In de natuur

Waar kun je zwemmen met schildpadden in de Filipijnen?

zwemmen met schildpadden Snorkelen tussen schildpadden in de Filipijnen

APO eiland nabij Siquijor is niet meer dan een vlek op de kaart in de Filipijnen. Dit kleine eiland is echter groots in 1 ding: het beschermen van schildpadden. In het Apo island marine reserve leven flink wat schildpadden in de vrije natuur. Hier kun je onder begeleiding van een gids zwemmen met schildpadden. Volgens Pip en Juup is dit ‘1 van de coolste dingen ever’….

Apo island Marine Reserve

Zwemmen met schildpadden kan in het Turtle sanctuary van het Marine reserve. De kans op het spotten van schildpadden is 100 procent. Dus geheid prijs. In het Apo island Marine Reserve leven 60 schildpadden in een beschermde omgeving. Dat is hard nodig want deze mooie dieren zijn met uitsterven bedreigd. Naast schildpadden leven er rondom Apo eiland 650 verschillende- vissen, en maar liefst 450 verschillende soorten koraal.

Turtle tour

Doe de ’turtle tour’! Zwem een uur lang naast, boven- tussen- onder- schildpadden. Een briljante ervaring. Wij gaan -met kids- onder begeleiding van een gids op zoek naar schildpadden. Bewapend met snorkel en bril is het zicht prima. Al snel is het raak. De gids heeft beet, wenkt ons en roept: ‘Look, turtle here’. En als een haas zwemmen we naar het beestje toe. Juup: ‘Whoehoe. Kijk, er zit een schildpad onder m’n voeten’.

Zweef boven een schildpad

Als een luchtballon zweven we -samen met andere bezoekers- boven een schildpad. Happen naar lucht, nemen een duik naar beneden. Onverstoorbaar browst de schildpad door het water. Pip:’ Hij is aan het eten en kijkt me tussendoor aan’. Op de bodem van de zee schraapt de schildpad zijn daghap bij elkaar. Hier is het stil, en overzichtelijk. Aan het wateroppervlak is het een drukte van duikbrillen. Opgewonden plukjes mensen drijven in het water. Een maf gezicht.

Met je snater onderwater

Plots doemt er een kop naast me op. De schildpad neemt een hap lucht en verdwijnt weer naar beneden. De gids zet de achtervolging in, en wij sprinten er achteraan. Een kleine- en een reusachtige schildpad kruizen elkaars pad. Indrukwekkend! Naast schildpadden zien we kleine vissen, zeeslangen, koraal en zee komkommers. Totaal verkleumd maar verguld zwemmen we terug naar wal. Juup: ‘Er zit veel water in m’n duikbril, maar ik heb wel 6 schildpadden gezien’. WOW.
zwemmen het Apo eiland

Hapje eten op Apo eiland?

Zwemmen met schildpadden maakt hongerig.  Aan het idyllische strand van Apo island beach resort genieten we van een heerlijke lunch. We smullen van verse vis, nemen een drankje, doen nog een zwemmetje. Heerlijk. Het strandje ligt in een baai, en kan zo als decor dienen voor een volgende Blue lagoon film. Wat een fijn eiland is dit. De volgende keer blijven we graag een nachtje slapen. Want in de ochtend kun je op Apo eiland in alle rust schildpadden tegen het lijf zwemmen.

Snorkelen en duiken Apo eiland Filipijnen

Onderdeel van de dagtocht is een ‘snorkelstop’ bij het rif van Apo eiland . Super! PIP EN Juup dobberen rond in een reddingsboei. De gids trekt hen voort. Hijgend en puffend zwemt de man tegen de stroming in en murmelt: ‘Look down, kids’. Kleine blauwe en groene vissen, zee egels en zee komkommers. Het mooiste van alles is het koraalbos in alle kleuren van de regenboog. Juup: ‘Ik zie heel veel koraalstruiken, vis en eh dinges’.
beste safariparken

Hoe kom je op Apo eiland?

De meest voordelige en prima optie? Vlieg vanuit  Manila naar Cebu. Neem de bus en ferry naar Dumaguete. Deze reis duurt 5 uur. Pak vanuit Dumaguete de Ceres bus terminal de bus richting Bayawan. Bussen vertrekken om de 30 minuten, de rit duurt 40 minuten. Stap uit in Malatapay. Loop naar de veerpont en neem de kleine ferry (600 PHP p.p.).

Dagtocht naar schildpadden eiland

Liever luxer vanuit Siquijor naar Apo varen? Ga- net als wij- met een jacht! Coco Grove resort op Siquijor vaart praktisch dagelijks (7.30) uit naar Apo eiland. Een dagtocht met Coco’s yacht kost 100 Euro voor de hele family incl. lunch. Reserveren kan online. Zeker doen, want de tour gaat alleen van start bij voldoende deelname (12 mensen). Naar Apo met Kids? Er zijn genoeg zwemvesten aan boord. Dit jacht is daarbij stabiel, veilig en uitermate relaxed.
zwemmen het Apo eilandMeer leuke dingen doen op de Filipijnen?
https://www.reisachtig.com/filipijnen-met-kinderen/

Leave a Response