In de natuur

Uitstapje met kinderen| Marker Wadden

Je eigen expeditie Robinson in NL? In de Marker Wadden kan het!

Dit onbewoonde eiland in het Markermeer is één groot avontuur. In de zomer is het hier goed toeven op de witte strandjes, en het heldere water. Maar ook in de lente, herfst en winter is deze Nederlandse archipel ook een magnifieke plek. Deze ‘eilandengroep’ is een walhalla voor wandelaars, vogelliefhebbers, kinderen en natuurliefhebbers. Ik leg graag uit waarom een uitje naar de Markerwadden een must is met kinderen in Flevoland….

Markerwadden
Pic by Allwrite

Wat zijn de Markerwadden eigenlijk?

Maar laten we eerst eens beginnen met de basics… Geologisch gezien zijn de Marker Wadden geen echte wadden, maar kunstmatig aangelegde natuureilanden bestaande uit vijf verschillende Isla’s van omstreeks 800 hectare in totaal. Dit juweeltje maakt deel uit van park Nieuw Land, en is letterlijk een fonkelnieuw natuurgebied. Het grootste natuur- en recreatie eiland is toegankelijk voor publiek. Overige eilanden doen dienst als natuur- en onderzoeksgebied.

Waar ligt dit natuureiland?

Deze zogenaamde liggen pal in de voormalige Zuiderzee nabij Lelystad, om precies te zijn: op nog geen vijf km afstand van  de Houtribdijk alias de Markerwaarddijk. Dit is dè verbindingsdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland in midden Nederland.Marker Wadden

Waarom is dit waddengebied aangelegd?

Dit project is door Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten in het leven geroepen om de natuur een handje te helpen. Broodnodig want, afsluiting van het Markermeer zorgde voor slib-ophoping en daarmee troebel water. Slib dreigde het onderwaterwereld in het Markermeer te verstikken, ten koste van de ecologische kwaliteit.
Waterplanten, schelpdieren, vissen konden het hoofd nauwelijks boven water houden, waardoor het voedselaanbod voor trek- en broedvogels onder druk kwam te staan. Kortom: tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken, en de natuur te herstellen. Met de komst van deze man made archipel in 2016 lijkt dit experiment te zijn geslaagd. Hopelijk is dit genoeg om het tij te keren…
Hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk? De archipel is gemaakt van -30 milj. kub- slib, zand en klei uit het Markermeer. Rond de eilanden wordt slib ingevangen, waardoor het water helderder wordt en het (onderwater)leven weer z’n gangetje kan gaan. Het woord wadden betekent overigens ‘niet doorlaatbaar gebied’, en dat is precies wat het is. Deze windbreker is een baken voor de natuur in Flevoland. De natuur komt hier als vanzelf aanwaaien. Geen enkel zaadje is geplant of gepland maar groeit als vanzelf als kool, en ook de vogelrijkdom is fiks gestegen.

Bruist van het leven

De eilanden zitten vol kreken en moerassen: een ware vogelmagneet.  Er leven lepelaars, vleermuizen, eenden, futen en strandplevieren. Het vruchtbare eiland is inmiddels ideale tussenstop voor trekvogels, dus deze missie is sowieso geslaagd. Inmiddels hebben zich hier meer dan 120 plantensoorten gesettled. In de zomermaanden zorgt Moerasandijvie voor een paars kleuraccent, en hier en daar ploppen gele bosjes brem op uit de duinen. Een prachtig gezicht. Natuurlijk proberen ook ongewenste bezoekers zich op het eiland te wortelen. Zoals wilgen. Maar deze worden dan ook geëlimineerd door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Bos en moeras gaan immers slecht samen.

Vogels Markerwadden
Pic by Allwrite

Wandelen is ontdekken

De beste en tevens enige manier om het eiland te verkennen is te voet. Wie net als ik graag een rondje eiland zou willen fietsen moet ik helaas teleurstellen, want fietsen en andere vervoersmiddelen zijn (nog) niet toegestaan. Maar in alle seizoenen is een wandeling geen straf. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld: van 3- tot 12 km, dus je kunt je hart ophalen. Wandelen kan zowel onder begeleiding van een natuurgids, maar met een individuele hike heb je direct het expeditie Robinson gevoel te pakken!
Samen met Juup, Pip en Mams doen we een ‘rondje eiland’. Verdwalen kan niet, nat worden wel. Tijdens ons bezoekje aan het einde van de zomer komt het met bakken uit de lucht. Dat mag de pret niet drukken. Om een goed overzicht van het grootste eiland te krijgen lopen we vanuit de haven als eerste naar de markante Steltloper: uitkijktoren. Deze biedt uitzicht over het eiland, op een heldere dag is zelfs Amsterdam waar te nemen.

Wandeling Marker Wadden
Rondje eiland

Kijkhut met glasbodem

Juup is niet te stuiten en huppelt gevolgd door een clubje dansmuggen als een haas over de smalle schelpenpaden . ‘Jammer genoeg nog geen vogel te zien, maar wel een vis’ zegt Pip als we aankomen bij de Duikeend: een vogelkijkhut met glasbodem. Deze duikeend staat midden in het water, waardoor je door het glas zo het moerras in kijkt. Behalve een verdwaalde vis, zien we door de regen even geen moer, maar doorgaans valt er hier heel wat te spotten.

Eerste zoogdier een mol

Wij laten niet met ons spotten en vervolgen onze expeditie over het eiland en zien in de verte een setje lepelaars en een geel bord. ‘Wat staat daar nu op?’ vraagt Pip. ‘Eh dat is een waarschuwingsbord voor drijfzand antwoord ik. In het begin was het hier sowieso pionieren in één grote poel van drijfzand. Maar de nieuwe natuur ontwikkelt zich razend snel, waardoor de meeste plekken met drijfzand zijn verdreven’.
Oma Ankie loopt met een grote boog om de borden heen, maar weet tussen neus en lippen nog wel te vertellen dat het eerste zoogdier dat zich op de Marker Wadden een molletje is geweest. Mogelijk is deze als verstekeling op een werkschip meegevoerd, maar zeker is dat niet. Ook zijn er al bezige bijtjes gesignaleerd die eigenlijk alleen in bossen leven, al met al behoorlijk raadselachtig.Marken wadden

Nachtje willen blijven slapen

Al kletsend lopen we terug richting de haven voor een snelle kop koffie in het paviljoen van Natuurmonumenten. Daarna zit ons uitje er weer bijna op en is het tijd voor de overtocht naar Lelystad. De tijd vliegt, enkele uren blijken toch echt te kort voor een excursie Marker Wadden met kinderen. Je kunt hier dan ook het beste een nachtje blijven overnachten in één van de nieuwe strandhuizen van Landal. Een korte vakantie Marker Wadden is natuurlijk helemaal het summum.

Hoe kom je op de Marker Wadden?

Vanuit de Bataviahaven in Lelystad vertrekken diverse boten naar de overkant. Een aanrader is het schip de MS Waddenzee. Het schip is prachtig gerenoveerd: compleet met mini museum, en een gezellig kombuis waar het met een kop warme chocolade en een broodje goed toeven is. Bij mooi weer is het op het dek goed chillen in de lounge kussens. Het leukste van deze overtocht is de enthousiaste uitleg van de bevlogen Ans van de MS Waddenzee. Kosten: omstreeks 25 euro p.p. Bekijk de website voor actuele vertrektijden.

Boot naar Markerwadden
MS Waddenzee

Overige opties. Huur een boot en leg deze aan in de haven. Natuurmonumenten biedt een veerdienst aan. Tickets: omstreeks 22,50 p.p. Bekijk het actuele vaarschema op de website. De ‘Zuiderzee’ vaart van 20 april t/m 11 mei en van 12 oktober t/m 25 oktober. Boot Willem Barentsz vaart van 30 mei t/m 10 juni. Abel Tasman:  18 juli t/m 17 augustus. De Markenexpress: van 14 september t/m 29 september.

Praktische informatie

Uitstapje naar de Markerwadden? Neem voldoende eten en drinken mee, of ga naar het restaurant. Er zijn geen winkels, dus neem bij een overnachting voldoende boodschappen mee. Er is overigens geen camping. Het eiland is autoluw, er is geen transport. Nog een tof uitstapje in Flevoland? Bezoek UNESCO Schokland.  
Meer bijzondere eilanden?
Featherbed natuurreservaat Garden Route
Leven op een onbewoond eiland| in NL!

Leave a Response