In de natuur

Wandelen in Tsitsikamma National Park|Zuid-Afrika

Wandelwalhalla Tsitsikamma!

De naam Tsitsikamma betekent ‘waterrijk gebied’. En dat is precies waar het in dit Zuid-Afrikaanse natuurgebied helemaal om draait. Dit wonderschone marine park zit boordevol wonderlijke flora plus fauna: boven en onder de zeespiegel. En deze is te voet het beste te ontwaren. Wandel langs de adembenemende kustlijn met indrukwekkende rotsformaties en steek door naar ‘de cliffhanger van Tsitsikamma'” de beroemde Stormsriver suspension Bridge. Tsitsikamma in Zuid-Afrika

Wat te doen in Ttsitsikamma park?

De meest populaire activiteit van Tistsikamma is wandelen! Om die reden zijn er in het 80 km lange park nogal wat wandelroutes uitgezet. De meest populaire sight van het park is de ‘Stormsriver Suspension Bridge’ met viewpoint. Deze ‘cliffhanger’ van 77 meter lang, is de oudste hangbrug van Zuid-Afrika en is bereikbaar via de zogenaamde Stormsriver Mouth Trail (2 km). Deze easy one way hike van 20-30 minuten (een uurtje in totaal) is geschikt voor alle niveaus en is zeker met kinderen een aanrader.

Deze wandeling loopt over een aangelegd pad, door bossen en over kliffen met uitzicht op de Indische Oceaan. Met een beetje mazzel kun je zelfs dolfijnen en walvissen spotten. Vanuit de baai, en brug kun je via de ‘Loerie Trail’ doorstomen naar het uitkijkpunt: Agulhas Look Out point. Deze hike is 1 kilometer maar neemt vanwege het steile pad zo een uur in beslag. Terug naar het beginpunt van de wandeling? Neem in dat geval het pad over twee kleinere hangbruggen en loop via het bos terug naar de parkeerplaats.

Tip: Op de hike naar de Suspension Bridge na is de rondwandeling genaamd ‘Blue Duiker trail’ onder korte wandelingen publieksfavoriet. De Blauwe Duiker wandeling van 3,7 km duurt 2-3 uur en is een prima hike met kinderen.

Loerie trail
Wandeling Tsitsikamma park

Suspension bridge South Africa

Meerdaagse wandeltochten

  • The Otter trail: deze trektocht van 45 km duurt 5 dagen (met overnachtingen in hutten). Door het vele stijgen en dalen, is dit een pittige maar ook 1 van de populairste wandelroutes in Zuid-Afrika.
  • Tsitsikamma Mountain Trail. Deze meerdaagse route van 60 km is vergelijkbaar met de Otter trail maar is minder heftig.

De leukste korte wandeling?

Wat onze familie betreft is de ‘Waterfall hike’ de leukste wandelroute van Tsitsikamma natural Park. Deze wandeling van 6 km duurt ongeveer 3 uur, voert grotendeels langs de zee en eindigt bij -hoe kan het ook anders- een waterval aan zee. Dit is een afwisselende ‘one way track’: zelfde weg heen en terug.

De Waterfall Trail is geschikt voor verschillende niveaus en daarmee goed te doen met kinderen vanaf omstreeks 7 jaar oud. Let op: de wisselende getijdes en het vele klauteren is dit een intensieve wandeling met als beloning een magnifiek uitzicht.
Slinger door het bos, en stuiter als een klipgeit over kliffen en keien.

Juup (8): ‘deze wandeling is een soort spoorzoeken. Op de rotsen staan gele stippen, als je deze volgt, neem je automatisch de makkelijkste weg over de rotsen’. De wandeling loopt grotendeels langs de ijsblauwe ruige oceaan. Golven beuken neer op de kust, flarden schuim en water spatten omhoog. Hier is de oceaan koning van het park.

Pip (10): ‘Het is een beetje puzzelen, de wandeling loopt kriskras over de rotsen. Je moet dus telkens even puzzelen waar je het beste je voeten neer kunt zetten. Met warm weer is dit best een zware maar wel leuke route. Het is af en toe net alsof je in de  klimhal bent, al zijn hier geen steile klimwanden’.

Zwemmen in waterval

Aan het einde van de wandeltocht wacht een kleine maar fijne waterval. Wat een heerlijke beloning! Bij warm weer kun je zo een duik in de poel nemen. Vanaf de rotsen heb je een mooi uitzicht op zowel de oceaan aan de ene kant en de waterval aan de andere kant. Dit is de ideale plek om te picknicken en te zwemmen.

Tip: neem zwemkleding, voldoende water en een lunchpakket mee. Er zijn geen voorzieningen onderweg. Houd rekening met wisselende weersomstandigheden. Wij starten de dag met regen en wolken en eindigen de wandeling in de dikke zon en verlaten het park met een vette smile!

Waterfall hike Tsitsikamma
Tsitsikamma waterfall hike

Vakantie kinderen Zuid-AfrikaWandelen Zuid-Afrika met kinderen

Andere activiteiten in Tsitsikamma

  • Bungeejumpen? De Bloukrans Bungee Jump is met 216 meter de hoogste commerciële bungee jump ter wereld! Spring van de Bloukrans brug en duik het avontuur tegemoet. Wil je dit spektakel wel aanschouwen, maar niet zelf jumpen? Vanaf het restaurant of de brug kun je rustig meegenieten.
  • Ga kayaken op zee, of boek een snorkel en duik tour en duik rondom mini eiland ‘Skietklip’.
  • Strandliefhebber? Op naar Storms River Mouth Beach: een klein strandje nabij het beginpunt van de hangbrug hike. Dit is tevens een prima snorkel- en duik spot.
  • Ziplinen: zoef via een kabelbaan door de bomen. en van Tsitsikamma aan een kabelbaan. Voel je zo vrij als een vogel en ontdek de natuur vanaf de boomtoppen: boeken kan bij Titsikamma Canopy tours.

Waar ligt Tistsikamma National park eigenlijk?

Tsitsikamma ligt vanaf Port Elizabeth gezien aan het begin van de zogeheten Garden Route. Dit mooie natuurpark ligt op 500 km afstand van Kaapstad, op 195 km van Port Elizabeth, 97 km van Knysna (90 minuten), of op 45 minuten rijden van Plettenberg Bay en is dus vanuit verschillende windhoeken in Zuid-Afrika prima te bereiken.

Praktische informatie

Rijd met de auto vanuit de entree naar het park (ongeveer 4 km) door naar de hiking trails. Omdat het park om 18.00 sluit zijn  bezoekers na 18.00 uur niet meer toegestaan (tenzij je op het park overnacht). Entreeprijs bedraagt 45 euro voor twee kinderen en twee volwassenen. Zelfs als je in het park overnacht is entreeprijs -dagelijks- verplichte kost.
Meerdaagse overnachtingen in het park? In dat geval is het handig om een zogenaamde Wildcard aan te schaffen. Deze kaart geeft een jaar lang toegang tot alle nationale SAN parken en kost ongeveer 150 euro voor 2 personen, of 300 euro voor een familiekaart. Als je meerdere parken op de tuinroute bezoekt, of enkele nachten in een park overnacht is dit een mooie deal.Tsitsikamma coastline

Waar verblijven?

Overnachten kan in het park in the Storms River Mouth Restcamp: op de camping of in een blokhut. Een vakantiehuisje voor de hele familie in het park is met 160 euro per nacht een leuke, maar prijzige ervaring. De meeste huisjes kijken uit over zee dus je zit hier front row. Ook met een tent of camper overnacht je hier als god in Frankrijk.

In het naastgelegen plaatsje Stormsriver (5 km buiten het park) is tal van goede en voordelige accommodatie te vinden.Tip: in het hoogseizoen is het raadzaam om tijdig te boeken. Boek 1 overnachting in of rondom het park en start de dag vroeg in het park. Rijd halverwege de dag, of aan het eind van de middag weer door naar een volgende bestemming in Zuid-Afrika. Vanuit Plettenberg Bay, of Knysna (90 autominuten) is Tsitsikamma ook goed aan te rijden, Knysna is een prima uitvalsbasis voor wie niet per definitie dichtbij het park wil overnachten.

Tsitsikamma campstay
Hangende brug en camping

Meer Zuid-Afrika inspiratie?
Kaap de Goede Hoop met kinderen|Zuid-Afrika
Tafelberg met kinderen| Bezoeken of beklimmen doe je zo

Natuur in Knysna| Tuinroute Zuid-Afrika

Leave a Response