Bazel hoogtepunten

Waarom Bazel met kinderen bezoeken? 13 Tips

Weekendje Bazel met het gezin? Dit zijn de hoogtepunten! In één weekend drie landen ontdekken? Op naar Bazel! Dit is waar Zwitserland, Duitsland en Frankrijk samenkomen. Dat betekent: drie keer zo veel nationaliteiten, en daarmee dubbel zo veel reuring. Dit multiculturele stukje Zwitserse is duidelijk geen openluchtmuseum. In buzzy Bazel wordt echt geleefd en met volle teugen genoten. Al helemaal in de zinderende zomer als de Rijn en de terrassen lonken.

Wat maakt Bazel nu zo bijzonder? Het historische centrum is autoluw, je wordt er dus niet voor de sokken gereden. Zeker met kinderen is dat wel zo relaxed. Veel bezienswaardigheden liggen op loofafstand van elkaar. Tevens is de stad doordrenkt met kunstwerken, moderne architectuur, groenplekken en terrasjes. Samen met Robbert, Pip (13), en Juup (10) hebben wij tijdens onze rondreis Zwitserland genoten van een stedentrip Bazel, onze ervaringen wil ik graag met iedereen delen.

Zomer in Bazel
Sightseeing in Bazel

Basics Bazel: de feiten op een rijtje

Laten we even beginnen met de basics. Basel is de derde grootste stad van het land, en wordt gezien als de culturele hoofdstad van Zwitserland. Met maar liefst 40 verschillende musea inclusief het grootste kunstmuseum van Zwitserland is dit een welverdiende claim to fame.

De Rijn split de stad in twee delen. Aan de ene oever ligt Groot Bazel: het oude centrum met Basel’s blikvanger de Munster, het marktplein met rode raadhuis en Jugendstil architectuur. Aan de andere kant van de oever wacht Klein Bazel: een industriëler en stedelijker stadsdeel met eigentijdse architectuur, en torenhoge rijen kantoorpanden: niet voor niets is Basel de bakermat van de financiële en farmaceutische sector.

Basel ligt op zes uur rijden van Nederland en is de ideale stedentrip, een weekendje weg of als tussenstop op weg naar Italië.  Bovendien ligt Bazel op twee uur rijden van elegant Montreux. Beide steden verschillen een wereld van elkaar en zijn uitstekende combinatie tijdens een vakantie Zwitserland met kinderen. Mooi meegenomen: bezoekers aan Bazel ontvangen bij verblijf de Basel Card. Deze geeft 50% korting op musea en gratis OV in de stad.

Zien en doen met kinderen in Bazel Zwitserland

Zwemmen Bazel Rijn

Mittelere Brücke

Maar liefst vijf bruggen overspannen de Rijn, waardoor je zo van Gross- naar Klein Basel kunt oversteken. Het boegbeeld onder de bruggen is de Mittelere Brücke. Deze knappe knoeperd ligt pal in het centrum en is de poster boy van de stad. Zeker in de zomermaanden stroomt Bazel samen aan de oevers van de Rijn. Trappen, en stadsstranden: iedere vierkante centimeter wordt benut. De Baselse sfeer is vergelijkbaar met Berlijn.

Zwemmen in de Rijn met Wickelfisch

Maar ook in de rivier zelf is het een drukte van belang. Suppen, tuben, kayak maar bovenal heel veel mensen laten zich vervoeren door het snelstromende water tussen de schepen. Op veel plekken staan verkeersborden waarop aangegeven staat welke plekken min of meer zwemveilig zijn. In Bazel is ‘Rijnzwemmen’ echt een dingetje.

Er is in Basel zelfs een speciale waterdichte tas voor ontwikkeld: de zogenaamde Wickelfisch oftewel de Wikkelvis. Kleding en waardevolle spullen gaan in de tas, evenals een flinke hap lucht waardoor de tas als drijver functioneert. Overal steken deze kleurrijke ballonnen de kop op in het water. Veilig en handig, alhoewel ik met kinderen liever aan de zijlijn blijf staan is dit een gaaf gezicht.

Typisch Bazel: zwemmen in waterfontein

Do as the locals do. Het klinkt een beetje mal, maar heb toch echt met eigen ogen families in een waterfontein zien springen. Bij navraag aan locals betreft het een Baselse traditie. Baden in fonteinen is toegestaan (niet voor dieren). Zeker met kinderen is dit leuk, en een stuk veiliger dan zwemmen in de Rijn. De mooiste ‘zwemfonteinen’ zijn.

  • De fontein voor het Kunstmuseum met beeld van Alexander Zschokke. De locatie is niet ideaal, museumbezoekers lopen immers in en uit, maar met formaatje zwembad is dit de place to be voor iedereen.
  • De Gemsberg fontein. Achthoekige zwemplek midden in de pittoreske oude stad.
  • Op de top van de Spalenberg wacht een heus ‘ijsbad’,  vanwege de schaduwrijke ligging.
  • In St. Alban-Vorstadt naast de Wettseid brug ligt de meest populaire fontein van formaat. Plons ze!Baden in Bazel

Maak een stadswandeling langs highlights

Een van de leukste dingen om te doen in Bazel met kinderen is het maken van een stadswandeling van Klein- naar Groot Bazel. Te voet zie je meer en je kunt je eigen koers en daarmee tussenstops bepalen. Zoals gezegd is het in het autovrije, historische stadscentrum heerlijk struinen.Bazel weekendje met kids

De meeste mensen stomen door richting de Münsterplatz: bovenop een heuvel in de Altstadt van Grossbasel rondom de gotische kathedraal de Munster. Tip: vanaf de achterzijde van de Munster is het uitzicht over de stad prachtig. Zigzag door de pittoreske kleurrijke straatjes met Jugendstil en vakwerkhuizen. Sommige panden dateren zelfs uit de twaalfde eeuw.Raadhuis Bazel

Dol op historische gebouwen? Loop dan zeker even langs het stadhuis: Rathaus van Basel op de Marktplatz. Met zijn knalrode bakstenen, versierde gevel en dak is dit één van de kleurrijkste en markante gebouwen van Basel. Af en toe is het mogelijk om  een rondleiding te volgen. Maar het binnenplein is sowieso op werkdagen geopend voor publiek. Dus pak deze even mee.

Wij starten onze wandeltocht in Klein Bazel bij museum Tinguely met beelden, installaties en foto’s. De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely is bekend geworden door zijn bewegende metalen installaties vergelijkbaar met Ile de Machines in Nantes. Het Tinguely museum is één van de best bezochte musea van Basel. Vreemd genoeg bewegen de kunstwerken niet. Wil je het werk van Jean in actie zien? Wandel langs de Rijn in 25 minuten naar de Tinguely brunnen op het Theaterplatz in het oude centrum.

Tinguely Fontein Fun!

Met kids kun je hier zo een kwartier stukslaan. In de vijver spuiten, draaien piepen en kraken zeven verschillende bewegende sculpturen van metaal. Overigens is dit Basel’s best bekeken openbare kunstwerk. In de zomer nodigt de vijver uit om in te spelen, maar dat is helaas niet de bedoeling, maar zoals gezegd zijn er met meer dan 150 fonteinen in de stad opties genoeg.

Even voorbij de Tinguely brunnen loop je zo (voor de ingang van het theater tegen het manhoge werk Intersection van Richard Serra aan. Platen staal vormen samen een soort mini doolhof. Wij vonden vooral de akoestiek erg bijzonder. Dus test deze vooral even uit.

Zien en doen Bazel

Tinguely fontein

Bazel met kinderen

Wetpark

Van hieruit wandel je zo door naar het Wetpark. In dit kleine, fijne parkje met geinige banken omringd een rond witte hek wild een groepje bomen. Je zou het wellicht niet direct zeggen, maar dit is geen hek- maar een kunstwerk van de de Baselse kunstenaar Erik Steinbrecher. Geinig. Sowieso is dit een leuk parkje om even op een terrasje te zitten, of op een bankje onder de bomen.

Steetart: kunst ligt op straat

Deze studentenstad barst van de artistieke uitspattingen, en dat maakt de stad lekker expressief. Dus als je toch aan de wandel bent, pik onderstaande werken dan even mee. Topstuk is het portret van het collectief Londen Police met in de hoofdrol  van de burlesque artist Zoe Scarlett. Deze mural is gemaakt op uitnodiging van de gemeente en is te vinden achter restaurant Harmonie in de Rosshofgasse.

Wall of fame bekijken? De ‘Rockstar’ graffiti in Gerbergässlein in het centrum van Basel is een geliefde INSTA spot onder kids… en volwassenen. Het betreft een gigantische muurschildering van beroemde musici, en rockstars. Mocht je favoriete band er niet tussen staan? Geef het door aan opdrachtgever Bar L’ Unique aan de overzijde van de steeg. Deze wall of fame krijgt regelmatig een update.Steetart in Bazel

Bazel hoogtepunten

Waar overnachten en eten met kinderen in Bazel?

Vegan is nog in opkomst in Bazel, maar er zijn tal van vegetarische restaurants in de stad te vinden. Wil je met kids relaxt eten, en logeren in een smaakvol hotel? Dan is boutique style hostel Silo net wat je nodig hebt. Op loopafstand van de ‘bahnhof’, en het centrum, pal in een opkomende gezinswijk ligt de voormalige graansilo er tof bij.

Voor wie het woord hostel associeert met ‘aftandse budget accommodatie voor backpackers’ heeft het helemaal mis. Zet die alarmbel in je hoofd maar uit, want dit fancy verblijf doet niet onder voor menig design hotel. Deze Silo is dan ook flink door de architect(en) van Harry Gugger Studio onder handen genomen. Materiaalgebruik en vormtaal zijn sober. Beton, staal, glas spelen de hoofdrol. Silo best stay Bazel

Opvallend zijn de ronde raampartijen, en de ronde trap. De kamers zijn ruim en brandschoon. Silo beschikt over een aantal dorms, waar je volgens onze kids in een ‘vierpersoons reusachtig stapelbed’ kunt slapen. Tof! Het hotel is in alle opzichten eigentijds. Zo kun je vooraf online inchecken, dus dat scheelt bij aankomst weer tijd en gedoe. Inrichting en ontvangst is praktisch, maar zeker niet ongezellig. Bovendien aan alles en iedereen is gedacht.

Of je nu als hipster, als stelletje, zestigplusser of als complete familie komt logeren. Er is voor ieders wat. Kids kunnen los in de naastgelegen speeltuin met klimmuur. En couples kunnen comfortabel verblijven in een double room. Het vlotte personeel is overigens wel jong, maar zeker niet onervaren. Alles loopt op rolletjes. De verbindende factor? Dat is het gezellige en groene bijbehorend restaurant Soulfood.

In de zomer strijk je neer op het terras, voor een lunch of diner. Het fijne van dit restaurant is dat deze -net als het hostel- gemaakt is voor iedere doelgroep. Of je nu vegetarisch, glutenvrij of vegan eet Soulfood swingt voor iedereen de pan uit. Het menu bestaat uit creatief, smakelijk, en gezond comfort food. Zelfs het kindermenu is niet kinderachtig! Eten drinken in Bazel

Meer doen in Bazel met kinderen?

  • Doorkruis de Rijn met de ferry. Een leuke ervaring met kinderen, en ook nog eens heel voordelig, voor slechts 2 euro kun je een lekker stuk cruisen over de Rijn.

Basel Paper mill museum. Leuk interactief museum. Ga zelf papier scheppen, marmeren, kalligrafie. Leer meer over papier maken boekdrukkunst. Er staan vele mooie oude machines waarvan een aantal nog gebruikt worden. Het museum ligt in de oude stad en vlak bij de Rijn.

  • Struinen door de Merian tuinen: maak een wandeling door deze prachtige tuinen met activiteiten voor kinderen. Hier kun je zo twee uur stukslaan.  Vanuit het centrum van Bazel eenvoudig bereikbaar met tram 14.
  • Bezoek de markthal: vlakbij het station. In het weekend worden er activiteiten georganiseerd, doordeweeks is de basel Markthalle een streetfood walhalla, dus fijn voor groot en klein.

Mooiste wandelingen in Wallis Zwitserland| 7 routes voor alle niveaus

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: