In de stadVakantie met kinderen

Kaapstad|Zien, doen, eten, logeren met kinderen

De hoofdstad van de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika rockt. Zeker met kinderen. Samen met Robbert, Pip (11) en Juup (9)nam Reisachtig een kijkje in Kaapstad. En guess what? Ik heb alvast de tofste activiteiten, bezienswaardigheden en lekkerste adresjes voor -de hele family- gescout, dus doe er je voordeel mee.

Kaapstad met kinderen
Bekijk het eens door een andere bril

Hoeveel dagen heb je nodig in Kaapstad?

De stad Kaapstad telt maar liefst 3 miljoen inwoners en is daarmee een stuk kleiner dan grote broer Johannesburg. Deze Zuid-Afrikaanse metropool is weliswaar een dikke maat groter, maar Cape Town is de allerleukste van dit stadse duo en een niet te missen tussenstop tijdens je gezinsvakantie.

Hoeveel dagen verblijven in Kaapstad? Om enkele highlights te bekijken, en de sfeer van deze smakelijke stad te proeven zijn minimaal twee dagen nodig.Reisachtig en family verbleven 3 nachten, maar dat is eigenlijk net te kort. Waarom? De meeste vluchten komen vanuit Nederland in de avond aan, dus bij aankomst is de dag allang verstreken.

Toch kun je met 48 uur Cape Town een aardig eind komen. Twee dagen zijn voldoende om een fietstour langs de hoogtepunten van Kaapstad te maken, de Waterkant wijk te ontdekken en ook nog eens de Tafelberg te bezoeken.

Is Kaapstad met kinderen veilig?

De meeste plekken in het centrum van Kaapstad zijn uitermate veilig, maar het is niet raadzaam om in het donker (rond 19.00) nog over straat te lopen. Wij hebben ons overdag geen moment onveilig gevoeld, wel is het contrast tussen arm en rijk vaak snijdend. Dit maakt behoorlijk wat indruk op kinderen. Pip: ‘Ik heb veel daklozen en verwarde mensen gezien, veel mensen leven hier op straat. Gelukkig gaan veel kinderen gewoon naar school, maar dit is hier niet de gewoonste zaak van de wereld.’

Zien en doen: bezienswaardigheden

Bezoek de Bo-Kaap

Wat te doen in Kaapstad? Deze wijk is eigenlijk een voormalige township in Kaaps-Maleisische stijl. De kleurrijke huizen doen denken aan Malakka in Maleisië, niet gek want voorheen was dit de Maleisische buurt. Er wonen zo’n 600 moslims in deze fotogenieke gezellige buurt aan de voet van de Seinhuewel, dus het gebied is lekker heuvelachtig.

Kleurrijke wijk Kaapstad
Aan de rand van Bo-Kaap
Bo-Kaap Kaapstad
Biking in Bo-Kaap

Adderley Street Kaapstad

Loop na afloop ook even door Adderley straat in het business district: straat met koloniale architectuur. Oorspronkelijk was dit een gracht (die tot aan de Tafelberg doorliep) om die reden was de oorspronkelijke naam ‘Herengracht’. De straat is later vernoemd naar een Brits parlementslid. In de buurt van deze straat ligt ook het museum de Slaven Lodge. Van buiten een indrukwekkende verschijning. Het museum is gewijd aan de slavernij, en de geschiedenis van Kaapstad. Leerzaam, al is de opzet weinig interactief.

Adderley street Kaapstad
Adderley Street

Wandel door de wijk de Waterkant

Kaapstad’s sweetheart staat midden in de wijk Greenpoint. V&A Waterfront ligt pal aan de haven, daar waar de boten richting Robben island varen (het eiland waar Nelson Mandela 25 jaar gevangen heeft gezeten).  Deze wijk in Kaaps Nederlandse stijl een kakelbont geheel. Met zijn Engels/ Victoriaanse invloeden, een vleugje Nederland en veel postmoderne architectuur is V&A Waterfront nogal eclectisch te noemen.

Het barst er van de eettentjes, een mega shoppingmall (aanrader) en uitgaansgelegenheden. Tip: wandel even binnen bij Origin Coffee roasting voor een lekkere bak koffie.Het leuke is dat de Waterkant ook wel de pink area wordt genoemd vanwege het drukke gay uitgaansleven. Neem ook even een kijkje bij de iconische 18e eeuwse Clock Tower. Dit voormalige havenkantoor steekt met kop en schouders boven de Waterkant uit. Tip: In het hoogseizoen is het havenkantoor tot 16.00 uur gratis toegankelijk. Weetje: de rode kleur is sinds de 18e eeuw nog steeds goed geconserveerd.Waterkant Kaapstad

Waterkant wijk Kaapstad
De Waterkant
Waterfront Capetown
Selfiespot in Waterkant

Bezoek het oudst bewaard gebleven bouwwerk van Kaapstad

Kasteel de Goede Hoop. Deze voormalige nederzetting van de VOC  is aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Jan van Riebeeck startte hier met de bouw van een vierpuntig fort van klei en steen, maar deze bleek niet bestand tegen de regenachtige winters, aanvallen van buitenaf dus werd het fort drastisch omgeturnd in een vijfpuntig fort: de basis voor het huidige kasteel

Waar eten en drinken in Kaapstad?

Afrika café: populaire venue in centrum

Reisachtige Laura ontmoette vluchtig de dames achter deze succesvolle formule. Moeder en dochter runnen niet alleen het eerlijke en heerlijke eetcafé Afrika (vega, vegan, vlees, vis) in Kaapstad maar zijn daarnaast lekker ondernemend bezig. Onlangs hebben zij een kookboek geschreven: ‘Afrika Cooking’ met vega vriendelijke recepten.

Afrika Café Kaapstad
De dames achter Afrika Café

Lekker Vegan
Op zoek naar een snelle, lekkere vegan vriendelijke lunch in de wijk Seapoint? Dan is Lekker vegan een fijn adresje. De service is joviaal, en het olijke menu bestaat overwegend uit allerhande burgers met een bite. Vooral de crispy burger is om je vingers bij op te eten. Smaakmakers zijn de topping en de kruidige saus.

Ook de knapperige frietjes zijn een hit, zeker met kids. Helaas was de zoete aardappelfrites op tijdens ons bezoekje, jammer want deze gaan erin als koek. Lekker Vegan is overigens opgezet door een (ze zijn ook overal) Nederlander. Prijs- kwaliteitsverhouding is overigens ok en het personeel is extreem behulpzaam en oprecht vriendelijk.

Lekker vegan
Lekker vegan

Oranjezicht city farm market

Dit is een soort streetfood markt annex biologische producten markt pal aan zee in V&A Waterfront. Verschillende vendors verkopen hier hun verse waren: van enchilada’s tot pasteís de nata. Alle smaken uit de wereld komen hier samen. Het fijne is dat mensen met allergenen of een speciaal dieet hier terecht kunnen. Dus vegan vriendelijk.

Eten en drinken Kaapstaf
Oranjezicht
Oranjezicht Kaapstad
Oranjezicht

Sunshine café in de Waterkant

Dit wonderlijke zonnetje in huis is zo klein dat je je komt niet kan keren. Maar in het kombuis werken drie goedlachse dames zich een slag in de rondte. Met zes gasten puilt deze hut behoorlijk uit. Wij bemachtigen een plekje aan de eetbar en bestellen een vers geperst sapje, een ‘charcoal burger’, wrap, en een mega sushi roll.

Geinig weetje. De eigenaar verbouwd zijn eigen sprouts, en geeft als expert ook heuse workshops in het verbouwen van allerlei kiemen. Vooral de salad bowl met gefermenteerde citrus dressing is een aanrader. Voor Zuid Afrikaanse begrippen is Sunshine cafè niet super voordelig, maar wel lekker.

Vegan food Cape Town
Sunshine café

Waar overnachten met de hele familie in Kaapstad?

Wil je niet te veel in de stadse drukte zitten en tegelijkertijd ook niet al te ver van het centrum en de Tafelberg verblijven? . Om die reden kozen wij ervoor om een vakantiehuis met zwembad te huren in de wijk Claremont aan de rand van Kaapstad, vlak bij de Kirstenbosch national Botanical gardens.

Daarnaast hebben we een nachtje in een pension met prachtige tuin en enorm zwembad in Bishopscourt gelogeerd. Deze wijk ligt nabij Claremont, lekker centraal. Grote plus is de enorme tuin, ruime kamer en nu komt ie: het allerleukste zijn de fantastische hosts en hond. Volgens onze kids is huishond Ceasar de grote ster van dit pension.

Er is alleen wel een maar…er zijn maar twee kamers. Dit pension is te vinden op AIRBN, maar als je Christopher contact en rechtstreeks boekt, scheelt dit boekingskosten. En nee, dit is geen sponsored post dus no strings attached. Interesse? Christophermkennedy@yahoo.com.

Waar overnachten Kaapstad
Pension in Bishopscourt

Meer Zuid-Afrika?

Reisgids Zuid-Afrika Garden Route| Reisschema, tips, sights

Fietsen in Kaapstad met kinderen

Kaapstad|Zien, doen, eten, logeren met kinderen

 

Leave a Response