In de natuur

Natuur in Knysna| Tuinroute Zuid-Afrika

Knysna natuur

Knysna aan de Tuinroute is een natuurlijk eldorado…

De omgeving van Knysna is gezegend met ongerepte natuur. Denk aan diepe bossen, hoge bergen, ongerepte stranden en een heuse Blue Lagoon. Het stadje ligt namelijk aan de Knysna lagune: een beschermd zeereservaat met schildpadden, zeepaardjes, dolfijnen en walvissen. In deze omgeving kun je zowel hossen door de bossen, als chillen aan zee, oog in oog staan met schildpadden en een paradijselijk eiland bezoeken. Kortom: Knysna rockt!

Featherbed reserve
Featherbed Nature Reserve

Welke natuurgebieden zijn er in Knysna?

Het woord Knysna komt van “place of ferns’: een verwijzing naar het immense woud. Er zijn meer dan 6 natuurgebieden in de omgeving, dus kun je helemaal los in dit outdoor decor. Zo is het in het grootste Garden Route National Park Knysna volop genieten geblazen. Vanwege de omvang van het natuurgebied heeft Reisachtig slechts een klein deel meegepakt.

Reis je net als Reisachtig met kinderen? Dan is een wandeling met picknick bij Jubilee Creek in National Park Garden route Knysna een aanrader. Het national Park Garden Route loopt van Wilderness, Knysna tot aan Tsitsikamma National Park.

Onderdeel van National Park Garden Route (divisie Knysna) is Jubilee Creek ook wel Goudveld pal aal Rheenendal. In het weekend is Jubilee Creek dè picknick spot voor locals. Niet vreemd, onder de bomen in het bos is het in de schaduw lekker lummelen.

Op veel plekken staan de picknicktafels met braai en al op bezoekers te wachten.Terwijl de kids zich prima vermaken, hebben ouders alle tijd voor een goed boek of het voorbereiden van een uitgebreide braai. Liever in de actiemodus? Bij de ingang van het park (aan de kant van Rheenendal) zijn verschillende wandelroutes uitgezet: variërend van twee tot acht km. De meest populaire wandelroute is de ‘River trail’ van 3,4 km.

River trail wandelroute Knysna

Deze gezellige hike slingert door het donkergroene bos, langs varens en de voormalige mijnen naar een kleine waterval. Al met al een relaxte korte wandeling over, of door de goudkleurige rivier (de kleur ontstaat door tanine van de bladeren in  het water en is onschuldig). Met een beetje mazzel steekt de Loerie (vogel) zijn kop nog even op, al hebben wij deze niet gespot. Let op: wandelroutes zijn aan het begin gemarkeerd, halverwege is het al snel spoorzoeken, maar met hulp van Google Maps moet het lukken.

Knysna oerbos
Hossen door de bossen
Garden Route National Park
Golden Creek wandeling

Entreeprijzen National Park Garden Route divisie Knysna: 156 rand voor volwassenen, 60 voor kinderen. Dat is omstreeks 25 euro voor de hele familie. Praktisch: Jubilee Creek ligt op 20 autominuten afstand van Knsyna aan de rand van Rheenendal. Heb je weinig tijd in de omgeving van Knysna? Sla dit Goudlokje dan even over; het is geen must, maar wel een heerlijk bos.

Hiken in Goukamma National park

Goukamma nature reserve is een UNESCO world heritage site. Dit San Park van 2,500 hectare ligt tussen Buffalo Bay en Sedgefield Wandel over de duinen tot aan het kruispunt van waar de rivier en de zee elkaar ontmoeten, plof neer op Buffalo Bay beach, of neem een duik in de lauwwarme rivier.

Tip: huur een kano bij Blackwaters Lodge en peddel de rivier af naar de zee. Eenmaal aangekomen bij Buffels Bay kun je met kano en al worden opgehaald en thuis gebracht. Tussen juni en november is dit een goede plek om walvissen te spotten. Een fijn alternatief van het drukke Hermanus.

Waterval Knysna
Golden Creek waterval

Knysna forest: oerbos

Oerbomen van meer dan 800 jaar oud? Daarvoor moet je in Knysna Forest zijn. Bijzondere bomen zoals Yellowwood, Cape kastanje en de Stinkwood trees staan zij aan zij in dit oerbos van meer dan 90 hectare. Dit is dan ook één van de grootste bossen van Zuid-Afrika: ideaal voor wie geen genoeg kan krijgen van de groene wouden van de Tuinroute Zuid-Afrika. Grootscheeps natuurpark in de omgeving: 90 autominuten van Knysna? Op naar Tsitsikamma National Park.

Bezoek natuureiland Featherbed

Bekijk de Knysna lagune vanaf het water en breng een bezoekje aan het eiland in de lagune’ Featherbed resort’. Dit privè natuurreservaat aan de westelijke kant van de Knysna Heads is een klein natuurparadijs. Hoge kliffen, mooie stranden, fynbosch en Kaapse bloemen. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is fenomenaal. Featherbed is alleen met een georganiseerde tour te bezichtigen.

Hiking nature reserve
Featherbed reserve

Uitzichtpunt Knysna Heads

Heb je weinig tijd, of budget voor een tour naar Featherbed, maar wil je de lagune wel volop bewonderen? Ga naar het viewpoint in Knysna Heads. De enorme rotsen daaruit bieden een prachtig uitzicht op Knysna, Thesen- en leisure Island. Let op: de Western Head is te voet toegankelijk, maar de zogenaamde ‘Eastern head’ is ook bereikbaar met de auto.

Meer zuid-Afrika?

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Bontebok National Park| Zuid-Afrika met kinderen

 

Leave a Response