Ver weg

Filipijnen: Siquijor eiland en Dumaguete reisgids

Siquijor eiland in de Filipijnen

Siquijor Filipijnen: jungle, watervallen, witte stranden, cliff jumping, fish spa.

Siquijor is niet het grootste eiland van de Filipijnen. Maar wel één van de leukste! Compact, groen en uitermate gevarieerd. Van strand, blauwe zee tot hoog in de bergen: hoogtepunten genoeg! Je kunt je hier dan ook minstens 4 dagen vermaken. Duik een waterval in, ‘do some cliff jumping’.

Of laat vissen je voeten kussen in de ‘fish spa’.  Huur een trycile en rij in 1 dag het hele eiland rond. Siquijor is een fijn eiland voor de hele familie. Onze dames geven dit eiland een dikke 9. Want: genoeg water activiteiten, uitstapjes, het eiland is lekker rustig.
Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Wat te doen op eiland Siquijor Filipijnen?

Maak een eiland tripje. Stap met de hele family in een tricycle, en scheur in 1 dag het hele Filipijnse eiland af. (1000 Php: 16 Euro voor een hele dag). Heel erg snel gaat het niet, maar leuk is het zeker. Tuf proest en brom over het groene eiland van Siquijor. Een toffe manier om in 1 keer alle sights van Siquijor te bezoeken. En praktisch iedere chauffeur weten deze prima te vinden.dingen om van te genieten in Siquijor

Balete tree: met fish spa

Onze eerste stop is de Balete tree: een 400 jaar oude boom. Aan de voeten van dit oude besje is een ‘fish spa’ gemaakt. Neem plaats in de koele schaduw van de boom en laat kleine visjes de dode huidcellen van je voeten knabbelen. Het kietelt wel een beetje. Juup: ‘Die kleine visjes kunnen af en toe hard bijten, ze krijgen zeker niks te eten hier’. O ja pas op het is af en toe glibberig. Voor mij komt deze waarschuwing te laat. Argh.

Lazi church

Het Lazi complex in het dorp Lazi bestaat uit een kerk en klooster. Wat een magische plek is dit. De oudste (1884) en grootste kerk van Siquijor ligt verscholen onder het groene dak van oude bomen. De kerk is deels gemaakt van blokken koraal. Deze romaanse kerk is sober van buiten en binnen. Een prachtige houten vloer lonkt uitnodigend naar binnen. Reisneus Pip: ‘Wist je dat dit de enige kerk in de hele omgeving met een houten vloer is?’
Siquijor eiland Filipijnen

Silent convent

Tegenover de kerk ligt het even oude ‘silent convent’ klooster. Zo in de zon ligt dit gebouw van 2 verdiepingen hoog er prachtig bij. De gallerijen nodigen uit om doorheen te lopen, maar helaas is het klooster niet geopend voor publiek. Juup: ‘Er is ook een grasveldje, daar kun je lekker rennen’. Inderdaad, Juup als het iets minder warm is doe ik graag even mee.

Cambugahay falls

Deze waterval bestaat uit 3 kleine watervallen. Het ijsblauwe water is heerlijk fris. Je kunt hier zwemmen, en als een echte Tarzan of Jane aan een touw het water in slingeren. Overigens zijn er zwemvesten te huur, dus kleine kinderen kunnen hier veilig ronddobberen.

Vooral in de grootste waterpoel is het gezellig druk, wij zoeken het een watervalletje hogerop. We klimmen en klauteren, glibberen wat door het water op zoek naar een coolw poel. Deze poel is iets kleiner, maar wel lekker overzichtelijk. Juup: ‘dat is gek het water is kouder dan de zee’.Filipijnen waterval Siquijor

Geslipt

Net als ik iets te enthousiast in het water loop blijf ik met m’n slipper achter een steentje haken. Ai daar gaan m’n slippers. De watervallen zijn bereikbaar via een trap met 50 treden. Moet de terugtocht even slipperloos doen. Geen punt, on, de chauf weet even later raad. We Tuffen naar een winkeltje. Een paar  ‘Air Max Havaianas’ bieden uitkomst.
Siquijor eiland

Salagdoong beach

Salagdoong beach oogt bijna onecht: te mooi om waar te zijn. Super. Dit strand met jaren 80 vibes hoort bij het gelijknamige resort. In de Filipijnen zijn veel stranden eigendom van resorts. Om die reden is een ‘beach entree fee’ veelal gewenst. Het witte zandstrand ligt verscholen in een mooie baai. Kenmerkend voor Salagdoong is de grote rots. Dit strand heeft ook iets vreemds. Een jaren 70 brug en 2 -uitgerangeerde -glijbanen uit de tijd van de Hulk en Rambo.
Het mooiste eiland ter wereld

 Cliff jumpen

De attractie van Salagdoong beach? Cliff jumpen. Local dare devils, maken indrukwekkende salto’s van de duizelingwekkende rots. Ik krijg het al Spaans benauwd als ik vanaf de springplank naar beneden kijk. Ik houd het dus lekker veilig bij chillen aan zee. Overigens heeft Salagdoong beach niet heel veel schaduwplekken. Een hapje eten aan zee? Er  is een kleine strandtent met basic food.

Meer zien en doen op Siquijor: brommen in de bergen

Je kunt op Siquijor heerlijk snorkelen, duiken en van strand naar strand hobbelen. Zin in een rondje eiland? Huur net als wij een brommer en brompot het hele eiland af. Tuf naar zee, of rij de bergen in richting de prachtige Lugnason falls. Deze laatste hebben wij niet bezocht. Mijn ‘brommer skills in de bergen zijn niet optimaal.

Beste dingen om van te genieten in SiquijorGrenzen weerleggen

In Nederland, of welk land dan ook zou ik nooit met een kind op een scooter stappen. In Siquijor is weinig verkeer, en gelukkig is er maar 1 doorgaande weg, dus wagen wij de sprong. De meiden vinden het tof. Juup: ‘Mam ik ga niet meer bij jou achterop, je rijdt echt veel te langzaam. Bij papa achterop is het veel leuker’.
dingen om van te genieten in Siquijor

Paliton beach

We brommen naar Paliton beach. Een klein strandje annex marine reserve, met locals. Huur een boot, neem je snorkel mee en ga op jacht naar mooie schatten. Er zijn niet veel schaduwplekken op dit kleine maar fijne strandje te vinden. Het water is oogverblindend blauw, het zand is sneeuwwit. Grappig is dat er zelfs in de rotsen van koraal bomen groeien. Overigens is er geen strandtent.
Stranden Filipijnen

Bankieren op de brommer?

Wij Tuffen door naar ‘hoofdstad’ Siquijor. Met de wind op de rug schuimen we het groene eiland af. Ons doel in Siquijor? Bankzaken. Op het eiland staan meerder pinautomaten. Alleen in Larena en Siquijor kun je met een Maestro terecht. Vanwege een stroomstoring ligt het apparaat plat. Dus rijden we 18 km terug naar San Juan en gaan naar Coco Grove resort.

Coco grove: Tubod beach

Bounty strand: Tubod beach heeft alles wat je hartje begeert. Het strand bij Coco Grove is ruim, wit en er zijn enkele ligbedden met parasol. Een entrée prijs is gewenst. Tenzij je een hapje in het restaurant gaat eten.Het strand zelf is lekker wijds, de  turquoise zee is heerlijk om in te zwemmen. Er staat hier vaak en koele bries. Neem wel voldoende zonnebrandcrème mee, want het gaat hard.
Siquijor reisgids

Beetje trek gekregen?

Er zijn 2 goede restaurants op Tubod beach: Salamanca (naast Coco Grove resort) en Sun set restaurant. Wij eten meerdere malen bij Sun set restaurant in Coco Grove resort. Onze meiden eten home made fish and chips, en vinden het een toppertje. Ook de curry, en vooral de lemon cheese cake met echte koffie is heerlijk. Deze locatie aan zee is fijn voor een late en lange lunch. Zeker als het zo warm is, is dit een prima idee.
Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Zwemmen met schildpadden op Apo eiland

APO eiland is een klein pictoresque eiland nabij Siquijor. De specialiteit van het eiland is ‘zwemmen met schildpadden’. En dus maken wij een dagtochtje naar Apo Island. Coco Grove heeft een jacht, en vaart praktisch dagelijks (7.30) naar Apo eiland. http://www.reisachtig.com/zwemmen-met-schildpadden/
dingen om van te genieten in Siquijor

Waar eten wij in Siquijor?

Een aanrader met kids is: Monkey business in San Juan. Een gezellige bar annex restaurant. Neem plaats op een schommel en geniet van live muziek en ijskoude smoothies en bier. Het eten (een vega burger curry, frites en vis zijn gewoon lekker, maar niet erg bijzonder. De sfeer is top, en de drankjes ook.

Baha hemelse bar

Fijn restaurant in San Juan, met echt lekker eten en een goede kaart. Trek je schoenen uit, sneak naar boven en sluip over de mooie houten vloer en doe alsof je thuis bent. Het interieur is gezellig, en praktisch alles is van hout gemaakt. Er is ook een tuin, en af en toe draait er een film. De spring rolls, taco’s, banana blossom burger, het home made ijs, en pizza zijn allemaal even lekker. Het eten en de drankjes zijn om voor terug te komen. Dus Baha a la manjana!
fietsen in Polonnaruwa

Waar verblijven op Siquijor?

Er zijn meer dan genoeg hotels te vinden in Siquijor. Wij verblijven 5 nachten bij Tropical Fun Ta sea in San Juan! Een relaxed nieuw beach resort pal aan zee. Met ruime en nieuwe familiekamers (omstreeks 60 Euro per nacht). Vanuit de derde verdieping kijk je uit over het tropische paradijs. Hemels. Het resort verhuurt sup boards, en kano’s. Dus we peddelen er lekker op los. Een klein nadeel van het resort is dat het overdag grotendeels vloed is. Vanaf 17.00 is het eb, en kun je eindeloos dobberen.
Waar verblijven Siquijor

Hoe kom je in Siquijor?

Vanuit Manila. Vlieg met Cebu airlines naar Dumaguete een neem van daaruit de ferry naar Siquijor. Neem vanuit Tagbilaran (eiland Bohol) de Oeanjet ferry naar Larena port in Siquijor. Tickets: 600 PHP volwassenen, kinderen tot 3 jaar gratis. De overtocht duurt 2 uur. Je kunt ook met de ferry vanuit Cebu naar Siquijor reizen. Of vanuit Dumaguete: eiland Negros. De oversteek met de ferry duurt ongeveer 1,5 uur. Reserveren is doorgaans niet nodig: behalve in de paasvakantie.
genieten in Siquijor

Retteketet op naar Dumaguete

Vanuit Siquijor hoppen we door naar Dumaguete. Een gemoedelijke, gezellige universiteitsstad op eiland Negros in de Filipijnen. Juist vanwege de afwisseling is een dagje stad een prima afwisseling. Dumaguete is redelijk overzichtelijk en dus prima om ook met kinderen te bezoeken.  Deze stad staat bekend om zijn ‘night market’. Dit is de plek voor street-food.  Helaas hebben wij deze -na een lange dag- niet meer gehaald.
dingen om van te genieten in Siquijor

Wat te zien en te doen in Dumaguete?

Dumaguette in Filipijnen

Slenteren over de Rizal boulevard

Dumaguete is een relaxte studentenstad. Compact, overzichtelijk en gezellig. Alle sights liggen op loopafstand van elkaar. Ideaal met kinderen. Het handelsmerk van de stad is de Rizal boulevard. Hier is het vanaf een uur of vier heerlijk slenteren. Studenten en toeristen flaneren zij aan zij.

Vrienden voor het leven

Redenen om Bohol

Aan de boulevard is het een komen en gaan van mensen. Mensen die gezien en gehoord willen worden. A Al snel raken we in gesprek een met twee jeugdige heren van 96. Peter en John zijn al 50 jaar vrienden en chillen dagelijks aan de boulevard. Ik geef ze geen ongelijk, met een briesje is het hier prima. Een stukje verderop laat een man z’n konijnen uit. Parmantig wippen de kleine pluizen over het strookje groen. Retteketet Dumaguete is (te) gek.
Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Siliman Sibilan campus

De Siliman campus is het hart van Dumaguete. Slenter net als de rest van de Filipino’s over de boulevard naar de Siliman campus. Een mooi terrein met oud universiteits- gebouw. Deze is omgebouwd tot museum. Op dit terrein is ook het walvissen museum en kweekvijver te vinden. Studenten bestuderen hier de kikkers en vissen. Het complex is sfeervol, studenten in uniform lopen af en aan.
dingen om van te genieten in Siquijor

Studenten in patat ruit

De vrouwelijke studenten dragen – net als ik die dag- een rood met witte rok met patat ruitje. Niet vreemd dus dat ik een beetje vreemd wordt aangekeken. Er zijn allerlei lessen te volgen. Van chemy- tot bakery. Er loopt een meisje met blauwe cupcakes voorbij. ‘Planet cakes legt ze uit’. PIP: ‘die zijn echt cool, ik hoop dat wij die ook op school gaan maken’. Een andere student zeult zich een breuk aan een enorme map met tekeningen. Alles en iedereen loopt kriskras door elkaar, op weg naar allerlei classes.
fietsen in Polonnaruwa

Meer in en rondom Dumaguete?

Meerdere dagen in Dumaguete te besteden? Tegenover het universiteitsterrein ligt de Dumaguete Cathedral. Het Quezon stadspark is ook een fijne plek om even te chillen. Liever de stad uit? .Ga naar Casaroro waterval en pak ook de Red rock hot springs buiten Dumaguete nog even mee. (45 autominuten van Dumaguete). Valencia is ook een leuk dorp nabij Dumaguete.
Polonnaruwa Sri Lanka

Waar eten in Dumaguete?

Bij Casablanca pal aan de boulevard. De citroenmelisse limonade is heerlijk. De Spazle is goed maar de rest van de gerechten zijn niet geweldig. Kortom doorlopen. Er is overigens een heerlijke banketbakker en gelijknamig goed restaurant in een zijstraat van de boulevard vlak bij Casablanca. Sans Rival pastry. Heerlijke koffie en mierzoete cake. Dit is een populaire tea room dus trek een nummertje en wacht rustig af. Het naastgelegen Sans Rival restaurant is volgens velen een prima stek.
Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Robbison Mall: Zumba en shoppen

Wij lopen het winkelcentrum in op jacht naar snorkels voor de meiden. En lopen zo tegen een Zumba les aan. Waarom een dure sportschool als je gewoon in de hal van het winkelcentrum kunt trainen? Een klein clubje dames swingen er op los. Het winkelpersoneel doet op afstand een beetje mee. Een geinig tafereel. In de kledingwinkel sla ik wat UV shirts in voor Kids en een speedo bril voor Juup.

What is next?

Hoera een reisdag! Wij reizen vanuit Dumaguete met de ferry en de bus: de bus gaat mee op de boot naar Cebu city. Dit is echt een leuke ervaring. We verblijven 1 nacht in de grote stad. Cebu is voor ons niet meer dan een tussenstation om naar eiland Palawan te reizen. Cebu eiland is leuk, maar Cebu city is vooral groot, en niet zo spectaculair.
dingen om van te genieten in Siquijor

 Vanuit Dumaguete naar Palawan?

Er is een directe vlucht naar Palawan: Air Juan, Cebu Airlines. Boek tijdig om exorbitante ticketprijzen te vermijden. Wij zijn te laat voor schappelijke prijzen. Het alternatief is om via Manila naar Puerto Princesa te vliegen. Echter de tussenstop duurt 4 uur. Een voordelig alternatief?

Reis net als wij via Cebu. Neem vanuit Dumaguete de bus naar Cebu, en vlieg door vanuit Cebu naar PP. Overigens is het ook mogelijk om met Cebu airlines in een uur naar Cebu te vliegen. In een ideale wereld is het mogelijk om 2 vluchten op 1 dag te doen. Houd rekening met vertragingen.
http://www.reisachtig.com/palawan-mooiste-eiland-van-de-hele-wereld/

Hoe kom je van Dumaguete naar omliggende eilanden?

Gewoon met de boot: zie onderstaand schema.
Beste dingen om van te genieten in Siquijor

Leave a Response