Vakantie met kinderen

Doen in Knysna in Zuid-Afrika| Garden Route

Parel van de Kaapse kust en de Tuinroute: Knysna

Ooit gehoord van ‘The Blue Lagoon’? Knysna had zomaar het decor van deze legendarische film kunnen zijn. Net als in de film staat Knysna aan de Tuinroute vooral bekend om zijn feeërieke ‘Knysna lagoon aka de Knysna Estuary’, mooie stranden, oerbossen en tal van toffe activiteiten. Deze groene smaragd aan zee tussen George en Plettenberg is een heerlijke plek in Zuid-Afrika om enkele dagen te verblijven en van hieruit alles uit je vakantie aan de Garden route te halen.

Samen met Robbert, Pip (11), en Juup (8) waaide Reisachtig drie dagen aan in Knysna, en mijn bevindingen wil ik graag met iedereen delen. Toegegeven, aan de hand van de verhalen dacht ik op voorhand dat deze stad in Zuid-Afrika niet meer dan een vet toeristenoord was, en ja het is er zeker toeristisch, maar niet massaal of overvol. Vanwege de diversiteit in natuur en activiteiten is dit de ideale stek om enkele dagen te blijven hangen en de omgeving van hieruit te exploreren met kinderen.

Uitzicht Knysna
Knysna Lagune

Wat te doen in Knysna Zuid-Afrika?

Excursie naar een eiland in de lagune

Bekijk de Knysna lagune vanaf het water en breng een bezoekje aan het eiland in de lagune’ Featherbed resort’. Dit privé-eiland aan de westelijke kant van de Knysna Heads, is een natuurreservaat met indrukwekkende rotsformaties, vegetatie en mooie stranden. Het uitzicht vanaf de top van het eiland is fenomenaal. Het natuureiland is alleen met een georganiseerde tour te bezichtigen.

Uitzichtpunt Knysna Heads

Te weinig tijd, of budget voor een tour naar Featherbed, maar wil je de lagune wel volop bewonderen? ‘Knysna Heads Lookout’ steekt met kop en schouders boven de omgeving uit. Deze kliffen van zandsteen ‘heads’ bieden een fenomenaal uitzicht op Knysna, Thesen Island en Leisure Island. Let op: de Western Head is te voet toegankelijk, maar de zogenaamde Eastern Head view point is tevens bereikbaar met de auto bereikbaar.

Blokarten in Buffalo Bay

Aan de Kaapse kust waait altijd een frisse bries: ideaal voor een workshop Blokarten. Juup: ‘een Blokart is eigenlijk een soort skelter met een zeil waarmee je heel hard kunt racen. Als de kar te hard gaat moet je het touwtje van het zeil loslaten, dan stopt ie vanzelf’. Kortom: Blokarten is kinderspel.

De uitgelezen plek voor een rondje karten met zeil is Buffalo Bay. Boek een ochtendje Blokarten met Dave, en laat je door de wind vervoeren. Dave van Blokart Zuid-Afrika vertelt: ‘Deze sport is overgewaaid uit Nieuw Zeeland en is inmiddels behoorlijk populair in Europa en Nederland geworden. Alleen in ZuidAfrika staat Blokarten nog in de kinderschoenen’. Maar als het aan Dave ligt, maakt het hele land kennis met deze sport aan zee. Dave: ‘Het maakt geen bal uit of je nu 6- of 80 jaar bent, de wind doet het echte werk’.

Blokarten Knysna
Blokarten Buffalo Bay

Als wij met de hele familie deelnemen aan de training Blokarten ‘hebben we de wind even niet mee’, of althans hij waait uit de verkeerde hoek. Dat mag de pret niet drukken, want racen in slowmotion is ook ook lollig. Af en toe vangen we de de wind in de zeilen en vliegen we over het strand: een machtig gevoel.

En zo eindigen we de rit met een vette smile’ de blokart grin’ aldus Dave. Deze fitte zestiger doet overigens regelmatig mee aan races en hoopt ooit mee te kunnen doen aan de kampioenschappen in het buitenland, maar tot die is hij altijd in voor een workshop: Blokart Garden Route.

Liever chillen aan zee, surfen of zwemmen? Dan is Buffalo Bay, of familiestrand Bollard Bay ook de place to be. Meer activiteiten aan de kust van Knysna? Doe mee aan een red de schildpad workshop, of ga een uurtje strandafval jutten op een prachtig strand.Blokarten Zuid-Afrika

Thesen Island verkennen

Negentien kunstmatige eilanden verbonden door meer dan 20 boogbruggen: Thesen Island. Het modern ogende schiereiland is een wirwar van kanalen en plukjes huizen. De jachthaven is een verzameling van huizen in koloniale maritieme bouwstijl en is een plaatje om te zien.

De beste manier om Thesen island te verkennen is te voet of met de fiets. Een individuele tour is natuurlijk altijd mogelijk, maar een rondleiding met gids is leuker en leerzamer. Zeker als je net als wij met gids Mandy op stap gaat.
Mandy: ‘Het eiland is eind 18e eeuw opgezet door de familie Thesen.

Het oorspronkelijke idee van deze familie was eigenlijk om vanuit Europa naar nieuw Zeeland af te reizen. Echter, schipbreuk gooide roet in het water. Voor de kust van Knysna raakte het schip zwaar beschadigd met een gigantische reparatie als gevolg. Vanwege de hoge herstelkosten besloot te familie het reisplan uit- en uiteindelijk af te stellen. Al snel gingen de Thesen’s van start met een houttransport bedrijfje: de bakermat van de huidige houtindustrie in Knysna! Te zien en te doen in Thesen Island.

  • De voormalige krachtcentrale een souvenir uit de tijd van de Thesen’s- is omgetoverd tot het huidige ‘Turbine boutique hotel’. Een deel van de machinerie, trappen en turbines zijn verweven in het moderne interieur, dus neem gerust een kijkje.
  • Tip: Loop ook even binnen bij design hotel ’the Loft’. Dit hotel ligt pal aan het water en is een mooie plek voor een drankje bij ondergaande zon.
  • Lunchtip of zin in een kop koffie? Op naar ‘Le Pain’: een soort Franse bakker met terras.
  • Oesterfestival: jaarlijks is Thesen Island het podium van de oesters, maar je kunt hier dagelijks overal terecht voor deze deli uit zee.

Praktisch: Thesen Island is via een brug verbonden met het vasteland en ligt op loopafstand het stadscentrum van Knysna. Ook een hike of bike boeken? Dat kan bij Knysna Hike and Bike.

Thesen island
Thesen Island

Thesen Island

Natuurlijke speeltuin

  • De omgeving van Knysna is gezegend met schitterende natuurparken zoals:
  • National Park Garden route (Tsitsikamma, Knysna, Wilderness).
  • Goukamma Nature reserve: een UNESCO world Heritage site. Dit San Park van 2,500 hectare tussen Buffalo Bay en Sedgefield is een prachtig stukje natuur aan de kust.
  • Knysna Forest: oerbos met eeuwenoude bijzondere bomen.
  • Pledge Nature reserve: wandelroutes met uitzichtpunten.
  • Tistsikamma natuurpark: een onderdeel van the Garden route national Park: 90 autominuten van Knysna.
Knysna oerbos
Hossen door de bossen
Tsitsikamma in Zuid-Afrika
Tsitsikamma National Park

Waar eten en drinken in Knysna?

Er zijn tal van leuke eettentjes te vinden in Knysna en omgeving. In Rheenendal (om de hoek van Jubilee Creek) is Totties farm Kitchen een aanrader. Lekker landelijk, sfeervol en een tikje Engels met mooie tuin. Het menu is veelzijdig en vers: van lokale toppers via halal, tot vegan, vegetarische gerechten. De porties zijn op z’n zachtst gezegd royaal, en smakelijk. In tegenstelling tot wat de entourage doet vermoeden is Totties Farm Kitchen uitermate betaalbaar. Kortom: een veelzijdige verrassing om de hoek van Knysna.

Totties Fram South Africa
Totties farm

Trattoria da Vinci: mediterraans genieten in Zuid-Afrika

Gezellig stukje Italië in Sedgefield. Trattoria da Vinci is een klein maar fijn mediterraan restaurant. De eigenaar is de tweede generatie van een Italiaanse familie in Zuid Afrika. De kaart is Italiaans, mediterraans met een vleugje ZuidAfrikaans. Er is voor iedereen wat wils: van pizza tot vis en vlees.

Op verzoek gaat da Vinci ook los met vegan en glutenvrije gerechten. En hoe…als een razende Botticelli maakt de keukenbrigade de mooiste creaties van geroosterde groenten. De pizza uit de houtoven zijn lokale favorieten, en volgens Robbert is de vegan pizza met humus er eentje om mee naar huis te nemen!

De ravioli is lekker op smaak en de ‘kaaskoek’ (cheesecake) is top. Wat dit restaurantje bovenal zo geweldig maakt is de geweldige service. Daarbij is het hier zomers prinsheerlijk genieten in de tuin. Overigens is het raadzaam om vooraf eventjes te reserveren bij Da Vinci, want vol is vol.

Tuinroute waar eten
Trattoria pizza
Trattoria Da Vinci Knysna
Da Vinci

Waar logeren in Knysna?

Ook als het gaat om accommodatie is er in Knysa plenty keuze: van budget optie tot viersterren hotel en alles er tussen in. Maar  Blackwater’s River lodge is een adresje om te onthouden. Om de hoek van Knysna en op de grens van Sedgefield pal in een oase van groen ligt deze lodge aan de zwarte Goukamma rivier rivier (kleur is ontstaan door tanine in de rivier) er aanlokkelijk bij.

The Blackwater’s River Lodge is het geesteskind van de Zuid Afrikaanse uitbundige Elmay en stille kracht Paul. Met dit resort en golfbaan heeft dit dynamische duo een wel heel bijzonder plekje in het bos neergezet. Maar niet zonder slag of stoten…. In 2017 heeft een flinke brand goed huisgehouden in de omgeving van Knysna, het vuur wist al snel een groot deel van de kamers van Black Rivers Lodge te bereiken.

Maar aanpakkers Paul en Elmay wisten van een nadeel een voordeel te maken. In drie jaar tijd is een prachtige nieuwe vleugel opgebouwd met sober, smaakvolle ingerichte kamers: inclusief uitzicht waar je u tegen zegt. Er is alleen wel een nadeel…. de bedden zij zelfs zo comfortabel dat je de hele dag in bed zou willen blijven liggen.

Best hotel Knysna
Kamers

Het leukste van dit hotel?

Dat zit ‘m in de onberispelijke service en oog voor details. Aan alles is gedacht: van een huisgemaakt slaapmutsje met een handgeschreven gedichtje voor het slapen gaan tot en met attenties voor de jongste gasten.
Pip: ‘Als je gaat eten in het restaurant staan er buiten en binnen allerlei spelletjes klaar. Wij hebben dan ook een zaklooprace gedaan, jeu de boules gespeeld en ;boter kaas en eieren gespeeld’. Juup: ‘In het restaurant bakt de chef lekkere pizza in een houtoven, als je dan klaar bent met eten mag je marshmallows roosteren: net als op kamp.Cool’.

Luxe: maar toch een tweede thuis

Het mooie van de Blackwaters River Lodge is dat het personeel met plezier werkt, oprecht hartelijk is. Ondanks dat deze accommodatie een luxe uitstraling heeft is dit geen opgeprikt hotel. Jong en oud voelen zich hier thuis. De jongste gasten hebben de ruimte om te spelen, kunnen zich uitleven in het zwembad en ouderen kunnen ongestoord genieten. Kortom: een uitermate familievriendelijk verblijf in ZuidAfrika. Daarnaast zijn de tarieven ook nog eens heel schappelijk. Kamers inclusief ontbijt: vanaf 100 euro.Familievriendelijk hotel Knysna

Leave a Response