningen. Volgens de één is de naam afgeleid van ‘Handwerpen’. De legende is als volgt: verslaat de Romeinse soldaat Silvius Brabo een reus en gooit de hand van de reus in de rivier. Echter volgens Freddy Michiels komt het woord Antwerpen voor uit het Keltisch en betekent: ‘Zij die aan beide oevers wonen.

Hoe dan ook Reisachtig en familie starten een weekendje Antwerpen in het reusachtige (11 hectare tellende) Stadspark. Hartje centrum is het hier heerlijk toeven. Wandel, ren en relax in de tuin van Antwerpen.
Speeltuin, parken Antwerpen
Robbert en ik chillen onder een boom. En de kids? Die vermaken zich in de speeltuin. Er zijn schommels, wipwappen, glijbaan, zand-en water-tafel. Juup: ‘Hier kun je klimmen in een spinnenweb…maar dan moet het niet zo heet zijn als vandaag’. Steek vanuit het park door naar de ‘Theaterbuurt’. Maar wij laten de theaters even links liggen.

Tip: neem zeker even een kijkje in de ‘Plantentuin’. Een botanische tuin met kruiden, geneeskrachtige planten en cactus kas. Dit botanische wondertje was ooit een onderdeel van het bijbehorende Sint Elisabeth ziekenhuis. Zoek een plekje onder een boom en droom weg in deze romantische oase.

Stripboeken land België

Vanuit het park wandelen we door langs een heuse stripwinkel Beo. Want als je in Antwerpen bent wil je toch op z’n minst 1 stripwinkel hebben bekeken. Beo heeft een ruim assortiment van comics oude en nieuwe stijl. Van Suske en Wiske, Guus Geluk tot Marvel strips.
Strips in Antwerpen

Historische wijk

Van hieruit hobbelen we door de picture perfect historische straatjes naar de oude Markt in de historische wijk. Deze markt lijkt zo te zijn weggelopen uit een Rubens schilderij…al moet je de toeristen even weg denken. Op de Grote Markt gaan wij van start met de vossenjacht; oftewel Expeditie A. Dit is een speur- en doe tocht. Download Expeditie A, of haal het boekje Expeditie A op bij het VVV.

Stadswandeling Antwerpen met kinderen

Het boekje is prachtig vormgegeven en staat vol met leuke weetjes en opdrachten. De speurtocht duurt ongeveer 3 uur, of iets langer met koffiestops . Max 5 km.Onder leiding van Vos Antigoon ontdekken wij de stad. Ik ben best vaak in Antwerpen geweest, maar deze expeditie heeft mij verrast. Heb heel wat nieuwe plekken ontdekt. Daarbij hebben we genoten van alle opdrachten, weetjes en de stad zelf natuurlijk. Daarom heb ik de expeditie even voor je op een rijtje gezet.
Stadstour Antwerpen met kinderen
De tocht begint op de Grote Markt. Hier barst het van de mooie gildenhuizen. Pronkstuk van de markt is het Stadhuis. Deze staat al enige tijd in de steigers. Op de grote markt gaan we op zoek naar de standbeelden van de Gilden. Juist deze staan bovenop de Gulden huizen. Ook komen we heel wat te weten over de Brabo-fontein.
Antwerpen met kinderen
Van hieruit hossen we door naar de Handschoenmarkt. Hier staat de oudste kerk en met 123 meter tevens de grootste kerk van de stad: ‘Onze Lieve Vrouwekathedraal’. Weetje: de bouw van de kathedraal heeft maar liefst 169 jaar en heel wat bloed, zweet en tranen gekost. De kerk staat op de UNESCO lijst.

Kunst in Antwerpen
Nello en Patrasch

Toch is het mooiste van de Handschoenmarkt volgens Pip en Juup niet de kathedraal, maar het beeld van Nello en Patrasche. Dit beeld van Batist Vermeulen verwijst naar een bekend boek. Nello en Patrasche: over een weesjongen en zijn trouwe viervoeter. Dit boek is overigens een hit in Japan. Maar wij hadden hier nog nooit van gehoord. O en natuurlijk moet je ook de mooie waterput even bewonderen. Deze is afgewerkt met prachtige smeedijzer.
Antwerpen met kinderen
Vervolg je weg naar de Groenplaats. Middenin dit gezellige plein staat het standbeeld van Rubens. (1840). Pip: ‘Hij ziet er niet uit als een schilder, maar als je goed kijkt zie je een schilderspalet onderaan zijn voet’. Weetje: Rubens is de eerste Antwerpenaar waarvoor een standbeeld is gemaakt. Aan de Groenplaats ligt overigens ook een Hilton Hotel. Ooit een warenhuis: Grand Bazar, nu een beschermd gebouw

Niet te missen: de Vlaaikensgang

Let op: deze steeg loop je zo mis als je niet oplet. Wij liepen praktisch straal aan deze steeg -of nou ja-, eigenlijk meer een hofje voorbij. Sla bij de Pelgrimstraat Koornmarkt een klein gangetje in. Een te gek steegje uit de 16e eeuw genaamd de Vlaeykensgang. Zo genoemd omdat hier vroeger heel wat vlaaien en wafelbakkers zaten. Het steegje is een weerwar van poortjes, restaurantjes en prachtige doorkijkjes. Juup: ‘Waar zijn al die koekenbakkers dan eigenlijk gebleven?’…
Verborgen plekken in Antwerpen

Geheime tuin

Tegenover het plein ligt museum Plantin. Dit prachtpand was ooit het huis van drukker Plantin Moretus. Nog altijd pronken hier ’s werelds oudste drukpersen. Expeditie A loopt dwars door het museum, trekt je zo de binnentuin met wow factor in. Dit juweeltje is gratis toegankelijk. Wat een super plek om in de binnenstad zo’n geheime tuin te creëren.
Geheime tuin Antwerpen

Suske & Wiske in de Ridderstraat

Maar wij blijven niet al te lang hangen, het avontuur lonkt. De expeditie brengt ons naar de korte Ridderstraat. En nee, de naam verwijst naar de lengte van de straat niet naar een ridder. Ergens in een verdomhoekje van de Ridderstraat spot Juup 2 bekend stripfiguren. Suske en Wiske vliegen aan onze neus voorbij. Pip’ Wow echt heel mooi gemaakt’.
Suske en Wiske stripmuur Antwerpen

Leuk plein met terrassen

Het Maarten Luther plein heeft niet alleen veel groen, maar is omgeven met leuke cafées. Vooral in de lente, zomer of najaar is het hier heerlijk chillen. Wij ploffen neer aan het zogenaamde Stilte tuin en genieten -niet in stilte- van ijsthee. Overigens zijn hier meer local families te vinden dan toeristen. En dat is wel zo gezellig.
Leukste plein in Antwerpen

Street art ‘de Bruiloft’

Na een drankje, en wat rust kun je er zo weer tegenaan. Dus zet je doppen maar eens goed open, aan het einde van de Muntstraat wacht een zoekplaatje. Waar is Wally is er niets bij…Probeer maar eens alle figuren te ontwaren in muurschilderij ‘de Bruiloft’. Van deze muur word je nog vrolijker. Wij dartelen in ieder geval weer vrolijk verder.

Streetart Antwerpen
De Bruiloft

Geheime tunnel met roltrap

Loop door naar het mooie plein Sint Jansvliet. Tijdelijk is het plein een beetje een bouwput. Op het plein speuren we naar de ingang van een geheime tunnel uit 1933. Genaamd de Sint Anna voetgangers tunnel. De ingang ligt verscholen in een gebouw dat nog het meeste lijkt op een cinema uit de jaren 30. Loop naar binnen, stap op de roltrap en zoef (loop of fiets) door de ondergrondse tunnel.
Antwerpen Scheldetunnel
Deze voetgangers tunnel is 500 meter en loopt onder de Schelde door. De tunnel loodst je van de rechter naar de Linkertunnel. Super cool…letterlijk en figuurlijk. In de zomer geeft de tunnel een hoop verkoeling, overige maanden is het hier iets te fris. Dus neem een jasje mee. De roltrap is van hout, en omzoomd door authentieke tegels uit de jaren 30. Juup: “Je kunt heel hard zingen in de tunnel, die galmt een beetje mee’.
Onontdekt Antwerpen
There is a light at the end of the tunnel…Aan het einde van de tunnel wacht een prachtig uitzicht op de Schelde en de stad. Aan de linkerzijde van de oever ligt ook een leuke speeltuin. Er zijn enkele terrassen. Do as the locals do. Neem je picknickmand mee en geniet. Deze plek lijkt bijna niet bij de stad te horen. Het is hier erg rustgevend, het uitzicht lacht je tegemoet.
Antwerpen parken

Wandelboulevard

Wij duiken de tunnel weer in en steken de Plantinkaai over. Flaneer over het zogenaamde wandelterras: een soort boulevard. Aan deze loopbrug ligt ook het bekende ‘Zuiderterras aan de Schelde’. Destijds een pleisterplek van tutti Antwerpen. Het terras blijft een mooie plek voor een drankje met zeezicht…of nou ja Rivierzicht. De Schelde mondt 80 km verderop pas uit in zee.
Antwerpen aan de Schelde

Vleeshuis: last stop stadswandeling

Vanuit de Schelde steek je door naar de laatste stop van expeditie A: het Vleeshuis. Dit gebouw ziet eruit als een kerk, maar was in de Gouden eeuw een vleesmarkt. Verschillende  slagers deden hier goede zaken. Dit was dan ook de enige plek in Antwerpen waar vlees mocht worden verkocht. De gevel is opgebouwd uit rode en witte bakstenen. Deze wisselen elkaar af, en worden daarom ‘speklagen’ genoemd.

Het Vleeshuis is omgebouwd tot een museum, en ligt nabij de Grote Markt: het begin van expeditie A. Wij laten deze even links liggen, halen nog een extra ijsje en marcheren door naar de wijk Zuid en de eilanden. Een enclave van toffe musea! Regenachtige dag? Duik het museum in! Tip: eerste woensdag van de maand zijn de musea gratis toegankelijk.

Antwerpen met kinderen
Begin of einde van voetgangersterras

Winkelen op de Meir

Weetje: de naam Meir komt van meer: vroeger was de Meir een houtmeer: een meer waarin hout nat gehouden werd om er meubels van te kunnen maken. Nu is de Meir een zee van winkels en mensen. Dit is de meest populaire winkelstraat van Antwerpen en wellicht van het hele land. De Meir is de verbindende factor tussen het CS en de oude stad. Alle grote merken hebben op deze winkelboulevard een vestiging.
Winkelen in Antwerpen

Even afkoelen in Antwerpen?

Hartje zomer in Antwerpen en erg warm? Ga naar park Spoor Noord. Dit voormalige spoorwegterrein is omgetoverd in 1 grote groene playground! Er is ook een skatebaan en je kunt er ping pong spelen…wel even je eigen batjes meenemen. Bij mooi weer is het goed afkoelen in de fonteinen. En terwijl de kinderen lekker spelen in het water, kunnen de ouders even bijkomen in de strandbar. Cheers!
een weekend in Rotterdam

Stripmuren route: Muurvast

In deze reisgids Antwerpen wil ik nog even een tip meegeven. Kun je net als wij geen genoeg van street art krijgen? Download de museum App Antwerpen, of download de route op stripmuren.be. Overigens: in de museum App zijn heel veel leuke wandelroutes opgenomen. De Stripmuren wandeling is 3 k.m lang en loopt langs de leukste strips. Het leuke is dat de meeste cartoons zijn gemaakt op grauwe of verwaarloosde plekken in de stad. De cartoons brengen leven in de brouwerij.
Stripmuren Antwerpen
Sommige muren laten zich wat lastig vinden. De tip van Pip “Maak een stripmuren spel. Verdeel je familie in teams en kijk welk team als eerste een stripmuur weet te vinden. Hier kun je 1 punt mee winnen. Het team met de meeste punten aan het einde van de route heeft gewonnen, team Mama en ik in dit geval”. Welke strips zijn er zoal te zien? Jommeke van Neys, Deugden en Ondeugden van Joost Swarte en nog veel meer.

Antwerpen met kinderen
Muurvast: stripmuren route

Meer weekendjes weg met kids? Wil je niet te ver weg, maar toch iets heel anders doen?

https://www.reisachtig.com/weekendje-rotterdam-met-kids/

Eten en slapen in Antwerpen met kinderen?

Bakje koffie? Koffiebars Antwerpen!

Machtig Mechelen- 32 tips

1 Comment

Leave a Response