In de stad

Highlights in Dublin| 15 X zien, doen, eten

Highlights in Dublin

Dublin is bezaaid met topattracties & foodie hotspots. Van onontdekte parels, tot en met gouwe ouwe klassiekers. Onlangs bezocht Reisachtige Laura Dublin. En wat blijkt? Dit is de stad van het roemrijke verleden en het goede leven. Dat betekent lekker eten, drinken en beleven. Ideaal voor een weekendje weg, of pitstop tijdens een vakantie Ierland. 

Veelzijdige bestemming

Wat moet je zien, doen en eten in Dublin? En er is voor elk wat wils: van liefhebbers van kunst, bier of bijzondere plekken. Juist omdat er in Dublin zoveel te zien en te doen is, heb ik alvast een reisgids in de vorm van losse artikelen geschreven. In dit artikel heb ik alvast de stadsiconen, activiteiten culinaire adresjes voor je op een rijtje gezet. Dit is het neusje van de zalm…

Biertour door Guinness brouwerij

Wat is de best bezochte sight van Dublin? Juist, de Guinness Storehouse factory! Alleen daarom mag een bezoekje aan deze brouwerij niet ontbreken. Dit bierhuis is in 1759 door Arthur Guinness opgezet. Voor 45 pond per jaar sloot deze ondernemer een 9000 jarige huurovereenkomst voor de brouwerij af. De hele wereld verklaarde hem voor gek, maar jaren later blijkt Arthur de lachende derde te zijn. ‘The black stuff’ is uitgegroeid tot één van de meest onderscheidende biertjes van de wereld.

Gitzwart bier

In slechte tijden is Guinness het bakkie troost van Ierland geworden. Niet voor niets luidt de bekende quote van de Ierse schrijver Flann O Brien: ‘Als het leven zo zwart lijkt als het nachtelijke uur, is een pint of plain je enige hulp’. Afijn, boek een rondleiding en maak kennis met het brouwproces. Geniet na afloop van dit gratis medicinale drankje in de bijbehorende Gravity Bar. Sláinte mhaith…oftewel gezondheid!

Brouwerij Guiness
Guinness tour

Neem een kijkje in St. Patrick’s Cathedral

De woorden Dublin en St. Patricks Cathedral gaan natuurlijk hand in hand. Dit is de grootste, en bekendste kathedraal van Ierland. Van buiten een huzarenstukje, van binnen kom je ogen te kort. Met zoveel barokke elementen, glas in lood ramen zie je door de bomen het bos niet meer. Indrukwekkend!

St. Patrick's kathedraal
St. Patrick’s Cathedral Dublin

Stpatrickscathedral is in veel films en series te zien, en speelt tevens een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel Ieren. Sowieso is dit ‘een klassiekertje’ tijdens een weekendje Dublin. Deze kerk, staat dan ook hoog in de top tien van best bezochte attracties in Dublin. Weetje: St. Patrick’s kathedraal is naast de waterput gebouwd, waar St. Patrick ooit zijn nieuwe volgelingen heeft gedoopt.

Gratis Kunstmuseum?

Kunstliefhebber? Bezoek de National Gallery of Ireland. Moderne kunst, en bovenal werken van oude meesters prijken aan de muur in deze nationale galerij. Schilderkunst uit Europa en Ierland voeren de boventoon. Neem vooral even een kijkje bij de werken van de Ierse schilder Jack Yeats. De nationalgallery is gevestigd in een mooi pand. Verwacht geen interactieve, of ludieke kunst. Het museum en de museale opstelling is klassiek. Informatie is ietwat summier. Daar staat tegenover dat dit kunstmuseum helemaal gratis en voor nop toegankelijk is.Kunst Dublin

Meer topattracties

 • Ha’ Penny bridge is een behoorlijke trekpleister en selfie spot in Dublin. Deze smeedijzeren voetgangersbrug over The Liffey stamt uit 1816. What’s in a name? Tot 1919 werd een bijdrage van een halve penny gevraagd om gebruik van de brug te kunnen maken.
 • St. Stephen’s Green: Dublin’s Vondelpark nabij Grafton Street. De ideale plek om even te relaxen, of een wandeling te maken. Slenter langs het meer, Victoriaanse theehuisjes en strandbeelden.
 • De Temple Bar is de populairste uitgaanswijk dan wel pubstraat van Dublin. Ster van de straat is de Temple bar. Geinig om een keertje te hebben gezien, maar niet mijn favoriete plek in Dublin.
 • Trinity college en the Book of Kells mag je niet missen. Evenlas de Marsh Library: UNESCO literatuurstad Dublin| 10 bezienswaardigheden

  Temple Bar Dublin
  De Temple Bar

De lekkerste adresjes van Dublin

Met zijn romige keuken, diverse streekproducten is Dublin de ideale bestemming voor foodies. Dublin is een smeltkroes van culturen, en dat zorgt voor een veelzijdig gastronomisch aanbod. Van traditionele pubs met daghap tot exclusieve restaurants, en en alles er tussenin. Fijne bijkomstigheid: ook met een klein budget kun je op heel veel plekken terecht. Dit zijn mijn favoriete culinaire adresjes.

zien in Dublin
Powerscourt exterieur

Powerscourt townhouse Dublin

Powerscourt Townhouse

Dit voormalige 18e eeuwse herenhuis met binnenplaats van Lord Powerscourt is omgetoverd in een winkelcentrum. Met zijn delicatessen en cadeau-winkels, en streetfood markt is dit een heerlijk stukje Dublin. Hier kun je op een regenachtige dag in de oude binnenplaats toch lekker op het overdekte terras zitten. Tip: ga lunchen bij the Pepper Pot: vers zuurdesembrood met gerookte zalm, en heerlijke cakes. Praktisch: Powerscourt ligt op slechts een steenworp afstand van Grafton Street in het centrum van Dublin.

Beste Ijswinkel

Ijswinkel Dublin
Three twenty ijs
Leukste winkel Dublin
Loose Canon kaas en wijn

Warme dag? Neem een ijsje! Three twenty  in foodie- hub Drury street is Dublin’s coolste ijswinkel. Hier vliegen de biologische ijsjes dan ook als warme broodjes over de toonbank. Het ijs wordt gemaakt met behulp van vloeibare stikstof. Ijskoud de lekkerste kan ik je vertellen. Zeker op een zomerse dag is een ijsje met crème Anglaise je van het. En hoera, deze ice cream shop maakt ook ijs zonder zuivel, ideaal voor vegan’s en mensen met een allergie.

Meer culinaire toppers

 • Loose canon wijn & kaas. Deze winkel annex mini bar in food mekka Drury street is de pitstop voor een glas biologische wijn met  (Ierse) kaas of charcuterie.
 • Fallon & Byrne’s foodhall. Verscholen in een prachtig Victoriaans pand huist een kleine ‘street food markt/delicatessenwinkel’. Hier kun je terecht voor verse veggies, je dagelijkse dosis delicatessen en een kop koffie met taart, of verse (afhaal) maaltijd.
 • Dit is een heerlijke winkel, en fijn alternatief voor zijn grote broer George street Arcade: een indoor markt annex winkelcentrum in Victoriaans gebouw.
 • Sheridan’s Cheese mongers. Ierland is het land van de super zuivel, dus waai vooral even langs bij verschillende kaaswinkels. Deze kleine kaaswinkel in St. Anne street, nabij Grafton Street is het kaasmekka van Ierland.
  Fallon & Byrne Dublin
  Fallon & Byrne
  Cheese in Dublin
  Cheese Mongers en lekkers van de Pepperpot

  Populaire delicatessenwinkel Dublin
  Fallon & Byrne

Waar eten en drinken in Dublin?

Er zijn tal van goede, gezellige restaurants in Dublin te vinden. Maar visrestaurant Sole springt er met kop en schouders bovenuit. Alleen al het soere interieur van Graham Barrow met oyster bar is leuk om te zien. Maar je komt hier bovenal voor de vang verse vis. Variërend van Ierse oesters via zalm en meer. Ook staan er enkele vegetarische en vegan opties op het menu. Sole is geen voordelig-, maar wel een zeer geslaagd adresje.

 • Eten met uitzicht? Dan is rooftop bar Sophie de ideale match. Deze hipster-magneet trekt zowel locals als toeristen. De keuken is internationaal, en veelzijdig. Gerechten zijn niet super interessant, maar dit is wel een toffe plek voor een hapje en een drankje.
 • Budgetvriendelijk ontbijten en lunchen? Tang café is de plek voor een overheerlijk en gezond ontbijt of lunch.
 • Voordelig en lekker eten? Umi falafel is ook voor niet vegan of vegetariërs een prima stek voor een mediterrane maaltijd.

Waar overnachten?

De stad is bezaaid met low budget hostels, B&B’s, hotels en AirBNB’s. Ik overnachtte in Iveagh Garden nabij het gelijknamige prachtige park. Vanwege zijn stijlvolle looks, fijne kamers en heerlijk ontbijt. Juist vanwege de prima locatie: hartje stad (nabij Grafton street) is deze boutique stay een aanrader. Handig: Camden street (straat met uitgaansgelegenheden en restaurants) ligt om de hoek. Dus wat wil een mens nog meer? Eh wat dacht je van…..
Doen in Dublin| Onontdekte attracties, activiteiten
Buitengewone sight in Dublin?

Dan nog even dit disclaimer: Reisachtige Laura bezocht Dublin op uitnodiging. Echter, dit is mijn oprechte mening, dus doe er je voordeel mee.  

Leave a Response