In de natuur

Bontebok National Park| Zuid-Afrika met kinderen

Bontebok National Park is het summum voor een game drive, safari te voet, of op de fiets met kinderen. Bovenal is dit een heerlijk uitstapje in de mooie Zuid-Afrikaanse natuur. Strijk neer met een picknick aan de Breede rivier en laat de bontebokken, zebra’s, herten en andere dieren maar aan je voorbij trekken…

Bontebok in Bontebok National Park
Beehhhhh

Waar ligt Bontebok National Park eigenlijk?

Bontebok Park ligt in de provincie West-Kaap aan de voet van de Langeberg mountains, onder de rook van het stadje Swellendam en Barrydale. Bontebok Park is 1 van de 8 ‘UNESCO Heritage sites’ van Zuid-Afrika. Van alle 18 nationale parken is Bontebok overigens de kleinste in de ‘parken stal’. Het park beslaat 3.500 hectare en is het domein van hoe kan het ook anders de Bontebok!

Waarom is dit natuurreservaat geopend?

Om de met uitsterven bedreigde populatie van bontebokken in de West Kaap te laten floreren is in 1931 het natuurpark geopend. Missie geslaagd! Inmiddels leven er +2500 bontebokken in dit National Park aan de Garden Route. Deze ranke beestjes zijn familie van de antilopen.

Wat te doen in Bontebok Park?

Maak een self drive safari door het park! Stap in je huurauto en ga op zoek naar Bontebokken, 200 soorten vogels en de ‘Cape Mountain Zebra: oftewel wilde zebra’s’. Wat dit safaripark langs de Tuinroute zo uniek maakt, is dat je hier niet alleen vanachter een autoraam van het natuurschoon kunt genieten, maar je desgewenst uit de auto kunt stappen om het wildlife van dichtbij te bekijken.
Bijkomend voordeel van een game drive op eigen gelegenheid is dat je de tijd aan jezelf hebt en net zo lang kunt stoppen om dieren te spotten als je zelf wilt. Zeker met kinderen is dit een verademing. Wil je de Grote Vijf zien? Addo elephant national Park ligt vlakbij Port Elisabeth, en is dus makkelijk mee te pakken tijdens een rondreis Garden Route.

Wildpark Zuid-Afrika
Let’s hike

Safari op de fiets?

Ook leuk: huur een fiets in Swellendam en peddel door het park op zoek naar Bontebokkies. Dit is de ultieme manier om dichtbij de natuur te en in eigen tempo het hele schouwspel in je op te nemen. Uitgefietst? Op naar de Breede rivier park voor een uitgebreide picknick. Bij warm weer is het hier bovendien goed afkoelen geblazen, al is het water wel ijskoud. Voor wie het park liever vanaf de waterkant wil bekijken, is het huren van een kano een prima optie.

Wandelsafari in Bontebok National Park

Daarnaast zijn er in Bontebok National Park verschillende korte (variërend van 2- tot 4 km) wandelroutes uitgezet, zoals de zogenaamde: Acacia trail of de Aloë Vera route. Juist omdat kinderen niet stil- kunnen of willen zitten is dit een unieke manier om het park te verkennen. Wanneer krijg je als kind nu de kans om in een safaripark te voet door het wild te struinen? Er zijn geen gevaarlijke roofdieren waardoor kleine en grote mensen zich hier vrij kunnen bewegen.
Wandel door een woud van aloë Vera, luister naar het geluid van vogels, loop langs de kraal richting de Breede rivier. Dit is natuur op z’n best. Juup (9): de wandeling is leuk, maar je komt te voet vooral vogels tegen. Maar vanuit de auto hebben we wel 16 bokkies gezien. Zouden ze eigenlijk allemaal een naam hebben?’ Dat lijkt me een goede vraag voor de parkwachter, of voor wie het antwoord weet, mag het zeggen….Zuid-Afrika met kinderen

Voor wie is dit wildpark geschikt?

Bontebok national Park is vooral leuk voor jonge gezinnen, rustzoekers en natuurliefhebbers. Voor iedereen die grootscheeps wild wil spotten is dit park minder geschikt. Dit park is kleiner en niet zo spectaculair als Kruger park, of Addo elephant Park maar wel buitengewoon charmant. Overigens kun je hier ook kamperen. Uitgekeken in Bontebok National Park? Op naar uitvalsbasis Swellendam of Barrydale.

Waar Barrydale eigenlijk?

Barrydale ligt nabij Swellendam: op de grens van Overberg en Klein Karoo in de Westkaap van Zuid-Afrika. Pal aan de R 62 lijkt Barrydal uit het niets op te poppen in het landschap. De meeste bezoekers komen hier voor de spectaculaire Tradouwpas. Niet voor niets staat deze weg in de top 10 van mooiste bergpassen in Afrika.Raodtrip Zuid-Afrika

Wat te doen in Barrydale?

Dit dorp is een prima uitvalsbasis om een mooie wandeling in de bergachtige omgeving te maken, over de Tradouwpas te rijden en Bontebok Park (45 autominuten) te bezoeken. Barrydale is kleiner en gemoedelijker dan Swellendam, maar heeft naast overweldigende natuur nog twee culinaire troeven.

Tradouwpas: een must voor de meesten

Sinds de BBC een documentaire over de ‘scenic drive’ over de 3 62 heeft gemaakt komen er steeds meer toeristen op het kleine plaatsje af. Deze schitterende bergpas is de verbindingsbrug tussen Swellendam en Barrydale en is gebouwd door Thomas Bain, de man achter de duizelingwekkende Swartlandpass.

Drink een milkshake in Diesel & Crème

Deze knotsgekke Amerikaanse diner staat bekend om zijn vintage interieur en Insta waardige milshakes. In de tuin ligt een half vliegtuig, een kwart Cadillac en drie benzinepompen uit vervlogen Amerikaanse tijden. Met zo’n uitzicht is het terras behoorlijk vermakelijk. Binnen is het ook een bonte boel, dus plof neer en geef je ogen de kost. Diesel and creme is de crème de la crème onder de milkshakes, dus maak een keuze uit 50 soorten. Succes!Diesel and cremeDiesel and creme

Ga mediterraans Zuid- Afrikaans dineren

Beste restaurant van Barrydale? Dat is Mez Karoo kitchen! Locals uit de omgeving zijn kind aan huis bij dit knusse mediterraans georiënteerde restaurant. Bij Mez is de cuisine dan ook niet mis. Van overheerlijke vegetarische melanzane tot en met verfijnde gerechten voor carnivoren. Het menu is klein maar fijn, vegan en glutenvrije gerechten zijn op verzoek verkrijgbaar. In de zomer is het in de tuin heerlijk chillen, maar binnen is het zeer zeker ook Italiaans gezellig.Italiaans in Zuid Afrika
Samen met de hele familie maakte Reisachtige Laura een roadtrip door Zuid-Afrika. Inmiddels heb ik een complete reisgids Garden route van 16 hoofdstukken samengesteld dus doe er je voordeel mee.
Inspiratie Zuid-Afrika?
Wat te doen in Oudtshoorn aan de Garden Route? 10 tips
Natuur in Knysna| Tuinroute Zuid-Afrika
Waar olifanten spotten in Zuid-Afrika?| Addo aan de Tuinroute!

Leave a Response