Mont-Blanc bucketlist bestemming

De Mont-Blanc is terecht een bucketlist bestemming. Zonder zweet de top bereiken? Pak gewoon de tram. Toffe wandelroutes met uitzicht op de besneeuwde toppen? Deze hikes mag je niet missen  

Magische Monte

Stukje historie? In de 18e eeuw werd de Mont Blanc Mont Maudite: vervloekte berg genoemd. Volgens de verhalen woonden er geesten in de bergtoppen. In 1760 maakte onderzoeker Horace Chamonix korte metten met deze mythe. Tegelijkertijd stelde Horace een beloning in het vooruitzicht voor wie de top van de Mont Blanc kon veroveren.

Meer dan 20 jaar later later was het zo ver. Jacques Blamat en Michel Paccard schopten het tot de top, en sleepten de prijs van Chamonix uit 1760 in de wacht. Sindsdien heeft de Monte een magische aantrekkingskracht op bergbeklimmers en bezoekers. En terecht, dit is 1 van de mooiste bergketens van de wereld.

Zomer- Mont Blanc

Wandelen vanuit Nid d’ Aigle

De rit van je leven: Mont-Blanc Tramway

Heavy expeditie naar het piekpunt? Welnee…Neem de tram naar de top van de Mont-Blanc. Ok ok, de tram tuft niet helemaal naar de top, maar gaat tot eindstation ‘Nid d’Aigle’ (2073 meter). Van hieruit begint de trek naar de top, of naar beneden. De meeste bezoekers stappen uit op lager gelegen stations. Dit gebied beslaat 150 km wandelpaden. In de zomermaanden is hiken hier core business. De tram is de gate tot het wandelwalhalla van dit mystieke massief. Maar bovenal biedt de tram een fenomenaal uitzicht. Dit is dan ook geheid de tramrit van je leven.

Op expeditie met Marie, Jeanne of Anne…

De tramrit naar de top duurt een uur. Tuf in 1 van de 3 gekleurde trams: rood, groen, en blauw omhoog. Deze boemel piept en kraakt als muziek in de oren. Steek je hoofd af en toe uit de ramen. Laat je haren wapperen en enjoy de views! Deze loco’s zijn vernoemd naar de dochters van de maker: ‘Jeanne, Anne en Marie’. In de zomer stijgen deze krachtpatsers tot 2380 meter. In de winter is dit de helft minder. Snack fact: dit is de hoogste tram van Frankrijk. In Europa eindigt de tramway op de 4e plaats van ‘high altitude trams’. De tram stopt bij verschillende tussenstations. Zo kun je op verschillende hoogtes een mooie wandeling maken.

Praktische info tramway

Een kaartje geeft evens toegang tot de (Bossons) stoellift. Plus 50 % korting op Courmayeur: ‘high altitude zwembad’ in Italië.  En ook nog eens 50 % korting op de jardins de Cimes in Passy. Tarieven: 38 € voor een retourtje, kinderen 32,50. Een family ticket kost 117,80 Euro. De tram rijdt 5 keer per dag. In het hoogseizoen vertrekt er iedere uur een tram. Tip: (zomer)vakantie? boek vooraf tickets om verzekerd van een plekje te zijn. Er zijn ook combinatie tickets verkrijgbaar voor de trams, liften in Chamonix.

Mont Blanc tramway

Tramway Mont- Blanc

Magnum mountain

Per jaar beklimmen 16.000 mensen de Mont-Blanc. Trektochten naar de top starten vanuit eindhalte en het gelijknamige refuge ‘Nid d’Aigle’. Kun je of wil je niet wandelen? Geen punt. In deze berghut kun je ook met een kop koffie van het unieke uitzicht genieten. Voor echte alpinisten is het bedwingen van de witte dame natuurlijk een must. Gelukkig zijn er voor de minder getrainde hikers ook veel alternatieve routes uitgezet. Hiermee schop je het niet tot de top, maar krijg je wel de Mont-Blanc koorts te pakken.
Tip: vanuit de Nid d’Aigle kun je het pad nog een stuk vervolgen. Midden op de berg, met uitzicht op de Bionnassay glacier is het leven machtig. Op een mooie dag steekt de blauwe lucht mooi af tegen de witte toppen. In de zomer piepen kleine gele en paarse bloemen parmantig boven de stenen uit. De immense witte gletsjers en donker gekleurde bergen zijn meeslepend. O lala wat is het hier mooi. Niet voor niets is dit een terechte bucketlist bestemming.

Geniet ervan zolang het kan

Volgens wetenschappelijke voorspellingen is de gletsjer in 2050 verdwenen. Door de toegenomen en ‘ingebakken’ hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer zullen in de komende decennia alle gletsjers in Europa smelten. Steeds vaker kampen Frankrijk, en andere Europese landen met hittegolven. Extreme hitte zorgt voor smeltende ijskappen. Smeltwater zorgt voor overstroming of overvolle bergmeren. De Mont- Blanc geniet nog geen bescherming, wel zetten diverse milieuorganisaties zich in voor het behoud van het massief. De keten staat nog niet op de UNESCO lijst. 

Wandelingen rondom de Mont-Blanc

Vanuit alle stations zijn veel wandelroutes uitgezet. De meest populaire hikes zijn te vinden rondom het Bellevue plateau. Andere relaxte, eenvoudige hike? Stap uit bij ‘station’ Col de Voza (1653 meter) en wandel via La charme naar Saint Gervais. Deze hike is helemaal te ‘sound of music’. Met briljant uitzicht op de Mont-Blanc, en Aiguilles de Chamonix huppel je hier zingend het pad af.

De route naar beneden is prima aangegeven. Daarbij is het pad is breder dan Arnold Schwarzenegger. Ruimte genoeg voor de hele family! Deze Hike duurt ongeveer 1,5 uur. Kortere wandeling? Ga naar het Bellevue plateau en neem ‘de La charme’ route. Stap uit bij Halte Bellevue (1794 meter).

Wandeling vanuit Bellevue plateau

Hike vanuit Bellevue

View la charme hike

View la Charme hike

Beetje trek gekregen?

Berglucht maakt hongerig. Dus wil je halverwege deze hike lekker lunchen? Laat die Milka reep maar in de tas. Marcheer door naar ‘La Cha’. Deze berghut is de chachacha onder de restaurants. Van raclette tot risotto met paddestoelen, of een salade met kaas uit de bergen.

Alles swingt hier de pan uit. Gerechten worden met liefde gemaakt, en met een big smile geserveerd. Omgeven door de bergen zou je hier zo uren op het terras kunnen spenderen. Daarbij… niemand hoeft zich hier te vervelen. In de Cha kun je zelfs een potje jeu de boules in de bergen spelen. Praktisch: te vinden op de piste van ‘la Cha’. Dichtbij de stoeltjeslift van Mèlézes.

Cha restaurant

Cha restaurant

Vanuit de Cha loop je in 30 minuten naar ‘la gare de Motivon’. Klinkt chiquer dan het is. Dit station is niet meer dan een hut om bij te schuilen. Maar door de locatie velen malen leuker dan een bushokje in NL. Overigens is het ook mogelijk om vanuit hier, of vanuit het restaurant terug naar Saint Gervais te lopen. Het laatste deel loopt door het dennenbos. Een leuke wandeling, maar helaas zonder uitzichtpunten.

Praktisch

  • Beste standplaats om de Mont te bezoeken? Chamonix of Saint Gervais.
  • Rondom de Monte zijn 270 trails uitgezet (o.a. vanuit Chamonix).
  • Beste reistijd: juni tot eind september. Veel restaurants en liften sluiten medio sept.

Protip met kids: Voor kinderen is het hoogteverschil best heftig. De tram gaat in korte tijd omhoog. Daarmee is het lastig wennen aan het hoogteverschil en het zuurstofgehalte in de lucht. Ga niet hoger dan Nid d’Aigle. Neem vooral wel een kijkje, en zak daarna weer af naar lager gelegen station.

  • Tip blijf overnachten in de Nid d’Aigle: een gezellige berghut met eenvoudige kamers/ slaapzaal.
  • Hoe kom je hier? Neem de TGV naar Chamonix (11 uur), en pak de bus of een taxi.

En dan nog even dit disclaimer. Reisachtige Laura bezocht de Mont Blanc op uitnodiging. Dit is mijn oprechte, ongefilterde mening. Dit gebied, of meer franse bergen met eigen ogen verkennen? Zo doe je dat…
Vakantie nabij de Mont-blanc? Saint-Gervais is de beste uitvalsbasis!
Frankrijk’s XL avonturenpark-18 tips bergvakantie
Tips les Portes du Soleil- van brouwerij, tot star gazing hotel
Het leukste van de Hautes-Pyrénées

1 Comment

Comments are closed.

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: