Vakanties dichtbij

Stadswandeling Oudenaarde in België en museumbezoek

Vlaanderen Oudenaarde stadswandeling

Ontdek Oudenaarde bij Gent te voet en bezoek het museum

Er zijn van die steden waar je vaag van hebt gehoord, maar nooit bent geweest. En toch kiezen we vaak voor de bekende weg. Als het gaat om een citytrip België vallen bekende steden als eerste in de prijzen. Maar het is juist leuk om gewoon in de auto te stappen en een onontdekte stad te bezoeken. Zoals: Oudenaarde in het hart van de Vlaamse Ardennen op de grens met Wallonië.

Deze parel is het kleine broertje van Gent. Een uitermate plezante stad voor een dagje uit, of weekendje weg. Ligt zelfs om de hoek van Gent dus de ideale combi van twee steden in Vlaanderen. Begin je dag met een stadswandeling. Wandel in 1 klap langs 100 monumenten. Daarna is er nog tijd zat over voor een stukje kunst kijken in het museum.

Stadswandeling door Oudenaarde in Vlaanderen

De beste manier om deze stad uit de 12e eeuw te verkennen is te voet. Oudenaarde is een kleine stad in de Vlaamse Ardennen en daardoor uitstekend met de beentjes te doorkruizen. Maak een wandeling langs 100 monumenten, veel moderne kunst en terrasjes. Het leukste is om een stadswandeling te maken met een gids (toeristenbureau Oudenaarde). De gidsen zitten boordevol sterke verhalen en weetjes over de stad. Maar met onderstaand plattegrondje op zak kom je in je uppie ook een eind. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten loopt door het centrum en langs de over van de Schelde.
Ontdekking van de stad Oudenaarde

Oudenaarde museum
Grote markt Oudenaarde

Highlights van deze stadswandeling

Met 100 monumenten is het lastig om deze allemaal in 1 wandeling op te nemen, maar de helft kun je makkelijk mee pikken. Onderstaande monumenten geven wel een goed beeld van wat er zoal te zien is. Start je wandeling op de Grote Markt. Dit is het hart van de stad is met het stadhuis als oogappel. De Belforttoren van het stadhuis is Unesco erkend. Steek doro naar het OLV Hospitaal. Dit eclectische gebouw was ooit een ziekenhuis met kapel uit de 15e eeuw. Bijzonder is de mooie binnentuin… heb deze zelf niet gezien, want de deur zat dicht.

Oudenaarde zien en doen
OLV hospitaal
Ontdekking van de stad Oudenaarde
Walburga kerk

Oudenaarde museum

Sint Walburgakerk. Biertje erbij?

Er zijn meerdere kerken in Oudenaarde te vinden. Zoals de onze lieve vrouwe kerk. Maar de Sint Walburgakerk rockt. Dit is een maf stukje ‘Brabants gotiek’ Oftewel een eclectische kerk in verschillende bouwstijlen. Voor de Walburgakerk staan 2 voormalige arbeidershuizen: nu café Carillon (18e eeuw). Het Carillon is de favo pitstop van wielrenners en toeristen. En met meer dan 20 soorten bier van de tap, ben je hier wel even zoet. Vervolg de wandelroute langs het voormalige huis van Margarata van Parma en een prachtig doorkijkje op de kleine gracht. Loop door naar het Begijnhof.

Leukste biercafé Oudenaarde
Het Carillon
Begijnhof Oudenaarde
Begijnhof

Net- niet-Unesco Begijnhof

Vroeger was het Begijnhof in Oudenaarde omgeven met water. Maar nu ligt het hofje met kleine kapel ingesloten tussen grasveld en woningen. Het hofje ligt verstopt achter een rode barokke toegangspoort. Het Begijnhof was een zelfvoorzienende community van dames. Stuk voor stuk gelovig, single en krap bij kas. Dit hofje heeft het niet geschopt tot de Unesco lijst waarin 13 Vlaamse hofjes zijn opgenomen. Vermoedelijk is dit Begijnhof in Oudenaarde net niet representatief, authentiek genoeg. Jammer want dit is een picture perfecte plek.

Ontdekking van de stad Oudenaarde
Kunst in Pamele kerk
Oudenaarde museum
Zwart Zuster klooster

Leeuwenrots in Sri Lanka

Moderne kunst expo in Pamele kerk en Zwartzusterklooster

Aan de over van de Schelde staat de Pamele kerk. Deze doorgaans onopvallende kerk is tot 18 december het podium van kunstenaars. De kerk is bezaaid met interactieve werken.Waaronder een beeld van de controversiële kunstenaar Jan Fabre. Tegenover de kerk ligt het ‘Zwartzuster klooster’.

In dit 13e eeuwse klooster werden hoofdzakelijk zieken uit de stad verzorgd. Nu staat het gebouw leeg, maar zal worden omgebouwd tot verzamelgebouw. Loop de klooster gang door, stap de kapel binnen en vergaap je aan de muurschilderingen. Neem ook een kijkje in de winterkeuken met schouw. 18e Delfts blauwe tegels lachen je tegemoet.

Museum Oudenaarde Vlaanderen

Uitgewandeld? Loop terug naar de Grote Markt voor een bezoekje aan het MOU.  Museum van Oudenaarde En guess what? In dit museum zijn aardig wat schilderijen van Adriaen Brouwer te zien. Deze schilder is geboren in Oudenaarde. En phoeh hey. Alleen al het opzetten van een dergelijke expo is een behoorlijke prestatie. Met veel bluffen en lullen heeft het MOU deze tentoonstelling voor elkaar gebokst. Overigens prijkt deze hal ook op de UNESCO lijst. O en vanaf het balkon van deze zelfde hal heb je een top uitzicht over de Grote Markt.
Oudenaarde museum

Meesterverteller

Brouwer staat Bekend om zijn’ in your face portretten en vrolijke gezelschappen a la Brueghel’. In zijn werk draait het dan ook om uit het leven gegrepen scènes en kroegtaferelen. Brouwer is een eersteklas verteller. Met aandacht voor mimiek, dynamiek brengt hij mensen tot leven. Zijn werk doet denken aan stripverhalen.

Met gevoel voor humor en zelfspot neemt hij de kijker en karakters in het Ootje. Ondanks zijn succes is deze schilder aan lager wal geraakt. Brouwer was een echte kroegtijger, en lustte graag een pintje. Op meerdere fronten heeft hij zijn motto ‘Ik hoop op een beetje meer’ waar gemaakt. En als je hier dan toch bent… Neem dan gelijk een kijkje in de rest van het mooie MOU.
Zien in Vlaanderen

bourgondisch Brugge

Dit artikel is een side kick van het artikel: “Weekendje vlaanderen”. Hierin staan alle ins en ouds van deze onontdekte stad. Zoals het bezoeken van een bierbrouwerij, of een fietstocht op E-bike. Kortom: Met onderstaand artikel op zak is je weekendje Oudenaarde geheid geslaagd. Pleziere!
https://www.reisachtig.com/weekendje-vlaanderen/

Fietsen rondom Brugge

Culinaire Vlaamse meesters| Beste vegetarische, vegan restaurants België

1 Comment

Leave a Response