In de natuurVer weg

Waar penguïns spotten in Zuid-Afrika?

Op visite bij Penguïns in Zuid-Afrika

Daar waar Zuid-Afrika lijkt te eindigen begint schiereiland Kaap de Goede Hoop: een uniek natuurgebied. Witte stranden, hoge kliffen, meer dan 250 verschillende vogels, bavianen en eindeloze vergezichten. Om de hoek van dit reservaat leeft een heuse penguïnkolonie op het strand van Boulders beach.

Zeker met kinderen is pinguïns spotten een wonderlijke ervaring. Reisachtig kan het inmiddels weten, want samen met Robbert, Pip (11) en Juup (9) brachten wij een bezoekje aan de olijkste dieren van Zuid-Afrika.

De bekendste bewoners van Simons Town

Simons Town ligt op het schiereiland Cape Peninsula in Zuid-Afrika. Dit kleine maar fijne vissersdorp met sfeervolle cafés en authentieke architectuur ligt op een scheet afstand van Kaapstad. De grootste trekpleister van Simons Town is Boulders Beach. Op dit witte strand met eeuwenoude keien leeft een groepje beroemdheden. Deze vrolijke Fransen zijn altijd gekleed in smoking en houden wel van wat reuring in de tent. Waarschijnlijk staat daarom deur altijd open voor gasten, dus waai gerust eens aan…al is afstand geboden.

Pinguins met kinderen kijken
Pinguïn ontmoet Pip
Waar pinguïns kijken
Boulders beach

Boulders beach

Populatie pinguïns gegroeid

Pip: ‘Ik dacht dat pinguïns alleen op de Noord Pool leefden, maar deze beestjes zijn hier ooit aangespoeld en zijn sindsdien blijven plakken’. Er heeft een giga kolonie Afrikaanse pinguïns op het strand van Boulders beach geleefd, maar rond de jaren zestig is het aantal zwemvogels drastisch afgenomen.

De eieren werden buitgemaakt: niet door dieren, maar door mensen, maar gelukkig heeft het South African conservation program hier een stokje voor gestoken. Inmiddels is de populatie op het ‘keien-strand’ uitgegroeid tot 3.500 pinguïns. Deze zijn o.a.vanaf de Willis walk: een zogenaamde boardwalk op Boulders beach goed te bewonderen. Dit strand is het podium van de pinguïns, plus een meute toeristen. Vaak kun je hier door de mensen de dieren niet meer zien, maar daar heeft Reisachtig een oplossing voor gevonden….

Pinguïns spotten zonder toeristen

Op het kleinere strand genaamd Sea Foxy beach (nabij de parkeerplaatsen) sta je weg van de massa oog in oog met deze zeevogels, al zijn er hier een stuk minder dieren te zien. Bijkomend voordeel: deze sneak-peak is nog gratis ook! Een andere optie is om een kayak tour te boeken om vanaf zee de waggelaars op je gemak te bekijken.

Foxy beach pinguins
Foxy beach

Wat vinden onze jonge experts er eigenlijk van?

Juup: het is heel gek dat pinguïns hier zo maar rond waggelen in Zuid-Afrika. Ze zijn niet schuw maar je moet natuurlijk wel een beetje op afstand blijven. Als bezoeker sta je eigenlijk midden in de woonkamer van de pinguïns, dus hopelijk houden ze net zoveel van ons als wij van hen’.
Praktisch: entree kost omstreeks 8 euro per persoon, kaartjes zijn verkrijgbaar bij het Boulder Visitor Centre. Parkeren kan op het naastgelegen parkeerterrein. Uitgekeken? Blijf even op een terrasje plakken in Simons Town.

Simons Town Zuid Afrika
Simons Town

Andere plekken om pinguïns te bewonderen Zuid-Afrika

Zoals in Stoney Point bij Betty’s Bay. Dit plaatstje ligt aan de R74 van Kaapstad naar Hermanus. In het Stony Point Nature Reserve is het goed koekeloeren naar Afrikaanse pinguïns. Hier laten de dieren zich in vol ornaat zien, maar zit je niet opgescheept met een kudde kwekkende reizigers. Ideaal.

Pinguïn eiland St-Croix

Een ander alternatief is om vanuit een boot op zoek te gaan naar pinguïns. Boek in Port Elisabeth een Marine Safari en vaar naar eiland St. Croix: de thuishaven van een groeiende groep pinguïns. Dit eiland is een beschermd natuurgebied en is niet toegankelijk voor mensen, maar vanuit de boot zijn de zeevogels prima te zien. Tijdens de boottocht steken dolfijnen vaak hun kop en van juni – november zijn er ook walvissen te spotten. Dus drie vliegen in één klap!

Meer Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika| locals redden schildpadden

Waar olifanten spotten in Zuid-Afrika?| Addo aan de Tuinroute!

Bontebok National Park| Zuid-Afrika met kinderen

 

Leave a Response